FORUM     OGŁOSZENIA    
 
STRONA GŁÓWNA / FORUM GASTRONOMICZNE / KILKA PYTAń ODNOśNIE PIZZERII I OGóLNIE GASTRONOMII
SZUKANA FRAZA: NOWE TEMATY    OSTATNIE KOMENTARZE    GORĄCE TEMATY   
FORUM GASTRONOMICZNE NOWY TEMAT
TEMAT FORUM:

KILKA PYTAń ODNOśNIE PIZZERII I OGóLNIE GASTRONOMII

Autor: PizzaPie


Tematy: 5
Wypowiedzi: 14
Post 1 napisany 2014-07-03 o godzinie 22:16:58.
Witam,
1.Czy przy piecu dwukomorowym o mocy 9kW potrzebna jest dodatkowa wentylacja(pochłaniacz albo coś innego)?
2.Czy pomieszczenie do przebierania się musi posiadać jakieś specjalne wymogi, czy może to być zaplecze albo toaleta.
3.Czy musi być różna toaleta dla pracowników i klientów?
4.Słyszałem po wizycie w sanepidzie o czymś takim jak obowiązkowa przestrzeń magazynowa, czy są jakieś minimalne wymiary, wytyczne?
5.Jak to jest z poborem prądu przy wyborze lokalu, myślę, że potrzeba przynajmniej 13kW? Jak to jest kiedy lokal ma np. 9kW? Czy długo się czeka na odpowiedź z elektrowni?
6.Czy gniazda na 400V to jakiś rodzaj specjalistyczne gniazdka, gdzie nie wszędzie można takie zamontować, czy też po prostu inny rodzaj podłączenia?
 
REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130
 
Autor: PizzaPie


Tematy: 5
Wypowiedzi: 14
Post 2 napisany 2014-07-03 o godzinie 22:18:29.
7.Na co powinienem uważać przy wyborze lokalu?
8.Czy jeśli chcę przechowywać jajka trzeba posiadać osobne pomieszczenie, czy wystarczy naświetlarka UV?
 
Autor: gastromex
forumforumforumforumforum

Wypowiedzi: 258
Post 3 napisany 2014-07-04 o godzinie 06:09:14.
1. Ogólnie powinieneś mieć zaprojektowaną ogóln a wentylachję lokalu uwględniając ciepło udostępniane z pieca i okap z wyciągiem
2. Zależy ilu masz pracowników. Szafka ubraniowa musi być w ciągu przejścia z pomieszczenia brudnego na czyste, czyli np z wejścia służbowego na kuchnię czy z wejścia głównego na kuchnię czy przygotowalnię
3. Pracownik jest osobą czystą, a klient brudną, musza byc bez względnie dwie rówżne toalety, chyba że sprzedaż tylko na wynos
4. Chodzi o to ,że np dostawca nie może wchodzić na część czystą - przygotowalnię
5. Podwyższenie mocy odbywa się skokami wysokości napięć, nie pamiętam teraz , co ileś KV. Wysokość poboru mocy zależy głównie od tego jak dostosowany jest lokal pod względem technicznym - grubość przewodów do danego natężenia prądu. Jeśli masz lokal dostosowany do podwyższenia mocy, to jest formalność
6. Gniazda siłowe to po prostu 3 fazy i uziemienie i jesli masz taki licznik na taka moc i możliwość podłączenia gniazda siłowego, to po prostu mocuje Ci elektryk jedno czy więcej miejsc do poboru prądu, ew można zastosować przedłużacze do siły.
7. Zbyt ogólnikowe pytanie. Najlepiej mieć zaprojektowany lokal przez specjalistę i podbity projekt technologiczny. Najważniejsza dla Sanepidu jest odpowiednia ilość umywalek i zlewów, nie krzyżowanie się dróg czystych z brudnymi, wysokość lokalu i wentylacja. Jesli potrzebujesz konkretnej pomocy z zaprojektowaniem lokalu włacznie, pisz: gastromex@wp.pl, lub dzwoń: 531 801 101.
8. Naświetlarnia jaj to osbne pomieszczenie, gdzie powinna znajdować się lodówka do przechowywania jaj, naswietlarka UV, umywalka do rąk i zlew do mycia jaj. Naświetlarnię można ulokować w przygotowalni warzyw. Można też w opisie technologii napisać , że kupujemy jaja naświetlone,ponieważ takie można kupić, ale radze miec dodatkowo naświetlarkę jaj na wyposażeniu i dodatkowo naświetlać przed uzyciem.
 
