FORUM     OG£OSZENIA    

STRONA G£ÓWNA / FORUM GASTRONOMICZNE / OTWIERAM LOKAL GASTRONOMICZNY OD CZEGO ZACZ±æ? POMOCY
SZUKANA FRAZA: NOWE TEMATY    OSTATNIE KOMENTARZE    GOR¡CE TEMATY   
FORUM GASTRONOMICZNE NOWY TEMAT
TEMAT FORUM:

OTWIERAM LOKAL GASTRONOMICZNY OD CZEGO ZACZ±æ? POMOCY

Autor: lilla71

Wypowiedzi: 2
Post 1 napisany 2012-06-14 o godzinie 20:56:57.
Witam, za 3 miesi±ce otwieram lokal maly gastronomiczny .Zaczynam przygotowania od przegl±dania sprzêtu oraz ofert dostawców.Od czego tak naprawdê powinnam zacz±æ ?

REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAK£O w najni¿szych cenach w internecie!
Przekonaj siê sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130

Autor: HACPASZ Hanna Pó³torak

Tematy: 25
Wypowiedzi: 554
Post 2 napisany 2012-06-15 o godzinie 09:44:34.
Witam serdecznie, ¿eby otworzyæ lokal gastronomiczny jego plany musisz przedstawiæ w SANEPIDZIE, konieczne jest te¿ przygotowanie projektu technologicznego kuchni. Po zaakceptowaniu projektu nale¿y opracowaæ dokumentacjê HACCP wymagan± dla tego rodzaju dzia³alno¶ci. Dokumentacja ta sk³ada siê z procedur, instrukcji i formularzy, które bêd± musieli wype³niaæ pó¼niej twoi pracownicy. Pamiêtaj musisz zacz±æ od SANEPIDU, potem oczywi¶cie stra¿ po¿arna, elektrownia itp. Mogê pomóc w przygotowaniu projektu technologicznego i opracowaniu dokumentacji HACCP proszê o kontakt mailowy poltorak@haccp-gmp.home.pl, Informacje o firmie znajdziesz na stronie firmy www.hacpasz.com.pl Pozdrawiam serdecznie Hanna Pó³torak

Autor: Puls24

Wypowiedzi: 1
Post 3 napisany 2012-06-18 o godzinie 13:30:22.
Witam,
Do nowo otwartej restauracji napewno przydadz± siê profesjonalne ¶rodki czysto¶ciowe to utrzymania jej w nale¿ytym porz±dku oraz papiery higieniczne.
Posiadamy wszelkie produkty zwi±zane z utrzymaniem czysto¶ci i nie tylko.
Nasza chemia posiada wszystkie potrzebne atesty, karty charakterystyki, karty techniczne oraz mo¿e byæ stosowana z procedurami HACCP.
Mamy równie¿ w ofercie us³ugo porz±dkowe je¶li trzeba by by³o doczy¶ciæ restauracjê, ewentualnie sprz±tn±æ po remoncie.
W razie zainteresowania proszê o kontakt mailowy: lukczaja@o2.pl ewentualnie telefonicznie: 502-559-510 to postaram siê przygotowaæ ofertê specjalnie dla Pañstwa.
Pozdrawiam
£ukasz Czaja

Autor: robertclose

Wypowiedzi: 8
Post 4 napisany 2012-07-11 o godzinie 08:30:57.
to ci wszyscy pomogli :) na pewno nie trzeba zaczynaæ od projektu technologicznego i na pewno nie trzeba wdra¿aæ HACCP na samym pocz±tku - a tak naprawdê w ogóle nie trzeba !!! ale warto mieæ .
Tym bardziej ¿adnych planów w sanepidzie przedstawiaæ nie trzeba - zapoznajesz siê z normami , przygotowujesz lokal i zg³aszasz do sanepidu i czekasz na odbiór z odpowiedniej stacji SANEPID.

Koledzy powy¿ej wiadaæ na samym pocz±tku pocz±tku chc± ciê usilnie namówiæ na wysoki nak³ad nie potrzebny w pocz±tku dzia³alno¶ci - ¶rodki chemiczne pro - owszem - ale nie na starcie bo tego typu chemia jest kosztowna - p³yn do zmywarki i do p³ukania naczyñ z chemii pro na pocz±tek wystarczy .

