FORUM     OGŁOSZENIA    
 
STRONA GŁÓWNA / FORUM GASTRONOMICZNE / KOLORY DESEK HACCP
SZUKANA FRAZA: NOWE TEMATY    OSTATNIE KOMENTARZE    GORĄCE TEMATY   
FORUM GASTRONOMICZNE NOWY TEMAT
TEMAT FORUM:

KOLORY DESEK HACCP

Autor: zajbox


Wypowiedzi: 2
Post 1 napisany 2013-06-11 o godzinie 11:23:04.
Witam

Chciałbym sie dowiedziec skąd te róznice pomiędzy Polską a Uk w specyfikacji kolorów desek do krojenia? Z tego co sie oroentuje to HACCP jest standardem ogólnoświatowym więc dlaczego w polsce np deska żółta jest do krojenia surowego drobiu podczas gdy w uk żółtej deski uzywa sie do drobiu po obróbce termicznej. Podobnie z deską brazową która w Uk jest używana do warzyw w Polsce z tego co widzę do drobiu. Pozatym skoro w Polsce deska zielona jest do warzyw to na czym kroic owoce?

Pozdrwiam
 
REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130
 
Autor: Wojtek - Eurogast
forumforum

Wypowiedzi: 51
Post 2 napisany 2013-08-19 o godzinie 23:34:04.
Kolor niebieski do ryb
Kolor żółty drób surowy
Kolor czerwony do surowego mięsa
Kolor zielony warzywa i owoce
Kolor brązowy mięso gotowane wędliny
Kolor biały do nabiału i delikatesów/wędlin

Taki jest podział desek. Nie wiem co Pan widział w UK, czasami pracownicy "z wygody zamieniają deski" podobna sprawa ma się z nożami.
Importer : ROLLER GRILL, FIAMMA, FUTURMAT, CONTI, BUNN, SANTOS, SAMMIC, SMEG,GMG, SIMAG, VARIMIXER, MORETTI FORNI, MBM, HOUNO, MERCATUS, ELETTROBAR, PUJADAS, SAYL, SPM, DR. WEIGERT.
Kom: 884-000-143
 
Autor: Anka0987


Wypowiedzi: 2
Post 3 napisany 2013-11-26 o godzinie 13:46:37.
zajbox napisał(a) w dniu 2013-06-11 o godzinie 11:23:04:
Witam

Chciałbym sie dowiedziec skąd te róznice pomiędzy Polską a Uk w specyfikacji kolorów desek do krojenia? Z tego co sie oroentuje to HACCP jest standardem ogólnoświatowym więc dlaczego w polsce np deska żółta jest do krojenia surowego drobiu podczas gdy w uk żółtej deski uzywa sie do drobiu po obróbce termicznej. Podobnie z deską brazową która w Uk jest używana do warzyw w Polsce z tego co widzę do drobiu. Pozatym skoro w Polsce deska zielona jest do warzyw to na czym kroic owoce?

Pozdrwiam


Witam

deski zielone urzywa się zarówno do warzyw jak i owoców
 
Autor: gastromex
forumforumforumforumforum

Wypowiedzi: 258
Post 4 napisany 2013-11-27 o godzinie 02:57:17.
Zajbox. masz rację, zanim my dojdziemy do zasad europejskich dużo czasu minie. duże są różnice w dopuszczeniach i zasadach funkcjonowania lokali gastronomicznych w Polsce a na zachodzie... to i tak po wejściu do UE i cisnieniu z tego powodu, jakie sobie wziął na siebie stary komunistyczny sanepid, to i tak później sfolgowali z przepisami..ilość wctów,sanitariatów, zasady dobrej higieny sanitarnej to tylko minimalne różnice widoczne gołym okiem przy wejsciu do lokalu w UE. I tam y tego powodu nie jest wieksza liczba zatruć czy skarg klientów.. przepisy prostsze i klarowne a nie dwuznaczne jak w Polsce
 
Autor: zajbox


Wypowiedzi: 2
Post 5 napisany 2013-11-27 o godzinie 20:20:42.
No właśnie gastromex. Jednak co mnie najbardziej dziwi to to że osoby które zajmują się dystrybucja chociażby wspomnianych desek nie mają o tym bladego pojęcia, mimo że na opakowaniach desek bywają oznaczenia prawidłowe - z przeznaczeniem dokładnie takim samym jak pisałem wyżej.
 
Autor: spec gastronomiczny
forumforumforum

Wypowiedzi: 126
Post 6 napisany 2013-11-29 o godzinie 07:18:52.
Anka0987 napisał(a) w dniu 2013-11-26 o godzinie 13:46:37:


Witam

deski zielone urzywa się zarówno do warzyw jak i owoców

urzywa się pisze przez ż czyli używa :)
 
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
 

System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 18.206.194.161
Data: 2020-02-23
Czas: 23:05:11
DODAJ ODPOWIEDŹ DO TEMATU: KOLORY DESEK HACCP
Aby dodać odpowiedź do tematu należy się zalogować.

Jeśli nie masz konta, skorzystaj z bezpłatnej rejestracji.
FORUM GASTRONOMICZNE
Temat "kolory desek haccp" w grupie "haccp gmp ghp"
TAGI: haccp (17)    akcesoria (2)    akcesoria gastronomiczne (2)    akcesoria kuchenne (2)   
OSTATNIO DODANE TEMATY: Zakup pieca - Unox czy Retigo    Blat do baru sushi   
 
STRONA GŁÓWNA     O NAS     REGULAMIN     REKLAMA     KONTAKT    
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.