FORUM     OGŁOSZENIA    
 
STRONA GŁÓWNA / FORUM GASTRONOMICZNE / PRZEPISY HACCP
SZUKANA FRAZA: NOWE TEMATY    OSTATNIE KOMENTARZE    GORĄCE TEMATY   
FORUM GASTRONOMICZNE NOWY TEMAT
TEMAT FORUM:

PRZEPISY HACCP

Autor: Janusz W.


Wypowiedzi: 2
Post 1 napisany 2011-11-27 o godzinie 20:47:05.
Witam wszystkich!

Zastanawiam się na otwarciem pubu plus ewentualnie jakieś szybkie jedzenie (pizza, frytki, zapiekanki itp.). Mam pytanie do osób prowadzących podobną działalność: czy w takim przypadku muszę wprowadzać przepisy HACCP?

Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.
 
REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130
 
Autor: kazik80


Wypowiedzi: 5
Post 2 napisany 2011-11-28 o godzinie 12:12:49.
Tak, szkolenie HACCP jest OBOWIAZKOWE dla tego typu dzialalnosci. Brak odpowiedniej dokumentacji moze skutkowac karami naklladanymi przez Sanepid. Szybki i tani sposob na zalatwienie takiego szkolenia to platforma haccp-online.com.pl

Pozdrawiam.
 
Autor: Widlak
forumforumforum

Wypowiedzi: 113
Post 3 napisany 2011-11-28 o godzinie 19:30:09.
Pierwsze słysze że to obowiązek. HACCP świadczy o zasadach panujących w zakładzie ale z mojej wiedzy nikt nikogo nie zmusza do wprowadzania go na maxa.
 
Autor: EPEX Firma Inżynierska
forum

Wypowiedzi: 45
Post 4 napisany 2011-11-28 o godzinie 22:04:17.
Tak. Rozporządzenie 852 UE i Ustawa o bezpieczeństwie żywności. Proszę poczytać te dokumenty wtedy Pan dojdzie do właściwych wniosków.
ekspert.haccp@gmaili.com
Rzeczoznawca ds. HACCP
 
Autor: Janusz W.


Wypowiedzi: 2
Post 5 napisany 2011-11-29 o godzinie 20:27:35.
Dziękuje za pomoc, widzę że będę potrzebował zarówno szkolenia jak i odpowiedniej dokumentacji.
 
Autor: EPEX Firma Inżynierska
forum

Wypowiedzi: 45
Post 6 napisany 2011-11-29 o godzinie 21:26:52.
Odradzam kupowanie gotowej dokumentacji HACCP przez internet. Takie "gotowce" przynajmniej w Szczecinie są odrzucane przez Sanepid. Najważniejsze są kwalifikacje, czy to szkoleniowca, czy opracowującego dokumentację. Proszę o to pytać.
Życzę powodzenia.
Rzeczoznawca ds. HACCP
 
Przepisy HACCP
Autor: haccp-polska.pl


Wypowiedzi: 7
Post 7 napisany 2011-11-30 o godzinie 13:17:26.
przepisy w zakresie bezpieczeństwa żywności znajdziesz pod adresem: www.prawo.haccp.org.pl

w przypadku gotowej dokumentacji to zawsze trzeba ją dostosować do potrzeb zakładu. rzeczywiście część PPIS odrzuca gotowce zakupione przez internet lub telefonicznie, jednakże są firmy, które system HACCP oraz dobre praktyki higieniczne dostosowują do potrzeb zakładów i dokumentacja nie jest odrzucana.
-----
http://www.haccp-polska.pl
http//www.haccp.org.pl
 
Autor: Widlak
forumforumforum

Wypowiedzi: 113
Post 8 napisany 2011-11-30 o godzinie 21:26:13.
Być może się mylę więc może mi ktoś wytłumaczyć co oznaczają dwa ostatnie akapity pod adresem :
http://www.portfel.pl/pdf/art2360.
W tym roku uruchomiłem 10 lokali sal weselnych itp i w żadnym nie był i nie jest wprowadzony haccp w czystej postaci jaką sprzedają firmy zajmujące się wprowadzaniem tego systemu. Wszystkie lokale funkcjonuja i lubią się z sanepidem.
 
Autor: EPEX Firma Inżynierska
forum

Wypowiedzi: 45
Post 9 napisany 2011-12-14 o godzinie 21:53:27.
HACCP można wprowadzać w oparciu o Codex Alimentarius lub normę PN-EN ISO 22000. W gastronomii wystarcza Codex Alimentarius. Odnośnie akapitu w http://www.portfel.pl/pdf/art2360 zdanie: "...jako wzorzec użytecznych zbiorów WYMAGAŃ". Słowo WYMAGAŃ i wszystko jasne. Myślę, że wszyscy mają podobne zdanie, aby nie kupować całkowicie gotowych dokumentacji. Oczywiście można zrobić to na odległość znając plany obiektu, rozmieszczenie pomieszczeń, rodzaj i rozmieszczenie urządzeń technologicznych itd. Na pewnym portalu można kupić gotową dokumentację HACCP za 45 zł. Sprzedawca używa nawet amerykańskiego logo ALLIANCE HACCP. Procedury i instrukcje żywcem skopiowane z literatury HACCP znanej profesor w Polsce. Prawa autorskie łamane na potęgę. Tylko kup. Liczy się kasa pomnożona przez ilość klientów, a jak Sanepid odrzuci to o 45 zł. nikt do sądu nie pójdzie. Warto zwrócić się do firm z uprawnieniami i doświadczeniem.
Rzeczoznawca ds. HACCP
 
Przepisy HACCP
Autor: GastroHaccp


Wypowiedzi: 4
Post 10 napisany 2015-03-29 o godzinie 17:12:08.
Obowiązek posiadania wdrożonego systemu HACCP reguluje Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o Bezpieczeństwie Żywności i Żywienia. Wymóg wdrażania zasad systemu HACCP dotyczy wszystkich przedsiębiorstw i firm żywnościowych, bez względu na ich wielkość i profil działalności.
Oczywiście samochodem także można jeździć bez prawa jazdy, ale proszę pamiętać, że jeśli w którymś z Pana domów weselnych zdarzy się zatrucie choćby jednego klienta, czekają Pana duże kłopoty i przestanie się Pan lubić z Sanepidem a polubi się z prokuratorem. Klient ma coraz większą świadomość i zna swoje prawa. Wdrożenie systemu HACCP to dbałość o bezpieczeństwo żywionych w lokalu ludzi.
Specjalista ds. Gastronomii
Audytor Systemu HACCP
PRZEPISY HACCP
REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130
 
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
 

System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 18.206.194.161
Data: 2020-02-24
Czas: 00:43:02
DODAJ ODPOWIEDŹ DO TEMATU: PRZEPISY HACCP
Aby dodać odpowiedź do tematu należy się zalogować.

Jeśli nie masz konta, skorzystaj z bezpłatnej rejestracji.
FORUM GASTRONOMICZNE
Temat "przepisy haccp" w grupie "haccp gmp ghp"
OSTATNIO DODANE TEMATY: Zakup pieca - Unox czy Retigo    Blat do baru sushi   
 
STRONA GŁÓWNA     O NAS     REGULAMIN     REKLAMA     KONTAKT    
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.