Na pocz±tku przy sprzêcie rozejrza³ bym siê czy potrzebnych elementów nie ma w komisach lub na allegro ,
nastêpnie sprawdzenie instalacji aby dopasowane by³y pod sprzêt ( pr±d - si³a - piec, woda - zlew przy zmywarce- m³ynek do odpadów - ale nie koniecznie ) na pewno te¿ warto znale¼æ g³ównego tzw sponsora a- to mo¿e byæ albo dostawca piwa , napoi albo innych kluczowych produktów - niech za³atwi ci ile mo¿e : sto³ów krzese³ , parasoli , szk³a itp .
Ponadto warto przed otwarciem lokalu zacz±æ jego promocjê tak bay ju¿ wzbudziæ w ludziach ciekawo¶æ i po otwarciu ju¿ mieæ potencjalnych klientów .
Móg³bym tak dalej ale wszystkiego te¿ siê trzeba nauczyæ - nikt na pewno za darmo nie poda gotowej recepty :)

pzdr .

PS; Kolega nie zada³ pytania podejmê wspó³pracê przy nowo otwartym lokalu tylko pyta³ od czego nale¿y zacz±æ .
a dosta³ ju¿ dwie oferty na wdro¿enie haccp i ofertê chemii zanim otworzy³ lokal :)

Post 5 napisany 2012-07-11 o godzinie 08:34:40.
dodam ¿e przy ma³ej gastronomi projekt technologiczny mo¿esz zrobiæ sama - bardzo uproszczony
aby zgadza³y siê wymiary pomieszczeñ na szkicu i ca³y sprzêt wraz z pod³±czeniami i wentylacj±

Post 6 napisany 2012-07-11 o godzinie 10:23:19.
Do robertaclose HACCP jest wymagany przepisami prawa: Rozporz±dzenia UE + Nasza ustawa o bezpieczeñstwie ¿ywno¶ci i ¿ywienia wiêc nie wprowadzaj ludzi w b³±d, ¿e HACCP to sprawa dobrowolna, (warto poczytaæ sobie przepisy), projekt technologiczny jak najbardziej mo¿na przygotowaæ samemu ALE MUSI ZOSTAÆ ZATWIERDZONY PRZEZ RZECZOZNAWCE SANEPID. Pozdrawiam Hanna Pó³torak

Post 7 napisany 2012-07-11 o godzinie 11:23:52.
Pani Hanno , nie wprowadzam ludzi w b³±d i nie u¿y³em s³owa "dobrowolna"
rozumiem pani argument ustawowy jednak ja wypowiadam siê bran¿owo i z tego co widzê jak prosperuj±
firmy i ma³e gastronomie które ju¿ odwiedzi³em w ilo¶ci ponad stu punktów i ¿aden z nich systemu nie ma
a tylko go ca³y czas wdra¿a - czyli prawo prawem a sprawiedliwo¶æ jest po naszej stronie
prawo nakazuje mieæ ale nie nakazuje ile ma trwaæ proces wdra¿ania - bo tak naprawdê mo¿emy system wdra¿aæ do¶æ d³ugo a certyfikowaæ go wtedy gdy stwierdzimy sami ¿e jest na 100% ok :)
nie namawiam do oczywi¶cie do omijania kwestii prawnej jednak wiem ¿e na pocz±tku dzia³alno¶ci warto pewne koszty przesun±æ w czasie i na pewno nie jest to rzecz pierwszorzêdna czego dotyczy³o pytanie !
pzdr