Autor: Bragada


Tematy: 10
Wypowiedzi: 22
Post 4 napisany 2014-07-04 o godzinie 20:39:37.
Kwestia toalety to wystarczy jedna toaleta wspólna. Możesz ale nie musisz dawać do niej dostępu klientowi. Jednak jak będzie alkochol to musi być toaleta dla klienta.
 
Autor: jakub09


Wypowiedzi: 4
Post 5 napisany 2014-07-05 o godzinie 23:35:24.
Jedna wspólna toaleta dla klientów wystarczy nawet wtedy gdy lokal jest na około 30 miejsc? Akurat tutaj chodzi i kawiarnię. Planuję wprowadzić w przyszłości sprzedaż alkoholu.
 
Autor: gastromex
forumforumforumforumforum

Wypowiedzi: 258
Post 6 napisany 2014-07-06 o godzinie 09:05:59.
Bragada, głupoty piszesz i wprowadzasz osobę w błąd... jak sie nie znasz,nie pisz wcale, ale poczytaj w przepisach. Brat toalety dla klientów jest w przypadku małej gastronomii  i sprzedazy na wynos, czyli do 8-9 klientów obsługiwanych na miejscu. Toaleta dla klientów jest w przypadku podawania napojów moczopędnych, w tym również kawy, ale na kae akurat Sanepid bardzo nie patrzy,ale ogólnie alkoholi i przy spozywaniu na miejscu. Nigdy nie mozna toalety dla personelu udostępniać dla klientów. Personel jest osobą czystą, posiadającą badania, a klient jest osobą brudną... Zakłada się, że jedna toaleta jest na 12 klientów, ale to książkowe założenia Sanepidu - wg. przepisów.   Potrzebujesz fachowej porady, pomocy przy przygotowaniu dokumentacji do odbioru Sanepidu, czy wentylacji z odbiorem - www.gastromex.com.pl, 531 801 101, gastromex@wp.pl
 
Autor: Bragada


Tematy: 10
Wypowiedzi: 22
Post 7 napisany 2014-07-06 o godzinie 09:19:07.
Akurat przekazuje informację z odbioru lokalu który miałem na 25 osób. I pracownicy sanepidu przekazali właśnie taką informację, że nie ma już przepisu który nakazuje mieć osobne toalety. Toalety mam 2 ale zrobiłem je tylko dla własnej wygody i dlatego, że miałem taką możliwość w lokalu. Nawet w sanepidzie zasuferowali, że mogę w przyszłości zlikwidowač jedną toaletę i zrobić tam magazyn. Proponuje aby PizzaPie zadzwonił do swojego odziału sanepidu i się dowiedział. Tak samo nie ma obowiązku posiadania projektu technologicznego. Bo z całym szacunkiem ale bardziej wiarygodne są dla mnie informację przekazane przez pracownika sanepidu niż przez inne osoby
 
Autor: HACPASZ Hanna Półtorak
forumforumforumforumforum

Tematy: 8
Wypowiedzi: 461
Post 8 napisany 2014-07-07 o godzinie 12:19:44.
Witam jeżeli chodzi o konieczność przygotowywania projektu technologicznego to  niektóre SANEPIDY  rzeczywiście go nie potrzebują a inne nie odbiorą lokalu bez projektu. Dlatego najlepiej udać się do źródła tzn do odpowiedniej siedziby SANEPIDU. Jeżeli chodzi o toaletę to możliwe, że zaszło nieporozumienie zgodnie z przepisami toaleta dla personelu musi być oddzielna a dla gości oddzielna. W przypadku gości  można zrobić jedną koodukacyjną toaletę ALE PERSONEL MUSI MIEĆ SWOJĄ.
 
