FORUM     OG£OSZENIA    
 
STRONA G£ÓWNA / FORUM GASTRONOMICZNE / ZA³O¿ENIE KAWIARNI OD POCZ±TKU.
SZUKANA FRAZA: NOWE TEMATY    OSTATNIE KOMENTARZE    GOR¡CE TEMATY   
FORUM GASTRONOMICZNE NOWY TEMAT
TEMAT FORUM:

ZA³O¿ENIE KAWIARNI OD POCZ±TKU.

Autor: krulu123


Wypowiedzi: 1
Post 1 napisany 2013-08-27 o godzinie 17:44:54.
Witam serdecznie, bardzo proszê o pomoc,


zamierzam otworzyæ ma³± przytuln±, a zarazem nowoczesn± kawiarnie na oko³o 25-30 osób. Chcia³bym serwowaæ tam mniej wiêcej sa³atki, kanapki, ciasta, kawy, napoje, piwa i wino W zwi±zku z tym oczywi¶cie mam kilka w±tpliwo¶ci, a mianowicie:

1. Za co siê wzi±æ na pocz±tek? Lokal>papiery>pozwolenia,urz±d>remont>sanepid? 
Jakie warunki musi spe³niaæ lokal? Ile ma mieæ wysoko¶ci, ile ma byæ metrów od ko¶cio³a i szko³y je¶li chcia³bym mieæ tam wino. 
Jak z toaletami na tyle osób. 
Czyta³em te¿ co¶ o wentylacji, jak to wygl±da? S± na to jakie¶ normy?

2. Jak my¶licie z Waszego do¶wiadczenia ile bêdzie kosztowa³ remont lokalu wraz z projektami na tyle osób(bez dekorowania wnêtrza)? Lokal jest po remoncie, ale nie przystosowany do gastro, wcze¶niej by³ tam sklep odzie¿owy.

3. Zaiks bierze pieni±dze co miesi±c? I czy koncesje siê wykupujê na 2 lata? Czyli gdybym chcia³ wino i piwo to p³acê razem 1050z³ i mam spokój na 2 lata?

Dziêkujê za jak±kolwiek pomoc.
 
REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAK£O w najni¿szych cenach w internecie!
Przekonaj siê sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130
 
Autor: gastromex
forumforumforumforumforum

Wypowiedzi: 266
Post 2 napisany 2013-08-28 o godzinie 06:06:03.
Pomagamy w przejsciu wszystkich formalno¶ci i s³u¿ymy bezp³atnym doradztwem w odpowiedzi na Pana pytania. Proszê o kontakt z nami,  w rozmowie telefonicznej powiemy Panu odpowiedzi na pytania które Pana bêd± nurtowa³y w sprawie otwarcia kawiarni. Pomogli¶my tak ko³o 500 klientom w ciagu 8 lat dzia³alno¶ci. Dla nas najlepsza reklama to zadowolony klient. za doradztwo nie pobieramy ¿adnych finansów. jeste¶my w stanie dojechaæ w ka¿de miejsce Polski i obejrzeæ lokal i doradziæ klientowi czy nadaje siê na jego zamierzony obiekt czy nie. Pomagamy w doborze sprzêtu, ale tu ostateczn± decyzje podejmuje klient, nie narzucamy mu firmy. Pomo¿emy w najtañszy sposób wykonaæ wentylacjê lokalu. Jesli chodzi o przepisy podstawowe, to wysoko¶æ powinna zacz±æ siê od 3 metrów, kuchnia,czyli produkcja, 3,3, gdyby Mia³ Pan mniej ni¿ 3 metry, mo¿na wystêpowaæ o odstêpstwo, ale od 2,5 metra tyle najmniej mo¿e mieæ obiekt gastronomiczny. Wed³ug przepisów jedna ubikacja powinna byæ na 12 osób, ale to tylko formu³a, proszê skontaktowaæ siê z nami,podjedziemy do lokalu i powiemy jak go w najtañszy sposób dostosowaæ i pomo¿emy w przygotowaniu wszelkiej dokumentacji.  gastromex@wp.pl,   531 801 101
 
