FORUM     OGŁOSZENIA    

STRONA GŁÓWNA / FORUM GASTRONOMICZNE / MOżE KTOś DORADZI W SPRAWIE SANEPIDU,CATERINGU ,GRILLOWANIA I KILKU INNYCH SPRAW
SZUKANA FRAZA: NOWE TEMATY    OSTATNIE KOMENTARZE    GORĄCE TEMATY   
FORUM GASTRONOMICZNE NOWY TEMAT
TEMAT FORUM:

MOżE KTOś DORADZI W SPRAWIE SANEPIDU,CATERINGU ,GRILLOWANIA I KILKU INNYCH SPRAW

Autor: urzas

Tematy: 4
Wypowiedzi: 4
Post 1 napisany 2012-07-11 o godzinie 16:37:24.
Pokrótce nakreślę sytuacje w jakiej się znalazłem.
Jakiś czas temu zakupiłem przyczepę gastronomiczną ponieważ planowałem otworzyć własny biznes.Mam atrakcyjną działkę nad zalewem i postanowiłem sprzedawać fast food ,lody i zimne napoje.Do tego chciałem także mieć piwo .Z racji tego że już prowadzę inną działalność i jestem na ryczałcie to punkt gastronomiczny ma być na mojego ojca( on także ma już swoją działalność i jest płatnikiem vat ,a to jest potrzebne do sprzedaży piwa ) Załatwiliśmy już badanie wody w sanepidzie ,buda jest przygotowana ,a dzisiaj ojciec zaniósł papiery do sanepidu i w przeciągu 2 tygodni mają zadzwonić i przyjść na odbiór.Niestety sąsiadka wydzierżawiła działkę obok mojej i już od weekendu stanie tam buda z fast foodem:/.
Moje pytanie brzmi tak: Jeśli ja mam wpisane w PKD Przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych (catering) to czy mogę np wystawić grilla ,lodówki z lodami oraz napojami i sprzedawać je na swojej działce? Wiem że sanepid tez musi się wypowiedzieć w tej sprawie. Orientuje się ktoś jak to wygląda? Na tej samej działce co stoi punkt gastronomiczny ja dzierżawie kawałek ziemi od mojego ojca (mam umowę) i pomyślałem że warto się zabezpieczyć przed ewentualnymi kłopotami z odbiorem budy przez sanepid i wystartować z samym grill barem ,plus lody i zimne napoje. Sezon już trwa a my tracimy zainwestowane pieniądze. Czy sanepid wydaje pozwolenie na taki handel gdzie ,jest sam grill i cała reszta ale wszystko stoi na zewnątrz np tak jak na festynach pod jakimś namiotem?
Zależy mi na czasie więc proszę o wszystkie rady i informacje.Pozdro 4 all .Ps. A jak wygląda sprawa z koncesja na piwo,bo też bym je mógł sprzedawać bo mam własny ogródek i stoliki z tym że nie wiem na czym polega wydawanie koncesji takich jak na sprzedaż piwa na festynach

REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130

Autor: HACPASZ Hanna Półtorak

Tematy: 25
Wypowiedzi: 554
Post 2 napisany 2012-07-12 o godzinie 07:11:23.
Działalność związaną ze sprzedażą i produkcją żywności musisz prowadzić zgodnie ze zgłoszeniem, które robiłeś w SANEPIDZIE jak otwierałeś catering. Jeżeli nie zgłaszałeś lodów i grilla to musisz wystąpić o rozszerzenie zgody. SANEPID nie powinien mieć uwag do grilla i lodów na świeżym powietrzu pod warunkiem, że w prawidłowy sposób będziesz przechowywała produkty spożywcze, będziesz miał ciepłą i zimną wodę do mycia rąk i wc dla personelu. Pozdrawiam Hanna Półtorak

NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE

System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168
Data: 2025-11-25
Czas: 11:29:42
DODAJ ODPOWIEDŹ DO TEMATU: MOżE KTOś DORADZI W SPRAWIE SANEPIDU,CATERINGU ,GRILLOWANIA I KILKU INNYCH SPRAW
Aby dodać odpowiedź do tematu należy się zalogować.

Jeśli nie masz konta, skorzystaj z bezpłatnej rejestracji.
FORUM GASTRONOMICZNE
Temat "może ktoś doradzi w sprawie sanepidu,cateringu ,grillowania i kilku innych spraw" w grupie "mobilna gastronomia"
OSTATNIO DODANE TEMATY: Zwiększ zamówienia online i widoczność swojej restauracji – dołącz do Tuzjemy!    Ubrania kucharskie: Bluzy, zapaski, fartuchy. Kupuj w naszym sklepie internetowym   

STRONA GŁÓWNA     O NAS     REGULAMIN     REKLAMA     KONTAKT    
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.