| DO TEMATU |
DATA |
WYPOWIEDZI |
Kawa, herbata, alkohole na Śląsku
słuszna uwaga ;) |
2014-02-04 16:08:25 |
8 |
|
Jaki piec wybrać?
No właśnie się trochę nasłuchałem, że bez konwekcyjnego to nie ma w ogóle mowy ale tak na mój rozum to też wydaje mi się, że np profesjonalny piekarnik pod kuchenką powinien wystarczyć na początku... tylko nie wiem co to w praktyce zmienia... |
2014-02-04 16:03:35 |
25 |
|
Kawa, herbata, alkohole na Śląsku
Witam
Zaczynam szukać do swojej restauracji na Śląsku dostawców . Czy ktoś może mi polecić dostawców napoi? Chodzi o herbatę, kawę, alkohole i oczywiście napoje bezalkoholowe.
Wiem, że wybierając dostawcę kawy można liczyć na ekspres do kawy lub na jego tanie wynajęcie i na tym by mi zależało. Czasem widzę też herbaty podane w oryginalnych kubkach producenta i nie wiem czy jest to standardem?
Jak rozegrać sprawę z coca-colą? Czy obojętnie gdzie zadzwonie do coli to oferta będzie ta sama czy poszczególni przedstawiciele mogą mi przedstawić różne oferty, w tym dodatki?
Z góry dzięki za odpowiedź :) |
2014-01-31 10:27:38 |
8 |
|
Jaki piec wybrać?
Witam, już niedługo otwieram swoją pierwszą restauracje.
Lokal na 20/30 osób z raczej tradycyjnym menu.
Doszedłem do momentu w którym czas wybrać jakiś piec, ale jaki?
Z tego co się dowiadywałem są:
piece konwekcyjne
piece konwekcyjne z naparowaniem
piece konwekcyjno-parowe
Czym się od siebie różnią? Który będzie najodpowiedniejszy do tak niewielkiego lokalu? A może kupić zwykłą kuchenkę w media markt x 2? Oczywiście jak każdy szukam oszczędności i chciałbym wydać jak najmniej przy czym piece powyżej 10 tysięcy raczej odpadają...
Z góry dziękuję za podpowiedzi ;) |
2014-01-31 10:19:34 |
25 |
|
Kuchnia elektryczna, co i jak?
Otóż dla chcącego nic trudnego. Właśnie dostałem zgodę na wyprowadzenie wyrzutni terenowej na odległość 15 metrów od bloku :);) |
2013-10-29 11:00:51 |
31 |
|
Kuchnia elektryczna, co i jak?
To będzie baro-restauracja. Żadnych fast foodów. Ale wiecie jak jest, same frytki to już dużo smażenia. Gość od wentylacji podsunął mi jeszcze jeden pomysł - wyrzutnia terenowa. Wkopać się pół metra i wyrzucić to 15 m od bloku. Może to jest jakaś myśl. Jest też opcja ciągnięcia rury starym kanałem zsypowym ale to też są koszty, ponad 30 metrów w górę i kotwiczenie na każdym piętrze. Umówiłem się z kilkoma firmami od wentylacji jeszcze i zobaczymy co zaproponują. |
2013-10-18 14:48:19 |
31 |
|
Kuchnia elektryczna, co i jak?
Orientowałem się w firmie Juvent i niestety - rozwiązanie jakim jest okap za 46 000 zł nie jest na moją kieszeń :/ Czy ktoś może mi doradzić jak najlepiej przefiltrować powietrze z kuchni przy jakiś mniejszych nakładach? |
2013-10-14 18:06:36 |
31 |
|
Kuchnia elektryczna, co i jak?
Niestety wymóg jest taki, żeby wyrzut był na dachu a ja mam możliwość zrobić go tylko na parterze :/ aczkolwiek zgodę spółdzielni na to mam... |
2013-10-09 12:45:36 |
31 |
|
Kuchnia elektryczna, co i jak?
Wiadomo - ludzie są jacy są i tego się nie zmieni. Budynek to 10 piętrowy blok a zgoda na wyprowadzenie wentylacji już jest. Koszty nie powinny być duże a wyrzut ma być ok dwa razy dalej niż wymagane 2 metry od najbliższego okna. Myślę, że lokalizacja jest na tyle atrakcyjna, że warto podjąć to ryzyko a jeśli zaczną być problemy z sąsiadami to będę próbował jakoś to załatwiać. |
2013-10-07 10:40:11 |
31 |
|
Kuchnia elektryczna, co i jak?
