FORUM     OGŁOSZENIA    
 
STRONA GŁÓWNA / PROFIL UŻYTKOWNIKA / PRESCO COFFEE
Presco Coffee
Presco Coffee
Data rejestracji w systemie: 2013-06-26
Ilość tematów: 0       Ilość wypowiedzi: 26       Ilość ogłoszeń: 0

INFORMACJE TEMATY WYPOWIEDZI OGŁOSZENIA  
LISTA OSTATNICH 25 WYPOWIEDZI
DO TEMATU DATA WYPOWIEDZI
Budowa mobilnej kawiarni
Widzę, że dochodzimy do sedna sprawy w kwestii ekspresów gazowych. Mało który dystrybutor orientuje się w przepisach prawa polskiego i unijnego. Brak instrukcji to nagminne przewinienie, a jeśli nie ma instrukcji to czego jeszcze nie ma? Ekspresy przerabiane na gazowe z elektrycznych wymagają notyfikacji. (Na życzenie udostępniamy informacje udzielone przez UDT).  Ekspresy produkowane jednostkowo lub w małych partiach wymagają notyfikacji każdego jednego! urządzenia po produkcji. Oba procesy są kosztochłonne tak więc zdarza się, że producenci i dystrybutorzy zatajają ten fakt przed klientem, licząc, że ten nie zgłosi się do UDT w celu odbioru sprzętu. O zagrożeniach dla branży mobilnej kawy ze strony "bystrych" konstruktorów szkoda pisać... Ekspresy Fracino na gaz produkowane są seryjnie co odróżnia je od całej masy innych "gazówek" bo produkcja seryjna wymaga notyfikacji jeszcze przed uruchomieniem produkcji i obliguje co roczne kontrole na fabryce. Ekspresy Fracino posiadają wszystkie certyfikaty CE dla urządzeń ciśnieniowych oraz GAZOWYCH! zgodnie z dyrektywami UE i rozporządzaniami Ministra RP oraz Ustawami RP.  Klient więc ma pewność nie tylko, że sprzęt spełnia przepisy, ale także wszelkie unijne normy jakościowe i bezpieczeństwa.  Wysoka wydajność i trwałość ekspresów Fracino jest gwarantem udanego zakupu. Zapraszamy do kontaktu w celu poznania programu finansowania w którym koszt ekspresu to zaledwie 3-4 sprzedane kawy dziennie. Bez limitów na kawę.
2016-09-08 12:56:44 91
Budowa mobilnej kawiarni
Jeszcze tak do przemyślenie w kontekście weryfikowania sprzedawców, którzy całą odpowiedzialność za sprzęt, który nie spełnia norm i może nie zostać odebrany przez UDT przerzucają na bogu ducha winnego "naiwnego" klienta, cytat z USTAWY: [center][color=black]Rozdział 5[/color][/center] [center][color=black]Przepisy karne[/color][/center] [center][color=black] [/color][/center] [center][color=black]Art. 63.[/color][/center] [color=black]1. Kto dopuszcza do eksploatacji urządzenie techniczne:[/color] [color=black]1) bez otrzymania decyzji organu właściwej jednostki dozoru technicznego o dopuszczeniu urządzenia do eksploatacji lub obrotu,[/color] [color=black]2) wbrew decyzji organu właściwej jednostki dozoru technicznego o[/color] [color=black]wstrzymaniu eksploatacji lub wycofaniu z obrotu urządzenia technicznego,[/color] [color=black]podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności.[/color] Warto więc sprawdzać czy dany ekspres "gazowy" spełnia wymagania i posiada odpowiednią dokumentację - dokumentację chronioną zwykle prawem przez producenta. Na końcu pojawia się odpowiedź gdzie jest uczciwy sprzedawca, oferujący dobry sprzęt, a gdzie hochsztaplerzy, którzy chcą zarobić na garbie ludzi budujących biznes mobilnych kawiarni od ponad 7 lat. Pojawiam się i znikam i znikam... a Ty się martw, że masz szrot bez papierów, a nie maszynę do zarabiania uczciwych pieniędzy.