Autor: PizzaPie


Tematy: 5
Wypowiedzi: 14
Post 9 napisany 2014-07-07 o godzinie 12:48:34.
ogladalem jeden lokal, znajduje sie w biurowcu, toaleta jest wspolna dla wszystkich firm, osobnej toalety w pizzerii nie ma, czy to ma prawo istniec z ta toaleta?
 
Autor: PizzaPie


Tematy: 5
Wypowiedzi: 14
Post 10 napisany 2014-07-07 o godzinie 12:49:42.
w moim sanepidzie nie wymagaja projektu, moze byc zwykly rysunek na kartce ,juz kiedys pytalem
KILKA PYTAń ODNOśNIE PIZZERII I OGóLNIE GASTRONOMII
REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130
 
Autor: HACPASZ Hanna Półtorak
forumforumforumforumforum

Tematy: 8
Wypowiedzi: 461
Post 11 napisany 2014-07-08 o godzinie 12:08:11.
toaleta dla personelu musi być jeżeli SANEPID nie sprawdzi tego przy odbiorze to napewno zwróci na to uwage podczas prowadzenia działalności (może to skutkować zamknięciem lokalu).
 
Autor: Bartek K.
forum

Tematy: 3
Wypowiedzi: 29
Post 12 napisany 2014-07-09 o godzinie 08:13:16.
"w warunkach technicznych..." mozna znalezc informacje ze "jedna umywalka na 20 osób, co najmniej jedna miska ustępowa i jeden pisuar na 30 mężczyzn oraz jedna miska ustępowa na 20 kobiet". Czyli do 20 miejsc konsumpcyjnych jedna toaleta. Powyżej dwie.
 
Autor: Bartek K.
forum

Tematy: 3
Wypowiedzi: 29
Post 13 napisany 2014-07-09 o godzinie 08:13:59.
i oczywiście osobna toaleta dla personelu....
 
Autor: Bragada


Tematy: 10
Wypowiedzi: 22
Post 14 napisany 2014-07-09 o godzinie 11:52:59.
PizzaPie a z jakiego rejonu Polski jesteś ?
 
Autor: PizzaPie


Tematy: 5
Wypowiedzi: 14
Post 15 napisany 2014-07-09 o godzinie 14:33:00.
zachodnia część polskie.

To jak to jest możliwe, że w żadnej pizzerii nie widziałem dwóch toalet? Niektórych nawet znałem wszystkie pomieszczenia i toaleta była jedna i nadal jest.
 
Autor: HACPASZ Hanna Półtorak
forumforumforumforumforum

Tematy: 8
Wypowiedzi: 461
Post 16 napisany 2014-07-10 o godzinie 07:34:33.
Możliwe, że w lokalu o któruym mówisz została zgłoszona toaleta wyłącznie dla personelu a po odbiorze korzystają z niej równiez klienci. Na tym forum osoby znajace się na wymaganiach SANEPIDU starają sie pomóc  osobom, które zaczynają działalność gastronomiczną. NIe wiem z jakiego rejonu konkretnie jesteś ale  proszę mi uwieżyć, że  INspektorzy SANEPIDU z którymi było mi dane się spotkać na terenie całego kraju nigdy na takie rozwiązanie by się nie zgodzili, ba znam przypadki kiedy przy małej gastronomii nie serwującej napojów alkoholowych(południe polski) SANEPID uparł się, że musi być dodatkowa toaleta dla klientów (personel miał swoją na zapleczu) KOnieczność wydzielenie oddzielnej toalety dla personelu wynika z przepisów i teraz powiem ja SANEPID proszę zapoznać się z rozporządzeniami UE 852/2004, 854/2004   Zakonczmy tą dyskusje na tym etapie tak aby nie wprowadzać w błąd osób zainteresowanych tego typu działalnością i podsumujmy ją w taki sposób: ZGODNIE Z WYMAGANIAMI SANEPIDU I PRZEPISAMI PRAWA NALEZY ZAPEWNIC TOALETĘ DLA PERSONELU A W ZALEŻNOŚCI OD WIELKOŚCI LOKALU I FAKTU DYSTRYBUCJI NAPOJÓW ALKOHOLOWYCH TOALETA DLA KLIENTÓW i tyle pozdrawiam Hanna Półtorak
 
