![]() |
FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: ¦WIE¿E SOKI W PRZYCZEPIE |
|||||||
Autor:
Rolnik
Wypowiedzi: 7 |
Widzia³em w centrach handlowych ma³e punkty oferuj±ce ¶wie¿e soki z owoców i warzyw i zastanawiam siê jak takie soki mo¿naby sprzedawaæ w przyczepie gastronomicznej? Mam dostêp do ¶wie¿ych owoców i warzyw z w³asnego gospodarstwa. Potrzebuje pomocy jakie s± wymogi dla takiego typu dzia³alno¶ci. Z tego co zauwa¿y³em to w takiej galerii handlowej punkt ma oko³ 5-8 m2, ma³a umywalka, 2 ma³e zlewy, lodówka i kawa³ek blatu na którym stoi sprzeêt: maszyna do wyciskania i mikser. Ogl±da³em w internecie przyczepy to je¿eli punkt jest taki ma³y toci przyczepa mo¿e byæ ma³a, czy mam racjê?
|
||||||
REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAK£O w najni¿szych cenach w internecie!
Przekonaj siê sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
Autor:
gastromex
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wypowiedzi: 266 |
Nie stoi nic na przeszkodzie, aby w przyczepie gastronomicznej z wyposa¿eniem, jakim Pan wymienia sprzedawaæ wyciskany sok z owoców. Zaraz przy wej¶ciu szafka pracownicza, umywalka,zlew dwukomorowy, blat roboczy,wyciskarka,lodówka do sk³adowania. Nawet to prostsza technologia bo bez gotowania,sma¿enia... W razie jakich pytañ, s³u¿ê pomoc±: 531 801 101, gastromex@wp.pl
|
||||||
Autor:
HACPASZ Hanna Pó³torak
Tematy: 23 Wypowiedzi: 551 |
Proszê pamiêtaæ o tym, ¿e owoce musz± byæ produkowane zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Rolniczej, która musi zostaæ przez Pana odpowiednio udokumentowane (opryski, ewentualnie jako¶æ wody stosowanej do podlewania, potwierdzenie zachowania okresu karencji sposób zbioru i warunki sk³adowania owoców) SANEPID mo¿e poprosiæ o wykonanie badañ na pozosta³o¶æ pestycydów oraz metali ciê¿kich w owocach oraz zainteresuje go równie¿ w jaki sposób owoce s± transportowane ( higiena ¶rodka transportu). Musi Pan równie¿ moc udokumentowaæ, ¿e produkcja soków odbywa siê w odpowiednich warunkach higienicznych: instrukcja dobrej praktyki higienicznej w zakresie mycia i dezynfekcji urz±dzeñ do wyciskania soków. Pozdrawiam Hanna Pó³torak
|
||||||
Autor:
Hurtownia Gastronomiczna
![]() ![]() Wypowiedzi: 85 |
Ciekawy pomys³ z tymi sokami z przyczepy. Wed³ug mnie nie wymagaj±cy wiêkszych nak³adów finansowych na sprzêt, mamy klienta, który sprzedaje du¿e ilo¶ci soków posiadaj±c jedno urz±dzenie tzn sokowirówkê oraz jeden blender + 3 dzbanki dodatkowe i sprzedaje spore ilo¶ci soków, koktajli itp.
