![]() |
| FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: JAKI PIEC DO PIZZERI? |
|||||||
|
Autor:
magdadz
Wypowiedzi: 4 |
Witam. Nosze się z zamiarem otworzenia pizzeri (mam troche doswiadczenia) ale zastanawiam sie jaki piec wybrac – standardowo elektryczny czy opalany drewnem? Ma ktos w lokalu taki piec? Jak w praktyce wyglada praca z takim piecem? I co z wymogami sanepidu? A temperatura takiego pieca i czas pieczenia pizzy? Niestety przy takim piecu nie pracowalam i rzeczej nie mam mozliwości sie zalapac chocby na krotko. No i pytanie o drzewo- specjalne czy bez roznicy? Choc wydaje mi się ze drzewo ma znaczenie –aromat itd. I czy wogole taki piec warto stawiac. i czy cena 4 tys jaka ostatnio widzialam jest cena adekwatna.
|
||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
Autor:
Gutek
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tematy: 5 Wypowiedzi: 280 |
Ja raczej obstawiałbym tradycyjny piec elektryczny, większa wygoda, lepsze możliwości sterowania itp. cena 4000 zł to raczej nie wiele.. Pytanie tylko czy zależy nam na jakości produktu (mam na myśli pizza) czy na komforcie pracy (obsługa pieca). Miałem okazje jeść pizzę z pieca tradycyjnego i opalanego drewnem i jak dla mnie większej różnicy nie zauważyłem, bardzie bym zwrócił uwagę w kierunku ciasta i dodatków, które niestety mi nie pasowały. Może gdyby była to inna pizzeria to i inne wspomnienia mogły być, nie wiem.
|
||||||
|
Autor:
magdadz
Wypowiedzi: 4 |
no wlasnie wygoda napewno wieksza glownie sterowania tempa pracy no i czystosci to zaalety elektrycznego za to glowna zaleta opalanego drewnem to atmosfera w lokalu ze niby fajnie bo to ''zywy''' ogien ze trzaski itp bajery choc osobiscie nie wiem czy taki piec to faktycznie ''przepuszcza'' trzaski czy tez inne odglosy. tyle ze widzialam zdjecia z lokalu gdzie byl takiz piec no i powiem ze stylizacja wnetrza byla ekstra. co prawda wszystko zalezy od gustu ale takiego lokalu w naszym miescie nie ma wiec powaznie biore pod uwage taki wystroj tylko problem tego pieca mnie nurtuje...:( druga zaleta to potencjalna mozliwosc oszczednosci na pradzie i tu drugi aspekt-na jakim poziomie rachunkow sie spodziewac za swiatlo?- chodzi oczywiscie o koszty przyblizone.
|
||||||
|
Autor:
aleksander
Tematy: 2 Wypowiedzi: 4 |
Oszczędności na prądzie a czy zastanawiałaś się nad problemami z drewnem ? Drewno musi gdzieś być składowane, wysuszone, z pieca trzeba usuwać popiół itp może będzie to tańsza wersją, co według mnie jest mało prawdopodobne ze względu na rosnącą cenę drewna i dochodzą dodatkowe koszty 'utrzymania czystości'
|
||||||
|
Autor:
magdadz
Wypowiedzi: 4 |
chyba jednak obstawie piec elektryczny - niestety lokal jest w takim miejscu ze nie ma mowy o składowaniu drewna. nie mniej jednak czekam na dalsze opinie kto wie...
|
||||||
Autor:
Gutek
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tematy: 5 Wypowiedzi: 280 |
Ja prywatnie polecam elektryczny. Estetyka, prosta obsługa, lepsze możliwości regulacji temperatury.
|
||||||
|
Autor:
magdadz
Wypowiedzi: 4 |
ok a mam jeszcze jedno pytanie czy receptury musze kupowac czy wystarcza mi moje wlasne. mam ich kilka sprawdzonych i udoskonalonych nie chcialabym placic za cos co sama wymyslilam
|
||||||
Autor:
Gutek
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tematy: 5 Wypowiedzi: 280 |
Jeśli chcesz osiągnąć sukces to według mnie należy przekonać klienta do własnego pomysłu a nie odkupionego od kogoś gotowca... Lokal ma mięć wyjątkowy urok a potrawy smak..
|
||||||
|
Autor:
Gastrodirect
Wypowiedzi: 8 |
Według mnie piec opalany drewnem daje ten niepowtarzalny smak. Elektryczne piece za to to rzecywisie bardzo duża wygoda. jełśi chodzi o sam sprzet i ceny to zajrzyj na strone www.gastro-direct.pl.