Autor: misiaczeklodowy
forumforum

Tematy: 2
Wypowiedzi: 73
Post 17 napisany 2014-07-15 o godzinie 11:11:33.
PizzaPie napisał(a) w dniu 2014-07-09 o godzinie 14:33:00:
zachodnia część polskie.

To jak to jest możliwe, że w żadnej pizzerii nie widziałem dwóch toalet? Niektórych nawet znałem wszystkie pomieszczenia i toaleta była jedna i nadal jest.

stary, ty się pytasz o coś, czy szukasz potwierdzenia swoich mądrości?
Nie ma takiej możliwości, by toaleta dla klientów mieszała się z toaletą dla pracowników. Mówisz, że gdzieś coś takiego widziałeś. Być może i widziałeś. Ale to nie znaczy, że tak powinno być. Bo to jest numer do pierwszej kontroli. Przyjdzie kiedyś sanepid i to zamknie.
 
Autor: gastromex
forumforumforumforumforum

Wypowiedzi: 258
Post 18 napisany 2014-07-16 o godzinie 10:54:20.
Ja widziałem w Garwolinie bar bez żadnej toalety, bar czynny do 21, a WC na dworcu PKSu czynnego do godziny 19 i co na podstawie tego co zobaczyłem mam dowolnemu klientowi radzić robienie baru bez toalet? Są różne paranoje, bo w Sanepidzie pracują też tylko ludzie. W Grójcu, pomimo zatwierdzonej technologii w pizzerii przy jednym wejściu panie z Sanepidu zaproponowały inwestorowi wybić drugie wejście, chociaż było to umotywowane w opisie technologii, a za dwa miesiące odebrały te same panie lokal - smażalnie ryb z piwem z jednym WC, tzw wychodkiem w Nowym Mieście... absurdów jest dużo, jak dużo, ale nie trzeba słuchać klienta, który zazwyczaj mówi: Panie, a tam mam Chińczyk i on nie ma spełnionych takich wymogów, tylko robić z głową i przestrzegając podstawowych przepisów niezbędnych do odebrania lokalu...  gastromex@wp.pl  531 801 101
 
Autor: spec gastronomiczny
forumforumforum

Wypowiedzi: 126
Post 19 napisany 2014-07-17 o godzinie 13:28:41.
Jak napisał GASTROMEX co sanepid to inny wymóg mimo że przepisy obowiązują wszystkich :) a interpretacji tyle ilu pracowników. Dla bezpieczeństwa zawsze warto aby przygotować lokal uwzględniając pewne standardy
 
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
 

System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 54.92.148.165
Data: 2019-07-19
Czas: 18:24:50
DODAJ ODPOWIEDŹ DO TEMATU: KILKA PYTAń ODNOśNIE PIZZERII I OGóLNIE GASTRONOMII
Aby dodać odpowiedź do tematu należy się zalogować.

Jeśli nie masz konta, skorzystaj z bezpłatnej rejestracji.
FORUM GASTRONOMICZNE
Temat "kilka pytań odnośnie pizzerii i ogólnie gastronomii" w grupie "otwieram lokal gastronomiczny"
OSTATNIO DODANE TEMATY: System / Ekrany do zamawiania obiadów z samochodu    SZYBKI I BARDZO POWAŻNY KREDYT KREDYTOWY ONLINE W 48 GODZINACH   
 
STRONA GŁÓWNA     O NAS     REGULAMIN     REKLAMA     KONTAKT    
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.