FORUM     OGŁOSZENIA    
 
STRONA GŁÓWNA / FORUM GASTRONOMICZNE / RATIONAL
SZUKANA FRAZA: NOWE TEMATY    OSTATNIE KOMENTARZE    GORĄCE TEMATY   
FORUM GASTRONOMICZNE NOWY TEMAT
TEMAT FORUM:

RATIONAL

Autor: Norbert S


Wypowiedzi: 6
Post 1 napisany 2012-03-25 o godzinie 12:29:50.
Witam,

proszę o wypowiedzi na temat nwoego modelu pieca niemieckiej firmy Rational. Chodzi o ten dotykowy panel, ogólną obsługę i ekonomiczność zakupu takiego urządzenia, można przyjąć elektrycnego 10-półkowca. Słyszałem tyle opinii ilu jest ludzi na świecie. Co sądzicie o piecu, może inny producent np. Retigo, Hobart, Fagor, Unox?

pozdrawiam!
 
REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130
 
Autor: Widlak
forumforumforum

Wypowiedzi: 113
Post 2 napisany 2012-03-25 o godzinie 19:34:00.
Najważniejsze są Twoje potrzeby. Rational SCC 101 WE bo o taki piec pytasz to bardzo dobry produkt i nie ma co temu zaprzeczać ale .....nie masz żadnego wyboru co do wyposażenia bo masz wszystko od razu i albo bierzesz albo nie, a przy kupnie takiego urządzenia jest co rozważać. Konkretniej :
- masz piec bojlerowy co zwiększa cenę produktu, a przy nowoczesnych piecach natryskowych różnica w działaniu jest nieznaczna żeby nie powiedzieć niewidoczna, wiele negatywnych opinii o piecach natryskowych wiąże się z awariami bojlera w RATIONALU gdyż piec przy bojlerowy przy awarii bojlera dokańcza programy w sposób natryskowy, a gdy nie jest do tego przeznaczony natryskowe wytwarzanie pary jest nieefektywne ( ze względu na np. nie przystosowanie łopatek wentylatora i wiele innych )
-panel dotykowy- jest fajny tylko że: to nie jest żadna nowość, podwyższa cenę, jest najbardziej użyteczny gdy masz dużą rotacje personelu i jednego czy dwóch stałych ludzi a reszta nie musi umieć czytać i myśleć, tak jak każdy gadżet będzie miał zwolenników i przeciwników musisz zadać sobie pytanie czy wykorzystasz jego funkcje czy tylko będziesz miał, wiele osób kupuje piece z takimi panelami a potem się okazuje że to jak kupić ipada dla swojej babci która tylko dzwoni, czasem pisze itp
-system mycia który posiada ten piec nazywany jest przez osoby promujące markę RATIONAL automatem, tak na prawdę piec mówi ci wrzuć tyle czerwonych, a tyle niebieskich tabletek i puść dalej- ja bym to nazwał pół automatem, gdzieś trzeba chemie trzymać ( czy w kuchni ?)
Jeśli chodzi o inne firmy to posiadasz wybór przynajmniej w większości opcji o których wspomniałem.
Wymieniłeś Retigo, Hobart, Fagor, Unox. Ja bym dodał do tego jeszcze Convotherm.
Unox jest włoski natryskowym piecem ze średniej półki, możesz wybrać dużo rozmiarów półkowych, rodzaj mycia i opcje mocową ( słabszy czy mocniejszy),sterowanie elektroniczne proste, oczywiście posiada menu tekstowe z programami które można modyfikować wedle uznania lub tworzyć nowe, pojemniki wkłada się w poprzek pieca więc nie podzielisz dowolnie półki gn-ami (ale to bardzo rzadko się robi) jeśli chodzi o awaryjność to u żadnego z moich klientów nie padł, nazwałbym ten piec takim złotym środkiem.
Jeśli chodzi o Retigo, Hobart, Fagor to słabo znam ale Hobart postawiłbym tu wyżej niż te obok chociaż też nie są złe.
Jeśli szukasz pieca z tej samej półki co Rational to ciekawą alternatywą będzie CONVOTHERM.
Jego cechy na które warto zwrócić uwagę to:
-posiada jeden poziom więcej ( 6 jest siódemką a 10 jedenastką )
-masz wybór co do sposobu wytwarzania pary ( natrysk czy bojler )
-wybór sterowania: panel dotykowy ( stosowany w Convothermach od kilku już lat, więc tak jak napisałem wyżej to nie żadna nowość na rynku ) lub prosty panel eletroniczny z menu tekstowy który można dodatkowo wyposażyć w 8 programowalnych przycisków szybkiego dostępu i bez szukania w menu korzystać z najczęściej używanych programów
-posiada chowane drzwi jako jedyny na rynku, otwierasz i wsuwasz je wzdłuż ścianki pieca dzięki czemu masz więcej miejsca i nikt się nie oparzy o otwarte drzwi
-antybakteryjna rączka z molekułami srebra może wydaje się gadżetem ale po prostu jest w standardzie
-masz wybór rodzaju mycia: półautomat w standardzie( piec tłumaczy co masz zrobić po kolei) lub automat gdzie wciskasz przyiski i idziesz do domu, a piec pobiera sobie sam wodę i chemie
-rzecz nie widoczna ale ważna oszczędność energii dzięki systemowi zamkniętemu który działa jak rekuperator w domu, zatrzymuje ciepło w płaszczu wodnym zamiast je wypuszczać z parą,

