LISTA OSTATNICH 25 WYPOWIEDZI
| DO TEMATU |
DATA |
WYPOWIEDZI |
kontrola sanepidu
W lokalu gastronomicznym można prowadzić sprzedaż tylko w zakresie, na jakie jest pozwolenie Sanepid. W kwestii warzyw chodzi tu zwłaszcza o warzywa okopowe (ziemniaki, buraki), bo zanieczyszczenie ziemią stwarza zagrożenie zdrowotne dla produkowanej żywności. Tak samo jajka. Faktury zakupu tych produktów jeśli nie ma na nie pozwolenia rozsierdziły kontrolę Sanepid.
Warzywa nieokopowe, których nie trzeba obierać, np. sałata, pomidor, a wystarczy umyć - można wystąpić do sanepidu o pozwolenie na niewielkie ilości.
Wszystko jest dobrze, dopóki nie ma zatrucia - wtedy mogą być bardzo duże kłopoty.
Interpretacja przepisów jest po stronie organów kontrolnych. Najważniejsze jest bezpieczeństwo produkowanej w lokalu żywności i żywionych tam ludzi.
Pozdrawiam biuro@gastrohaccp.pl |
2015-03-29 17:52:21 |
8 |
|
Przepisy HACCP
Obowiązek posiadania wdrożonego systemu HACCP reguluje Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o Bezpieczeństwie Żywności i Żywienia. Wymóg wdrażania zasad systemu HACCP dotyczy wszystkich przedsiębiorstw i firm żywnościowych, bez względu na ich wielkość i profil działalności.
Oczywiście samochodem także można jeździć bez prawa jazdy, ale proszę pamiętać, że jeśli w którymś z Pana domów weselnych zdarzy się zatrucie choćby jednego klienta, czekają Pana duże kłopoty i przestanie się Pan lubić z Sanepidem a polubi się z prokuratorem. Klient ma coraz większą świadomość i zna swoje prawa. Wdrożenie systemu HACCP to dbałość o bezpieczeństwo żywionych w lokalu ludzi. |
2015-03-29 17:12:08 |
10 |
|
HACAP a wypiek ciast
Zajmuję się przygotowaniem dokumentacji i wdrażaniem systemu HACCP oraz GHP/GMP.
Potrzebuję kilku informacji, m.in. jaką dokumentację Państwo już posiadacie, jak wygląda układ pomieszczeń w lokalu (projekt technologiczny), na co lokal posiada pozwolenie Sanepid.
Proszę o kontakt telefoniczny 606 922 591
Pozdrawiam
Grzegorz Banasiak
www.gastrohaccp.pl |
2015-03-29 14:45:51 |
4 |
|
Poszukuję konsultanta
Zajmuję się kompleksowo doradztwem dla gastronomii, odpowiem na wszystkie pytania z zakresu jaki Pan oczekuje.
Proszę o telefon 606 922 591.
Pozdrawiam
Grzegorz Banasiak
www.gastrohaccp.pl |
2015-03-29 14:36:42 |
6 |
|
|