![]() |
| FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: SAMOCHóD GASTRONOMICZNY. |
|||||||
Autor:
ceokiusz
![]() Tematy: 3 Wypowiedzi: 29 |
Witam,
Jestem w trakcie zakładania małej gastronomi w samochodzie ( mercedes mb100 ) bez kontenera, podwyższony. Jego wysokość wynosi ok 1,9 m a z tego co mi wiadomo lokale gastronomiczne mają wyraźnie zaznaczone, że muszą mieć chyba 2,5 m (jeżeli się pomyliłem z danymi to z góry przepraszam). Jak rozwiązać ten problem i czy sanepid może jakoś dostosować te normy do obiektu, w którym będzie prowadzona działalność. Zaznaczę, że w samochodzie docelowo ma być prowadzona sprzedaż kawy i kanapek (gotowych). |
||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
Autor:
EPEX Firma Inżynierska
![]() Wypowiedzi: 45 |
Witam.
To się nie może udać. Nawet wysokość pomieszczenia czasowej pracy nie powinna być mniejsza niż 2,2 m., a co dopiero w "spożywce". Pozdrawiam.
Rzeczoznawca ds. HACCP
|
||||||
|
Autor:
barus
Wypowiedzi: 7 |
witam sanepid zrobił mi odbiór boxera podwyższanego i nic nie interesowały ich gabaryty wnętrza tylko co będzie sprzedawane z pojazdu i wyposażenie ja miałem opiekacz do kurczaków i zapiekanki,hamburgery,frytki,gofry wszystko przeszło tylko że z gotowych półproduktów
|
||||||
|
Autor:
barus
Wypowiedzi: 7 |
jak chcesz więcej wiadomości skontaktuj się na e-mail podam kontakt
|
||||||
Autor:
ceokiusz
![]() Tematy: 3 Wypowiedzi: 29 |
No właśnie zdaję sobie sprawę, że jest nisko. No ale w samochodach gastronomicznych wysokość również rzadko przekracza 2m. Po prostu nie można podwyższyć auta.
do "barus": - nie mierzyli wysokości? - jaką masz wysokość w tym bokserze? - czy sprzedajesz z wewnątrz, czy może masz tak umieszczony grill, że cały handel odbywa się na zewnątrz, a tylko kurczaki są w środku? - jakbyś był w stanie opisać w wielkim skrócie jakie normy musiałeś zachować w pojeździe, aby sprzedawać z gotowych półproduktów? Chodzi mi dokładnie o to na co zwracali największą uwagę. Jeżeli odpowiedział byś na te kilka pytań to będę bardzo wdzięczny. |
||||||
|
Autor:
barus
Wypowiedzi: 7 |
zadzwoń to porozmawiamy 664840392
|
||||||
Autor:
ceokiusz
![]() Tematy: 3 Wypowiedzi: 29 |
Przedzwonię pod południu jeżeli to nie kłopot.
pozdrawiam. |
||||||
Autor:
ceokiusz
![]() Tematy: 3 Wypowiedzi: 29 |
Witam. Mam kilka pytań dotyczących pojazdu z obwoźną gastronomią.