Autor: JakubM


Wypowiedzi: 7
Post 3 napisany 2013-08-31 o godzinie 12:42:01.
Witam serdecznie.
Jestem certyfikowanym ekspertem ds. jako¶ci ¿ywno¶ci ze sporym do¶wiadczeniem w pisaniu ksi±g HACCP oraz GMP/GHP pod sanepid dla restauracji oraz ma³ej gastronomii. Z chêci± podejmê siê napisania dla pañstwa niezbêdnej dokumentacji w ramach umowy zlecenie.

Proszê o kontakt:
e-mail: jakub.michalak90@gmail.com
tel: 727562470
 
Autor: Hurtownia Gastronomiczna
forumforum

Wypowiedzi: 85
Post 4 napisany 2013-09-12 o godzinie 21:01:52.
krulu123 napisa³(a) w dniu 2013-08-27 o godzinie 17:44:54:
Witam serdecznie, bardzo proszê o pomoc,

zamierzam otworzyæ ma³± przytuln±, a zarazem nowoczesn± kawiarnie na oko³o 25-30 osób. Chcia³bym serwowaæ tam mniej wiêcej sa³atki, kanapki, ciasta, kawy, napoje, piwa i wino W zwi±zku z tym oczywi¶cie mam kilka w±tpliwo¶ci, a mianowicie:

1. Za co siê wzi±æ na pocz±tek? Lokal>papiery>pozwolenia,urz±d>remont>sanepid? 
Jakie warunki musi spe³niaæ lokal? Ile ma mieæ wysoko¶ci, ile ma byæ metrów od ko¶cio³a i szko³y je¶li chcia³bym mieæ tam wino. 
Jak z toaletami na tyle osób. 
Czyta³em te¿ co¶ o wentylacji, jak to wygl±da? S± na to jakie¶ normy?

2. Jak my¶licie z Waszego do¶wiadczenia ile bêdzie kosztowa³ remont lokalu wraz z projektami na tyle osób(bez dekorowania wnêtrza)? Lokal jest po remoncie, ale nie przystosowany do gastro, wcze¶niej by³ tam sklep odzie¿owy.

3. Zaiks bierze pieni±dze co miesi±c? I czy koncesje siê wykupujê na 2 lata? Czyli gdybym chcia³ wino i piwo to p³acê razem 1050z³ i mam spokój na 2 lata?

Dziêkujê za jak±kolwiek pomoc.

jak bêdziesz zainteresowany/zainteresowana zakupem wyposa¿enia do kawiarni to zapraszamy do kontaktu z nasz± firm±, zagwarantujemy bardzo konkurencyjne ceny
 
Autor: HACPASZ Hanna Pó³torak


Tematy: 25
Wypowiedzi: 554
Post 5 napisany 2013-09-13 o godzinie 09:07:18.
krulu123 napisa³(a) w dniu 2013-08-27 o godzinie 17:44:54:
Witam serdecznie, bardzo proszê o pomoc,


zamierzam otworzyæ ma³± przytuln±, a zarazem nowoczesn± kawiarnie na oko³o 25-30 osób. Chcia³bym serwowaæ tam mniej wiêcej sa³atki, kanapki, ciasta, kawy, napoje, piwa i wino W zwi±zku z tym oczywi¶cie mam kilka w±tpliwo¶ci, a mianowicie:

1. Za co siê wzi±æ na pocz±tek? Lokal>papiery>pozwolenia,urz±d>remont>sanepid? 
Jakie warunki musi spe³niaæ lokal? Ile ma mieæ wysoko¶ci, ile ma byæ metrów od ko¶cio³a i szko³y je¶li chcia³bym mieæ tam wino. 
Jak z toaletami na tyle osób. 
Czyta³em te¿ co¶ o wentylacji, jak to wygl±da? S± na to jakie¶ normy?