Post 8 napisany 2012-07-11 o godzinie 14:12:10.
Szanowny Panie nie jestem teoretykiem, kwesta wdro¿enia systemu poruszana jet na pierwszym spotkaniu w SANEPIDZIE (za³atwiam pozwolenia dla moich klientów i znam wymagania SANEPIDU), sam u¿y³ Pan sformuowania "a tak naprawdê w ogóle nie trzeba !!! ale warto mieæ" czy to nie oznacza "dobrowolno¶æ". Kwesta certyfikacji - znowu przepisy siê w pas k³aniaj± SYSTEMU HACCP NIE TRZEBA CERTYFIKOWAÆ WYSTARCZY GO WDRO¯YÆ (mówimy o samym HACCP a nie o systemach jako¶ci wy¿szego stopnia: ISO 22 000, Global GAB, GMP +) Argument, ¿e co¶ nie dzia³a z prawem moim zdaniem nie jest na miejscu a na pewno na miejscu nie jest namawianie do ³amania prawa. Co by Pan odpowiedzia³ autorowi naszego w±tku, je¿eli na dzieñ dobry zap³aci³ by karê za brak dokumentacji HACCP a przedewszystkim warunków wstêpnych HACCP tzn Dobrej Praktyki Produkcyjnej i HIgienicznej (ok. 5000 z³), albo musia³ by odroczyæ otwarcie lokalu z powodu braku dokumentacji. Mo¿e Pan wierzyæ lub nie ale "dokumenty na cito" to nie rzadko¶æ w mojej bran¿y. No có¿, ¿yczê mi³ego je¿d¿enia po pijanemu bez pasów i nie p³acenia podatków PRZECIE¯ WIELE OSÓB TAK ROBI. A je¿eli chcia³by Pan doszkoliæ siê z wymagañ prawa to zapraszam do wspó³pracy Hanna Pó³torak

Post 9 napisany 2012-07-11 o godzinie 15:40:17.
Pani Hanno widzê ¿e siê nie zrozumiemy ale te¿ nie musimy
ale dodam tylko dla Pani wiadomo¶ci ( je¿eli chce mnie pani ju¿ pouczaæ ) wdro¿y³em HACCP w dwóch placówkach - w tym jednej ca³ej sieci kawiarni licz±cych 12 placówek wraz z systemem ISO 22 000 i znam system oraz jego elementy wraz GHP I GMP - i wtedy kiedy jeszcze nie by³ przymusem a dobr± wol± firmy która sama chcia³a poprawiæ swoj± jako¶æ a nie "t³uc" z automatu formularze bez pokrycia ( mam ponadto dwóch znajomych audytorów i znam temat - sytuacje gdzie ceny jakie s± ustanawiane na etapie certyfikacji i jak firmy certyfikuj±ce dzia³aj± w celu podsuniêcia swoich ludzi maj±cych na celu poprawienia systemu pod audiencj± douczenia personelu - przeszed³em ju¿ 4 firmy certyfikuj±ce i ka¿da z nich ma swoje procedury i swoje zasady i po tych do¶wiadczeniach wiem jak jest .

Natomiast wracaj±c do w±tku o który pyta³a potrzebuj±ca : na etapie 3 miesiêcy przed otwarciem lokalu wdra¿anie HACCP nie ma sensu wg mnie ale to ju¿ kwestia pytaj±cego - bez sprzêtu , bez projektu - kto tak w ogóle robi - otworzy³em w ¿yciu ponad 14 lokali i nie spotka³em siê z tak± sytuacj± - wiêc proszê nie dyskontowaæ bo pytanie nie brzmia³o czy Haccp jest konieczny tylko od czego zacz±æ .

Je¿eli chodzi o ³amanie prawa - nazwa³a Pani sprawê "za³atwianiem pozwoleñ dla swoich klientów"

a ja nie je¿d¿ê po pijanemu ale te¿ nie zapinam pasów :) a podatki p³acê bo jak narazie mam z czego :)
a prawo jest tak lu¼ne jak fakty i mity na temat prowadzenia w gastronomii systemu HACCP - wiêc proszê nie straszyæ ludzi - tylko jak Pani zamieszcza swoj± ofertê pod pretekstem pomocy to hipokryzja siê k³ania .
Sanepid zawsze daje czas na uzupe³nienie dokumentacji - nie wiem z kim mia³a pani do czynienia ¿eby Sanepid paln±³ karê 5000 z³ za brak dokumentów i to jeszcze na dzieñ dobry otwarcia lokalu .
Je¿eli zna siê pani na systemie HACCP a widzê ¿e tak - to niech siê Pani tego trzyma
ale umoralnianie kogo¶ na publicznym forum przechodzi moje pojêcie i osobi¶cie sobie tego nie ¿yczê
ale wierzê ¿e pani jest ostoj± prawa i nie zamierzam tego podwa¿aæ i wchodziæ w bli¿sz± dyskusjê na temat uboczny .
Z wyrazami szacunku i pozdrowieniami dla autora w±tku
bez odbioru .

