![]() |
| FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: MOżE KTOś DORADZI W SPRAWIE SANEPIDU,CATERINGU ,GRILLOWANIA I KILKU INNYCH SPRAW |
|||||||
|
Autor:
urzas
Tematy: 4 Wypowiedzi: 4 |
Pokrótce nakreślę sytuacje w jakiej się znalazłem.
Jakiś czas temu zakupiłem przyczepę gastronomiczną ponieważ planowałem otworzyć własny biznes.Mam atrakcyjną działkę nad zalewem i postanowiłem sprzedawać fast food ,lody i zimne napoje.Do tego chciałem także mieć piwo .Z racji tego że już prowadzę inną działalność i jestem na ryczałcie to punkt gastronomiczny ma być na mojego ojca( on także ma już swoją działalność i jest płatnikiem vat ,a to jest potrzebne do sprzedaży piwa ) Załatwiliśmy już badanie wody w sanepidzie ,buda jest przygotowana ,a dzisiaj ojciec zaniósł papiery do sanepidu i w przeciągu 2 tygodni mają zadzwonić i przyjść na odbiór.Niestety sąsiadka wydzierżawiła działkę obok mojej i już od weekendu stanie tam buda z fast foodem:/. Moje pytanie brzmi tak: Jeśli ja mam wpisane w PKD Przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych (catering) to czy mogę np wystawić grilla ,lodówki z lodami oraz napojami i sprzedawać je na swojej działce? Wiem że sanepid tez musi się wypowiedzieć w tej sprawie. Orientuje się ktoś jak to wygląda? Na tej samej działce co stoi punkt gastronomiczny ja dzierżawie kawałek ziemi od mojego ojca (mam umowę) i pomyślałem że warto się zabezpieczyć przed ewentualnymi kłopotami z odbiorem budy przez sanepid i wystartować z samym grill barem ,plus lody i zimne napoje. Sezon już trwa a my tracimy zainwestowane pieniądze. Czy sanepid wydaje pozwolenie na taki handel gdzie ,jest sam grill i cała reszta ale wszystko stoi na zewnątrz np tak jak na festynach pod jakimś namiotem? Zależy mi na czasie więc proszę o wszystkie rady i informacje.Pozdro 4 all .Ps. A jak wygląda sprawa z koncesja na piwo,bo też bym je mógł sprzedawać bo mam własny ogródek i stoliki z tym że nie wiem na czym polega wydawanie koncesji takich jak na sprzedaż piwa na festynach |
||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
|
Autor:
HACPASZ Hanna Półtorak
Tematy: 25 Wypowiedzi: 554 |
Działalność związaną ze sprzedażą i produkcją żywności musisz prowadzić zgodnie ze zgłoszeniem, które robiłeś w SANEPIDZIE jak otwierałeś catering. Jeżeli nie zgłaszałeś lodów i grilla to musisz wystąpić o rozszerzenie zgody. SANEPID nie powinien mieć uwag do grilla i lodów na świeżym powietrzu pod warunkiem, że w prawidłowy sposób będziesz przechowywała produkty spożywcze, będziesz miał ciepłą i zimną wodę do mycia rąk i wc dla personelu. Pozdrawiam Hanna Półtorak
|
||||||
|
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
|
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168 Data: 2025-11-25 Czas: 11:29:42 |
|||||||
| FORUM GASTRONOMICZNE | |||||||
|
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|