FORUM     OGŁOSZENIA    

STRONA GŁÓWNA / FORUM GASTRONOMICZNE / HANDEL OBWOźNY- MALA GASTRONOMIA
SZUKANA FRAZA: NOWE TEMATY    OSTATNIE KOMENTARZE    GORĄCE TEMATY   
FORUM GASTRONOMICZNE NOWY TEMAT
TEMAT FORUM:

HANDEL OBWOźNY- MALA GASTRONOMIA

Autor: endriu

Tematy: 2
Wypowiedzi: 5
Post 1 napisany 2012-08-22 o godzinie 20:08:30.
Jestem nowym wiec POZDRO DLA WSZYSTKICH FORUMOWICZOW
Zamierzam sie przygotowac do nowego sezonu nad morzem, chcialbym zaczerpnac informacji czy to sie oplaca i jakie sa koszta ustawienia przyczepy gastro w paru dobrych lokalizacjach w roznych miejscowosciach nad morzem, na co trzeba zwrocic szczegolna uwage, jak poradzic sobie z zezwoleniami, sanepidami i z wydzierzawiajacymi. Kiedy zaczac a kiedy zakonczyc sezon, czy czekaja mnie jakies utrudnienia itp.
pozdrawiam i z gory dziekuje za porady

REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130

Autor: agus19876

Wypowiedzi: 2
Post 2 napisany 2012-08-28 o godzinie 00:54:32.
Witam, ja kupilam takie cudo w tym roku. Na dzien dobry mialam biegania po urzedach, Panie w sanepidzie zaczely chyba uwazac, ze dzien bez mojej wizyty u nich jest dniem straconym. Nastepnie z miejscem. Jak nie zrobisz dokladnej, szczegolowej i konkretnej umowy z wlascicielem terenu gdzie postawisz budke, to mozesz liczyc na szereg "uprzyjemnien", ktorych na pewno nie pozbawi Cie taki osobnik, nawet jesli jest zaprzyjazniony. Jesli kupujesz przyczepe dopiero i sprzedajacy wciska Ci, ze ona ma odbior sanepidu- nie wierz w to. Owszem, on ma odbior, ale na siebie, a mi w sanepidzie dopiero po kupieniu budki wyjasnili, ze odbior jest na wlasciciela a nie na przyczepe a na dodatek jesli stawiasz ja w innym powiecie niz dotychczas stala to musisz miec odbior odpowiedniego powiatowego sanepidu. wiec odbior i tak musisz zrobic. Ja nic nie placilam, bo odebrali bez zadnych negatywnych uwag wiec nie trzeba bylo drugi raz ich wzywac. Sezon zaczyna sie wszedzie tak samo. Ludzie sie ustawiaja zazwyczaj jak sie konczy rok szkolny w szkolach, a konczy jak koncza sie wakacje. Czesc ludzi jeszcze probuje we wrzesniu, ale to zalezy od tego, jakie masz miejsce i ilu ludzi zaplanowalo sobie urlop na wrzesien. Zapoznaj sie ze specyfikacja miejscowosci, na ktora sobie ostrzysz zabki! :) Niestety, ale to jest bardzo wazne, aby sprawdzic ile mniej wiecej ludzi przewija sie przez dana miejscowosc w sezonie, bo gdy trafisz tak jak ja na "dzikie obszary prawie niezamieszkale" heh, to bedziesz miec utarg dzienny na oplate targowa i prad do budki. Zapomnijmy o utrzymaniu pracownikow, czy jakimkolwiek zarobku dla siebie. Ja z ulga wyjechalam tydzien temu z mojego zakatka i wiecej nawet w snach nie chce go wspominac... Pierwszy rok jest zawsze na zbieranie doswiadczen, na zyski licz na nastepny rok :) pozdrawiam :)

