FORUM     OGŁOSZENIA    

STRONA GŁÓWNA / FORUM GASTRONOMICZNE / KONTROLA SANEPIDU
SZUKANA FRAZA: NOWE TEMATY    OSTATNIE KOMENTARZE    GORĄCE TEMATY   
FORUM GASTRONOMICZNE NOWY TEMAT
TEMAT FORUM:

KONTROLA SANEPIDU

Autor: wiper

Tematy: 3
Wypowiedzi: 7
Post 1 napisany 2015-03-15 o godzinie 10:09:48.
Proszę o pomoc w interpretacji jakich owoców i warzyw mogę używać w lokalu który ma odbiór sanepidu na tzw półprodukty. Panie podczas kontroli powiedziały że tak naprawdę nie mogę nic  tzn ani sałaty , ani pomidora, ani kapusty nie mówiąc o warzywach korzennych. O ile ziemniaki obrane i gotowe surówki mogę kupować to nie bardzo wiem jak mam to zrobić z pomidorem lub sałatą itp.
Panie wysłały także doniesienie do wojewódzkiej stacji o przekroczenie zakresu i dostałem juz informację ze za chwilę będę ukarany. Podczas kontroli w lokalu były 2kg cebuli, pęczek włoszczyzny , 0,5kg buraków i troszkę marchwi i pietruszki oraz 4szt jajek. Niestety także pod groźbą zamkniecia lokalu i podstępem skserowały 3faktury na zakup niewielkiej ilości warzyw i 10jajek.

REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130

Autor: HACPASZ Hanna Półtorak

Tematy: 26
Wypowiedzi: 555
Post 2 napisany 2015-03-17 o godzinie 10:31:08.
Witam serdecznie jeżeli SANEPID wyraził zgodę na produkcje opartą na półproduktach to niestety można bazować wyłącznie na dostawach warzyw po obróce wstępnej (obrane, umyte warzywa). Sa firmy, które dostarczają takie surowce po obróbce wstępnej i na nich nalezy bazować.  Jeżeli SANEPID podczas kontroli znajdzie nieobrane warzywa to jest to powód do ukarania mandatem i wnioskowanie o zakniecie lokalu. Zdaniem Sanepidu działanie po za warunkami  zgłoszenia jest jednoznaczne z działaniem "na dziko" jakie jest rozwiązanie. Nalezy przyjąć bez dyskusji karę pieniężną i wprowadzić działania naprawcze w prowadzonej działalnośći tzn. Wystąpić  z pismem, w którym bedzie opisane działanie naprawcze wprowadzone w lokalu tzn zakup wyłącznie warzyw po obróbce wstępnej ze wskazaniem przykładowych firm działających na twoim terenie dostarczających do lokali warzywa po obróbce wstępnej lub podpisanie umowy z innym lokalem gastronomicznym na świadczenie usługi polegającej na prowadzeniu obróbki wstępnej. Nalezy także  wprowadzić zapis w nowej edycji księgi Dobrej Praktyki Produkcyjnej potwierdzający, że do produkci wykorzystywane są wyłącznie warzywa po obróbce wstępnej. SANEPID na pewno wybaczy a tak na przyszłość Jezeli masz zgodę na półprodukty tio w lokalu nie przechowuj surowców, faktur za ich zakup a w koszu na odpady nie może byc obierek........

14.04.22015 roku w Warszawie odbywać się będzie kolejna edycja warsztatów poświęconych zagadnieniom związanym z prowadzeniem działalności w małych i dużych lokalach oraz samochodów gastronomicznych (szczegóły w zakładce ogłoszenia).  Na szkoleniu omawiamy zasady przygotowywania posiłków w lokalach (kuchnia na surowcach lub półproduktach)
- jak urządzić lokal (urządzenia, meble ich rodzaj i materiały, z których powinny być wykonane)
- Odbiór lokalu jak się do niej przygotować
- Dokumentacja DObrej Praktyki Produkcyjnej i Higienicznej jak powinna wyglądać
 Serdecznie zapraszamy  informacje na temat szkolenia pod adresem mail poltorak@haccp-gmp.home.pl

Post 3 napisany 2015-03-17 o godzinie 10:42:00.
Dziekuje za odpowiedz
Ziemniaki juz od dosc dawna kupuje obrane i pakowane hermetycznie takze jajka w proszku oraz gotowe surówki. Jednak caly cza nie wiem co z sałatą pomidorami? Pytanie takze czy kupując obrana cebule w sklepie mogę ja używać? Sa w sklepach także myte ziemniaki i jak bym chcial je podawac w tzw "mundurkach"
Czy jest jakiś przepis który jasno określa listę produktów których nie mogę używać bo niestety nie mogę tego znaleźć