Jeśli chodzi o wentylację to tak jak pisałem - nie ma komina i będę musiał wyprowadzać przez ścianę... Liczę się z możliwymi pretensjami sąsiadów, mam nadzieję, że zdołam ich przekupić 10 procentową zniżką ;) |
2013-10-06 20:34:11 |
31 |
|
Kuchnia elektryczna, co i jak?
Ano nastraszyli indukcją :PMuszę mocno przemyśleć w co zainwestować. Jeśli chodzi o wentylację to istotnie będę instalował wentylację mechaniczną wywieno-nawiewną ale sprawę dodatkowo utrudnia to, że lokal znajduje się na parterze w dużym bloku mieszkalnym. Osoba, z którą otwieram restaurację uważa, żeby na początku w ogóle nie inwestować w piec konwekcyjny, ja w miejscach, których pracowałem zawsze widziałem piec w kuchni (pracowałem jako barman i kelner, nie jako kucharz) i wydawało mi się, że kuchnia musi być wyposażona w taki sprzęt. Jak uważacie? Czy jest to konieczne czy na początek mogę próbować bez pieca? Nie jestem kucharzem i nie znam bardzo dobrze technologii przygotowania jedzenia dlatego pytam. |
2013-10-04 15:22:03 |
31 |
|
Warzywa OBRANE na Śląsku
Witam
Może ktoś polecić dostawcę warzyw obieranych z Katowic lub okolic?
Warunki lokalowe bardzo utrudniają wydzielenie obieralni dlatego szukam takiego rozwiązania. |
2013-10-04 15:14:11 |
4 |
|
Kuchnia elektryczna, co i jak?
Rozumiem, czyli nastawiam się na tradycyjne. Jeśli chodzi o piec to nie wiem czy będę sobie mógł na taki pozwolić, bo z tego co widzę to min 10 000 za nowy i to na 230V, chyba, że jakąś używkę znajdę.. |
2013-10-03 20:49:25 |
31 |
|
Kuchnia elektryczna, co i jak?
W ogóle nie zacząłem jeszcze zakupów sprzętu. Powiem szczerze, że nie brałem indukcji pod uwagę. Widzę, że zasilane są zwykłym napięciem a jednak są mocniejsze. Sprawdziłem ofertę kuchenek indukcyjnych i wychodzi na to, że cenowo porównywalnie wyszła by mnie elektryczna i indukcyjna. Z tego co widzę elektryczna kuchenka 4 płytowa kosztowałaby mnie 2 tysiące z hakiem a indukcja pojedyncza o mocy 3.5 kw kosztuje ok 650 zł (http://allegro.pl/kuchenka-indukcyjna-12-26-cm-promocja-okazja-i3565377716.html) co pomnożone razy 4 daje podobną cenę co elektryczna. Dlaczego więc wszyscy nie wybierają indukcji? Dlaczego nie wypiera ona zupełnie elektrycznych kuchenek? Czy rzeczywiście jest ona bezwzględnie lepsza? |
2013-10-02 11:26:55 |
31 |
|
Kuchnia elektryczna, co i jak?
To mój pierwszy wpis na tym forum dlatego najpierw chciałbym wszystkich przywitać.
Jutro podpisuję umowę na wynajem lokalu i nareszcie otwieram swoją pierwszą knajpę!:)
Niestety w lokalu nie ma komina i nie ma szans na kuchnię gazową. Dlatego mam pytanie skierowane do osób z doświadczeniem w kuchniach elektrycznych:
Jakimi kryteriami powinienem się kierować przy wyborze sprzętu? Z tego co się orientowałem to kuchnie elektryczne w miarę rozsądnych cenach osiągają moc 2.6 kw na jedną płytę podczas gdy większość gazowych palników ma moc 3.5 kw. Jak wygląda gotowanie na takich płytach? Czy taka moc to duża niedogodność? Czy może powinienem zainwestować w droższe rozwiązania? Mam też możliwość zastosowania jednego urządzenia na gaz (na tyle zgodzą się kominiarze), powinienem doposażyć się oprócz kuchenki elektrycznej w taboret lub podwójną kuchenkę gazową o większej mocy niż elektryczna? Widziałem też, że nie wszystkie kuchenki są na siłę, jak wygląda pobór mocy i wydajność obu wariantów?
Dodam, że lokal będzie nieduży, pomieści około 25/30 osób a jedzenie raczej tradycyjne.
Z góry dziękuję za odpowiedź :) |
2013-10-01 12:10:19 |
31 |
|