2016-09-07 15:52:30 91
Budowa mobilnej kawiarni
Odnośnie instrukcji:  Według odpowiedniego rozporządzenia Ministra Gospodarki dla urządzeń gazowych: §6 ustęp 5: Ostrzeżenia i instrukcje, o których mowa w ust. 2 i 4, powinny być sporządzone w języku polskim oraz w językach urzędowych kraju przeznaczenia urządzeń i ich osprzętu. Tyle na ten temat - UDT nie odbierze sprzętu bez instrukcji w języku polskim. Jeśli sprzedawca tego nie wie, nie działa zgodnie z prawem.  Przepisy nie dotyczą firmy czy konsumenta, ale urządzenia gazowego.  Wszystkie ekspresy Fracino z polskiej sieci dystrybucji Fracino Polska są w 100% dopuszczane przez UDT i posiadają komplet dokumentacji oraz obowiązkowej certyfikacji CE. - warto sprawdzić czy "Bezera" ma certyfikację dla urządzeń gazowych. Oferta dostępna na http://fracino.pl/oferta/ekspresy-gazowe/
2016-09-07 15:27:36 91
ekspresy do kawy a naczynia jednorazowe
Jeśli nie możesz pozwolić sobie na ekspres kolbowy to trudno kombinuj. Kubeczki jednorazowe, byle papierowe, będą ok - sprawdź w hurtowni i poproś żeby doradzili bo w Polsce jest w sporo chłamu. Nie zgadzam się, że kawa w kubeczkach jest fe... tak mówią tylko snoby co piją markowe kawy bez wiedzy i gustu i nie znają się na branży kawy. Wolą pić drogi syf w filiżance z taniej chińskiej porcelany. Ja wolę pić z dobrego, czystego, jednorazowego, papierowego kubka niż z niedomytej, albo niedopłukanej filiżanki - wiadomo jak jest ruch w gastronomi różnie może być... Gdyby kubeczki papierowe były fe to 3/4 Europy by z nich nie piła - a nam jakoś ciągle zachód w głowie... Powodzenia
2014-04-16 17:29:11 7
Budowa mobilnej kawiarni
Panie ceokiuszu - to nie jest zawziętość, przedstawiam konkretne argumenty, gdyż uważam ekspresy Fracino za najlepsze - to że na nich pracujemy wynika z wieloletniego doświadczenia. Stoją z tym konkretne argumenty w postaci parametrów technicznych, jakości wykonania - sam ma Pan maszynę blisko 20 letnią - nie świadczy to o ich jakości? Jedyne czego oczekuję od Pana i innych forumowiczów to przedstawiania wiedzy i argumentów w postaci parametrów technicznych. Sam kiedyś wprowadziłem na galeria handlowe wózki z kawą, niestety nie na ekspresach Fracino bo ich wtedy jeszcze nie było - żal mi się robi jak spienianie jednego dzbanka mleka zajmuje wieczność, a potem jeszcze dogrzanie wody w bojlerze. W zeszłym roku na ekspresie Fracino w weekned na otwarciu salonu samochodowego zrobiono przeszło 1500 kaw - bez problemu i zadyszki. Cała kawiarnia mobilna to za duża inwestycja, żeby naciągać klienta na słaby sprzęt i mieć go gdzieś. Do nas klienci dzwonią nawet w weekend jak się im woda skończy - każdy kiedyś zaczyna, każdemu trzeba pomóc - bo przyzna Pan - że kawiarnia mobilna to fajna sprawa?
