Monitoring rynku gastronomicznego
Moim zdaniem pomysł chybiony. Po pierwsze klient który rozpoczyna przygodę z gastronomią nie ma dobrego rozeznania dot. urządzeń i wyposażenia gastronomicznego, np. szukając auta dla siebie mając znikomą wiedzę na ten temat jako kryterium przyjąłbym aby samochód posiadał ABS i sugerując się ceną wybrałbym pewnie jakąś Dacię - ale czy na pewno spełniła by moje oczekiwania?. Moim zdaniem jeśli ktoś szuka wyposażenia powinien zwrócić się do 2-3 firm specjalizujących się w kompleksowej realizacji, posiadającej wieloletnie doświadczenie na rynku, która przygotuje odpowiednią ofertę biorąc pod uwagę typ kuchni, wielkość lokalu itp. To samo poleciłbym osobom, które szukają pojedynczego urządzenia. Cena to nie wszystko, należy wziąć pod uwagę kwestie montażu, możliwości serwisowych w okresie zarówno gwarancyjnym i pogwarancyjnym, dostępność części zamiennych itd. |
2014-02-11 08:56:41 |
30 |
Jaki piec wybrać?
Witam
Zacznę od końca - musisz mieć świadomość że piekarniki AGD przeznaczone są do domu mają zatem inne parametry no i wydajności, z tego co wiem to prawie każdy producent zastrzega sobie że urządzenie nie jest przeznaczone do kuchni komercyjnej- przemysłowej w związku z powyższym używając takich piekarników tracisz gwarancję.
Jeśli wybierać piec tzw. gastronomiczny to polecam przede wszystkim piec konwekcyjno-parowy. Na rynku jest wielu producentów i jeśli jako kryterium będziesz brał cenę to kupisz piec z chin albo jakiś inny wynalazek nie trzymający parametrów. Dobry piec (w twoim przypadku pojemność pieca to max GN 1/1) to koszt około 12 tysięcy za bardzo dobry np. Rational, Convotherm itp cena wynosi ok. 20 000zł po rabatach. Radzę trochę poszperać w internecie na stronach producenta. Jeśli potrzeba więcej informacji mogę pomóc. |
2014-02-01 09:55:32 |
25 |