![]() |
| FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: MINIMALNA WIELKOść MAłEJ GASTRONIMII |
|||||||
|
Autor:
biziu
Wypowiedzi: 5 |
Witam.
Pomysł już mam, miejsce również, organizuję co i jak, ale od strony technicznej nie bardzo wiem jakie wymogi spełniać. Jaka powinna być minimalna powierzchnia lokalu, wg sanepidu, a także, żeby sprawnie się po tym lokalu poruszać. Będzie to mała gastronomia, jedna osoba pracująca, posiłki przygotowywane na miejscu, obieranie warzyw i krojenie mięsa i gotowanie. Tylko warzywa i mięso, gotowanie i przechowywanie. Pewnie muszą być ze dwa zlewy, chłodziarka itd. Ale pytanie mam o wielkość tego lokalu. Posiłki będą tylko na wynos, klient będzie jednak wchodził do środka, kupował produkt i wychodził, więc trochę miejsca na to muszę przeznaczyć. Jako, że lokal będzie zamawiany pod moja działalność, stąd pytanie. Myślałem o 15-18 m2, bo mnie wiele miejsca do przygotowania nie jest potrzebne, ale jakieś normy trzeba spełniać. Czy taki lokal może być drewniany, czy lepiej z blachy i ocieplony? |
||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
Autor:
gastromex
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wypowiedzi: 266 |
Witam. tak się nie da z pamięci opisać, trzebaby porozmawiać narysować zarys lokalu, musi być aneks na przygotowywanie tych warzyw. gdyby Państwo chcieli szerszego przyblizenia sprawy lokalu,zapraszam: gastromex@wp.pl mozemy wstepnie narysować po rozmowie mailowej czy telefonicznej zarys lokalu. zajmujemy sie przygotowywaniem dokumentow do gastronomii do odbioru sanepidu i wentylacją
|
||||||
![]() Autor: Presco Coffee ![]() Wypowiedzi: 26 |
Witam,
12,5m2 wystarczy na sporą przestrzeń barową, WC i zaplecze z szafką BHP. Na przestrzeni barowej da się zmieścić szafy chłodnicze / zamrażarki skrzyniowe, miejsce do przygotowywania potraw, zlewy, przestrzeń magazynową itp. Wszystko zgodnie z wymogami Sanepidu. Gorzej z miejscem dla klienta - bo jeśli klient ma wchodzić do środka, nawet żeby tylko dokonać zakupu to Sanepid ma już ostrzejsze wymagania co do kubatury i wysokości obiektu. Jeśli obiekt ma być całoroczny to lepiej ocieplony niż z drewna.
My bloody caffeine system.
|
||||||
|
Autor:
biziu
|
||||||
|
Autor:
biziu
A tutaj adres to większego rysunku, bo się nie powiększa.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/e4a762593a4c7bb3.html |
||||||
Autor:
ADMIN
![]() ![]() Tematy: 14 Wypowiedzi: 86 |
biziu napisał(a) w dniu 2013-11-27 o godzinie 19:10:03: A tutaj adres to większego rysunku, bo się nie powiększa. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/e4a762593a4c7bb3.html Już się powiększa :) |
||||||
Autor:
gastromex
zapomniał Pan o umywalce do rąk. oczywiscie, jesli ten zlew pojedynczy jest nazwany umywalką to raczej powinien sie znajdowac w części bliżej sprzedazowej zeby umyc rece przy podawaniu towaru. troche to jest takie dziwne ze klient widzi otwarta kuchnie, ktorą preferuje sie przy pizzeriach i kebabach i małej gastronomii. gdyby Pan chciał zasięgnąć rady i pomocy,polecam się. doradztwo u nas nic nie kosztuje. gastromex@wp.pl, 531 801 101
|
||||||
Autor:
spec gastronomiczny
![]() ![]() ![]() Wypowiedzi: 126 |
Mam kilka pytań:
- do czego mają służyć te 2 zlewy oraz 1 zlew ? - gdzie umywalka - tylko jedna lodówka więc na co ? - gdzie szafka na ubrania tzw bhp ? - 3 palniki gazowe jakie ? - gdzie okap? - po co aż 2 lady ? Oficjalnie to przy Twoim rysunku będzie ciężko ale gdybyś odpowiednio argumentował to jest co negocjować. Panie Gastromex umywalka to powinna być raczej na wejściu i najlepiej przy wydawce. Dla Pana dziwne że Klient widzi otwartą kuchnie a skoro otwiera Pan wiele lokali to chyba zauważył Pan że coraz więcej takich lokali się otwiera. |
||||||
Autor:
gastromex
spec gastronomiczny, już Pana nazwa siadczy o małej skromności... :-)
Bardzo mało lokali ma otwartą kuchnię, raczej półotwartą, klient nie musi widzieć etapu przygotowywania posiłku i krzatającej się na kuchni osoby czy np mycia garków po posiłku. Umywalka powinna znajdować się na wydawce i ja to napisałem ale chyba trudności ze zrozumieniem u Pana słowa polskiego. Przede wszystkim wejscie na kuchnie nie może odbywać się bezpośrednio z zewnątrz. Biziu pisze że jest to forma rysunku poglądowego,a Pan wymaga od niego danych technicznych. Przemądrzanie sie i krytyka innych osób w formie,ja tu jestem najmądrzejszy nalezy tu chyba do większości osób,a może to Pana forma reklamy? |
||||||
|
Autor:
biziu
Więc, rozumiem, że jeden zlew dwukomorowy wystarczy, żeby myć warzywa i mięso, a umywalkę dodatkową umieścić między ladą, a palnikami do mycia rąk. Lodówka wysoka po to żeby przechowywać mięso, lub inne półprodukty które wymagają chłodzenia. Nie będę codziennie jeździł po towar. Szafka jest przy lodówce, więc ciuchy jest gdzie schować. Artykuły bhp można umieścić w szafkach podblatowych.