2014-03-05 14:07:03 91
Budowa mobilnej kawiarni
Tylko proszę dopisać, że prace bez uprawnień elektrycznych i gazowych wykonywane są na własne ryzyko ;)
2014-03-05 13:46:06 91
Budowa mobilnej kawiarni
Ja też nie - domowy ekspert się znalazł - widać mało pan widział, proszę wytłumaczyć forumowiczom, to ja też się dowiem, czy Pan rozumie czy tylko niska cena Pana interesuje? Czy Pana klienci na kawę też chodzą za róg bo w żabce kawa jest po 1,99 czy jednak chce Pan żeby pili lepszą? Gdzie ceny, parametry techniczne - nic tylko się Pan czepia, a zero informacji dla forumowiczów?
2014-03-05 13:44:32 91
Budowa mobilnej kawiarni
Wie Pan co to są różnice kursowe? Zaobserwował Pan daty postów.  Rozumie Pan, że jak się coś buduje ze stali nierdzewnej miedzi i mosiądzu to kiedy ceny były stałe od 2010 roku to przy podwyżkach cen surowców raz na kilka lat producent musi podnieść cenę? No chyba że kochamy chiński plastik - to jest zawsze tanie - i tandetne.
2014-03-05 13:38:51 91
Budowa mobilnej kawiarni
Czyli co brak argumentów? Ma pan nową Bezzere ok - prawie 20 letnie Fracino - jeszcze lepiej. Opiera się Pan na porównaniach 20 letniej maszyny i nowej - czemu ukrywa Pan parametry techniczne i ceny?  Niech Pan je pokaże a forumowicze będą mogli podjąć lepszą decyzję. - krytykuje Pan brak obiektywizmu, a na konkretne parametry techniczne i argumenty zero kontrargumentów.  Ale dobrze Pan wie, że Fracino ma najmocniejsze palniki 5,5kw (jednoczesne parzenie espresso na 2 grupach i spienianie mleka), inne maszyny mogą pomarzyć o tym - koledzy reklamują Futurmata - palnik 1,75kw.  Informujmy, informujmy - większa wiedza, lepszy wybór.
2014-03-05 13:36:06 91
Budowa mobilnej kawiarni
Póki co znalazłem Pana Bezzere za 16 990 - zł netto - może podać Pan konkrety co do cen i parametrów technicznych - kiedy robimy testy? :)
2014-03-05 13:27:13 91
Budowa mobilnej kawiarni
A cena?  Proszę podać parametry techniczne: jaka moc palnika gazowego? czy ma osłonę palnika chroniącą płomień jak zapala się gaz - za pomocą zapalnika elektrycznego czy inaczej jak chronione są przewody automatyczna kontrola wysokości płomienia jest? Porównuje Pan malucha z autem dobrej marki - konkrety, argumenty poproszę - bo cena to żaden parametr. Proszę więc podać nr certyfikatu gazowego.
2014-03-05 13:09:47 91
Budowa mobilnej kawiarni
Może jeszcze raz wstawić Pan drugi cennik? Czy te drugie ekspresy to ekspresy z podwójnym systemem zasilania?