1. Jaką wysokość minimalną powinien posiadać taki pojazd aby móc z niego sprzedawać produkty gastronomiczne. Uzyskanie wysokości takich samych jak w zwykłych lokalach, jest po prostu w większości pojazdach nie możliwe. 2. Kolejne pytanie dotyczy ogólnych wymogów sprzedaży kawy oraz podgrzewania gotowych kanapek. Jakie warunki musi spełniać pojazd. Czy wystarczą 2 zlewy z ciepłą i zimną wodą, lodówka do przetrzymywania kanapek w odpowiedniej temperaturze oraz powierzchnie łatwoczyszczące, nienasiąkalne? 3. Co z wodą w takim pojeździe. Jeżeli będę miał zainstalowany pojemnik na czystą oraz brudną wodę to wystarczy? Nie w każdym miejscu można podłączyć się do punktów miejskich. A jeżeli tak, to co z badaniami takiej wody. Czy wystarczy potwierdzenie zakupu takiej wody w innym sklepie. 4. Co ze sprawą zasilania. Czy jeżeli przykładowo instalacja gazowa jak i elektryczna (agregat, butla z gazem) znajdowały by się poza pojazdem, czy taki punkt spełniał by wymogi bezpieczeństwa? A jeżeli nie to jak powinna wyglądać taka instalacja aby dostać odbiór sanepidu? (Nie wszędzie można podłączyć się do prądu). 5. Jak wygląda sprawa projektu takiego samochodu dla sanepidu. Czy mogę wykonać go sam, czy też musi zrobić to osoba z odpowiednimi "kwalifikacjami" do tego. I później, czy projekt mam złożyć do sanepidu przed założeniem działalności czy tez po założeniu? 6. Jak wygląda sprawa toalety, jeżeli wszystkie produkty będą sprzedawane na wynos? Czy wystarczy tylko potwierdzenie pisemne lokalu w pobliżu który udostępni WC? I co w przypadku odbioru sanepidu, czy potrzebuje już wtedy mieć taki kwit przy sobie? Jeżeli tak to jak rozwiązać sprawę mobilności punktu sprzedaży? Przykładowo w momencie odbioru od sanepidu nie mam jeszcze wyznaczonego miejsca gdzie będę "stał" i sprzedawał. To samo tyczy się odpadów. 7. Czy potrzebne jest jakieś potwierdzenie od elektryka bądź kogoś od instalacji gazowych o założeniu takiej instalacji w pojeździe. Czy wymaga tego sanepid? Z góry dziękuje za odpowiedzi. |
||||||
|
Autor:
maciejbcc
Wypowiedzi: 7 |
Witam serdecznie,
Reprezentuje firme bcc polska ktora zajmuje sie produkcją profesjonalnych samochodów do sprzedaży obwoźnej stacjonarnej w tym gastronomi. Zapraszam na www.bccpolska.pl mail:mg@bccpolska.pl kom. 510 079 789 skype: maciejbcc Bedziemy obecni jako wystawcy na targach EUROGASTRO 2012 w Warszawie takze chętnych zapraszamy do odwiedzenia naszego stoiska w dniach 21-23 marca. Drogą mailową wyślę zaproszenia, także zapraszam do kontaktu na maila; mg@bccpolska.pl http://www.eurogastro.com.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=44&Itemid=50&lang=pl
maciejbcc
|
||||||
|
Autor:
..mimi.......
Tematy: 2 Wypowiedzi: 5 |
witam zainteresowało mnie twoje 3 pytanie poniewaz tez mam problem z podłaczeniem wody w budce gastronomicznej jezeli bys cos wiedział to prosze daj znac pozdrawiam
|
||||||
| SAMOCHóD GASTRONOMICZNY. | |||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
|
Autor:
maciejbcc
Wypowiedzi: 7 |
witam jakiego rodzaju masz problem w swojej budce gastro?
jeśli chcesz szczegółowo opisać podałm swoje dane kontaktowe w poprzednim poście.
maciejbcc
|
||||||
|
Autor:
barus
Wypowiedzi: 7 |
witam problem wody w punkcie gastronomi przewoźnej rozwiązałem wstawiając dystrybutor do wody na butle 18litrowe z ciepłom i zimnom taki jak w biurach stoi nad zlewem który ma odprowadzenie do bańki 10l
|
||||||
|
Autor:
..mimi.......