Autor: lilla71

Wypowiedzi: 2
Post 10 napisany 2012-07-11 o godzinie 22:26:23.

witam
Bardzo dziêkujê robertclose za konkretne podpowiedzi.Bran¿a gastronomiczna jest dla mnie nowo¶ci± i poruszam siê po niej na razie jak niemowlê:)
Mam ju¿ dostawców napoi i garma¿erki ,bo bêdzie to ma³y bar z jedzonkiem, ale jednocze¶nie chcia³abym podawaæ dobr± kawê.
Ju¿ troszkê sprzêtu jak i wyposa¿enie lokalu mam zakupione.Ceny nowych urz±dzeñ s± koszmarnie drogie, wiêc szuka³am urz±dzeñ w dobrym stanie u¿ywanych.Tutaj zaczyna siê problem, nie wiem jakie urz±dzenia s± naprawdê dobre ¿e bêdê mog³a na nich popracowaæ a jakich firm unikaæ( s³ysza³am ¿e Catarina jest kiepska).Je¿eli by³aby mo¿liwo¶æ z Twojej strony o podpowied¼ w tej kwestii to by³abym wdziêczna.Co do papierków przy otwieraniu tego typu dzia³alno¶ci te¿ jest lekki koszmarek:) tysi±ce papierków , dokumentów itp .
Kawê i ciastko chcia³abym podawaæ na i w szkle, niestety jest to uzale¿nione od humoru i nastroju pani z sanepidu czy wyrazi na to zgodê.Nie mam tam typowej kuchni dostosowanej do gotowania potraw, wiêc z góry wiem ¿e nie dostanê zgody na przygotowywanie potraw .Nie wiem jak przebrn±æ przez kawê i ciasto w i na szkle.
Pozdrawiam lilla71
T
REKLAMA
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAK£O w najni¿szych cenach w internecie!

Post 11 napisany 2012-07-12 o godzinie 09:17:57.
Je¶li chodzi o urz±dzenia to jestem tego zdania ¿e nie ma firm kiepskich ( oczywi¶cie pomijaj±c te marketowe podróbki ) ale w³a¶ciwe u¿ytkowanie i dobre dopasowanie sprzêtu daje nam odpowiednie efekty .
Wa¿ne jest te¿ jaki rodzaj sprzêtu - expres do kawy - warto po¶wiêciæ parê tysiêcy bo to ma byæ kluczowe w pani lokalu ale równie¿ u¿ywany - z tych które znam i sie sprawdzi³y to hiszpañski Iberital , Sanremo , LaCimbali , Futima
te¿ siê sprawdzi³a ale jak nam siê kawiarnia poszerzy³a to przy czêstej eksploatacji zaczê³a nam siê zacinaæ i ci¶nienie wariowa³o - ale serwis pomaga³ - stosunkowo nie droga na rynku wtórnym . Dobrze wspominam te¿ Saeco Aroma SE 200 Silver - jedyny z grupy Saeco spe³niaj±cy rolê profesjonalnego wg mnie .
Natomiast s± to expresy z grupy pro -warto tutaj pod³±czyæ zmiêkczacz wody bo inaczej d³ugo nie po¿yje - a to tez koszty bo to wymaga regeneracji - bez dobrego baristy i dobrej kawy - taki expres nie ma sensu - i lepiej zakupiæ automat z m³ynkiem i z g³owy . Je¶li chodzi o marki Kawy to nie poradzê jednej bo jest to temat rzeka ale warto zorientowaæ siê najpierw w konkurencji jaka kawê posiada i raczej nie dublowaæ o zrobiæ co¶ w³asnego - jest wiele firm oferuj±cych ¶wietne w³asne mieszanki , a marki ogólne sta³e : dla mnie ILLY i nic poza tym ale do jej smaku siê przyzwyczai³em .
Do podawania na lub w szkle czegokolwiek koniecznie musi byæ zmywarka z z funkcj± wyparzania ( u¿ywana bez sza³u kosztuje na pani potreby do 2500 tys z³ ) - bez tego ani rusz i lokal musi mieæ zachowan± strefê czyst± i brudn± na naczynia i te drogi nie mog± siê nak³adaæ .
Nie wiem co ze sprzêtu Catariny mia³a pani na my¶li wiêc ciê¿ko mi siê odnie¶æ - frytkownice np maj± dobre i trwa³e .