2014-03-05 12:50:18 91
Budowa mobilnej kawiarni
Mówi Pan prawdopodobnie o najwyższym modelu manualnym - Contempo 13 900 zł, dla porównania Classic 2 grupowy manualny to cena 12 400 zł netto. Nie wierzę, że można coś taniej zrobić dobrze - chyba, że kupił Pan ekspres za granicą bez gwarancji serwisowej - wtedy ekspresy mogą być tańsze - no ale nie każdy może mieć czas i umiejętności, żeby samemu naprawiać. Jest w czym wybierać - jeśli szukamy niskiej ceny to wybieramy ekspres tańszy - jedno grupowy (200 kaw na godzinę) - ceny tak jak podałem. W tym roku do produkcji wejdą jeszcze ekspresy 3 grupowe :)
2014-03-05 12:47:39 91
Budowa mobilnej kawiarni
Panie ceokiuszu - jesteśmy tu, żeby pomóc koledze w wybraniu odpowiedniego sprzętu - odpowiedniego, czyli ja polecam to co uważam za najlepsze - tak jakbym wybierał dla siebie. Ekspresy Fracino gazowe w naszej ofercie zaczynają się od 8390 zł - uwielbiam te mity na temat cen, bo jakoś to tylko mity. Ps. Szanujmy się na forum - bo jak się prowadzi bloga to trzeba mieć świadomość, że ktoś to czyta. Oto fragmenty z Pana bloga: "Fracino Piękna maszyna o prostych kształtach, bez zbędnych bajerów - takie jakie lubimy :). Model sprzed 95 r. więc swoje lata ma..." wiem co piszę - i jak do tej pory doceniam Pana inicjatywę, bo uważam, że to co Pan robi jest jednym z lepszych projektów - podoba mi się zwłaszcza autko bo mam do takich sentyment.  Pomagajmy, przedstawiajmy argumenty, żeby forumowicze mogli zdobyć konkretną wiedzę - nie tylko z blogów.  Pozdrawiam
2014-03-05 12:20:52 91
Budowa mobilnej kawiarni
Tak, ma pan kilkunastoletnie maszyny - zgłosił Pan, któryś z tych ekspresów do UDT i zarejestrował maszynę? Może poda Pan na forum pełne nr. certyfikatów CE na palniki gazowe, które są wymagane według prawa i datę rejestracji w UDT? Proszę podać pełne parametry techniczne tych cudek, albo najlepiej postawić koło Fracino - popracujemy zobaczymy, wyniki opiszemy na forum - gdzie i kiedy? Tak się składa, że wdrażaliśmy  kawiarnie mobilne na rynek polski i większość z nich nie bez przyczyny pracuje na sprzęcie Fracino - przerabialiśmy wszystko - wybór był tylko jeden, bo tylko ta marka ma co potrzeba. Nie tylko certyfikaty, ale moc palników gazowych 5,5kw - proszę pokazać lepszy sprzęt w tym temacie. - Osłona palnika gazowego - Specjalnie izolowane przewody elektryczne, które się nie kruszą - Automatyczna kontrola wysokości płomienia - Zapalnik piezzo elektryczny - Zabezpieczenia przed niekontrolowanym spalaniem - spalanie tylko kg gazu na 250/300 kaw Fracino jest mile świetlne w stosunku do innych ekspresów co najmniej jeśli chodzi o gaz. Nie chodzi o przechwalanie się, ale kiedy cała polska nie wiedziała, że ekspresy mogą pracować na gazie my już pracowaliśmy w UK w całej sieci takich pojazdów. Teraz budujemy je w Polsce. Przywieźliśmy pomysł z UK - i każdy otrzymał chociaż cząstkę wiedzy od nas - także Pan :) Nie chodzi o chwalenie jednej marki - ale jeśli zależy nam na budowaniu mobilnego biznesu to warto wspierać temat i robić to dobrze - gdyby ktokolwiek przeszedł kiedyś odbiór UDT w jednym z południowych miast - a nie przeszedł by bez ekspresu Fracino - zrozumiałby o czym mowa. Pracowałem na:  Astorii - drogie i bez kompletnych certyfikatów CE, brak osłony palnika, przez co zdarza się, że płomień gaśnie podczas pracy. Faema - nie bez powodu zostały wycofane z Polski. Rancilo - mają dobre nowe ekspresy do herbaty, ale gazowych zaprzestali produkować, słabe i mało wydajne Wega - zachodzą sadzą i w Polsce pracują jednak na sile... Inne przeróbki to tykające bomby i ryzyko uwalniania się tlenku węgla - no ale każdy wdycha to co lubi - przeróbki, przeróbki. Fracino jest jedynym producentem, który produkuje seryjnie - proszę zapoznać się z przepisami prawa unijnego to zrozumie Pan ile więcej trzeba zrobić i jak lepszej jakości produkować maszyny, żeby dostać certyfikat CE dla maszyn gazowych produkowanych seryjnie.