Tematy: 2 Wypowiedzi: 5 |
i to wystarczy sanepidowi a co ze sciekami ?
|
||||||
|
Autor:
barus
Wypowiedzi: 7 |
ścieki bańka a sanepid odebrał tylko chcieli certyfikat na wodę który dostałem od firmy dostarczającej butle warunkiem było że na placu na którym prowadzę gastronomię jest toaleta puliczna
|
||||||
Autor:
ceokiusz
![]() Tematy: 3 Wypowiedzi: 29 |
To ciekawe rozwiązanie. A dostawcy tej wody dali Tobie certyfikat pod jakimś warunkiem? Na przykład, że podpisałeś umowę z nimi na dłuższy okres czy jak to wygląda. Zastanawiam się ponieważ ja u siebie mam na stałe zamontowany baniak na wodę (z atestem) i mogę tylko dolewać. Więc mógłbym kupić od nich butlę i przelać ją do mojego zbiornika i sanepid by to odebrał? A może wystarczą rachunki za zakup wody nadającej się do spożycia - z biedronki, tesco itd. itp.:) ? Jak to rozwiązać w pojeździe, który ma swoją instalację wodną, razem z bojlerem i pompami ciśnieniowymi?
|
||||||
Autor:
ceokiusz
![]() Tematy: 3 Wypowiedzi: 29 |
Odbiór sanepidu odbył się bez większych problemów.
|
||||||
|
Autor:
stanislaw1.51
Tematy: 8 Wypowiedzi: 19 |
Witam, posiadam samochód gastronomiczny, chcę się dowiedzieć, czy odbiór Sanepidu powinien być w miejscu zamieszkanie, czy na terenie gdzie będę pracował?
Będę pracował w różnych miejscach. |
||||||
|
Autor:
HACPASZ Hanna Półtorak
Tematy: 25 Wypowiedzi: 554 |
Witam serdecznie wymagania SANEPID dla pojazdów gastronomicznych są inne niż w przypadku lokali stacjonarnych tzn nie ma ograniczeń co do wysokości takiego busa czy przyczepy gastronomicznej
Sprawa zasilania urządzeń w samochodzie akceptowane przez SANEPID - podłączenie stałe do prądu -generator prądu - akumulatory Uwaga w przypadku korzystania z genetarora lub akumulatorów konieczne jest monitorowanie w ciągu dnia pracy urządzeń chłodniczych (temperatura w nich nie może przekroczyć 6 stopni Celsjusza) Projekt technologiczny: Nie dotyczy pojazdów gastronomicznych. W celu odbioru busa lub przyczepy nalezy zapewnić zlew, (dwukomorowy), umywalkę, odpowiednia ilość lodówek oraz pamiętać o tym, że lodówki nigdy nie mogą stać koło źródła ciepła Rejestracja działalności związanej z produkcją i sprzedażą żywności: SANEPID (rejestracja zawsze w stacji powiatowej nie wojewódzkiej), na terenie której jest zarejestrowana działalność Pozostaje sprawa opracowania dokumentacji , której posiadanie jest niezbędne przy rejestracji działalności. Chętnych do współpracy w tym zakresie proszę o kontakt mail poltorak@haccp-gmp.home.pl Szanowni Państwo zagadnienia poruszane w tym temacie będą szeroko omawiane na szkoleniu organizowanym w Warszawie dnia 27.03.2013. Szczegółowe informacje na temat programu szkolenia i kosztów udziału otrzymacie Państwo pod adresem mail poltorak@haccp-gmp.home.pl. Pozdrawiam serdecznie Hanna Półtorak |
||||||
Autor:
Hurtownia Gastronomiczna
![]() ![]() Wypowiedzi: 85 |
W ofercie naszej firmy dostępne są niezbędne urządzenia i akcesoria do wyposażenia samochodu gastronomicznego oraz przyczep handlowych. Osoby zainteresowane nabyciem sprzętu nowego w bardzo atrakcyjnych cenach zapraszamy do kontaktu z nami.
