Kawiarnia
A jakbym chciał na kuchni robić tylko naleśniki? Jakiego wyposażenia w takiej kuchni? Czy wystarczy zlew dwukomorowy do mycia naczyń kuchennych i umywalka do mycia rąk i stół do przygotowywania ciasta i osobny stół do przygotowywania naleśników na naleśnikarce? Czy może to być jeden stół?
Czy nad naleśnikarką potrzebuję wyciągu, nawet jeśli pomieszczenie ma ponad 3,7 m?
Wracając do toalety, to czy wystarczy jedna toaleta na 20 miejsc w lokalu? |
2014-07-14 00:25:27 |
4 |
Kawiarnia
Witam, planuję otworzyć kawiarnio-herbaciarnię. W lokalu, w którym bym to prowadził była kiedyś restauracja, pub. Czyli nie doszłoby do zmiany sposobu użytkowania. Lokal składa się z sali dla konsumentów, dwóch toalet, 3 pomieszczeń na zapleczu. Wiem, że musiałbym zapewnić jedną toaletę dla pracowników.
Rozporządzenie ministra infrastruktury [Dz. U. Nr 75-2002, poz. 690] §2 ust. 1 mówi, że "[size=2][font=Univers][i]Przepisy rozporządzenia stosuje się przy projektowaniu i budowie, w tym także odbudowie, rozbudowie, nadbudowie, przebudowie oraz przy zmianie sposobu użytkowania budynków oraz budowli nadziemnych i podziemnych spełniających funkcje użytkowe budynków (...)"[/i][/font][/size]
Czyli jeśli nie zmieniam sposobu użytkowania lokalu, tylko go remontuję, to muszę zrobić dwie toalety dla klientów, czy może zostać tylko jedna?
Z góry dziękuję za odpowiedź. |
2014-06-26 14:40:55 |
4 |