FORUM     OGŁOSZENIA    
 
STRONA GŁÓWNA / FORUM GASTRONOMICZNE / PROSZę O POMOC, SPRZEDASZ NA FESTYNACH
SZUKANA FRAZA: NOWE TEMATY    OSTATNIE KOMENTARZE    GORĄCE TEMATY   
FORUM GASTRONOMICZNE NOWY TEMAT
TEMAT FORUM:

PROSZę O POMOC, SPRZEDASZ NA FESTYNACH

Autor: miggiel


Tematy: 3
Wypowiedzi: 7
Post 1 napisany 2013-01-29 o godzinie 17:04:55.
Witam

Chciałbym doraźnie sprzedawać na festynach itp żywność(produkty wędzone mięso ,ryby . zupy .pieczywo oraz zaprawy domowe )
Słyszałem ze jeśli zysk nie wyniesie więcej niż 20 tysięcy to nie trzeba,zakładać firmy.
Chciałbym się dowiedzieć ,jakie pozwolenia potrzebuje i gdzie je muszę załatwić.


Pozdrawiam
miggiel
 
REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130
 
Autor: HACPASZ Hanna Półtorak
forumforumforumforumforum

Tematy: 8
Wypowiedzi: 461
Post 2 napisany 2013-01-30 o godzinie 09:10:28.
musisz zgłosić swoją działalność do lokalnego SANEPIDU i uzyskać zezwolenie na prowadzenie działalności związanej ze sprzedażą zywnoscji, konieczne będzie również spełnienie wymagań GHP/GMP w zakresie przechowywania i sprzedaży żywności. POzdrawiam Hanna Półtorak: poltorak@haccp-gmp.home.pl
 
Autor: miggiel


Tematy: 3
Wypowiedzi: 7
Post 3 napisany 2013-01-30 o godzinie 20:50:15.
Witam

Jakie dokumenty powinienem posiadać aby zgłosić działalność do sanepidu i uzyskać zezwolenie na prowadzenie działalność ?
Co muszę spełniać aby spełniać wymagania GHP/GMP ?
Czy mogę sprzedawać wszystkie produkty (produkty wędzone mięso ,ryby . zupy .pieczywo oraz zaprawy domowe )

Pozdrawiam i dziękuje za pomoc
miggiel
 
Autor: robert_30_1980


Wypowiedzi: 9
Post 4 napisany 2013-01-31 o godzinie 15:27:16.
Witam,

musisz mieć umowę najmu, jeżeli dzierżawisz miejsce, z którego sprzedajesz. Dokumentacja to przede wszystkim GHP/GMP HACCP, dokumenty potwierdzające DG a więc NIP, Regon, Wpis do DG. Dobrze mieć pozytywne orzeczenie sanepidu, który odbierał przyczepkę poprzedniego właściciela o ile to możliwe. Na pewno to ułatwia sprawę. Jeśli szukasz przyczepki mogę Ci sprzedać. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania pisz na priv.

Pozdrawiam
Robert
 
Autor: miggiel


Tematy: 3
Wypowiedzi: 7
Post 5 napisany 2013-01-31 o godzinie 20:38:55.
Witam

Czy na początek jeśli chce sprzedawać tylko zupki na festynach to też muszę otworzyć działalność gospodarczą .
Jak mój zarobek ma nie przekroczyć 20 tysięcy -słyszałem ze nie trzeba ale nie wiem na 100%.
Jeśli nie to jakie dokumęty w ten czas potrzebuje?

Dziękuje za informacje

Pozdrawiam
miggiel
 
Autor: malgosiacdi


Tematy: 4
Wypowiedzi: 9
Post 6 napisany 2013-02-01 o godzinie 11:03:18.
Witam Panią Hanie :))A co do miggiel zadzwoń to opowiem ci ze szczegółami jak to leci bo sprzedaje po festynach 505233651
 
Autor: miggiel


Tematy: 3
Wypowiedzi: 7
Post 7 napisany 2013-02-03 o godzinie 21:02:07.
Witam

Dziękuje za pomoc nie ma to jak porozmawiać z kimś kto się tym zajmuje :)