Zapewniamy serwis gwarancyjny i pogwarancyjny na terenie całego kraju. Posiadamy personel z dużym doświadczeniem przy wyposażeniu mobilnej gastronomii. |
||||||
![]() Autor: BANNERT- Przyczepy Gastro ![]() Wypowiedzi: 48 |
Kupiłem starego Mercedesa blaszaka i przerabiam go na GASTROBUSA, jeżeli ktoś szuka czegoś tańszego z nową zabudową, to za 6 tygodni będzie gotowy do sprzedania. Tył samochodu został odcięty i w to miejsce wykonuję kontener o długości 4,5m. Istnieje jeszcze możliwość zmian w adaptacji wnętrza, jeżeli ktoś się wcześniej zdecyduje.
Pozdrawiam Marek
BANNERT- Przyczepy i Samochody Gastronomiczne
Sprzedaż / Serwis / Części / Remonty www.przyczepygastronomiczne.pl |
||||||
| SAMOCHóD GASTRONOMICZNY. | |||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
|
Autor:
roster
Wypowiedzi: 4 |
Mam mercedesa208d blaszaka chce go przerobic na food trucka szukam osoby ktora mi to zrobi -przedewszystkim przerobki blacharskie -otwirane okno-lade,drzwi z tylu prosze o kontakt bartus511@interia.pl
|
||||||
|
Autor:
roster
Wypowiedzi: 4 |
panie Marku piekny food truck zapraszam do wspolpracy -prosze o kontakt
bartus511@interia.pl |
||||||
|
Autor:
HACPASZ Hanna Półtorak
Tematy: 25 Wypowiedzi: 554 |
Witam serdecznie polecam firmę Bannert, samochody przez nich przygotowane są wyposażone profesjonalnie a układ urządzeń prawidłowy. Osoby przygotowujące samochód do odbioru to osoby kompetentne posiadające wiedzę na temat wymagań SANEPIDU. Jeżelli zaś chodzi o dopięcie formalności i opracowanie dokumentacji wymaganej przez SANEPID zapraszam do współpracy Hanna Półtorak poltorak@haccp-gmp.home.pl
|
||||||
|
Autor:
Ania_HACCP Wypowiedzi: 13 |
Na moim blogu cały wpis dotyczący dostosowania samochodu do wymogów Sanepidu. http://haccpdlaciebie.pl/2017/05/haccp-dla-food-trucka-jak-dostosowac-samochod-zgodnie-z-wymaganiami-sanepidu/
|
||||||
|
Autor:
HACPASZ Hanna Półtorak
Tematy: 25 Wypowiedzi: 554 |
Nigdy dosyć wiedzy i ich źródeł powinno być jak najwięcej. Ja osobiście polecam jednak do korzystania z forum gastronomicznego gdyż wśród wypowiedzi znajdziecie odpowiedzi ekspertów, technologów i konstruktorów samochodów i przyczep gastronomicznych. Nasze forum to kopalnia wiedzy dla nie jednego z początkujących w gastronomii
Dla chętnych uzyskania wiedzy w kontakcie bezpośrednim polecam udział w szkoleniu z cyklu Moja gastronomia od czego zacząć organizowanym 06.06.2017 w Warszawie. - Omówimy na szkoleniu aspekty związane z wyborem lokalu lub pojazdu do prowadzenia działalności - Organizacja pracy w lokalu pojeździe, czyli jak wyposażyć kuchnie - Imprezy plenerowe co powinien zaoferować organizator imprezy - Technologia przygotowywania potraw czyli jak przygotować menu w zależności od wielkości kuchni w lokalu/ pojeździe gastronomicznym - Dobra Praktyka Produkcyjna i Higieniczna, HACCP czylil dokumentacja wymagana na starcie.......... - Odbiór Sanepid Informacje na temat kosztów szkolenia udzielane są mailowo poltorak@haccp-gmp.home.pl |
||||||
|
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
|
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168 Data: 2025-11-25 Czas: 03:44:22 |
|||||||
| FORUM GASTRONOMICZNE | |||||||
|
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|