Jeszcze jedna rzecz o której nie napisałem to uzdatnianie wody.
Wszystkie piece wymagają uzdatniacza oprócz Rationala w którym przy myciu rolę odkamieniacza spełniają jedne z tabletek.
Prosty półautomatyczny uzdatniacz który wymaga tylko wciśnięcia przycisku i soli tabletkowej która kosztuje około 30 PLN za 25 kg kosztuje około 600 pln. Moja opinia jest taka że lepiej zapobiegać zakamienieniu niż odkamieniać i odkamieniająca funkja tabletek to moim zdanie rzaden atut w ty, wypadku.

Masz w czym wybierać i o czym myśleć, jak masz dalej pytania to pisz na forum.
Pozdrawiam

Aha i jeszcze bym zapomniał, oczywiście każdy z tych piecy mogę Ci sprzedać w najlepszej cenie :)
 
Autor: Gutek
forumforumforumforumforum

Tematy: 5
Wypowiedzi: 280
Post 3 napisany 2012-03-26 o godzinie 10:13:01.
RATIONAL dobry piec, według mnie nieco przereklamowany i drogi.

Przy zakupie pieca warto się zastanowić co tak naprawdę ma piec robić oraz jakie funkcje nam są potrzebne. Duża grupa klientów kupując piec typu RATIONAL nie wykorzystuje nawet podstawowych funkcji pieca, nie wspominając o zaawansowanych. Kolejna sprawa piec powinien być dobrany pod użytkownika (np. kucharza), bo to jego narzędzie pracy..

Ja od wielu lat sprzedaję np. UNOXy, które według mnie i klientów działają bez zastrzeżeń, spełniają ich oczekiwania i co ważne kosztują niecałą połowę RATIONALA..

Nasza firma organizuje pokazy kulinarne na piecach typu UNOX, więc jeśli jest potrzeba to możemy również taki pokaz wykonać u Ciebie w lokalu..

Pozdrawiam
Potrzebujesz pomocy przy otwarciu działalności gastronomicznej? Chętnie pomogę.
WYKONUJE: konsultacje techniczne i handlowe na terenie całego kraju!
 