Pozdrawiam do usłyszenia
miggiel
 
Autor: student12345


Wypowiedzi: 3
Post 8 napisany 2013-02-06 o godzinie 10:02:37.
Jak chcesz nabyć sprzęt do produkcji zakęconej frytki na patyku to polecam firme Twister CHips. Mają profesjonalny sprzęt ze wszystkimi wymaganymi atestami, co powoduje ze nie ma żadnych problemów z sanepidem.
www.TWISTERCHIPS.pl
 
Autor: oskar54


Wypowiedzi: 1
Post 9 napisany 2013-02-07 o godzinie 09:16:43.
Jak festyny, to wata cukrowa, popcorn, lody. Mamy tani i dobry sprzęt w razie czego : http://allegro.pl/listing/user.php/run?category=121334&us_id=3012072 Klienci sobie chwalą :)
Może i to wygląda jak reklama, ale maszyna do lodów za 13 000 zł zbudowana na podzespołach europejskich ? Gdzie indziej dostaniecie taką cenę?
 
Autor: olefczyna


Wypowiedzi: 2
Post 10 napisany 2013-10-27 o godzinie 08:23:45.
Witam,

Jestem nowa, chcę wystartować w nowym sezonie z przyczepą gastronomiczną. Myślałam o jeżdżeniu po festynach, imprezach, giełdach.
Czy rzeczywiście dostanie się tam z gastronomią jest takie trudne?
Od czego zacząć, z kim rozmawiać żeby dostać się na festyn itp
PROSZę O POMOC, SPRZEDASZ NA FESTYNACH
REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130
 
Autor: HACPASZ Hanna Półtorak
forumforumforumforumforum

Tematy: 8
Wypowiedzi: 461
Post 11 napisany 2013-10-28 o godzinie 09:41:50.
Witam wszystkich a w szczególności Panią Małgosię (osoba, która od stony praktycznej ma ogromą wiedzę a ja jej tą wiedzę pomogłam sformalizować i przejść odbiór SANEPIDU dla jej busa gastronomicznego) Jeżeli chodzi o  przepisy prawa to pisze w tym miejscu o czym należy pamiętać:
- rejestracja w SANEPIDZIE tzn zgloszenie się do rejestru producentów żywności nie zalezy od ilości sprzedawanej żywności anie od przychodu z jej sprzedaży, sam fakt rozpoczęcia takiej działalności to konieczność wizyty w Powiatowej Stacji Sanitarno Epidemiologicznej na terenie której ma się zarejestrowaną działalność gastronomiczną

- Odbiór samochodu: odbiór zawsze jest przeprowadzany dla osoby, która w tej chwili jest w jego posiadaniu i będzie w nim prowadziła sprzedaż żywności tzn jeżeli samochód odbiór już raz przeszedł to i tak nalezy zwrócić się do SANEPIDU w celu jego odbioru i rejestracji

- Na dzień odbioru musisz mieć opracowaną własną dokumentację GMP/GHP - Dobra Praktyka Produkcyjna I HIgieniczna w trakcie działalności musisz również  opracować księgę HACCP. Na rynku dostępne są gotowce dokumentacji ale prosze pamiętać o tym, żę nie są one dostosowane do gastronomii mobilnej i wprowadzanie ich na żywca może być powodem problemów z odbiorem (zalecane zmiany w papierach, m,uzupełnianie dokumentacji i ponowna wizyta w SANEPID)
_ Odbiór SANEPID do rejestracji należy zgłosiić się najpóźniej na 14 dni przed rozpoczęciem planowanej żywności

CO można sprzedawać w przyczepach gastronomicznych? głownie dania wyprodukowane na półproduktach ale w ostatnich miesiącach SANEPID zmienił podejście również d o dań przygotowywanych na miejscu w samochodzie gastronomicznym (hamburgery z surowego mięsa)
Szanowni Państwo  27.11.2013 w Warszawie rusza kolejna edycja warsztatów poświęconych rozpoczęciem działalności gastronomicznej, na której bedą poruszane zagadnienia związane z rozpoczęciem działalności - rejestracja w SANEPIDZIE, omówione zostaną wymagania stawiane busom/przyczepom gastronomicznym i lokalom związane z ich wykończeniem i  wyposażeniem w urządzenia gastronomiczne. B ędziemy rozmawiać także o  daniach jakie mogą być serwowane w gastronomii mobilnej, kontenerach i lokalach gastronomicznych Serdecznie zapraszam. Informacje dotyczące szkolenia znajdziecie Państwo w Ogłoszeniach lub mailowo poltorak@haccp-gmp.home.pl
 