2. Jak my¶licie z Waszego do¶wiadczenia ile bêdzie kosztowa³ remont lokalu wraz z projektami na tyle osób(bez dekorowania wnêtrza)? Lokal jest po remoncie, ale nie przystosowany do gastro, wcze¶niej by³ tam sklep odzie¿owy.

3. Zaiks bierze pieni±dze co miesi±c? I czy koncesje siê wykupujê na 2 lata? Czyli gdybym chcia³ wino i piwo to p³acê razem 1050z³ i mam spokój na 2 lata?

Dziêkujê za jak±kolwiek pomoc.

Witam serdecznie
Ad 1.  W lokalu, który bêdziesz chcia³ wynaj±æ musi obowi±zkowo znajdowaæ siê toaleta dla personelu. Oprócz wej¶cia dla go¶ci powinno znajdowaæ siê równie¿ wej¶cie od zaplecza (wej¶cie dla personelu ale przedewszystrkim mo¿liwo¶æ towarowania lokalu) Od ilo¶ci pomieszczeñ w lokalu zale¿y to czy bêdziesz móg³ swoj± produkcjê oprzeæ  na surowcach czy te¿ na gotowych pó³produktach Standardowy uk³ad lokalu powinien wygl±daæ nastêpuj±co pomieszczenie obróbki wstêpnej, kuchnia w³a¶ciwa i zmywalnia. Je¿eli nie ma mo¿liwo¶æi urz±dzenia zmywalni w lokalu wtedy nale¿y zdecydowaæ siê na wydawanie dañ na naczyniach jednorazowych, je¿eli nie ma pomieszczenia obróbki wstêpnej nale¿y oprzeæ produkcjê na pó³produktach. Wysoko¶æ  pomieszczenia powinna wynosiæ 3,3m (w innym przypadku nale¿y wyst±piæ o odstêpstwo do SANEPIDU), lokal powinien byæ wyposa¿ony w wentylacjê mechaniczn± lub mieæ za³o¿on± klimatyzacjê (nie klimatyzator). Bardzo wa¿na sprawa nie wynajmuj lokalu, do którego wej¶cie prowadzi z ogólnie dostêpnej klatki schodowej (SANEPID nie akceptuje towarowania przez klatke schodow± dostêpn± dla innych lokatorów budynku)

2. je¿eli w lokalu by³ sklep odzie¿owy musisz przygotowaæ lub zleciæ przygotowanie projektu technologicznego lokalu i uzyskaæ akceptacjê rzeczoznawcy ds. sanepidu lub samego SANEPIDU (sanepid na zaopiniwanie takiego projektu ma 30 dni) Nale¿y jednak pamiêtaæ o tym, ¿e nie zawsze SANEPID bezwarunkowo podchodzi do  projektu przygotowywanego przez rzeczoznawcê dlatego nieraz warto poczekaæ i z³o¿yæ projekt do SANEPIDU

3. Sprawa ZAIKSU: op³ata uzale¿niona jest od wielko¶ci lokalu i od tego czy wykupujesz wy³±cznie  us³ugê nag³o¶nienia czy te¿ TV, wysoko¶æ op³aty jest ró¿na minzale¿y od liczby  mieszkañców miejscowo¶ci, w której jest lokal. 
4. Alkohol wystêpujesz do urzêdu gminy o zgodê na sprzeda¿ alkoholu, koncesja udzielana jest na okres jednego roku
Je¿eli bêdziesz mieæ jeszcze jakie¶ pytania zapraszam do kontaktu mail poltorak@haccp-gmp.home.pl
Jednoczesnie pragnê zaprosiæ wszystkich zainteresowanych zagadnieniami zwi±zanymi z otwarciem lokalu na szkolenie, które bêdzie organizowane przez moj± firmê w pa¼dzierniku w Warszawie,
Szkolenie ma charakter warsztatów, na  których prowadz±cy odpowiada na nurtuj±ce Pañstwa pytania z zakresu organizacji pracy w lokalach gastronomicznych i gastronomii mobilnej. Szczegó³y dotycz±ce szkolenia znajduj± siê w zak³adce szkolenia, informacji udzielamy równie¿ mailowo poltorak@haccp-gmp.home.pl
 
