FORUM     OGŁOSZENIA    
 
STRONA GŁÓWNA / FORUM GASTRONOMICZNE / PROBLEM Z SANEPIDEM W KIOSKU POD SPRZEDAZ LODóW
SZUKANA FRAZA: NOWE TEMATY    OSTATNIE KOMENTARZE    GORĄCE TEMATY   
FORUM GASTRONOMICZNE NOWY TEMAT
TEMAT FORUM:

PROBLEM Z SANEPIDEM W KIOSKU POD SPRZEDAZ LODóW

Autor: zbig


Wypowiedzi: 1
Post 1 napisany 2012-02-20 o godzinie 17:47:12.
Witam wszystkich. Jestem posiadaczem kiosku na terenie parafialnym przy kościele, chcialem w nim otworzyć lody z automatu zaczołem załatwiać papiery i utknołem. W kiosku niema wody ani kanalizacji, energia elektryczna jest.W sanepidzie byłem kilka razy bo to jak nie wysokość kiosku to teraz problem z wodom i ściekami. Powiedzieli mi, że niema żadnej opcji żeby wszystko ruszyło bez bieżącej wody i kanalizacji, jak się spytałem czy pojemniki można zastosować to oni na to że nie i koniec rozmowy. Teraz do Was mam pytanie bo czytam i już sam nie wiem co robić. Czy postawienie toi-toja jako wc i jako zasobnik na ścieki rozwiązał by problem? a z wodę podłaczyc przez hydrofor taki mały? Jak jest przy odbiorze sprawdzają mapki? A może są jakieś pojemniki z atestami, które akceptuje sanepid? Dziękuje i proszę o rady lub własne pomysły.
 
REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130
 
Autor: HACPASZ Hanna Półtorak


Tematy: 25
Wypowiedzi: 554
Post 2 napisany 2012-02-21 o godzinie 10:37:52.
Mam pytanie czy wodę używasz do produkcji lodów, czy stosowana jest wyłącznie do mycia?. Woda stosowana do produkcji żywności musi być wodą pitną i przechodzić okresowe badania fizykochemiczne i mikrobiologiczne. Jeżeli do mycia urządzenia stosujesz wodę nie zdatną do picia i nie badaną możesz mieć problemy z SANEPIDEM.
Wyjściem z sytuacji była by codzienna dezynfekcja urządzenia i okresowe przeprowadzanie testów czystościowych (wymazy bakteriologiczne). Nie wiem czy słyszałeś o systemie HACCP, który przy dystrybucji produktów spożywczych powinieneś wdrożyć?. Moim zdaniem lepszym rozwiązaniem byłaby dystrybucja lodów gotowych (np. zielona budka). Wtedy zastosowane wody z hydrofora do mycia rąk i pojemników po lodach powinno zadowolić SANEPID. Musisz jednak pamiętać o badaniu mikrobiologicznym wody (częstotliwość takiego badania należałoby ustalić z SANEPIDEM). Od wdrożenia systemu HACCP nie uciekniesz, ale w przypadku sprzedaży lodów gotowych musiałbyś wdrożyć tylko warunki wstępne do HACCP-u tzn. dobre praktyki produkcyjne i higieniczne. Jeżeli miałbyś problemy z wdrożeniem dokumentacji służymy pomocą HACPASZ (firma doradczo-szkoleniowa www.haccp-gmp.com.pl)
 
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
 

System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168
Data: 2025-11-25
Czas: 06:00:29
DODAJ ODPOWIEDŹ DO TEMATU: PROBLEM Z SANEPIDEM W KIOSKU POD SPRZEDAZ LODóW
Aby dodać odpowiedź do tematu należy się zalogować.

Jeśli nie masz konta, skorzystaj z bezpłatnej rejestracji.
FORUM GASTRONOMICZNE
Temat "problem z sanepidem w kiosku pod sprzedaz lodów " w grupie "forum ogÓlne"
TAGI: sanepid (33)    sprzedaż (8)    lody (5)   
OSTATNIO DODANE TEMATY: Zwiększ zamówienia online i widoczność swojej restauracji – dołącz do Tuzjemy!    Ubrania kucharskie: Bluzy, zapaski, fartuchy. Kupuj w naszym sklepie internetowym   
 
STRONA GŁÓWNA     O NAS     REGULAMIN     REKLAMA     KONTAKT    
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.