Autor: Gutek
forumforumforumforumforum

Tematy: 5
Wypowiedzi: 280
Post 12 napisany 2012-07-12 o godzinie 11:02:34.
Co do sprzêtu marki CATERINA to od mniejwiêcej 2 lat sprzêt nie sprawia wiêkszych problemów, chyba ¿e jest u¿ytkowany przez ludzi bez mózgu to bywaj± ró¿ne efekty. Ja sprzedajê sporo urz±dzeñ Cateriny i najczêstszym problemem jest nie czytanie instrukcji obs³ugi.

W ekspress do kawy warto zainwestowaæ wiêksze pieni±dze z kilku wzglêdów:
- smak kawy
- mo¿liwo¶ci przygotowania wielu ró¿nych kaw
- marka / wygl±d przyci±ga wzrok klienta
Klient jest w stanie zap³aciæ za dobr± kawê, ale to nie mo¿e byæ ekspress np. za 2-3 ty¶ z³ bo to raczej siê nadaje ale do domu.. Ekspresy z wbudowanymi m³ynkami fajne rozwi±zanie ale w przypadku awarii m³ynka stoi ekspress do kawy.

Pamiêtaj aby przy doborze ekspresu do kawy trafiæ na specjalistów w tej dziedzinie, bo bardzo ³atwo siê naci±æ, ja osobi¶cie polecam firmê PRIMULATOR (www.primulator.pl)

W sprawie otwierania lokalu to wed³ug mnie bardzo istotne s± kwestie formalne, dopracowany projekt technologiczny, bo jest to niezbêdne do rozpoczêcia prac. Znam przyk³ady lokali gdzie projekt by³ wykonywany w miêdzyczasie podczas budowy i remontu lokalu, w trakcie konsultacje z sanepidem i metod± wielu prób i b³êdów lokal zosta³ otwarty, ale ile by³o poprawiania, zmian i wydanych pieniêdzy na g³upoty to ¶miech na sali.

Otwieranie lokalu gastronomicznego na sprzêcie u¿ywanym raczej nie jest dobrym rozwi±zaniem, wed³ug mnie je¶li kogo¶ nie staæ na wymagany sprzêt to po co wogóle otwiera dzia³alno¶æ gastronomiczn±? po otwarciu oka¿e siê ¿e brakuje kasy na co¶ jeszcze i trza bêdzie oszczêdzaæ na jako¶ci produktów itd itp i lokalu nie ma.

Post 13 napisany 2012-07-12 o godzinie 11:22:54.
up@ Primulator ¶wietna firma - liczy sobie za us³ugi ale warto , serwis ponadto jest niezawodny - specjali¶ci s± wyszkoleni ponad miarê .
sprzêt u¿ywany nie jest dobrym rozwi±zaniem ale jest rozwi±zaniem na start - id±c tokiem i¿ tak robiæ nie warto bardzo wiele dzi¶ szanuj±cych siê np warszawskich i krakowskich - "nie sieciowych" a kameralnych kawiarni raczej by nie istnia³a bo prowadz± je ludzi m³odzi z niszowymi pomys³ami które siê sprawdzi³y a nie mieli wysokich bud¿etów
na start.
Ale zgadzam siê ¿e kupuj±c sprzêt nowy - jesli ciê na niego staæ - oszczêdasz w pó¿niejszym okresie na serwisie bo obejmuje go gwarancja - otrzymasz napewno równie¿ szkolenia zale¿y gdzie kupisz - wiêc jak masz mo¿liwo¶ci a kolega wy¿ej napewno pomo¿e to warto postaraæ siê o dofinansowanie i chocia¿ ekspres kupiæ faktycznie nowy i koniecznie m³ynek osobno , plus ewetunalnie sprzêt agd - szk³o