Jeśłi oferta będzie odpowiadac lub jakis przęt się spodoba to numer jest tam. |
||||||
|
Autor:
gastropiec
Wypowiedzi: 15 |
Koszt miesięczny drewna to 300zł-600zł. Nasz piec spala ok. 3 m sześciennych drewna. Maksymalny koszt to 200zł/m a prąd? ok. 2000zł/miesiąc ;)
Gwarancja upieczenia pizzy do 3 min. Jednorazowy wsad 5 pizzy/3 min. Piec bardzo długo utrzymuje ciepło, pod piecem mieści się ok.1,5m3 drewna.. Smak, zapach i wygląd pieca przyciąga klientów. Oferujemy również pełne wyposażenie gastronomii. Zapraszam do galerii zdjęć www.gastropiec.pl |
||||||
| JAKI PIEC DO PIZZERI? | |||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
|
Autor:
georg
Wypowiedzi: 2 |
Jeżeli chodzi o koszt miesięczny drewna do pieca opalanego drewnem to około 1200zł a koszt metra sześciennego to około 220zł . Czas pieczenia 3 minuty , zgadzam się ale przy pełnym rozgrzaniu pieca tak po pięciu godzinach. Co do gwarancjii jaką pan daje to jest ona bez pokrycia wszystko zależy od grubości ciasta.
Wszystkim osobą które chcą u siebie piec opalany drewnem z całego serca polecam ,pizza jest wysmienita ale z całego serca odradzam firme GASTROPIEC tak niekompetentnej firmy jeszcze nie spotkałem . ODRADZAM!!!! |
||||||
|
Autor:
georg
Wypowiedzi: 2 |
UWAGA !!! FIRMA GASTROPIEC OSZUŚCI
|
||||||
|
Autor:
KWG
Wypowiedzi: 1 |
mam bardzo mało miejsca w restauracji a chciałbym wdrożyć produkcję pizzy, czy piece do pizzy muszą być takie duże np. na 4 blachy o średnicy 32 cm, czy można kupić piec na 1 pizzę 40 cm? Czy te małe piece również są wydajne i można w nich robić profesjonalną pizze? Zaznaczam, że mam mało miejsca, a ten piec na 1 pizzę ma bardzo małe wymiary tylko martwię się czy on zrobi pizzę.
|
||||||
|
Autor:
gastropiec
Wypowiedzi: 15 |
georg napisał(a) w dniu 2013-06-27 o godzinie 16:29:50: UWAGA !!! FIRMA GASTROPIEC OSZUŚCI cóż widzę, że konkurencja nie śpi i weszła na forum trochę po chamsku ;) Nic nie szkodzi zapraszam do naszej siedziby, chetnie zaprezentujemy jak długo się piec rozgrzewa oraz jak się piecze pizzę w naszym piecu. Pokaz zupełnie darmowy ;) W woli wyjaśnienia pizza ok. 6mm piecze się 2 minuty grubsza ok. 3 minut Zapraszamy do siedziby naszej firmy, nie mamy nic do ukrycia ;) Ps. Tak , nasz piec spala 3m3 drewna miesięcznie ;) |
||||||
|
Autor:
wogorski
Wypowiedzi: 2 |
Mam pytanie dotyczące pieca opalanego drewnem:
Jak na taką propozycję reaguje Sanepid. Jest chyba problem z dostawą drewna opałowego, przechowywaniem drewna, wybieraniem popiołu itp. Czy były jakieś, związane z w/w "problemy"? [to pytanie do gastropiec] |
||||||
|
Autor:
gastropiec
Wypowiedzi: 15 |
wogorski napisał(a) w dniu 2013-12-18 o godzinie 11:12:35: Mam pytanie dotyczące pieca opalanego drewnem: Jak na taką propozycję reaguje Sanepid. Jest chyba problem z dostawą drewna opałowego, przechowywaniem drewna, wybieraniem popiołu itp. Czy były jakieś, związane z w/w \"problemy\"? [to pytanie do gastropiec] Nie ma żadnych przeciwwskazań ze strony sanepidu. Wybieranie popiołu odbywa się po zamknięciu lokalu lub przed otwarciem. Pod piecem jest miejsce na przechowywanie drewna (ok. 0,5m3) także cały dzień drewno jest "pod ręką". Wymagany jest jedynie odbiór kominiarza (pod uwagę jest brany komin i jego podłączenie). Więcej informacji telefonicznie pod nr tel. 507-682-004 |
||||||
|
Autor:
mi123sta
Wypowiedzi: 1 |
do pizzerii tylko opalany drewnem - to on w duzej mierze odpowiada z smak pizzy. dla wlocha kochajacego oryginalna pizze piec elektryczny jest nie do pomyslenia. w miare tanio mozna kupic piec opalny drewnem u producenta np. vitcas.