Za³o¿enie kawiarni od pocz±tku.
Autor: Presco Coffee
forum

Wypowiedzi: 26
Post 6 napisany 2013-09-13 o godzinie 09:46:03.
Czy w lokalu bêdzie produkcja ¿ywno¶ci - czy zamierzacie zamawiaæ produkty z firmy zewnêtrznej? Przy "odsprzeda¿y" Sanepid zawsze patrzy ³agodniejszym okiem, a przy tzw. produkcji na miejscu trzeba spe³niæ nieco wiêcej wymagañ. Warto te kwestie konsultowaæ z architektem lub projektantem na etapie planowania. Czêsto znaj± rzeczoznawców z uprawnieniami i ka¿dy projekt konsultuj± i na koñcu za³atwiaj± wszelkie niezbêdne piecz±tki. Dalsze zg³oszenia wtedy to ju¿ czysta formalno¶æ.
Wa¿ne te¿ jest co bêdzie tak naprawdê przewa¿a³o w dzia³alno¶ci - kawa, czy jednak elegancki drink bar? 
Je¶li stawiaæ na jako¶æ kawiarni to najlepszym rozwi±zaniem s± lokalne palarnie kawy.
My bloody caffeine system.
 
Autor: HACPASZ Hanna Pó³torak


Tematy: 25
Wypowiedzi: 554
Post 7 napisany 2014-04-24 o godzinie 11:38:41.
Ja natomiast zaproszê na warsztaty organizowane w Warszawie 14.05.2014 w Warszawie nt MOja Gastronomia od czego zacz±æ (szczegó³y w zak³adce Og³oszenia) Na warsztatach bêd± omawiane zagadnienia zwi±zane z  otwarciem lokalu gastronomicznego krok po kroku. Wielu z uczestników forum, którzy brali udzia³ w organizowanych przez nasz± firmê Warsztatach pomog³y one w  wyznaczeniu celów i organizacji pracy maj±cej na celu otwarcie lokalu. Zapraszam poltorak@haccp-gmp.home.pl
 
Autor: HACPASZ Hanna Pó³torak


Tematy: 25
Wypowiedzi: 554
Post 8 napisany 2014-12-03 o godzinie 09:19:32.
Witam zapraszam do wspó³pracy przy przygotowaniu  projektu lokalu (adaptacja wnêtrz wspó³praca z architektem wnêtrz, adaptacja lokalu projekt sanitarny,  wentylacja, elektryka, projekty budowlane) ze wzglêdu na lokalizacje firmy nasz± ofertê kierujemy szczególnie do osób otwieraj±cych lokale gastronomiczne w Warszawie i jej okolicy.  Hanna Pó³ptrak poltorak@haccp-gmp.home.pl
 
Autor: edi_pg


Wypowiedzi: 1
Post 9 napisany 2015-01-03 o godzinie 21:55:59.
Witam serdecznie,

Mam pytanie dotycz±ce wymagañ dla lokalu u¿ytkowego pod kawiarnio-lodziarniê.
Chcia³bym otworzyæ kawiarniê (kawa, ciasta, soki itp.) wraz z lodami. Przy czym lody by³yby produkowane na miejscu.
Znalaz³em lokal o do¶æ nietypowych parametrach i pojawi³y siê w±tpliwo¶ci. Lokal sk³ada siê z:
- parteru ok. 30m2, wys. 330cm, toaleta
- pó³-piwnicy do której schodzi siê ma³ymi schodkami. Powierzchnia ok. 30m2, wys. ok. 220cm, toaleta.
Z lokalu jest drugie wyj¶cie od ty³u z poziomu pó³-piwnicy.
Teraz pytanie: Czy jest mo¿liwo¶æ aby na górze by³a lada, kawa, ciastka, stoliki itd, a na dole produkcja lodów? Czy pomieszczenie dla produkcji w takim wypadku te¿ powinno mieæ 3m wysoko¶ci? Je¶li tak, to czy sanepid robi odstêpstwa w takich wypadkach?
Jakie jest wymaganie dotycz±ce wentylacji / klimatyzacji?
Czy w takim lokalu klimatyzacja jest obligatoryjna?

