![]() |
| FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: KOLORY DESEK HACCP |
|||||||
|
Autor:
zajbox
Wypowiedzi: 2 |
Witam
Chciałbym sie dowiedziec skąd te róznice pomiędzy Polską a Uk w specyfikacji kolorów desek do krojenia? Z tego co sie oroentuje to HACCP jest standardem ogólnoświatowym więc dlaczego w polsce np deska żółta jest do krojenia surowego drobiu podczas gdy w uk żółtej deski uzywa sie do drobiu po obróbce termicznej. Podobnie z deską brazową która w Uk jest używana do warzyw w Polsce z tego co widzę do drobiu. Pozatym skoro w Polsce deska zielona jest do warzyw to na czym kroic owoce? Pozdrwiam |
||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
Autor:
Wojtek - Eurogast
![]() ![]() Wypowiedzi: 51 |
Kolor niebieski do ryb
Kolor żółty drób surowy Kolor czerwony do surowego mięsa Kolor zielony warzywa i owoce Kolor brązowy mięso gotowane wędliny Kolor biały do nabiału i delikatesów/wędlin Taki jest podział desek. Nie wiem co Pan widział w UK, czasami pracownicy "z wygody zamieniają deski" podobna sprawa ma się z nożami.
Importer : ROLLER GRILL, FIAMMA, FUTURMAT, CONTI, BUNN, SANTOS, SAMMIC, SMEG,GMG, SIMAG, VARIMIXER, MORETTI FORNI, MBM, HOUNO, MERCATUS, ELETTROBAR, PUJADAS, SAYL, SPM, DR. WEIGERT.
Kom: 884-000-143 |
||||||
|
Autor:
Anka0987
Wypowiedzi: 2 |
zajbox napisał(a) w dniu 2013-06-11 o godzinie 11:23:04: Witam Chciałbym sie dowiedziec skąd te róznice pomiędzy Polską a Uk w specyfikacji kolorów desek do krojenia? Z tego co sie oroentuje to HACCP jest standardem ogólnoświatowym więc dlaczego w polsce np deska żółta jest do krojenia surowego drobiu podczas gdy w uk żółtej deski uzywa sie do drobiu po obróbce termicznej. Podobnie z deską brazową która w Uk jest używana do warzyw w Polsce z tego co widzę do drobiu. Pozatym skoro w Polsce deska zielona jest do warzyw to na czym kroic owoce? Pozdrwiam Witam deski zielone urzywa się zarówno do warzyw jak i owoców |
||||||
Autor:
gastromex
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wypowiedzi: 266 |
Zajbox. masz rację, zanim my dojdziemy do zasad europejskich dużo czasu minie. duże są różnice w dopuszczeniach i zasadach funkcjonowania lokali gastronomicznych w Polsce a na zachodzie... to i tak po wejściu do UE i cisnieniu z tego powodu, jakie sobie wziął na siebie stary komunistyczny sanepid, to i tak później sfolgowali z przepisami..ilość wctów,sanitariatów, zasady dobrej higieny sanitarnej to tylko minimalne różnice widoczne gołym okiem przy wejsciu do lokalu w UE. I tam y tego powodu nie jest wieksza liczba zatruć czy skarg klientów.. przepisy prostsze i klarowne a nie dwuznaczne jak w Polsce
|
||||||
|
Autor:
zajbox
Wypowiedzi: 2 |
No właśnie gastromex. Jednak co mnie najbardziej dziwi to to że osoby które zajmują się dystrybucja chociażby wspomnianych desek nie mają o tym bladego pojęcia, mimo że na opakowaniach desek bywają oznaczenia prawidłowe - z przeznaczeniem dokładnie takim samym jak pisałem wyżej.
|
||||||
Autor:
spec gastronomiczny
![]() ![]() ![]() Wypowiedzi: 126 |
Anka0987 napisał(a) w dniu 2013-11-26 o godzinie 13:46:37: Witam deski zielone urzywa się zarówno do warzyw jak i owoców urzywa się pisze przez ż czyli używa :) |
||||||
|
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
|
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168 Data: 2025-11-25 Czas: 06:51:28 |
|||||||
| FORUM GASTRONOMICZNE | |||||||
|
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|