Autor: malgorzata

Wypowiedzi: 1
Post 14 napisany 2012-12-23 o godzinie 22:13:56.
Witam

otwieramy lokal gastronomiczny i mam parê w±tpliwo¶ci:

1. sala konsumencka ma 65m2 wed³ug przepisów wymagane s± wymiany 20m3/h a dla naszego lokalu (dla 20-40 osób) napisano ¿e potrzebne s± 2-4 wymiany powietrza na godzine czyli 65m2 x 6m wysoko¶ci = 800-1600m3/h -czy w takim razie mo¿emy obej¶æ siê bez wentylatora, czy mo¿emy zamontowaæ w oknie wiatrak?

2. czy dla lokalu 20-40 go¶ci mo¿emy mieæ toaletê koedukacyjn±?

pozdrawiam i dziêkujê

Autor: Robercik

Wypowiedzi: 5
Post 15 napisany 2012-12-28 o godzinie 01:42:54.
Tez uwa¿am ¿e nowy sprzêt to podstawa , nie ma co ryzykowaæ i i¶æ w jakie¶ u¿ywañce
Dobry sprzêt dostaniesz w sklepie TANAKE ( www.tanake.com.pl )
My ca³e wyposa¿enie brali¶my od nich. Warto poleciæ, bo oferuj± pomoc w koordynacji prac w budowie a z tym mia³em k³opot, bo siê technicznie ma³o zna³em no a oni wykazali siê nie lada wiedz±

Autor: kuwamiszcz

Wypowiedzi: 4
Post 16 napisany 2013-01-22 o godzinie 23:49:35.
Panie robertclose czy ja móg³bym prosiæ o jakikolwiek kontakt do Pana? Potrzebuje paru podpowiedzi, je¶li nie mia³by Pan nic przeciwko proszê np o adres e-mail. Je¶li by³by Pan chêtny pomóc, a nie chce tutaj wszystkich przekazywaæ swojego adresu a-mail mogê podaæ swojego maila. czekam na odpowied¼ i pozdrawiam:)

Autor: janekchef

Wypowiedzi: 4
Post 17 napisany 2015-03-31 o godzinie 10:59:19.
Jedna z koniecznych decyzji to wybór dostawców. Go¶cie coraz czê¶ciej zwracaj± uwagê na pochodzenie produktów i zaczyna robiæ wra¿enie, ¿e niektóre maj± na przyk³ad jak± certyfikacjê w rodzaju produktu regionalnego czy znaczka dziedzictwa kulinarnego. Normalnie takich produktów trzeba by szukaæ po ca³ym kraju. Jednak online mo¿na znale¼æ np. cabas.pl, gdzie sprzedaje ju¿ wielu lokalnych producentów zdrowej ¿ywno¶ci. Warto takich dostawców szukaæ.

otwieram lokal gastronomiczny od czego zacz±æ? Pomocy
Autor: anetamska

Tematy: 2
Wypowiedzi: 16
Post 18 napisany 2016-04-06 o godzinie 14:34:41.
Je¶li chodzi o projekt technologiczny to te¿ mam z tym ró¿ne do¶wiadczenia, wiêc nie polecam skupiaæ siê na tym na samym pocz±tku. :) Co do sprzêtu, podobnie jak ju¿ kto¶ wy¿ej zaznaczy³, warto jednak wydaæ na pocz±tku trochê wiêcej na profesjonalny sprzêt, poniewa¿ dziêki temu zaoszczêdzi siê na ewentualnych naprawach (sprzêt jest objêty gwarancj±), a dodatkowo taki sprzêt niszczy siê naprawdê rzadko! Natomiast u¿ywane sprzêty je¶li tylko zacznie siê ich intensywniej u¿ywaæ, to czêsto kompletnie przestaj± dzia³aæ i nawet nie da siê ich naprawiæ. Wraz z siostr± prowadzimy ma³y lokal (tzn. siostra jest w³a¶cicielk±, ja jej pomagam) i z tego co wiem ona zamawia³a z tej strony: http://multigastro.pl/. Mo¿e warto przejrzeæ ofertê i zerkn±æ na jakie¶ promocje. My¶lê, ¿e zakupienie takiego sprzêtu siê op³aci :)