ms.
|
||||||
|
Autor:
gastronauta72 Wypowiedzi: 1 |
Dokładnie, w prawdziwej włoskiej pizzerii tylko piec opalany drewnem. Taki piec jest sercem takiego lokalu, on odpowiada za niepowtarzalny smak pizzy, do tego jest przynajmniej o 50% tańszy w eksploatacji niż piec elektryczny. Jest przy nim więcej roboty ale warto bo pizzerie z takimi piecami są zawsze pełne klientów. Poza tym jak inwestować w taki piec to tylko w oryginalny włoski i nie z szamotu ale z wypalonego już przez naturę kamienia wulkanicznego, proszę sobie zobaczyć jakie piece robią włosi z firmy Alfa Pizza.
|
||||||
![]() Autor: martunia00 Wypowiedzi: 20 |
Jak się potrafi robić dobrą pizzę, to i w takim piecu https://stalgast.com/wyposazenie-pizzerii/piece-do-pizzy się zrobi pyszną. I pizza wcale nie musi być robiona w piecu opalanym drewnem. Nawet we Włoszech robią w elektrycznych, bo sama na własne oczy widziałam.
|
||||||
|
Autor:
olo Wypowiedzi: 2 |
Kłaniam się. Mam takie pytanie w związku z informacją w jednym z wcześniejszych postów , że tylko piec opalany drewnem do pizzerii bo on w dużej mierze odpowiada za smak pizzy. Co w tym piecu jest takiego,że smak placka jest niepowtarzalny??? Z tego co mi wiadomo to temperatura wewnątrz pieca najlepsza ok.480 st.---taka temp.zarówno w dobrym piecu elektrycznym jak i w drewniaku. Czas pieczenia pizzy na cienkim cieście ok. 90 sek. w podanej temperaturze bez względu na to czy elektryk czy drewno...Moim zdaniem nie ma możliwości by ciasto w podanym czasie a nawet w czasie 2-3 min. przeszło jakimś ,,aromatem,,dymu z drewna czy nie wiem czym-co miałoby wpłynąć na,, niepowtarzalność smaku''. Niech ktoś z Szanownych Państwa poda sensowny argument na korzyść drewna bym zweryfikował swą opinię. oczywiście nie chodzi mi o argument ekonomiczny bo mówimy tu o smaku. Tymczasem opinie o niepowtarzalności smaku z pieca drzewnego traktujmy jako fantazje...Moja opinia- temp.w okolicach 500 st.,czas pieczenia ok.90 sek---i nie ma żadnej różnicy w smaku. Sam robię na prądzie z mąki o sile,,W''-240-270.Piec rozgrzewam 10 min.do temp.380.st.-mały piecyk,słabe grzałki więc potrzebuję ok.3 min. czasu na wypiek ale jestem zdania ,że do ok.trzech,czterech minut wypieku to bez różnicy czy robimy 90 sek w 500st.czy chwilę dłużej w temp.ok 400st.Mam dobrą mąkę a ludzie jedząc placka nie mogą się nadziwić jak pyszne jest to ciasto.Moim zdaniemw przedziale powyższych temperatur najważniejsza jest mąka z jakiej robimy placka a nie to czy jest to drzewny piec czy elektryczny. Poproszę o ,,wyprowadzenie z błędu,,Pozdrawiam.
|
||||||
| JAKI PIEC DO PIZZERI? | |||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
|
Autor:
olo Wypowiedzi: 2 |
Aaaa...---robię na prądzie ale łaziłem i łażę do tej pory po różnych pizzeriach które pieką w piecach- licząc na znalezienie jakiejś różnicy smakowej i niestety nic z tego.
|
||||||
|
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
|
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168 Data: 2025-11-25 Czas: 03:43:43 |
|||||||
| FORUM GASTRONOMICZNE | |||||||
|
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|