2014-03-05 11:55:46 91
Budowa mobilnej kawiarni
Na gazie pod dachem?  Stawiacie pierwsze kroki w temacie - oj dużo pracy przed wami...
2014-03-05 10:05:27 91
Budowa mobilnej kawiarni
Dobrze, że poruszacie temat certyfikatów. Zgodnie z polskim prawem wymagane są certyfikaty na palniki gazowe - czy wsze maszyny gazowe je posiadają czy jak typowo CE dotyczy niskonapięciówki, co najwyżej dyrektywy ciśnieniowej? Podawanie półprawdy to wprowadzanie klienta w błąd - bez odbioru UDT, bez certyfikatów na palniki gazowe, klient nie popracuje za długo - a nie informując go o tym narażacie klienta na straty finansowe. Rozumiem, że zgłoszenie do UDT leży po stronie użytkownika, ale sprzedawca także ma swoje obowiązki, a i rzetelność wymaga pełnych informacji. Tak więc pełna certyfikacja - czy tylko wybiórcze markowanie CE?
2014-03-05 10:00:05 91
używany ekspres kolbowy - czy warto
Pompa Flo Jet dobra jest. Od ponad 5 lat to instalujemy w biurach i nie tylko - uznanie, że nie wmawiacie klientom, że pompa rotacyjna służy do zaciągania wody jak niektórzy. Widać rynek chłonie wiedzę. 240 kaw to chyba standard dla ekspresów 2 kolbowych? - jeśli mówisz o kawach typu cappuccino, americano. Bo espresso to my robimy 400 :)
2014-03-04 22:43:38 11
używany ekspres kolbowy - czy warto
Czy chodzi Panu/Pani o wybór między używanym a nowym, czy raczej automatycznym a kolbowym. Jeśli ta druga opcja to może ciekawą propozycją będzie najnowszy model z oferty Fracino, który właśnie wchodzi do produkcji seryjnej. Jest to ekspres kolbowy z automatycznym sterowaniem grupy, gorącej wody i spieniania. Licznik zaparzonych kaw, pełna statystyka . Będziemy wprowadzali ten model na rynek, dlatego cena też będzie atrakcyjna.  Jakość ekspresu kolbowego, łatwość pracy jak na automacie po przyciśnięciu przycisku z wybraną kawą: espresso, latte, amerciano... [img]https://dl.dropboxusercontent.com/u/67261679/Fracino/Fracino%20-%20new.jpg[/img] W razie pytań jesteśmy dostępni pod adresem biuro@presco-coffee.com
2014-03-04 21:13:41 11
Budowa mobilnej kawiarni
Cena nie zawsze odpowiada jakości - Astoria to popularna marka, dlatego kosztowna. Fracino to bardzo dobre ekspresy i dobra cena - dlatego biznes mobilny, który przyjechał głównie z wysp do Polski oparty jest w większości na Fracino. Tylko Fracino ma certyfikat CE na palniki gazowe, a u konkurencji problem jest nawet z dokumentacją na to, co zostało zamontowane - Bydgoszcz jest najlepszym przykładem.