Autor: HACPASZ Hanna Półtorak

Tematy: 23
Wypowiedzi: 551
Post 3 napisany 2012-08-29 o godzinie 08:21:13.
Witam żeby otworzyć taką działalność musisz Pamiętać o tym żeby spełnić wymagania stawiane przez SANEPID i opracować odpowiednią dokumentację wymaganą przez przepisy prawa. Wszyscy, którzy rozpoczynają działalność związaną ze sprzedażą lub produkcją żywności muszą zgodnie z przepisami prawa opracować i wdrożyć HACCP. To dlatego odbiór SANEPIDU nigdy nie dotyczy przyczepy a osoby zgłaszającej działalność. System HACCP składa się z dwóch cześć: warunków podstawowych - Dobrej Praktyki Produkcyjnej i Higienicznej oraz księgi HACCP. Spełnienie wymagań Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej to warunek, którego spełnienie jest niezbędne do zarejestrowania w SANEPIDZIE takiej działalności, ksiega HACCP może zostać opracowana później tzn w trakcie funkcjonowania działalności ale również jest obowiązkowa. Przyczepa gastronomiczna zgodnie z przepisami musi być wykonana z materiałów niepalnych a co najważniejsze umożliwiających jej łatwe mycie i dezynfekcje. Dlatego jeżeli chciał być kupić używaną przyczepę zwróć uwagę na stan ścian, podłóg i blatów roboczych (nie powinny być uszkodzone tzn brak ubytków materiału, wyszczerbień, dziur itp). W przyczepie oprócz zlewu (najlepiej dwukomorowego) musi znajdować się umywalka wyposażona w zimną i ciepłą wodę. Jeżeli chodzi o wyposażenie przyczepy wersją optymalną są blaty i szafki wykonane ze stali nierdzewnej ale dopuszczone jest również wyposażenie (szafki, blaty) wykonane z laminatu i płyt MDF ale w tym wypadku warto sprawdzić czy materiał ten posiada atest Państwowego Zakładu Higieny i dopuszczenie do produkcji szafek kuchennych (tą informację uzyskasz już bezpośrednio od producenta przyczepy). Zwróć również uwagę na wyposażenie w sprzęt kuchenny swojej przyczepy tzn czy możliwe jest w niej przygotowanie wszystkich tych potraw, które zaplanowałeś nieraz konieczna jest modernizacja wnętrza przyczepy. Bardzo ważne w gastronomii jest zapewnienie odpowiedniej liczby lodówek i zamrażarek (na to zwraca uwagę SANEPID) tzn jeżeli planujesz sprzedaż dań obiadowych i lodów najlepszym rozwiązaniem byłoby zainstalowanie małej zamrażarki tylko dla lodów i nie mieszanie ich z innymi produktami spożywczymi. Częstym problemem małej gastronomii jest problem postępowania ze zużytym olejem i resztkami żywności(w tym niewykorzystanymi daniami). Pamiętaj, że tłuszcz np.z frytkownicy nie powinien być wylewany bezpośrednio do ścieków: zarzut SANEPIDU brak separatora tłuszczów, w małej gastronomi zamiast separatora wskazane jest stosowanie oddzielnego kanistra wyłącznie na zużyty tłuszcz. Resztki żywności też nie powinny trafiać na śmietnik komunalny dlatego rozwiązaniem takiego problemu jest podpisanie umowy z firmą, która będzie od Ciebie odbierać zużyty tłuszcz i resztki żywności. Jeżeli spełnisz te warunki nie powinieneś mieć problemów z SANEPIDEM i odbiór powinien przejść bez problemów pozdrawiam Hanna Półtorak firma doradczo szkoleniowa HACPASZ (poltorak@haccp-gmp.home.pl)

Autor: Ania_HACCP

Wypowiedzi: 13
Post 4 napisany 2017-05-15 o godzinie 20:00:09.
Na moim blogu cały wpis dotyczący dostosowania samochodu do wymogów Sanepidu. http://haccpdlaciebie.pl/2017/05/haccp-dla-food-trucka-jak-dostosowac-samochod-zgodnie-z-wymaganiami-sanepidu/

Autor: HACPASZ Hanna Półtorak

Tematy: 23
Wypowiedzi: 551
Post 5 napisany 2017-05-25 o godzinie 10:14:58.
igdy dosyć wiedzy i ich źródeł powinno być jak najwięcej.  Ja osobiście polecam jednak do korzystania z forum gastronomicznego gdyż wśród wypowiedzi znajdziecie odpowiedzi ekspertów, technologów i konstruktorów samochodów i przyczep gastronomicznych. Nasze forum to kopalnia wiedzy dla nie jednego z początkujących w gastronomii
Dla chętnych uzyskania wiedzy w kontakcie bezpośrednim polecam udział w szkoleniu  z cyklu Moja gastronomia od czego zacząć  organizowanym 06.06.2017 w Warszawie.
- Omówimy na szkoleniu aspekty związane z wyborem lokalu lub pojazdu do prowadzenia działalności
- Organizacja pracy w lokalu pojeździe, czyli jak wyposażyć kuchnie
-   Imprezy plenerowe co  powinien zaoferować organizator imprezy
- Technologia przygotowywania potraw czyli jak przygotować menu w zależności od wielkości kuchni w lokalu/ pojeździe gastronomicznym
-  Dobra Praktyka Produkcyjna i Higieniczna, HACCP czylil dokumentacja wymagana na starcie..........
- Odbiór Sanepid
Informacje na temat kosztów szkolenia udzielane są mailowo poltorak@haccp-gmp.home.pl

NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE

System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 18.97.14.82
Data: 2025-03-15
Czas: 12:16:39
DODAJ ODPOWIEDŹ DO TEMATU: HANDEL OBWOźNY- MALA GASTRONOMIA
Aby dodać odpowiedź do tematu należy się zalogować.

Jeśli nie masz konta, skorzystaj z bezpłatnej rejestracji.
FORUM GASTRONOMICZNE
Temat "handel obwoźny- mala gastronomia" w grupie "mobilna gastronomia"
TAGI: przyczepa (34)    przyczepy (36)    przyczepa gastronomiczna (48)    przyczepy gastronomiczne (38)    przepisy (8)    sanepid (33)    haccp (17)   
OSTATNIO DODANE TEMATY: Ogródek piwny    Dodatkowa praca   

STRONA GŁÓWNA     O NAS     REGULAMIN     REKLAMA     KONTAKT    
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.