Zakup ma³ej przyczepy to raczej kiepski pomys³, bo w miarê rozwoju bêdzie brakowa³o miejsca, ja polecam przyczepê przynajmniej 3,5-4 m ¿eby na spokojnie umie¶ciæ w niej k±cik sanitarny, lodówki, rega³y na owoce, punkt kasowy oraz stanowisko do obróbki warzyw i owoców. Jak bêdziesz siê rozgl±da³ za urz±dzeniami to zwróæ uwagê na sokowirówkê firmy ROBOT-COUPE model np. J80 Ultra oraz blender barowy firmy HAMILTON BEACH model np. HBB450 TANGO lub HBH650 TEMPEST |
||||||
Autor:
Rolnik
HACPASZ Hanna Pó³torak napisa³(a) w dniu 2013-06-24 o godzinie 09:01:55: Proszê pamiêtaæ o tym, ¿e owoce musz± byæ produkowane zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Rolniczej, która musi zostaæ przez Pana odpowiednio udokumentowane (opryski, ewentualnie jako¶æ wody stosowanej do podlewania, potwierdzenie zachowania okresu karencji sposób zbioru i warunki sk³adowania owoców) SANEPID mo¿e poprosiæ o wykonanie badañ na pozosta³o¶æ pestycydów oraz metali ciê¿kich w owocach oraz zainteresuje go równie¿ w jaki sposób owoce s± transportowane ( higiena ¶rodka transportu). Musi Pan równie¿ moc udokumentowaæ, ¿e produkcja soków odbywa siê w odpowiednich warunkach higienicznych: instrukcja dobrej praktyki higienicznej w zakresie mycia i dezynfekcji urz±dzeñ do wyciskania soków. Pozdrawiam Hanna Pó³torak A jakie przepisy obowi±zuj± przy zakupie owoców i warzyw np. w sklepie? Owoce dostêpne s± raczej sezonowo, wiêc i tak pozostaje zakup. |
||||||
Autor:
Rolnik
Hurtownia Gastronomiczna napisa³(a) w dniu 2013-06-24 o godzinie 15:24:34: Ciekawy pomys³ z tymi sokami z przyczepy. Wed³ug mnie nie wymagaj±cy wiêkszych nak³adów finansowych na sprzêt, mamy klienta, który sprzedaje du¿e ilo¶ci soków posiadaj±c jedno urz±dzenie tzn sokowirówkê oraz jeden blender + 3 dzbanki dodatkowe i sprzedaje spore ilo¶ci soków, koktajli itp. Zakup ma³ej przyczepy to raczej kiepski pomys³, bo w miarê rozwoju bêdzie brakowa³o miejsca, ja polecam przyczepê przynajmniej 3,5-4 m ¿eby na spokojnie umie¶ciæ w niej k±cik sanitarny, lodówki, rega³y na owoce, punkt kasowy oraz stanowisko do obróbki warzyw i owoców. Jak bêdziesz siê rozgl±da³ za urz±dzeniami to zwróæ uwagê na sokowirówkê firmy ROBOT-COUPE model np. J80 Ultra oraz blender barowy firmy HAMILTON BEACH model np. HBB450 TANGO lub HBH650 TEMPEST Wolê mniejsz± przyczepê bo bêdzie tañsza i ³atwiej z manewrami oraz miejscem postojowym. Surowce tj owoce i warzywa mogê trzymaæ np. w samochodzie obok. Je¿eli dobrze zapisa³em to widzia³em jak pracuje urz±dzenie do soków o nazwie santos, a gdzie mogê zobaczyæ urz±dzenie firmy robot? |
||||||
Autor:
Hurtownia Gastronomiczna
![]() ![]() Wypowiedzi: 85 |
Rozmiar przyczepy to Twój wybór. W przypadku urz±dzenia do soków tzw sokowirówki my polecamy firmê ROBOT-COUPE, które mo¿na spotkaæ prawie w ka¿dym punkcie gdzie przygotowywane s± ¶wie¿e soki i koktajle. Je¿eli jest Pan zainteresowany to prosimy o kontakt w celu ustalenia terminu pokazu sokowirówki, wiêcej informacji pod nr telefonu +48 666 043 034.