Post 4 napisany 2015-03-17 o godzinie 11:15:51.
niestety listy takiej nie ma po prostu półprodukt to kazdy surowiec w tym owoce i warzywa poddany obróbce wstępnej mycie, obieranie. Cebula obrana jest jak najbardziej ok

Post 5 napisany 2015-03-17 o godzinie 11:34:10.
No wlasnie skoro nie ma listy i jasnych przepisow interpretacja zalezy od Pani z sanepidu.
O ile niektore warzywa mozna kupis obrane itp to juz pomidora takiego sie nie da kupic , tak samo z salata bo co tu obierac. Idac dalej cytryny do herbaty lub jablka? Tu nie chodzi o moje zle chęci tylko o techniczne możliwości lokalu który działa w tym miejscu od ponad 15lat. Nadmienie ze mam wystarczającą ilość pomieszczeń ze zlewami, stołami itp ale przeszkodą jest wysokość zaledwie kilku cm. Zdaje się że znalazłem się w sytuacji bez wyjścia.

Post 6 napisany 2015-03-17 o godzinie 12:00:12.
Rozumiem twoją flustracje ale jabłka i cytryny myte dostarczą ci firmy, o których pisałam wcześniej, miksy sałat mytych dostępne są w dużych supermarketach najgorzej jest z pomidorami ale jeżeli zamówisz usługe dostarczania takich pomidorów z  ww. firm też je dostaniesz ....nie ma sytuacji bez wyjścia. Jeżeli dysponujesz pomieszczeniami, w których mogłabybyć obróbka wstępna a ich wysokość nie jest niższa niż 2,5 m to możesz wystąpić do WSSE o odstępstwo w wysokości i śmiało prowadzić w nich obróbkę wstępną pozdrawiam Hanna Półtorak

Post 7 napisany 2015-03-17 o godzinie 14:11:37.
Bo to sa fakty, 90% lokali dziala bez zgody i jest ok. Ponadto wykonalem telefony do 2 stacji sanepidu w roznych miastach i powiedziano mi ze moge uzywac wszelkie warzywa bez korzennych dlatego widze ze to zawsze kwestia interpretacji i  dobrej woli. A co do dostarczania warzyw wszystko fajnie gdy zamawia sie nascie kilo a gdy maja to byc 4 pomidory i jedna salata w ciagu dnia to juz nie bardzo. Idac dalej , kazda kawiarnia nie mowiac o zwyklym barze gdzie do drinkow doklada sie plasterek cytryny nie moze tego uzywac. Takich przykladow jest bardzo duzo dlatego cos tu jest zdecydowanie nie tak !

kontrola sanepidu
Autor: GastroHaccp

Wypowiedzi: 4
Post 8 napisany 2015-03-29 o godzinie 17:52:21.
W lokalu gastronomicznym można prowadzić sprzedaż tylko w zakresie, na jakie jest pozwolenie Sanepid. W kwestii warzyw chodzi tu zwłaszcza o warzywa okopowe (ziemniaki, buraki), bo zanieczyszczenie ziemią stwarza zagrożenie zdrowotne dla produkowanej żywności. Tak samo jajka. Faktury zakupu tych produktów jeśli nie ma na nie pozwolenia rozsierdziły kontrolę Sanepid.
Warzywa nieokopowe, których nie trzeba obierać, np. sałata, pomidor, a wystarczy umyć - można  wystąpić do sanepidu o pozwolenie na niewielkie ilości.
Wszystko jest dobrze, dopóki nie ma zatrucia - wtedy mogą być bardzo duże kłopoty. 
Interpretacja przepisów jest po stronie organów kontrolnych. Najważniejsze jest bezpieczeństwo produkowanej w lokalu żywności i żywionych tam ludzi.
Pozdrawiam biuro@gastrohaccp.pl
Specjalista ds. Gastronomii
Audytor Systemu HACCP

NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
Szukam kuchni cateringowej Szukam kuchni cateringowej
dodane: 2026-07-04
dodane: 2026-07-04
dodane: 2026-05-06

System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.246
Data: 2026-07-28
Czas: 00:36:00
DODAJ ODPOWIEDŹ DO TEMATU: KONTROLA SANEPIDU
Aby dodać odpowiedź do tematu należy się zalogować.

Jeśli nie masz konta, skorzystaj z bezpłatnej rejestracji.
FORUM GASTRONOMICZNE
Temat "kontrola sanepidu" w grupie "forum ogÓlne"
OSTATNIO DODANE TEMATY: Gastronomia a wymagania Sanepidu    ekspres do kawy ascaso   

STRONA GŁÓWNA     O NAS     REGULAMIN     REKLAMA     KONTAKT    
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.