Palniki chce mieć takie jakie mają w chińskich knajpach, czyli sam palnik, to się nazywa taboret gazowy pod woka, trzy zawory do trzech różnych płomieni. Garnki będą po 30 litrów, muszę szybko zagotować, poza tym jest dla mnie wygodny. Rozumiem że okap musi być pod każdy palnik, na rysunku go brak. Dwie lady po to, bo na jednej jest kasa fiskalna, wydawanie posiłków i innych art, druga lada po to aby nikt mi nie właził, a poza tym na regale z półkami chcę sprzedawać dodatkowo art regionalne, słoiki itp. Półotwarta kuchnia dlatego, że będzie pracowała jedna osoba więc, nie może wyjść i nie widzieć klienta. Posiłek (zupa) będzie przygotowywany przed otwarciem i podczas otwarcia lokalu, będzie tylko wydawany. Rozumiem, że taki lokat musi mieć jakiś przedsionek, wtedy można wstawić tam szafkę ubraniową, itp. Orientuję się w gotowaniu, a nie przygotowaniu lokalu, więc to jest rys poglądowy i na pewno ma wiele błędów, sugerowałem się własną wygodą, ale muszę iść na jakiś kompromis żeby zadowolić ten sanepid. Po niedzieli mam rozmowę na temat wielkości takiego lokalu, bo będzie stawiany wg moich wytycznych, dlatego mi chodzi wielkość, czy to ma być 12m2, 15, czy 18? Taki mam pomysł na gastronomię i musi klient wejść do środka, bo nie każdy wejdzie po posiłek, ale będzie można kupić powidła i inne produkty słoikowe, które też chciałbym przygotowywać w tym lokalu w wolnym czasie. Z nr telefonu pozwolę sobie skorzystać. |
||||||
| MINIMALNA WIELKOść MAłEJ GASTRONIMII | |||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
Autor:
gastromex
Zaczyna pan troche od drugiej strony. najpierw trzeba zaprojektowac lokal zeby było wiadomo na jakiej poiwerzchni minimalnej sie zmieści,a dopiero później budować obiekt. zlewy powinny być dwa na produkcji. jeden zlew to zlew produkcyjny,drugi porządkowy, umywalka powinna byc blizej wydawki, prawidłowo tez powinna sie znajdowac druga od strony wejscia na kuchnie.szafka pracownicza nie moze stac na czystej kuchni obok lodówki. Okap wystarczy jeden na 3 paniki,bez sensu jest 3 okapy. wie Pan,trudno każdą kwestię z osobna tłumaczyć wg przepisów
|
||||||
Autor:
Bartek K.
![]() Tematy: 3 Wypowiedzi: 29 |
Proponuję mimo wszystko zlecić komuś wykonanie projektu technologicznego i go zatwierdzić... na Pana szkicu brak np. zaplecza z szafką ubraniową. Lokalizacja tego typu szafki na kuchni jest niedopuszczalna.
Koszt wykonania projektu i jego zatwierdzenia jest nieporównywalnie niższy, niż późniejsza korekta ewentualnych błędów... Od tego bym zaczął, mając zatwierdzony projekt ma Pan już gwarancję odbioru lokalu - i można przystępować do dalszych prac. Poza tym, ja np. zwracam koszty wykonania projektu w przypadku późniejszego zakupu sprzętu w mojej firmie. |
||||||
Autor:
gastromex
Panie Bartku K. proszę się ze mną skontaktować na maila: gastromex@wp.pl
|
||||||
|
Autor:
biziu
Bartek K. napisał(a) w dniu 2013-12-04 o godzinie 07:27:25: Proponuję mimo wszystko zlecić komuś wykonanie projektu technologicznego i go zatwierdzić... na Pana szkicu brak np. zaplecza z szafką ubraniową. Lokalizacja tego typu szafki na kuchni jest niedopuszczalna. Koszt wykonania projektu i jego zatwierdzenia jest nieporównywalnie niższy, niż późniejsza korekta ewentualnych błędów... Od tego bym zaczął, mając zatwierdzony projekt ma Pan już gwarancję odbioru lokalu - i można przystępować do dalszych prac. Poza tym, ja np. zwracam koszty wykonania projektu w przypadku późniejszego zakupu sprzętu w mojej firmie. Proszę o jakiś namiar na siebie. |
||||||
Autor:
Bartek K.
![]() Tematy: 3 Wypowiedzi: 29 |
tel. 669 66 33 00
|
||||||
|
Autor:
mankell
No niestety tak małe gastronomie prowadzi się wbrew pozorom trudno. Aczkolwiek dobrze wyposażając lokal, można trochę zaoszczędzić na powierzchni i komforcie. W grę wchodzą tylko kuchnie na wymiar - polecam takie na abcremont.pl
|
||||||
|
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
|
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168 Data: 2025-11-25 Czas: 06:00:32 |
|||||||
| FORUM GASTRONOMICZNE | |||||||
|
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|