|
||||||
Autor:
Kaniur
Wypowiedzi: 9 |
Witam,
posiadam formê laminatow± w kszta³cie kuli o ¶rednicy 2,3 m która mo¿e po pomalowaniu lub oklejeniu imitowac np. ¶wie¿± pomarañczê. Kulê mo¿na zainstalowac na podwoziu przyczepy i by³by z tego ¶wietny kiosk mobilny. Robimy równie¿ inne przyczepy na ¿yczenie klienta. Je¶li kto¶ by³by zainteresowany proszê o kontakt na info@xtrail.pl |
||||||
Autor:
HACPASZ Hanna Pó³torak
Rolnik napisa³(a) w dniu 2013-06-26 o godzinie 10:03:12: A jakie przepisy obowi±zuj± przy zakupie owoców i warzyw np. w sklepie? Owoce dostêpne s± raczej sezonowo, wiêc i tak pozostaje zakup. Za jako¶æ owoców kupowanych w sklepie, hurtowni lub skupie odpowiadaj± ich w³a¶ciciele, to oni musz± udowodniæ SANEPIDOWI, ¿e owoce i warzywa przez nich sprzedawane spe³niaj± wymagania, o których wczesniej pisa³am. Je¿eli do produkcji soków wykorzystywa³by Pan owoce kupione to wtedy musi Pan dysponowaæ wy³±cznie dowodem zakupy (faktura) - produkty spo¿ywcze w tym owoce musz± pochodziæ zawsze ze znanego ¼ród³a. |
||||||
Autor:
Rolnik
Mam ju¿ sokowirówkê i po wielu próbach dobrania odpowiednich proporcji w celu uzyskania jak najlepszego smaku przyznam, ¿e przygotowanie soków nie jest takie trudne i kosztowne. Przyczepê ju¿ mam wstêpnie zarezerwowan±, kupiê na pocz±tek przyczepê u¿ywan± ¿eby by³o taniej.
W jakich warunkach maj± byæ myte owoce i warzywa w przyczepie i jak sobie poradziæ z problemem braku bie¿±cej czystej wody w przyczepie? |
||||||
¦WIE¿E SOKI W PRZYCZEPIE | |||||||
REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAK£O w najni¿szych cenach w internecie!
||||||
Autor:
HACPASZ Hanna Pó³torak
Witam serdecznie instalacja znajduj±ca siê w przyczepie mo¿e byæ zasilana wod± butelkowan± zdatn± do picia tzn woda niegazowana typu ¿ywiec, eden itp. Bardzo wa¿ne jest posiadanie podpisanej umowy z firm±, która bêdzie dostarcza³a wodê + nalezy przechowywaæ faktury zakupu wody,. Sanepid mo¿e zapytaæ o miejsce wylewania brudnej wody tzn mo¿e byæ to kanalizacja na w³asnej posesji, stacja beznzynowa itp. DO mycia r±k musi byæ wykorzystywane równie¿ woda butelkowana, nale¿y zapewniæ do mycia wodê ciep³± i zimn± : na rynku dostêpne s± umywalki zasilane wod± butelkowan± i posiadaj±ce podgrzewacz do wody. Podsumowuj±c w przyczepie musi byæ zlew (najlepiej dwukomorowy) i oddzielnie umywalka zasilane zimn± i ciep³± wod±. Proszê pamiêtaæ o sprawie toalety. Akceptowane rozwi±zanie to podpisanie umowy na korzystanie z toalety w barze, stacji benzynowej, sklepie spo¿ywczym ale oddalonym maksymalnie 75 m od miejsca postojowego. Pozdrawiam Hanna Pó³torak HACPASZ przygotowywanie dokumentacji wymaganej przez SANEPID dla gastronomii i gastronomii mobilnej
|
||||||
Autor:
Sylwek
Wypowiedzi: 10 |
