![]() |
| FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: PRZEPISY HACCP |
|||||||
|
Autor:
Janusz W.
Wypowiedzi: 2 |
Witam wszystkich!
Zastanawiam się na otwarciem pubu plus ewentualnie jakieś szybkie jedzenie (pizza, frytki, zapiekanki itp.). Mam pytanie do osób prowadzących podobną działalność: czy w takim przypadku muszę wprowadzać przepisy HACCP? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam. |
||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
|
Autor:
kazik80
Wypowiedzi: 5 |
Tak, szkolenie HACCP jest OBOWIAZKOWE dla tego typu dzialalnosci. Brak odpowiedniej dokumentacji moze skutkowac karami naklladanymi przez Sanepid. Szybki i tani sposob na zalatwienie takiego szkolenia to platforma haccp-online.com.pl
Pozdrawiam. |
||||||
Autor:
Widlak
![]() ![]() ![]() Wypowiedzi: 113 |
Pierwsze słysze że to obowiązek. HACCP świadczy o zasadach panujących w zakładzie ale z mojej wiedzy nikt nikogo nie zmusza do wprowadzania go na maxa.
|
||||||
Autor:
EPEX Firma Inżynierska
![]() Wypowiedzi: 45 |
Tak. Rozporządzenie 852 UE i Ustawa o bezpieczeństwie żywności. Proszę poczytać te dokumenty wtedy Pan dojdzie do właściwych wniosków.
ekspert.haccp@gmaili.com
Rzeczoznawca ds. HACCP
|
||||||
|
Autor:
Janusz W.
Wypowiedzi: 2 |
Dziękuje za pomoc, widzę że będę potrzebował zarówno szkolenia jak i odpowiedniej dokumentacji.
|
||||||
Autor:
EPEX Firma Inżynierska
![]() Wypowiedzi: 45 |
Odradzam kupowanie gotowej dokumentacji HACCP przez internet. Takie "gotowce" przynajmniej w Szczecinie są odrzucane przez Sanepid. Najważniejsze są kwalifikacje, czy to szkoleniowca, czy opracowującego dokumentację. Proszę o to pytać.
Życzę powodzenia.
Rzeczoznawca ds. HACCP
|
||||||
![]() Autor: haccp-polska.pl Wypowiedzi: 7 |
przepisy w zakresie bezpieczeństwa żywności znajdziesz pod adresem: www.prawo.haccp.org.pl
w przypadku gotowej dokumentacji to zawsze trzeba ją dostosować do potrzeb zakładu. rzeczywiście część PPIS odrzuca gotowce zakupione przez internet lub telefonicznie, jednakże są firmy, które system HACCP oraz dobre praktyki higieniczne dostosowują do potrzeb zakładów i dokumentacja nie jest odrzucana.
-----
http://www.haccp-polska.pl http//www.haccp.org.pl |
||||||
Autor:
Widlak
![]() ![]() ![]() Wypowiedzi: 113 |
Być może się mylę więc może mi ktoś wytłumaczyć co oznaczają dwa ostatnie akapity pod adresem :
http://www.portfel.pl/pdf/art2360. W tym roku uruchomiłem 10 lokali sal weselnych itp i w żadnym nie był i nie jest wprowadzony haccp w czystej postaci jaką sprzedają firmy zajmujące się wprowadzaniem tego systemu. Wszystkie lokale funkcjonuja i lubią się z sanepidem. |
||||||
Autor:
EPEX Firma Inżynierska
![]() Wypowiedzi: 45 |
HACCP można wprowadzać w oparciu o Codex Alimentarius lub normę PN-EN ISO 22000. W gastronomii wystarcza Codex Alimentarius. Odnośnie akapitu w http://www.portfel.pl/pdf/art2360 zdanie: "...jako wzorzec użytecznych zbiorów WYMAGAŃ". Słowo WYMAGAŃ i wszystko jasne. Myślę, że wszyscy mają podobne zdanie, aby nie kupować całkowicie gotowych dokumentacji. Oczywiście można zrobić to na odległość znając plany obiektu, rozmieszczenie pomieszczeń, rodzaj i rozmieszczenie urządzeń technologicznych itd. Na pewnym portalu można kupić gotową dokumentację HACCP za 45 zł. Sprzedawca używa nawet amerykańskiego logo ALLIANCE HACCP. Procedury i instrukcje żywcem skopiowane z literatury HACCP znanej profesor w Polsce. Prawa autorskie łamane na potęgę. Tylko kup. Liczy się kasa pomnożona przez ilość klientów, a jak Sanepid odrzuci to o 45 zł. nikt do sądu nie pójdzie. Warto zwrócić się do firm z uprawnieniami i doświadczeniem.
Rzeczoznawca ds. HACCP
|
||||||
![]() Autor: GastroHaccp Wypowiedzi: 4 |
Obowiązek posiadania wdrożonego systemu HACCP reguluje Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o Bezpieczeństwie Żywności i Żywienia. Wymóg wdrażania zasad systemu HACCP dotyczy wszystkich przedsiębiorstw i firm żywnościowych, bez względu na ich wielkość i profil działalności.
Oczywiście samochodem także można jeździć bez prawa jazdy, ale proszę pamiętać, że jeśli w którymś z Pana domów weselnych zdarzy się zatrucie choćby jednego klienta, czekają Pana duże kłopoty i przestanie się Pan lubić z Sanepidem a polubi się z prokuratorem. Klient ma coraz większą świadomość i zna swoje prawa. Wdrożenie systemu HACCP to dbałość o bezpieczeństwo żywionych w lokalu ludzi.
Specjalista ds. Gastronomii
Audytor Systemu HACCP |
||||||
| PRZEPISY HACCP | |||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
|
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
|
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168 Data: 2025-11-25 Czas: 07:59:03 |
|||||||
| FORUM GASTRONOMICZNE | |||||||
|
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|