Otwarcie burgerowni
Jestem w trakcie tworzenia podobnego biznesu. Z tego co mogę Ci podpowiedzieć to tak:
- koszty są mocno zależne na co się nastawiasz, jeśli chcesz zrobić tani bar, opierający się na półproduktach to koszty bieżące będę mniejsze, natomiast jeśli chcesz pójść za obecną tendencją slow food itp to koszty odpowiednio będą większe. Natomiast jeśli chodzi o koszty początkowe no to musisz liczyć co najmniej koszty czynszu plus sprzęt +/- jakieś 30 tys, do tego dochodzą koszty projektu technologicznego jakieś 5 tys itd
- mięso jeśli chcesz iść drogą lepszej jakości, najlepiej brać od ucziwego masarza który jest w Twojej okolicy i jest w stanie zapewnić Ci ilość jaką potrzebujesz
- stoliki itp można dostać ale to raczej jest kwestia ogródka nie wyposażenia lokalu, możesz się dogadać z przedstawicielem browaru czy też firmy typu coca-cola ale to się wiąże z odpowiednią umową, musisz zapewnić im, że miesięcznie będziesz kupował napoje z konkretną kwotę
- jeśli chodzi o ekspres to dużo zależy też od tego ile chcesz na to poświęcić, czy zależy Ci na kawie dobrej jakości średnia cena ekspresu jeśli chodzi o kupno to 40 tys
- koszt kuchni to jak pisałem wcześniej cena sprzętu + ew. remont + projekt technologiczny itp |
2013-07-13 00:47:31 |
13 |
Specyfikacja materiałów do zabudowy gastronomicznej
Witam wszystkich!
Szukam informacji na temat specyfikacji technicznej materiałów, których można użyć do zabudowy samochodu gastronomicznego. Chodzi mi tu głównie o blachę kwasoodporną (jakie parametry, grubość itp), materiały z których można wykonać meble i wyłożenie podłogi. Będę wdzięczny za wszelkie informacje na ten temat. |
2013-01-15 13:47:31 |
9 |