![]() |
| FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: MUFFINOWNIA I SANEPID |
|||||||
|
Autor:
elNino
Wypowiedzi: 1 |
Planuję otwarcie małego lokalu gastronomicznego, w którym będę przy klientach piekł muffiny (jeden piec) oraz przygotowywał shake'i owocowe. Znalazłem lokal, który odpowiada mi lokalizacyjnie, ale wcześniej nie była w nim prowadzona gastronomia (ok. 50 m2, wydzielona jedna ubikacja, wydzielone pomieszczenie gospodarcze). Chodzi o Częstochowę.
1) czy jest szansa, że sanepid pozwoli mi na taką działalność w tym miejscu? 2) jakie wymogi muszę spełnić dostosowując lokal? 3) kto może mi pomóc w przygotowaniu lokalu do odbioru - są takie firmy? 4) czy mogę (aby ograniczyć wymagania sanepidu) tylko sprzedawać gotowe wypieki w lokalu, kupując je od kogoś kto będzie je piekł w domu ("domowe wypieki")? Jakie wymagania musiałby spełniać dostawca? Czy mogę kupować np. domowe ciasto od znajomej, która wypieka je w domu? 5) jakie sztuczki mogę zastosować, żeby lokal przeszedł kontrolę sanepidu? zamiast restaurację prowadzić kawiarnię? Z góry dziękuję za pomoc. |
||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
|
Autor:
Kkebab
Wypowiedzi: 3 |
Na samym poczatku trzeba sie dowiedziec czy taki lokal w ogole moze byc gastronomia i jesli nigdy nia nie byl droga bedzie dosc ciezka. Potrzebny bedzie projekt zmiany uzytkowania co musi przejsc przez urzad miejski, projekt od architekta, pozwolenie na budowe... Moze w ogole sie okazac ze przewody kominowe nie maja miejsca na dobudowanie wentylacji jesli sie okaze ze jest jej za malo. Od tego proponuje zaczac bo moze sie okazac ze lokal sie nie nadaje albo naklady finansowe zbyt wysokie.
Jestem z innego rodzaju gastronomii wiec nie dokonca wiem jk ma wygladac kuchnia pod wypieki jednak wiem na pewno ze kupownie czegokolwiek robionego w domu jest zabronione, kazdy produkt jakis sie sprzedaje musi pochodzic od producentow ktorzy moga takowe rzeczy robic czyli np z piekrni. W tym momencie wypieki juz nie sa domowe bo nie wiem czy piekarnie ie zgadzaja na wypieki wg przepisu klienta. Gastronomia jest ciezkim tematem dla poczatkujacych zycze duzo determinacji. W projekcie pomoze architekt ktory rowniez powinien swoje projekty konsultowac z pania z sanepidu. Niestety za odpowiednie pieniazki. Polecam znalezc lokal ktory funkvjonowal juz jako jakakolwiek gastronomia wtedy tylko wystarczy skonsultowac sie z pania z sanepidu czy tak jak to widzimy da rade. powodzenia |
||||||
|
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
|
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168 Data: 2025-11-25 Czas: 11:13:28 |
|||||||
| FORUM GASTRONOMICZNE | |||||||
|
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|