Hurtownia Gastronomiczna napisa³(a) w dniu 2013-06-24 o godzinie 15:24:34: Ciekawy pomys³ z tymi sokami z przyczepy. Wed³ug mnie nie wymagaj±cy wiêkszych nak³adów finansowych na sprzêt, mamy klienta, który sprzedaje du¿e ilo¶ci soków posiadaj±c jedno urz±dzenie tzn sokowirówkê oraz jeden blender + 3 dzbanki dodatkowe i sprzedaje spore ilo¶ci soków, koktajli itp. Zakup ma³ej przyczepy to raczej kiepski pomys³, bo w miarê rozwoju bêdzie brakowa³o miejsca, ja polecam przyczepê przynajmniej 3,5-4 m ¿eby na spokojnie umie¶ciæ w niej k±cik sanitarny, lodówki, rega³y na owoce, punkt kasowy oraz stanowisko do obróbki warzyw i owoców. Jak bêdziesz siê rozgl±da³ za urz±dzeniami to zwróæ uwagê na sokowirówkê firmy ROBOT-COUPE model np. J80 Ultra oraz blender barowy firmy HAMILTON BEACH model np. HBB450 TANGO lub HBH650 TEMPEST Jak najbardziej siê zgadzam, wiêksza przyczepa siê przyda. A tak poza tym to swietny pomys³. My¶lê, ze powinno wypaliæ, tym bardziej ze teraz k³adzie sie nacisk na to by byæ eko, wiêc wyciskane soki wpasowuj± sie w modê :) ¯yczê powodzenia z biznesem :) |
||||||
Autor:
Rolnik
Witam ponownie i mam kolejne pytanie:
czy warzywa i owoce mogê umyæ wcze¶niej np. w gospodarstwie i umyte trzymaæ w przyczepie? Dziêki temu mo¿na zaoszczêdziæ miejsce. |
||||||
Autor:
Wojtek - Eurogast
![]() ![]() Wypowiedzi: 51 |
Urz±dzenia marki SANTOS mo¿na zobaczyæ u nas we wzorcowni,lub u wybranych dealerów. Listê dealerów z danego województwa mogê podes³aæ na PW.
Nasi kochani dealerzy - przypominam o promocji na urz±dzenia Santos - tylko 2 tygodnie lub do wyczerpania zapasów ! Zachêcam do kontaktu :-)
Importer : ROLLER GRILL, FIAMMA, FUTURMAT, CONTI, BUNN, SANTOS, SAMMIC, SMEG,GMG, SIMAG, VARIMIXER, MORETTI FORNI, MBM, HOUNO, MERCATUS, ELETTROBAR, PUJADAS, SAYL, SPM, DR. WEIGERT.
Kom: 884-000-143 |
||||||
Autor:
Rolnik
Rolnik napisa³(a) w dniu 2013-07-24 o godzinie 10:27:22: Witam ponownie i mam kolejne pytanie: czy warzywa i owoce mogê umyæ wcze¶niej np. w gospodarstwie i umyte trzymaæ w przyczepie? Dziêki temu mo¿na zaoszczêdziæ miejsce. Czy mo¿e kto¶ mi odpowiedzieæ na moje pytanie?W przyczepie mam zbyt ma³o miejsca na przygotowanie stanowiska do mycia warzyw i owoców i chcia³bym je myæ w domu lub innym przystosowanym do tego celu miejscu, tylko czy tak mo¿na? |
||||||
![]() Autor: a¶ka Wypowiedzi: 4 |
mo¿na, jednak powinno siê to najlepiej zrobiæ zgodnie z HACCP, wtedy na kontroli nie bêdzie problemów
|
||||||
Autor:
zdr Wypowiedzi: 5 |
Rolnik napisa³(a) w dniu 2013-06-21 o godzinie 09:18:40: Widzia³em w centrach handlowych ma³e punkty oferuj±ce ¶wie¿e soki z owoców i warzyw i zastanawiam siê jak takie soki mo¿naby sprzedawaæ w przyczepie gastronomicznej? Mam dostêp do ¶wie¿ych owoców i warzyw z w³asnego gospodarstwa. Potrzebuje pomocy jakie s± wymogi dla takiego typu dzia³alno¶ci. Z tego co zauwa¿y³em to w takiej galerii handlowej punkt ma oko³ 5-8 m2, ma³a umywalka, 2 