FORUM     OGŁOSZENIA    
 
STRONA GŁÓWNA / PROFIL UŻYTKOWNIKA / HACCP-POLSKA.PL
haccp-polska.pl
haccp-polska.pl
Lokalizacja: Wrocław
Data rejestracji w systemie: 2011-11-30
Ilość tematów: 0       Ilość wypowiedzi: 7       Ilość ogłoszeń: 1

INFORMACJE TEMATY WYPOWIEDZI OGŁOSZENIA  
LISTA OSTATNICH 25 WYPOWIEDZI
DO TEMATU DATA WYPOWIEDZI
dobra praktyka higeniczna
dodam, że w handlu chyba nie trzeba opisywać produktu ...
2012-01-02 19:19:57 10
dobra praktyka higeniczna
Może zostałem przez Pana źle zrozumiany. Powoływany tutaj przepis a dokładnie art. 5 rozporządzenia 852/2004 określa w punkcie 2 (cytuję poniżej) nie wymaga czegoś więcej poza tym aby wypełnić te wymagania. Natomiast odnosiłem się bardziej do wymagań Kodeksu żywnościowego określającego min. powołanie zespołu ds. haccp i tym podobne. Powoływany przez Pana zapis z ustawy mówi o odpowiedzialności za brak wdrożonego systemu HACCP a dokładniej cytat: "Kto, nie wdraża w zakładzie procedur opartych na zasadach systemu HACCP wbrew obowiązkowi określonemu w art. 5 rozporządzenia nr 852/2004 lub nie przestrzega wymagań higienicznych, wbrew obowiązkowi określonemu w art. 59 ust. 1, - podlega karze grzywny". Bardziej przerażający jest ust. 2 tej ustawy !!! Z doświadczenia zawodowego mogę potwierdzić, że NIEKTÓRZY inspektorzy wymagają dokumentów tj. powołanie zespołu ds. haccp - co nie jest wymagane przez przepisy prawa. a w kwestiach oc to chyba wszystkie firmy już mają... Poniżej wymagania art. 5 ust. 2 rozporządzenia 852/2004: a) określanie wszelkich zagrożeń, którym należy zapobiec, wyeliminować lub ograniczyć do akceptowalnych poziomów; b) określanie krytycznych punktów kontroli w działaniu lub działaniach, w których kontrola jest konieczna do zapobieżenia lub wyeliminowania zagrożenia lub do ograniczenia go do akceptowalnych poziomów; c) ustanowienie limitów krytycznych w punktach kontroli krytycznej, które oddzielają poziom akceptowalny od nieakceptowalnego w celu zapobieżenia, wyeliminowania lub ograniczenia zidentyfikowanych zagrożeń; d) ustanowienie i wprowadzenie w życie skutecznych procedur monitorowania w krytycznych punktach kontroli; e) ustanowienie działań naprawczych, gdy monitoring wykazuje, że krytyczny punkt kontroli jest poza kontrolą; f) ustanowienie procedur, które powinny być regularnie wykonywane, w celu sprawdzenia, czy środki wyszczególnione w lit. a) - e) działają skutecznie; oraz g) ustanowienie dokumentów i archiwów proporcjonalnych do charakteru i rozmiaru przedsiębiorstwa sektora spożywczego w celu wykazania skutecznego stosowania środków wyszczególnionych w lit. a) - f).
2012-01-02 19:09:20 10
dobra praktyka higeniczna
Dokumentacja GHP/GMP powinna zawierać podstawowe instrukcje opisujące zabiegi higieniczne oraz opisy przygotowania, natomiast system HACCP wystarczy tak jak w rozporządzeniu 852/2004 opisać krytyczne punkty kontroli. Oczywiście są inspektorzy, którzy wymagają opracowania zgodnie z Codex Alimentarius
2012-01-01 18:35:56 10
Produkcja dań gotowych
badania prowadzi każde laboratorium akredytowane (nie musi być to Sanepid) i badanie prowadzi się na określone w rozporządzeniu (WE) nr 2073/2005 (na stronie www.prawo.haccp.org.pl) kryteria / w określonym czasie przydatności do spożycia w przypadku konsultacji to pracownicy Sanepidu tylko z dobrej woli poradzą jak ma wyglądać zakład. trzeba pamiętać że są to urzędnicy oddelegowani do kontroli spełnienia wymagań ustawowych / przepisów EU.
2011-11-30 13:24:58 5
okap gastronomiczny
okap nad miejscem obróbki termicznej jest niezbędny ze względu na opary które pojawiają sie podczas produkcji.
2011-11-30 13:19:45 9
Przepisy HACCP
przepisy w zakresie bezpieczeństwa żywności znajdziesz pod adresem: www.prawo.haccp.org.pl w przypadku gotowej dokumentacji to zawsze trzeba ją dostosować do potrzeb zakładu. rzeczywiście część PPIS odrzuca gotowce zakupione przez internet lub telefonicznie, jednakże są firmy, które system HACCP oraz dobre praktyki higieniczne dostosowują do potrzeb zakładów i dokumentacja nie jest odrzucana.
2011-11-30 13:17:26 10
szkolenie haccp - czy obowiazkowe?
obowiązek szkolenia z HACCP oraz GHP/GMP wynika z ustawy o bezpieczństwie żywności i żywienia. proponuję zapoznać się z przepisami na stronie http://www.prawo.haccp.org.pl
2011-11-30 13:12:56 10
 
STRONA GŁÓWNA     O NAS     REGULAMIN     REKLAMA     KONTAKT    
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.