![]() |
FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: FILTROWANIE WODY DO PIECA |
|||||||
Autor:
aleksander
Tematy: 2 Wypowiedzi: 4 |
Dzień dobry. Poszukuje sprawdzonego rozwiązanie do filtrowania wody, która przeznaczona jest do pieca konwekcyjno parowego. Teraz mamy filtr na sól ale uzupełnianie soli co 2 tygodnie jest mało wygodne i często się zdarza że wyczuwalna jest sól w potrawach lub robi się biały nalot w piecu.
|
||||||
REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
Autor:
Widlak
![]() ![]() ![]() Wypowiedzi: 113 |
Witam
To nie masz filtra tylko zmiękczacz. Moim zdaniem to dobre rozwiązanie i relatywnie tanie w eksploatacji. Nie wiem jaki masz rodzaj zmiękczacza, mechaniczny półautomat czy automat ? Moim zdaniem do pieca najlepiej jest zastosować automat z podtrzymaniem zaprogramowany wg twardości wody na regeneracje po przepływie konkretnej ilości litrów wody. Regeneracja trwa około godziny i najlepiej ustawić go tak że po zaprogramowanym przepływie regeneracja następuje około godziny przed przyjście załogi do lokalu. Wtedy pierwsza osoba jest obecna przy końcu procesu ( w razie awarii urządzenia jest osoba która np zamknie zawór z wodą ). Przy takim urządzeniu jedyne co cie interesuje to sól za 20 PLN za 25 kg, woda i prąd. Zmiękczacz regeneruje się wtedy kiedy faktycznie jest potrzeba, a nie co tydzień czy dwa, zależy jak używasz. Oczywiście możesz wymieniać filtry po kilka stów jak chcesz. Po 2-3ech wymianach będziesz miał koszt zmiękczacza. Jeśli nie masz automatu, a chcesz ułatwić sobie życie to zobacz takie coś jak SOFTENER VE Pozdrawiam |
||||||
Autor:
Widlak
![]() ![]() ![]() Wypowiedzi: 113 |
Zapomniałem napisać że sól na piecu czy w potrawie to nie jest objaw prawidłowej pracy zmiękczacza.
|
||||||
![]() Autor: Bastro Business Group HoReCa Wypowiedzi: 5 |
Nie należy mylić filtru ze zmiękczaczem wody. Do pieca lub zmywarki wystarczy spokojnie zmiękczacz. ej wody i tak nikt nie pije :-), a chodzi o to aby urzadzenie grzewcze nie obrosło kamieniem. Jeżeli męczy Cie uzupelnianie soli to zastosuj zmiękczacz automatyczny przeznaczony do zmywarek, piecy konwekcyjno-parowych, ekspresów do kawy oraz kostkarek.
Stacja zmiękczania wody stosowana jest tam gdzie przepływ wody nie przekracza 30 l/ min, cena 1200 zł netto. regeneracja odbywa się automatycznie w cyklu logicznym, system na podstawie poboru wody z ostatnich 7 dni sam wyznacza dzień regeneracji o ustawionej godzinie np. 2 w nocy. Półautomat około 800 zł netto, gdzie proces regeneracji inicjowany przez naciśnięcie przycisk. Przy zakupie koszt dostawy - wysyłki u mnie w cenie. Pozdrawiam Aleksander Wulkner Ofertę szczegółową mogę wysłać na maila, moja strona www.bastro.pl
Zapraszam do współpracy handlowej z Bastro Business Group strona www.bastro.pl tel. 605081746
|
||||||
Autor:
Komis Gastronomiczny
![]() Wypowiedzi: 30 |
Zmiękczacz wody manualny do pieca konwekcyjno parowego jest wystarczający, a regeneracja co 2 tygodnie to raczej przesada chyba że w piecu cały czas gotujesz. Nie polecam rozwiązań tzw półautomatów bo tutaj również trzeba koło tego biegać i pilnować. Według mnie albo zmiękczacz wody automatyczny, który sam będzie pilnował cyklów regeneracji albo manualny ale o większej pojemności, wtedy regeneracja może odbywać się np. 1 w miesiącu.
Czy ktokolwiek sprawdzał twardość wody że trzeba regenerować zmiękczacz co 2 tygodnie? Problem z solą w komorze pieca to zbyt krótko przeprowadzana regeneracja zmiękczacza, wystarczy np. regenerować dłużej o 10-15 minut.
skup i sprzedaż urządzeń używanych
wykonujemy wyceny i przeglądy techniczne |
||||||
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 18.97.9.170 Data: 2025-05-19 Czas: 11:01:23 |
|||||||
FORUM GASTRONOMICZNE |
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|