ma³e zlewy, lodówka i kawa³ek blatu na którym stoi sprzeêt: maszyna do wyciskania i mikser. Ogl±da³em w internecie przyczepy to je¿eli punkt jest taki ma³y toci przyczepa mo¿e byæ ma³a, czy mam racjê? Zdrowe odzywianie sie obecnie jest bardzo modne i sam widzia³em, ze w wiellu miejscach turystycznych coraz bardziej popularne s± stoiska sprzedaj±ce ¶wie¿o wyciskane soki oraz koktajle. Ludzie do¶æ ju¿ maj± t³ustych kebabów i osobiscie ciesz± mnie te zmiany. Tak wiec spokojnie mozesz wprowadziæ do swojej oferty tego typu soki. NIe polecam jednak kupowania taniej wyciskarki z marketu bo takie wyciskarki przewidziane s± raczej do uzytku domowego a nie do u¿ytku profesjonalnego (w przypadku u¿ytku w food trucku dobrze jest postawiæ na urzadzenie dobrej firmy bo bêdzie do¶æ mocno eksploatowane). Polecam kontakt z t± firm±: NATULUX ul.Wersalska 47 / 75 91-203, £ód¼ tel: 422529660 Maj± w ofercie wyciskarki wielu dobrych producentów tak wiêc powinni doradziæ co bêdzie najlepsze. Ewentualnie wejd¼cie sobie na ich stronê Eujuicers. |
||||||
Autor:
Kazik
![]() Tematy: 2 Wypowiedzi: 26 |
wiem ¿e w £odzi ta firma dostarcza soki naturalne
https://polskiepomidory.com.pl/ jablkowe, pomidorowe, buraczane i ró¿ne inne sezonowe. I maj± specjalne drewniane nalewaki
https://www.raven.com.pl/oferta/odziez-gastronomiczna
|
||||||
Autor:
Aruola Wypowiedzi: 1 |
Witam, ja równie¿ planuje otworzyæ taki food truck ze ¶wie¿ymi sokami, ró¿nego rodzaju smoothie, kawk± i ró¿nymi ciekawymi herbatami.
Mam pytanie odno¶nie przepisów sanepidu w kwestii przygotowania produktów. Czê¶æ produktów chcê robiæ z mro¿onych owoców, wiêc rozumiem, ¿e jest to traktowane jako pó³produkt i mo¿na to robiæ bezpo¶rednio w przyczepie, ale chcia³abym te¿ robiæ soki ¶wie¿o wyciskane i smoothie np. z banana itp. i pytanie czy muszê dysponowaæ oddzieln± kuchni± na wcze¶niejsz± obróbkê owoców? Logiczne jest, ¿e chce je robiæ na ¶wie¿o i wcze¶niejsze obieranie banana, jab³ka czy pomarañczy mija siê z celem. Chcia³am siê dowiedzieæ jak obej¶æ ten przepis o wynajmowaniu kuchni skoro chcia³abym robiæ wiêkszo¶æ rzeczy na ¶wie¿o :> Ewentualnie mam dostêp do zaprzyja¼nionej kuchni, która znajduje siê 100m dalej, czy w takiej sytuacji potrzebowa³abym samochodu dostawczego dla produktów czy wystarczy³o by zaopatrzyæ siê w jakiego¶ rodzaju pojemniki i torbê, ¿eby mo¿na by³o to przenie¶æ na piechotê? |
||||||
Autor:
Kazik
'Polskie Pomidory' albo "PolskiSok.pl' ma swietne soki warzywne 100% nie z sokow zageszczonych soki pomidorowe, buraczane, marchwiowe i gruszkowe.
|
||||||
¦WIE¿E SOKI W PRZYCZEPIE | |||||||
REKLAMA |
![]()
||||||
Autor:
Kazik
|
||||||
NOWE OG£OSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 18.97.14.82 Data: 2025-03-15 Czas: 11:56:09 |
|||||||
FORUM GASTRONOMICZNE |
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|