FORUM     OGŁOSZENIA    
 
STRONA GŁÓWNA / FORUM GASTRONOMICZNE / KAWIARNIA
SZUKANA FRAZA: NOWE TEMATY    OSTATNIE KOMENTARZE    GORĄCE TEMATY   
FORUM GASTRONOMICZNE NOWY TEMAT
TEMAT FORUM:

KAWIARNIA

Autor: jakub09


Wypowiedzi: 4
Post 1 napisany 2014-06-26 o godzinie 14:40:55.
Witam, planuję otworzyć kawiarnio-herbaciarnię. W lokalu, w którym bym to prowadził była kiedyś restauracja, pub. Czyli nie doszłoby do zmiany sposobu użytkowania. Lokal składa się z sali dla konsumentów, dwóch toalet, 3 pomieszczeń na zapleczu. Wiem, że musiałbym zapewnić jedną toaletę dla pracowników.

Rozporządzenie ministra infrastruktury [Dz. U. Nr 75-2002, poz. 690] §2 ust. 1 mówi, że "Przepisy rozporządzenia stosuje się przy projektowaniu i budowie, w tym także odbudowie, rozbudowie, nadbudowie, przebudowie oraz przy zmianie sposobu użytkowania budynków oraz budowli nadziemnych i podziemnych spełniających funkcje użytkowe budynków (...)"


Czyli jeśli nie zmieniam sposobu użytkowania lokalu, tylko go remontuję, to muszę zrobić dwie toalety dla klientów, czy może zostać tylko jedna?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
 
REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130
 
Autor: jakub09


Wypowiedzi: 4
Post 2 napisany 2014-06-26 o godzinie 14:45:20.
Zapomniałem dodać - lokal 110 m2, sala dla konsumentów - 60 m2. Liczba miejsc - około 30.
 
Autor: gastromex
forumforumforumforumforum

Wypowiedzi: 266
Post 3 napisany 2014-07-06 o godzinie 09:08:07.
Brak toalety dla klientów jest w przypadku małej gastronomii  i sprzedazy na wynos, czyli do 8-9 klientów obsługiwanych na miejscu. Toaleta dla klientów jest w przypadku podawania napojów moczopędnych, w tym również kawy, ale na kae akurat Sanepid bardzo nie patrzy,ale ogólnie alkoholi i przy spozywaniu na miejscu. Nigdy nie mozna toalety dla personelu udostępniać dla klientów. Personel jest osobą czystą, posiadającą badania, a klient jest osobą brudną... Zakłada się, że jedna toaleta jest na 12 klientów, ale to książkowe założenia Sanepidu - wg. przepisów.  Sanitariaty i wentylacja oraz wysokość, to są najważniejsze rzeczy na które zwraca uwagę Sanepid. Potrzebujesz fachowej porady, pomocy przy przygotowaniu dokumentacji do odbioru Sanepidu, czy wentylacji z odbiorem - www.gastromex.com.pl, 531 801 101, gastromex@wp.pl
 
Autor: jakub09


Wypowiedzi: 4
Post 4 napisany 2014-07-14 o godzinie 00:25:27.
A jakbym chciał na kuchni robić tylko naleśniki? Jakiego wyposażenia w takiej kuchni? Czy wystarczy zlew dwukomorowy do mycia naczyń kuchennych i umywalka do mycia rąk i stół do przygotowywania ciasta i osobny stół do przygotowywania naleśników na naleśnikarce? Czy może to być jeden stół?
Czy nad naleśnikarką potrzebuję wyciągu, nawet jeśli pomieszczenie ma ponad 3,7 m?

Wracając do toalety, to czy wystarczy jedna toaleta na 20 miejsc w lokalu?
 
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
 

System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168
Data: 2025-11-25
Czas: 09:41:55
DODAJ ODPOWIEDŹ DO TEMATU: KAWIARNIA
Aby dodać odpowiedź do tematu należy się zalogować.

Jeśli nie masz konta, skorzystaj z bezpłatnej rejestracji.
FORUM GASTRONOMICZNE
Temat "kawiarnia" w grupie "otwieram lokal gastronomiczny"
OSTATNIO DODANE TEMATY: Zwiększ zamówienia online i widoczność swojej restauracji – dołącz do Tuzjemy!    Ubrania kucharskie: Bluzy, zapaski, fartuchy. Kupuj w naszym sklepie internetowym   
 
STRONA GŁÓWNA     O NAS     REGULAMIN     REKLAMA     KONTAKT    
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.