![]() |
| FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: WYMAGANIA PRZYCZEPY GASTRONOMICZNEJ |
|||||||
|
Autor:
rambo
Wypowiedzi: 7 |
Mam obecnie przyczepę, którą chciałbym przerobić na gastronomiczną. Jakie będę potrzebował dokumenty żeby taka przerobioną przyczepę zalegalizować? Jakie są wymagania sanepidu żeby sprzedawać w niej kurczaki z rożna?
Rozmiar przyczepy: 3,2 x 1,4. Przyczepa jest dwuosiowa. |
||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
Autor:
Gutek
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tematy: 5 Wypowiedzi: 280 |
Z tego co mi wiadomo to sanepid będzie wymagał atestów na obudowę przyczepy tzn. z jakiego materiału są wykonane ściany oraz czy napewno ten materiał spełnia wymogi co do ognioodporności.. A tak poza tym to wstępny projekt technologiczny, atesty i deklaracje na urządzenia itp..
Popytaj tych co sprzedają albo produkują takie przyczepy.. |
||||||
|
Autor:
rambo
Wypowiedzi: 7 |
Zabudowa będzie wykonana z płyty poliuretanowych i profili aluminiowych. Czy atest musi być na płytę czy kontener?? Kto ma go wystawić skoro ja sam będę przerabiał przyczepę?
Dzwoniłem do producenta rożna i są wszystkie niezbędne dokumenty ale skąd mam mieć papier na kontener że niby może mieć kontakt z żywnością.. Nie otwieram restauracji tylko mała gastronomię a wymyślają jakby to miało nie wiadomo co być.. |
||||||
|
Autor:
INOX
Wypowiedzi: 6 |
Miałem okazję kiedyś robić meble do zabudowy w kontenerze i z tego co pamiętam był wykonany z płyty ale jakiej to nie wiem, napewno problemem było spoiwo pomiędzy płytami, mogę się mylić ale dopytaj...
Zabudować przyczepę to nie problem, ale ja osobiście wolałbym kupić gotowca, ze względu na przyłącza instalacyjne, zawieszenie, a przedewszystkim wysokość przyczepy. |
||||||
|
Autor:
rambo
Wypowiedzi: 7 |
Mam przyczepe i mam dostęp do tej płyty i profili, więc kosztem jest tylko moja praca i załatwianie atestów..
Nowa przyczepa na kurczaki to koszt ponad 10 000 zl. |
||||||
Autor:
Gutek
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tematy: 5 Wypowiedzi: 280 |
Zrobisz sam taką jaka jest Tobie potrzebna, ale droga z atestami nie jest prosta. Przejrzyj ofertę firmy, które zajmują się tym na codzień np.:
- NIEWIADÓW - BODEX - TP SYSTEM - itd Cena nie jest niska ale jakość i doświadczenie kosztuje. |
||||||
|
Autor:
rambo
Wypowiedzi: 7 |
pisałem już wcześniej że mam przyczepę i dostęp do płyty, na brak czasu nie narzekam więc chętnie zrobię sam ale nie wiem jak będzie z odbiorem, czy wystarczą mi tylko atesty na materiały z których będzie wykonana zabudowa przyczepy czy musi cała przyczepa uzyskać jakąś homologację lub atest? Według mnie powinno mi to zająć 2-3 dni i przyczepa będzie gotowa..
|
||||||
|
Autor:
Borys
Wypowiedzi: 1 |
Co jaki okres należy robić przegląd przyczepy z kurczakami? Przyczepa od dłuższego czasu stoi w jednyn miejscu, nie ma kół:) czy sanepid poza odbiorem może zribić kontrolę bez zapowiedzi?
|
||||||
|
Autor:
agata
Wypowiedzi: 4 |
Sanepid, nie sprawdza atestu na materiał z którego wykonana jest przyczepa, powierzchnie ścian mają być gładkie i łatwozmywalne, połączenia między ścianami i podłogą najlepiej wykończyć listwą półokrągłą lub w taki sposób, aby nie gromadził się tam brud, drzwi muszą być wykonane lub zabezpieczone w taki sposób, aby gryzonie nie dostały się do środka. Jeżeli przyczepa nie jest umeblowana, należy umeblować ją w taki sposób, aby wydzielić miejsce na przygotowywanie dań i sprzedaż. Należy zrobić to tak, aby było wygodnie i logicznie. Projekt technologiczny można napisać samemu, jest to bardzo proste, narysować układ i poradzić się w Sanepidzie, bo i tak projekt musi zostać zatwierdzony przez technologa z Sanepidu. W projekcie należy napisać w jaki sposób przebiegać będzie produkcja dań, gdzie będzie magazynowany towar, z kim mamy podpisaną umowę na wywóz śmieci, gdzie jest szafka na odzież dla personelu. Jeżeli zatrudniamy pracowników, potrzebne jest jeszcze zatwierdzenie projektu przez BHP-owca. Trudniejsze jest opracowanie HACCP-u, teraz wymagane dla wszystkich punktów gastronomicznych.
|
||||||
|
Autor:
rambo
Wypowiedzi: 7 |
Na jakiej wysokości powinno być okno w przyczepie? Okno przez które będzie podawane jedzenie. Moja przyczepa prawie gotowa.
|
||||||
| WYMAGANIA PRZYCZEPY GASTRONOMICZNEJ | |||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
|
Autor:
rambo
Wypowiedzi: 7 |
Powoli zbliża się sezon, czy ktoś podpowie z jakiego materiału powinno być wykonane wnętrze w przyczepie, mam na myśli meble, czy muszą być one z kwasówki czy mogą być z płyty laminowanej?
|
||||||
|
Autor:
..mimi.......
Tematy: 2 Wypowiedzi: 5 |
chce otworzyc budke gastronomiczna , mam juz plac ale nie moge podłaczyc wody czy moge próbowac zamontowac karnistry z woda i czy sanepid to zaakceptuje ? pomóżcie
|
||||||
|
Autor:
Brylant
Wypowiedzi: 4 |
..mimi....... napisał(a) w dniu 2012-03-10 o godzinie 10:03:03: chce otworzyc budke gastronomiczna , mam juz plac ale nie moge podłaczyc wody czy moge próbowac zamontowac karnistry z woda i czy sanepid to zaakceptuje ? pomóżcie Tak możesz zamontować kanistry z wodą, ja tak mam i nie ma problemu dla sanepidu, ale pamiętaj do wody czystej jeden i do wody brudnej drugi kanister. |
||||||
|
Autor:
Brylant
Wypowiedzi: 4 |
Gutek napisał(a) w dniu 2011-05-21 o godzinie 14:10:22: Z tego co mi wiadomo to sanepid będzie wymagał atestów na obudowę przyczepy tzn. z jakiego materiału są wykonane ściany oraz czy napewno ten materiał spełnia wymogi co do ognioodporności.. A tak poza tym to wstępny projekt technologiczny, atesty i deklaracje na urządzenia itp.. Popytaj tych co sprzedają albo produkują takie przyczepy.. Nie jest wymagany żaden projekt technologiczny! Wystarczy informacja co jest przygotowywane w przyczepie i żeby nie było konfliktu na drodze czyste-brudne. |
||||||
|
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
|
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168 Data: 2025-11-25 Czas: 05:50:44 |
|||||||
| FORUM GASTRONOMICZNE | |||||||
|
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|