![]() |
| FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: PROBLEM Z SANEPIDEM W KIOSKU POD SPRZEDAZ LODóW |
|||||||
|
Autor:
zbig
Wypowiedzi: 1 |
Witam wszystkich. Jestem posiadaczem kiosku na terenie parafialnym przy kościele, chcialem w nim otworzyć lody z automatu zaczołem załatwiać papiery i utknołem. W kiosku niema wody ani kanalizacji, energia elektryczna jest.W sanepidzie byłem kilka razy bo to jak nie wysokość kiosku to teraz problem z wodom i ściekami. Powiedzieli mi, że niema żadnej opcji żeby wszystko ruszyło bez bieżącej wody i kanalizacji, jak się spytałem czy pojemniki można zastosować to oni na to że nie i koniec rozmowy. Teraz do Was mam pytanie bo czytam i już sam nie wiem co robić. Czy postawienie toi-toja jako wc i jako zasobnik na ścieki rozwiązał by problem? a z wodę podłaczyc przez hydrofor taki mały? Jak jest przy odbiorze sprawdzają mapki? A może są jakieś pojemniki z atestami, które akceptuje sanepid? Dziękuje i proszę o rady lub własne pomysły.
|
||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
|
Autor:
HACPASZ Hanna Półtorak
Tematy: 25 Wypowiedzi: 554 |
Mam pytanie czy wodę używasz do produkcji lodów, czy stosowana jest wyłącznie do mycia?. Woda stosowana do produkcji żywności musi być wodą pitną i przechodzić okresowe badania fizykochemiczne i mikrobiologiczne. Jeżeli do mycia urządzenia stosujesz wodę nie zdatną do picia i nie badaną możesz mieć problemy z SANEPIDEM.
Wyjściem z sytuacji była by codzienna dezynfekcja urządzenia i okresowe przeprowadzanie testów czystościowych (wymazy bakteriologiczne). Nie wiem czy słyszałeś o systemie HACCP, który przy dystrybucji produktów spożywczych powinieneś wdrożyć?. Moim zdaniem lepszym rozwiązaniem byłaby dystrybucja lodów gotowych (np. zielona budka). Wtedy zastosowane wody z hydrofora do mycia rąk i pojemników po lodach powinno zadowolić SANEPID. Musisz jednak pamiętać o badaniu mikrobiologicznym wody (częstotliwość takiego badania należałoby ustalić z SANEPIDEM). Od wdrożenia systemu HACCP nie uciekniesz, ale w przypadku sprzedaży lodów gotowych musiałbyś wdrożyć tylko warunki wstępne do HACCP-u tzn. dobre praktyki produkcyjne i higieniczne. Jeżeli miałbyś problemy z wdrożeniem dokumentacji służymy pomocą HACPASZ (firma doradczo-szkoleniowa www.haccp-gmp.com.pl) |
||||||
|
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
|
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168 Data: 2025-11-25 Czas: 06:00:29 |
|||||||
| FORUM GASTRONOMICZNE | |||||||
|
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|