FORUM     OGŁOSZENIA    
 
STRONA GŁÓWNA / FORUM GASTRONOMICZNE / PRZYGOTOWANIE PIZZY
SZUKANA FRAZA: NOWE TEMATY    OSTATNIE KOMENTARZE    GORĄCE TEMATY   
FORUM GASTRONOMICZNE NOWY TEMAT
TEMAT FORUM:

PRZYGOTOWANIE PIZZY

Autor: Domowy Amator


Wypowiedzi: 5
Post 1 napisany 2013-05-20 o godzinie 22:18:43.
Witam wszystkich forumowiczów :) Czy ktoś z Was doświadczonych pizzermanów podpowie mi w jaki sposób przygotować dobre ciasto na pizze? Wiem, że w internecie jest wiele stron z przepisami ale nie mam zamiaru każdego jednego sprawdzać, bo mi życia zabraknie.

Na moje póki co domowe potrzeby kupiłem sobie mikser firmy kitchen aid, z opisu sprzedawcy wynika, że małe ilości ciasta można w nim wyrobić, mam też kupiony taki mikro piecyk do pizzy na 1 pizzę, szukałem pieca z tym kamieniem wewnątrz i za nieco ponad 1000 zł kupiłem.

Pozostaje tylko problem czy pizza powinna być robiona w blachach, siatkach czy bezpośrednio na tym kamieniu?

Jaki jest najlepszy ser, czy ma być wiórkowany jeśli tak to jaki rozmiar tych wiórków?

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie podpowiedzi, nie jestem dla nikogo konkurencją, chciałbym rozwinąć delikatnie swoje ambicje kulinarne. Za wszystkie uwagi będę bardzo wdzięczny.
dopiero się uczę :)
 
REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130
 
Autor: Wojtek - Eurogast
forumforum

Wypowiedzi: 51
Post 2 napisany 2013-05-23 o godzinie 23:36:41.
Przepis na pizzę bez wyrabiania mojej żony:
3 szklanki mąki
drożdże - wielkość liczi lub suszone (tj. około 25 g)
1 jajko
około 1,5 szklanki wody lub mleka (ilość zależy od konsystencji ciasta), łyżeczka soli.
Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody (lub mleka). Wszystkie składniki ciasta przełożyć do naczynia i wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.
Ciasto wylać do formy wysmarowanej tłuszczem (ja zwykle używam blachy na ciasto ). Piec w nagrzanym (180°C) piekarniku około 15 minut. Po wyciągnięciu ciasto ponakłuwać widelcem i pozostawić do ostygnięcia.
Na ciasto wyłożyć dodatki i piec aż do rozpuszczenia się sera (około 15-20 minut).
Proste ciasto, które nie wymaga dużo pracy i wałkowania. Można się "zdziwić" konsystencją, ponieważ jest lekko płynne. Jeżeli blachę wysmarujesz np masłem + ew mąką/bułka tartą łatwo odejdzie od brytfanki.

Przepis sprawdzony na szybki domowy obiad
Importer : ROLLER GRILL, FIAMMA, FUTURMAT, CONTI, BUNN, SANTOS, SAMMIC, SMEG,GMG, SIMAG, VARIMIXER, MORETTI FORNI, MBM, HOUNO, MERCATUS, ELETTROBAR, PUJADAS, SAYL, SPM, DR. WEIGERT.
Kom: 884-000-143
 
Autor: Domowy Amator


Wypowiedzi: 5
Post 3 napisany 2013-05-27 o godzinie 14:55:41.
Wielkie dzięki Wojtek, wypróbuję Twój przepis. A Ty sugerujesz a by przygotowywać pizzę w blachach czy lepiej w siatkach?
dopiero się uczę :)
 
Autor: Wojtek - Eurogast
forumforum

Wypowiedzi: 51
Post 4 napisany 2013-05-29 o godzinie 12:27:47.
To jest wersja tylko na blachę. Przez siatkę ciasto przeleci.
Importer : ROLLER GRILL, FIAMMA, FUTURMAT, CONTI, BUNN, SANTOS, SAMMIC, SMEG,GMG, SIMAG, VARIMIXER, MORETTI FORNI, MBM, HOUNO, MERCATUS, ELETTROBAR, PUJADAS, SAYL, SPM, DR. WEIGERT.
Kom: 884-000-143
 
Autor: karol34


Wypowiedzi: 7
Post 5 napisany 2013-07-02 o godzinie 01:54:13.
Wojtek - Eurogast napisał(a) w dniu 2013-05-23 o godzinie 23:36:41:
Przepis na pizzę bez wyrabiania mojej żony:
3 szklanki mąki
drożdże - wielkość liczi lub suszone (tj. około 25 g)
1 jajko
około 1,5 szklanki wody lub mleka (ilość zależy od konsystencji ciasta), łyżeczka soli.
Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody (lub mleka). Wszystkie składniki ciasta przełożyć do naczynia i wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.
Ciasto wylać do formy wysmarowanej tłuszczem (ja zwykle używam blachy na ciasto ). Piec w nagrzanym (180°C) piekarniku około 15 minut. Po wyciągnięciu ciasto ponakłuwać widelcem i pozostawić do ostygnięcia.
Na ciasto wyłożyć dodatki i piec aż do rozpuszczenia się sera (około 15-20 minut).
Proste ciasto, które nie wymaga dużo pracy i wałkowania. Można się \"zdziwić\" konsystencją, ponieważ jest lekko płynne. Jeżeli blachę wysmarujesz np masłem + ew mąką/bułka tartą łatwo odejdzie od brytfanki.

Przepis sprawdzony na szybki domowy obiad


Korzystam z tego przepisu, jest rewelacyjny.
 
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
 

System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 3.228.220.31
Data: 2020-08-10
Czas: 04:53:02
DODAJ ODPOWIEDŹ DO TEMATU: PRZYGOTOWANIE PIZZY
Aby dodać odpowiedź do tematu należy się zalogować.

Jeśli nie masz konta, skorzystaj z bezpłatnej rejestracji.
FORUM GASTRONOMICZNE
Temat "przygotowanie pizzy" w grupie "forum ogÓlne"
TAGI: pizza (14)    przepisy (8)    przepis (6)    ciasto (3)    dom (5)   
OSTATNIO DODANE TEMATY: Mała gastronomia a warzywniak    System WMS w branży gastronomicznej   
 
STRONA GŁÓWNA     O NAS     REGULAMIN     REKLAMA     KONTAKT    
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.