Bêdê wdziêczny za pomoc.

Pozdrawiam
 
Autor: HACPASZ Hanna Pó³torak


Tematy: 25
Wypowiedzi: 554
Post 10 napisany 2015-01-05 o godzinie 07:48:07.
Witam serdecznie wysoko¶æ lokalu 3m wymagana jest wtedy gdy prowadzona w lokalu jest obróbka cieplna moim zdaniem przy produkcji lodów ten wymóg nie musi byæ spe³niony, je¿eli chodzi o wentylacje moim zdaniem wystarczaj±ca bêdzie wentylacja  taka jak stosowana w pomieszczeniach pomocniczych: zmywalni czy magazynach ale odpowied¼ na to pytanie zostawiam firmom, które zajmuj± siê instalacj± wentylacji. Klimatyzacja nie jest obligatoryjnym wymogiem w lokalach gastronomicznych. Na twoim miejscu uda³abym siê so Sanepidu, który bêdzie odbiera³ lokal najlepiej wszystkie w±tpliwo¶ci  rozwiewaæ u ¼ród³a. Je¿eli SANEPID bêdzie upiera³ siê przy wysoko¶ci standardowej lokalu wtedy nale¿y zwrocic siê o odstepostwo do SANEPIDU wojewódzkiego na terenie którego bêdzie lokal z przygotowanym projektem technologicznym lokalu i wnioskiem o odstêpstwo.
ZA³O¿ENIE KAWIARNI OD POCZ±TKU.
REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAK£O w najni¿szych cenach w internecie!
Przekonaj siê sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130
 
Autor: tishkas


Wypowiedzi: 3
Post 11 napisany 2016-09-16 o godzinie 07:44:18.
witam.
Nadal mo¿na wygl±daæ dobrze i niedrogiego programu Ollia 2.09 ( http://www.top-rider.ru/149-programma-ollia-2-09-sostavlenie-zakaza.html ). Jêzyk polski jest obecny.
 
Autor: wewioora


Wypowiedzi: 11
Post 12 napisany 2017-10-31 o godzinie 12:16:13.
polecam sprawdzonego dostawcê - wysokiej jako¶ci produkty, doskona³y serwis, profesjonalna obs³uga http://hurtowniabastek.pl/
 
Autor: kk001


Wypowiedzi: 3
Post 13 napisany 2018-06-20 o godzinie 21:04:01.
Ja ogromnie siê stresuje ,poniewa¿ w pi±tek otwieram kawiarnie ...fakt  lokale biurowe wroc³aw to dobra lokalizacja ale wiadomo jak to jest. Nie mamy wp³ywu na czynniki losowe,które niestety mog± wiele zepsuæ
 
NOWE OG£OSZENIA GASTRONOMICZNE
 

System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168
Data: 2025-11-25
Czas: 07:09:55
DODAJ ODPOWIED¬ DO TEMATU: ZA³O¿ENIE KAWIARNI OD POCZ±TKU.
Aby dodaæ odpowied¼ do tematu nale¿y siê zalogowaæ.

Je¶li nie masz konta, skorzystaj z bezp³atnej rejestracji.
FORUM GASTRONOMICZNE
Temat "za³o¿enie kawiarni od pocz±tku." w grupie "otwieram lokal gastronomiczny"
TAGI: biznes (10)    kawiarnia (4)    wyposa¿enie kawiarni (2)   
OSTATNIO DODANE TEMATY: Zwiêksz zamówienia online i widoczno¶æ swojej restauracji – do³±cz do Tuzjemy!    Ubrania kucharskie: Bluzy, zapaski, fartuchy. Kupuj w naszym sklepie internetowym   
 
STRONA G£ÓWNA     O NAS     REGULAMIN     REKLAMA     KONTAKT    
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.