2014-03-04 17:35:23 91
Budowa mobilnej kawiarni
Subiektywna to jest chyba odpowiedź? Ekspresy trzeba kupować u dystrybutora wraz ze szkoleniem i gwarancją - wtedy nie ma się problemów.  Fracino jest jedynym producentem ekspresów gazowych, który produkuje je seryjnie, a nie kombinuje z mało wydajnymi  przeróbkami. Certyfikat ISO i inne świadczą o jakości i nie widziałem ekspresów, które maiły by lepsze parametry techniczne - stąd moje przekonanie.  Jeśli masz odmienne zdanie możemy przeprowadzić testy - Fracino i drugiego obojętnie jakiej przeróbki. Wyniki możemy opublikować na forum :)
2014-03-04 10:20:25 91
używany ekspres kolbowy - czy warto
Wybór ekspresu zależy od tego co chcemy zaoferować klientom i jaki styl ma mieć nasz lokal. Dobre ekspresy automatyczne to często spory wydatek, który warto ponieść jeśli nastawiamy się na parzenie kaw w liczbie 50+ dziennie. Jeśli liczba kaw jest mniejsza można używać ekspresy mniej profesjonalne, ale trzeba pamiętać, że serwisy będą częstsze, a to generuje koszty po pierwszym roku i ważne, żeby był oferowany ekspres zastępczy. Jeśli zależy nam na tym, aby kawa była najwyższej jakości, nawet jeśli nie sprzedaje jej się bardzo dużo to ekspres kolbowy jest  najlepszym pomysłem.  Jeśli szefowa kuchni jest po szkoleniach i czuje pasję to na pewno na kolbowym sobie poradzi, a lokal może zwiększyć sprzedaż z uwagi na wysoką jakość produktu.  Profesjonalny ekspres kolbowy do małej gastronomi z profesjonalną grupą, zbiornikiem na wodę 3 litra  i bojlerem 2,7 litra co zapewni możliwość jednoczesnego parzenia espresso i spieniania mleka - to koszt już 4500 zł netto, czyli mniej niż niektóre mało profesjonalne automaty.  Ekspresy kolbowe jeśli się o nie dba pracują latami, a i koszty napraw są sporo tańsze.  Ważne tylko jakiej wody się używało i czy ekspres nie jest zakamieniały i czy nie potrzebuje gruntownego remontu. Trochę jak z samochodem, dużo zależy od właściciela i przebiegu - no ale tu ciężko o potwierdzenie.
2014-03-04 10:03:48 11
Minimalna wielkość małej gastronimii
Witam, 12,5m2 wystarczy na sporą przestrzeń barową, WC i zaplecze z szafką BHP. Na przestrzeni barowej da się zmieścić szafy chłodnicze / zamrażarki skrzyniowe, miejsce do przygotowywania potraw, zlewy, przestrzeń magazynową itp. Wszystko zgodnie z wymogami Sanepidu. Gorzej z miejscem dla klienta - bo jeśli klient ma wchodzić do środka, nawet żeby tylko dokonać zakupu to Sanepid ma już ostrzejsze wymagania co do kubatury i wysokości obiektu. Jeśli obiekt ma być całoroczny to lepiej ocieplony niż z drewna.
2013-11-22 17:01:35 16
Samochód retro - szukam pomysłu
Bardzo dobre auto na truck fooda. Zajmujemy się pełną renowacją tego typu aut oraz zabudową pod kawiarnie mobilne lub cokolwiek innego.  Jeśli będzie Pan zainteresowany proszę o kontakt, na pewno pomożemy.
2013-09-13 10:22:25 6
Założenie kawiarni od początku.
Czy w lokalu będzie produkcja żywności - czy zamierzacie zamawiać produkty z firmy zewnętrznej? Przy "odsprzedaży" Sanepid zawsze patrzy łagodniejszym okiem, a przy tzw. produkcji na miejscu trzeba spełnić nieco więcej wymagań. Warto te kwestie konsultować z architektem lub projektantem na etapie planowania. Często znają rzeczoznawców z uprawnieniami i każdy projekt konsultują i na końcu załatwiają wszelkie niezbędne pieczątki. Dalsze zgłoszenia wtedy to już czysta formalność. Ważne też jest co będzie tak naprawdę przeważało w działalności - kawa, czy jednak elegancki drink bar?  Jeśli stawiać na jakość kawiarni to najlepszym rozwiązaniem są lokalne palarnie kawy.
2013-09-13 09:46:03 13
 
STRONA GŁÓWNA     O NAS     REGULAMIN     REKLAMA     KONTAKT    
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.