Muffinownia i sanepid
Na samym poczatku trzeba sie dowiedziec czy taki lokal w ogole moze byc gastronomia i jesli nigdy nia nie byl droga bedzie dosc ciezka. Potrzebny bedzie projekt zmiany uzytkowania co musi przejsc przez urzad miejski, projekt od architekta, pozwolenie na budowe... Moze w ogole sie okazac ze przewody kominowe nie maja miejsca na dobudowanie wentylacji jesli sie okaze ze jest jej za malo. Od tego proponuje zaczac bo moze sie okazac ze lokal sie nie nadaje albo naklady finansowe zbyt wysokie.
Jestem z innego rodzaju gastronomii wiec nie dokonca wiem jk ma wygladac kuchnia pod wypieki jednak wiem na pewno ze kupownie czegokolwiek robionego w domu jest zabronione, kazdy produkt jakis sie sprzedaje musi pochodzic od producentow ktorzy moga takowe rzeczy robic czyli np z piekrni. W tym momencie wypieki juz nie sa domowe bo nie wiem czy piekarnie ie zgadzaja na wypieki wg przepisu klienta. Gastronomia jest ciezkim tematem dla poczatkujacych zycze duzo determinacji. W projekcie pomoze architekt ktory rowniez powinien swoje projekty konsultowac z pania z sanepidu. Niestety za odpowiednie pieniazki. Polecam znalezc lokal ktory funkvjonowal juz jako jakakolwiek gastronomia wtedy tylko wystarczy skonsultowac sie z pania z sanepidu czy tak jak to widzimy da rade.
powodzenia |
2013-02-06 21:45:05 |
2 |