Autor: bebcio


Wypowiedzi: 1
Post 4 napisany 2012-06-27 o godzinie 00:44:37.
Ludzie ja mam lokal od 6 lat i mam rationala, 2 mce temu dokupilem ta nowa wersje bo dobudowalem sale na 10 osob.Tego pieca nawet nie mozna porownac z jakimis unoxami.
wszystko zalezy od sposobu pracy i mozliwosci wykorzystania. w zadnym unoxie nie upieczesz tak miesa jak w rationalu na procesie pieczenia nocnego. wiem co mowie bo kolega po branzy ma w restauracji unoxa. inne ubyutki, inna jakosc miesa.
a czesci serwisowe sa chyba najtansze. ja za uszczelke do 6 polkowego rationala zaplacilem niecale 200zl, a do fagora 800 kosztuje.
poza tym na nowego rationala dostalem 35 % rabatu wiec ceny tez maja rewelacyjne
 
Autor: Gutek
forumforumforumforumforum

Tematy: 5
Wypowiedzi: 280
Post 5 napisany 2012-06-29 o godzinie 22:22:32.
@bebcio piece RATIONAL nie są złe, nawet można powiedzieć, że są bardzo dobre ale szczerze na co komu tak technologicznie zaawansowany piec i to do tego za takie pieniądze. Ja od dłuższego czasu obserwuje i zauważam, że ludzie albo decydują się na tzw MERCEDESA czyli np. RATIONAL albo piec optymalny np. UNOX a czy coś da się zrobić tak czy inaczej to zależy w dużej mierze od kucharza a nie od pieca :) Znam ludzi co na zwykłym piekarniku potrafią zrobić cuda a w innych lokalach jest np. Rational i wykorzystywany jest do podstawowych prac.

O gustach się raczej nie rozmawia, ja dalej stawiam na swoim że nie warto przepłacać. Podałeś przykład ceny części do pieca to porównaj nieco inne podzespoły jakie są ceny i koszty usług serwisowych autoryzowanych przedstawicieli Rational a usług serwisowych np. w przypadku UNOXa, Fagora, itp...

Według mnie to temat rzeka.
Potrzebujesz pomocy przy otwarciu działalności gastronomicznej? Chętnie pomogę.
WYKONUJE: konsultacje techniczne i handlowe na terenie całego kraju!
 
Autor: TOBE


Wypowiedzi: 5
Post 6 napisany 2013-06-03 o godzinie 21:37:37.
Panowie Rational wcale nie jest drogi
Wersja CM czyli Combi Master jest tylko jakieś 4 tyś katalogowo droższa od Unoxa
czyli tak naprawdę żadna różnica w cenie a w jakości Ci którzy pracowali na piecach Rational niech się wypowiedzą
 
Autor: MULTIGER Gerard Śpiewak


Wypowiedzi: 15
Post 7 napisany 2013-06-04 o godzinie 08:40:04.
Witam
przez wiele lat serwisuję i sprzedaję różne urządzenia, prawda jest taka, co kucharz to opinia, Rational jest dobrym urządzeniem, porównywalnym obecnie z hobartem, retigo, elektrolux, co najważniejsze bardzo mało awaryjnym
pozdrawiam
GASTRONOMIA NA 101 %, DORADZIMY, ZAPROJEKTUJEMY, WYPOSAŻYMY, ZAMONTUJEMY, NAUCZYMY JAK ZMAKSYMALIZOWAĆ PRACĘ URZĄDZEŃ I LUDZI, SERWIS GWARANCYJNY I POGWARANCYJNY POMOŻEMY ZDOBYĆ FINANSOWANIE (LEASING)
DOSTARCZAMY RÓWNIEŻ GALANTERIĘ STOŁOWĄ, DORADZAMY W MENU.
CO TYLKO DROGI KLIENT POTRZEBUJE
ZAPR
 
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
 

System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 18.206.12.79
Data: 2020-01-18
Czas: 02:07:16
DODAJ ODPOWIEDŹ DO TEMATU: RATIONAL
Aby dodać odpowiedź do tematu należy się zalogować.

Jeśli nie masz konta, skorzystaj z bezpłatnej rejestracji.
FORUM GASTRONOMICZNE
Temat "rational " w grupie "produkty dla gastronomii"
TAGI: piec (22)    piece (17)    piec konwekcyjno-parowy (12)    piece konwekcyjno-parowe (10)    rational (1)   
OSTATNIO DODANE TEMATY: Pierwsza pizzeria - prośba o sugestie    Prąd w food trucku   
 
STRONA GŁÓWNA     O NAS     REGULAMIN     REKLAMA     KONTAKT    
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.