Autor: is

Post 19 napisany 2016-06-02 o godzinie 14:52:46.
Tutaj masz kilka firm, które wykonuj± projekty:
www.projekttechnologiczny.pl
www.horecaplus.eu
www.projekttechnologicznykuchni.pl
www.jakotworzycrestauracje.pl

otwieram lokal gastronomiczny od czego zacz±æ? Pomocy
Autor: appto.pl

Wypowiedzi: 3
Post 20 napisany 2017-09-29 o godzinie 19:25:23.
Wiem, ¿e temat jest stary, ale byæ mo¿e bêdzie potrzebne oprogramowanie POS do lepszej komunikacji sala kuchnia i do lepszego zarz±dzania ca³ym lokalem.
Je¶li tak, to zapraszamy na www.appto.pl
www.appto.pl
Oprogramowanie dla gastronomii z zerow± inwestycj±.
Darmowe aktualizacje, darmowe wsparcie techniczne - na zawsze.
REKLAMA

Autor: KoolZone

Wypowiedzi: 3
Post 21 napisany 2018-01-19 o godzinie 20:23:04.
Je¶li zaczynasz biznes radzi³bym zamontowaæ system monitorowania temperatur i raportowania na potrzeby procesu HACCP (szczególnie gdy kupujesz urz±dzenia u¿ywane lub z drugiej rêki lub masz pracowników z zagranicy). Jedna awaria komory ch³odniczej, jeden przypadek niedomkniêtych drzwi od ch³odziarki z miêsem wystarczy aby system zarobi³ na siebie. Rozwi±zanie jest proste i pasuj±ce dla wszystkich urz±dzeñ ch³odniczo-mro¼niczych jakie masz w lokalu.
Wiêcej informacji uzyskasz pod adresem www.koolzone.com/pl lub andrzej@koolzone.com
https://www.koolzone.com/pl/
andrzej@koolzone.com | www.koolzone.com

KoolZone Tracking Systems GmbH
Factory Berlin, Brunnenstraße 141A
10115 Berlin

Autor: smakoszek
forumforum

Wypowiedzi: 92
Post 22 napisany 2018-01-28 o godzinie 12:26:05.
Szeptanka to najlepszy sposób promocji Twojego produktu i lokalu. Niech ludzie wiedz± ze u Ciebie bêdzie fajnie!

NOWE OG£OSZENIA GASTRONOMICZNE

System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168
Data: 2025-11-25
Czas: 03:44:14
DODAJ ODPOWIED¬ DO TEMATU: OTWIERAM LOKAL GASTRONOMICZNY OD CZEGO ZACZ±æ? POMOCY
Aby dodaæ odpowied¼ do tematu nale¿y siê zalogowaæ.

Je¶li nie masz konta, skorzystaj z bezp³atnej rejestracji.
FORUM GASTRONOMICZNE
Temat "otwieram lokal gastronomiczny od czego zacz±æ? pomocy" w grupie "otwieram lokal gastronomiczny"
TAGI: projekt technologiczny (14)    projekt (12)    projekty (12)    sanepid (33)   
OSTATNIO DODANE TEMATY: Zwiêksz zamówienia online i widoczno¶æ swojej restauracji – do³±cz do Tuzjemy!    Ubrania kucharskie: Bluzy, zapaski, fartuchy. Kupuj w naszym sklepie internetowym   

STRONA G£ÓWNA     O NAS     REGULAMIN     REKLAMA     KONTAKT    
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.