LISTA OSTATNICH 25 WYPOWIEDZI
| DO TEMATU |
DATA |
WYPOWIEDZI |
Problem z otwarciem restauracji
Myślę, że byłby ideał, gdybyś na tym etapie miał wsparcie szefa kuchni, bo często sprzęt jest zależny od menu. Jeśli chodzi o ludzi do pracy, to bez przesady, uważam że naparwdę można zmontować ekipę która chce lubi i umie pracować. Rotacja wiadomo jest duża ale z czasem wypracowuje się kilka osób które wiążą się i identyfikują z knajpą;))
Życzę dużo powodzenia;) |
2012-11-14 22:18:21 |
23 |
|
Problem z otwarciem restauracji
Hej,
My korzystamy z tego użyczonego ekspresu i nie ma dramatu, jeśli jednak chcielibyści podawać mega dobrą kawę to należy zaopatrzyć się w młynek (my mamy elektryczny już w ekspresie, który podobno nie daje takich efektów) no i ekspres kolbowy (nam ekspres sam robi kawę), wiadomo że wtedy dochodzi też sporo pracy z przyrządzeniem ale efekt jest wspaniały. Nie wiem jaki ma być profil waszej restauracji. my na początek zdecydowaliśmy się na takie roziwązanie, bo na początku jest milion rzeczy do ogarnięcia i temat kawy zszedł na dalszy plan. Jedni naszą kawę chwalą inni nie i to jest normalne. Kiedyś chciałbym jednak zaopatrzyć się w ekspres "z przwdziwego zdarzenia", bo amatorów na kawę w Polsce przybywa, na początku jednak jest to spory wydatek;) Z kilograma kawy wychodzi mi ok 120 kaw, ale słyszałam że może wychodzić mniej, zależy to od ustawienia ekspresu i tu dochodzimy do kolejengo tematu. Jeśli sam nie jesteś baristą i nie znasz się na kawie, to sam nie ustawisz ekspresu optymalnie, a jak masz z jakiejś firmy kawowej to oni to robią za Ciebie. Wszystko zależy jak bardzo znasz się na kawie, bo my np jesteśmy kompletni laicy;)
W kwestii sprzętu to napisz co potrzebujesz i nad jakimi firmami się zastanawiasz, to na pewno dostaniesz więcej odpowiedzi, my też mieliśmy mega rozkminę z piecem do pizzy a różnica na samym piecu pomiędzy poszczególnymi firmami była 15 000 zł między najtańszym a najdroższym;)
My mieliśmy bardzo potężny remont budynku w którym otworzyliśmy knajpę, ale powiem Ci tylko, że od zakupu budynku, przez wszystkie projekty, pozwolenia, remont, wyposażenie itd do otwarcia zajęło nam to rok i 4 miesiące, więc wiem że naparwdę jest masa rzeczy które zaskakaują, utrudniają i załamują. Nie pękaj przy drugiej restauracji już wszystko będzie lepiej wiadomo;)))))) |
2012-11-13 10:27:23 |
23 |
|
Problem z otwarciem restauracji
Hej, my już jesteśmy parę miesięcy po otwarciu,
Niestety ale tak zwykle jest że projekt to jedno, a dopiero potem dowiadujesz się tak naprawdę na co się stać i co chcesz, oczywiście może to być zbieżne, ale raczej w tedy gdy postawisz przed projektem technologicznym warunek że z wyposażeniem chciałbyś się zmieścić w kwocie takiej a takiej, (oczywiście w granicach rozsądku), jeśli tego nie zrobisz, to projektant może wykonać dowolny projekt.
Jeśli chodzi o meble ze stali nierdzewnej, to tak jak napisał mój poprzednik, zadbaj o to ażeby dostać certyfikaty że są ze stali nierdzewnej, ale pamiętaj też że część baltów nożesz zrobić zwykłych kuchennych.
Co do ekspresu to nie wiem gdzie jesteś u nas w Szczecinie dostaliśmy ekspres, w zamian za gwarantowany zakup kawy w ilości 3-4 kg miesięcznie (nie jest to specjalnie dużo), ale jest mega słaby, jeśli chcecie mieć naparwdę dobrą kawę to chyba będziecie zmuszeni zainwestować w coś lepszego. Co do wentylacji to są to ogrmone koszta i niestety nieuniknione. Ale jsk się potem tego używa to docenia się tą inwestycję, bo na sali nie śmierdzi jedzeniem;) A sanepid nie jest taki straszny jak się wydaje, przynajmn iej u nas.
Kłody pod nogi niestety zastaną cię na każdym kroku i cały czas, ale chyba się z tym trzeba liczyć wchodząc w ten rodzaj interesu, a co do pracowników to przekonasz się dopiero jak zaczniesz działaność co to za przeboje, ale to jest temat na osobny wątek;))) Powodzenia;) Mimo że jest ciężko, to takie zajęcie daje też dużo satysfakcji, jak ludzie chwalą jedzenie i klimat. I jest naparwdę ciekawe;) |
2012-11-12 23:49:44 |
23 |
|
piec do pizzy
Witam,
Po wielu rozmowach z przedstawicielami i uĹźytkownikami zdecydowaliĹmy siÄ na piec firmy Stalgast, przyznajÄ troszkÄ siÄ obawiaĹam ale niesĹusznie. Piec bardzo dobrze siÄ sprawuje. Mamy szamot. Piec bardzo szybko siÄ nagrzewa, piecze rĂłwnomiernie, wydaje mi siÄ Ĺźe nie ma specjalnych ubytkĂłw ciepĹa, ale oceniam to tylko po tym Ĺźe w jego okolicy nie jest jak " w piekle". Ma oczywiĹcie ogromne zuĹźycie prÄ
du, ale one wszystkie bardzo zuĹźywajÄ
.
Gdybym nie zdecydowaĹa siÄ na Stalgast to myĹlÄ Ĺźe Kromet jest rĂłwnieĹź dobrym wyborem;) Powodzenia;) |
2012-05-29 19:36:34 |
20 |
|
piec do pizzy
witam, chciałabym kupic piec do pizzy dwukomorowy. czy macie jakieś doświadczenia z firmami polskimi lub zagranicznym. jakie piece polecacie (stalgast, moretti forni, oem..) |
2011-11-24 22:31:20 |
20 |
|
Koszt otwarcia restauracji, remont i urządzenie...?
witam serdecznie, jestem bardzo ciekawa jak idzie ci remont i jak wychodzą koszty, bo odnoszę wrażenie że na lokal o tej powierzchnii, i z takim konceptem to znacznie za mało, ale napisz proszę jak Ci idzie |
2011-11-23 18:35:10 |
37 |
|
|