![]() |
| FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: PIEC KONWEKCYJNY GARBIN, P³YTY SZAMOTOWE, PIZZA |
|||||||
|
Autor:
MikeWwwa Wypowiedzi: 1 |
Witam,
Zacznê od tego, ¿e od krótkiego czasu jestem dzier¿awc± ma³ego pensjonatu w górach. Wszystko siê powoli zaczyna krêciæ, tury¶ci wynajmuj± pokoje, w pubie miejscowa m³odzie¿ gra sobie w bilard, rzutki itp. Pij± sobie piwko. Do piwka serwuje cheesburgery + frytki, zapiekanki i inne przek±ski. Towarzystwo podpowiada mi abym wprowadzi³ do oferty pizze. Hmmm Kuchnia jest wyposa¿ona w piec konwekcyjny GARBIN. Po przestudiowaniu for internetowych wyczyta³em, ¿e piec konwekcyjny ma³o nadaje siê do pieczenia pizzy. Moje pytanie do bardziej do¶wiadczonych, czy po zainstalowaniu dwóch p³yt szamotowych o wymiar 600x400X20, da siê upiec w tym piecu pizze i czy jest sens. Pizza nie musi byæ super w³osk± tradycyjn± pizza och ach. Szkoda marnowaæ takiego potencja³u drzemi±cego w tym piecu...Jakby siê uda³o jestem sk³onny dowoziæ pizze do klientów okolicznych wsi i miasteczek. Pozdrawiam wszystkich serdecznie. Mike |
||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAK£O w najni¿szych cenach w internecie!
Przekonaj siê sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
|
Autor:
Gastronomia Serwis Szkolenia w
Wypowiedzi: 5 |
Witaj MikeWawa,
w praktyce piec niestety ró¿ni siê jeden od drugiego, mam na my¶li konw-para, a konwekcjê, lub piec typowo do pizzy z p³ytami szamotowymi. Zasadnicz± rolê w piecach konwekcyjnych, konw-parowych odgrywa wentylator i z regu³y grza³ka w przypadku zasilania elektrycznego, lub gazowego (w tym wypadku posiadasz system piezoelektryczny daj±cy zap³on dla mieszanki gazu z powietrzem, który p³onie i ogrzewa komore pieca) w jednym i drugim przypadku nadmuch wentylatora do komory sprawia równomierne rozprowadzenie gor±cego powietrza. Jestem zdania, ¿e zarówno piec konwekcyjno-parowy, jak i szamotowy przygotuje pizze w podobnnym czasie, nie mniej jednak jej jako¶æ bêdzie zró¿nicowana. Zastosowanie p³yt szamotowych nie rozwi±zuje sprawy z uwagi na ich ch³onno¶æ termiczn±. Sugerowa³bym raczej u¿ycie siatek do ciasta na pizze stosowanych w piecach do pizzy lub zwyk³ego rusztu o du¿ej ilo¶ci ogniw (ma³ych ogniw) - takowe siatk i do pizzy posiadam w swojej ofercie, mo¿e to rozwi±¿e sprawê, a swoj± drog± p³yta szamotowa o wymiarze GN bêdzie obsorbowac temperaturê, wiêc piec musia³by chodziæ ca³y czas by temperatura w komorze osiêgnê³a przedzia³ 250 stopni, gdy¿ wypiek ciasta w piecach do pizzy obojêtnie jakej jako¶ci rozpoczyna sie od oko³o 290-300 st. C, przy za³o¿eniu i¿ piec bêdzie siê j± oko³o 3-5 minut. Im wiêksza temperatura szamotu oraz komory (w ramach rozs±dku, by nie pali³ spodu pizzy) tym krótszy czas pieczenia. Sugerujê zakup szamotu o wymiarach odpowiadaj±cych pojemnikowi GN 1/1 o ile piec ma tak± pojemno¶æ, grubo¶æ 10-15 mm i sprawdzenie. Pozdrawiam i polecam siê na przysz³o¶æ. Pawe³ Krop t:603062068 e:p.krop@gmsgroup.pl |
||||||
|
NOWE OG£OSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
|
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168 Data: 2025-11-25 Czas: 05:58:00 |
|||||||
| FORUM GASTRONOMICZNE | |||||||
|
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|