dobra praktyka higeniczna
Może zostałem przez Pana źle zrozumiany. Powoływany tutaj przepis a dokładnie art. 5 rozporządzenia 852/2004 określa w punkcie 2 (cytuję poniżej) nie wymaga czegoś więcej poza tym aby wypełnić te wymagania. Natomiast odnosiłem się bardziej do wymagań Kodeksu żywnościowego określającego min. powołanie zespołu ds. haccp i tym podobne.
Powoływany przez Pana zapis z ustawy mówi o odpowiedzialności za brak wdrożonego systemu HACCP a dokładniej cytat: "Kto, nie wdraża w zakładzie procedur opartych na zasadach systemu HACCP wbrew obowiązkowi określonemu w art. 5 rozporządzenia nr 852/2004 lub nie przestrzega wymagań higienicznych, wbrew obowiązkowi określonemu w art. 59 ust. 1, - podlega karze grzywny".
Bardziej przerażający jest ust. 2 tej ustawy !!!
Z doświadczenia zawodowego mogę potwierdzić, że NIEKTÓRZY inspektorzy wymagają dokumentów tj. powołanie zespołu ds. haccp - co nie jest wymagane przez przepisy prawa. a w kwestiach oc to chyba wszystkie firmy już mają...
Poniżej wymagania art. 5 ust. 2 rozporządzenia 852/2004:
a) określanie wszelkich zagrożeń, którym należy zapobiec, wyeliminować lub ograniczyć do akceptowalnych poziomów;
b) określanie krytycznych punktów kontroli w działaniu lub działaniach, w których kontrola jest konieczna do zapobieżenia lub wyeliminowania zagrożenia lub do ograniczenia go do akceptowalnych poziomów;
c) ustanowienie limitów krytycznych w punktach kontroli krytycznej, które oddzielają poziom akceptowalny od nieakceptowalnego w celu zapobieżenia, wyeliminowania lub ograniczenia zidentyfikowanych zagrożeń;
d) ustanowienie i wprowadzenie w życie skutecznych procedur monitorowania w krytycznych punktach kontroli;
e) ustanowienie działań naprawczych, gdy monitoring wykazuje, że krytyczny punkt kontroli jest poza kontrolą;
f) ustanowienie procedur, które powinny być regularnie wykonywane, w celu sprawdzenia, czy środki wyszczególnione w lit. a) - e) działają skutecznie; oraz
g) ustanowienie dokumentów i archiwów proporcjonalnych do charakteru i rozmiaru przedsiębiorstwa sektora spożywczego w celu wykazania skutecznego stosowania środków wyszczególnionych w lit. a) - f).
|
2012-01-02 19:09:20 |
10 |
Przepisy HACCP
przepisy w zakresie bezpieczeństwa żywności znajdziesz pod adresem: www.prawo.haccp.org.pl
w przypadku gotowej dokumentacji to zawsze trzeba ją dostosować do potrzeb zakładu. rzeczywiście część PPIS odrzuca gotowce zakupione przez internet lub telefonicznie, jednakże są firmy, które system HACCP oraz dobre praktyki higieniczne dostosowują do potrzeb zakładów i dokumentacja nie jest odrzucana. |
2011-11-30 13:17:26 |
10 |