Samochód do gastronomi z którego będzie sprzedawane piwo ,a wc?
Właśnie otwieram małą gastronomię (budka z fast foodem) W sprzedaży będzie także piwo.Sanepid wymagał abym postawił normalna toaletę w płytkach z ciepłą i zimną wodą ,z 2 pomieszczeniami. Zastosowałem się do zalecen i tak zrobiłem.Wczoraj miałem odbiór sanepidu i wszystko ok. Niestety na działce obok sąsiadka wydzierżawiła miejsce i stanie tam już niebawem samochód gastronomiczny. Dzisiaj postawili za moim ogrodzenie toi toi-a .Moje pytania toi:
1 W jakiej odległości od granicy mojej działki powinni ustawić swojego toi toi -a ,bo aktualnie postawili go 30 cm od ogrodzenia tak że stoi praktycznie od mojego punktu 3 metry.
2 Czy do takiego pojazdu i sprzedaży piwa konkurencja nie musi mieć już takiego wc jakie ja mam ?Czy ich toi toi wystarczy i czy to jest zgodne z prawem?
|
2012-07-19 10:39:09 |
1 |
Może ktoś doradzi w sprawie sanepidu,cateringu ,grillowania i kilku innych spraw
Pokrótce nakreślę sytuacje w jakiej się znalazłem.
Jakiś czas temu zakupiłem przyczepę gastronomiczną ponieważ planowałem otworzyć własny biznes.Mam atrakcyjną działkę nad zalewem i postanowiłem sprzedawać fast food ,lody i zimne napoje.Do tego chciałem także mieć piwo .Z racji tego że już prowadzę inną działalność i jestem na ryczałcie to punkt gastronomiczny ma być na mojego ojca( on także ma już swoją działalność i jest płatnikiem vat ,a to jest potrzebne do sprzedaży piwa ) Załatwiliśmy już badanie wody w sanepidzie ,buda jest przygotowana ,a dzisiaj ojciec zaniósł papiery do sanepidu i w przeciągu 2 tygodni mają zadzwonić i przyjść na odbiór.Niestety sąsiadka wydzierżawiła działkę obok mojej i już od weekendu stanie tam buda z fast foodem:/.
Moje pytanie brzmi tak: Jeśli ja mam wpisane w PKD Przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych (catering) to czy mogę np wystawić grilla ,lodówki z lodami oraz napojami i sprzedawać je na swojej działce? Wiem że sanepid tez musi się wypowiedzieć w tej sprawie. Orientuje się ktoś jak to wygląda? Na tej samej działce co stoi punkt gastronomiczny ja dzierżawie kawałek ziemi od mojego ojca (mam umowę) i pomyślałem że warto się zabezpieczyć przed ewentualnymi kłopotami z odbiorem budy przez sanepid i wystartować z samym grill barem ,plus lody i zimne napoje. Sezon już trwa a my tracimy zainwestowane pieniądze. Czy sanepid wydaje pozwolenie na taki handel gdzie ,jest sam grill i cała reszta ale wszystko stoi na zewnątrz np tak jak na festynach pod jakimś namiotem?
Zależy mi na czasie więc proszę o wszystkie rady i informacje.Pozdro 4 all .Ps. A jak wygląda sprawa z koncesja na piwo,bo też bym je mógł sprzedawać bo mam własny ogródek i stoliki z tym że nie wiem na czym polega wydawanie koncesji takich jak na sprzedaż piwa na festynach |
2012-07-11 16:37:24 |
2 |