Autor: gastromex
forumforumforumforumforum

Wypowiedzi: 258
Post 12 napisany 2013-10-29 o godzinie 10:08:12.
Pani Hanno, podejscie do sprzedazy dań przygotowywanych na miejscu zalezy od Sanepidu. Nie że zmienił całkowicie. W Lublinie to nie przechodzi. Bardzo rygorystycznie sa oceniane przepisy w przyczepach gastronomicznych. Widocznie to zależy od rodzaju Sanepidu. Olefczyna, przede wszystkim trzeba rozmawiać z organizatorem technicznym, który decyduje o ilosci gastronomii na festynach czy imprezach masowych ze szczególna uwagą na stałych i sprawdzonych uczestnikach. Mój klient ma 12 samochodów przystosowanych do gastronomii obwoźnej i było mu bardzo ciężko się "wbić" do sprzedaży na Juwenaliach.
 
Autor: HACPASZ Hanna Półtorak
forumforumforumforumforum

Tematy: 8
Wypowiedzi: 461
Post 13 napisany 2013-10-29 o godzinie 11:52:18.
Zgadzam się z Panem SANEPID w Lublinie należy do jednostek konserwatywnych i preferujących sprzedaż w przyczepach i busach gastronomicznych głownie fast foodów (tylko obróbka termiczna zamrożonych potraw), jednak współpracując z Powiatowymi Inspekcjami Sanitarnymi na terenie całego kraju w zakresie opracowywania dokumentacji HACCP dla mobilnej gastronomi wiem, że powoli podejście ich do przygotowywania potraw w samochodach gastronomicznych i przyczepach i ulega zmianie.Nie chciałabym tutaj na forum "reklamować" podejście poszczególnych placówek ale proszę zwrócić uwagę na fakt powstawania burgerowni na terenie kraju, w których  odbywa się obróbka termiczna burgerów surowych Oczywiście odpada  mielenie mięsa w gastronomii mobilnej ale SANEPID warunkowo zgadza się na obróbkę już uformowanych SUROWYCH a nie mrożonych burgerów. O warunkach  jakie muszą być spełnione w przypadku takiej działalności  będziemy rozmawiać podczas proponowanego prze ze mnie szkolenia.
 
Autor: gastromex
forumforumforumforumforum

Wypowiedzi: 258
Post 14 napisany 2013-10-29 o godzinie 12:36:57.
Pani Hanno,nie chodzi tylko o Lubelski Sanepid i sprawę gastronomii niestacjonarnej,ale ogólnie  o respektowanie przepisów, jest kilka Sanepidów, które wymagają duzo wiecej niż w innych. Śmieszne wydaje mi sie to co pani pisze, że za sprawa współpracy z tymi placówkami oziębłośc do respektowania przepisów w tych szczególnych sanepidach maleje. Dałem przykład, ze w jednych sanepidach Panie z nadzoru stawiają za priorytet takie a takie wytyczne przepisów w innych inne. Co ludzie,to przepisy. Tak więc parodystyczne powiedzenie z filmu: "Układ zamkniety": "...żyjemy w Państwie prawa..." wydaje się jak najbardziej na miejscu. Nie ma sprecyzowanych do końca przepisów i kazda pani z sanepidu interpretuje je jak je rozumie...
 
Autor: HACPASZ Hanna Półtorak
forumforumforumforumforum

Tematy: 8
Wypowiedzi: 461
Post 15 napisany 2013-10-29 o godzinie 13:39:42.
Nie taki SANEPID straszny a żeby o tym się przekonać zapraszam na proponowane prze ze mnie szkolenie. Myślę, że powinniśmy na tym etapie zakończyć naszą dyskusję bo chyba się nie przekonany do swoich racji, pozdrawiam Hanna
 
Autor: Pietras


Wypowiedzi: 8
Post 16 napisany 2013-10-29 o godzinie 14:48:37.
olefczyna napisał(a) w dniu 2013-10-27 o godzinie 08:23:45:
Witam,

Jestem nowa, chcę wystartować w nowym sezonie z przyczepą gastronomiczną. Myślałam o jeżdżeniu po festynach, imprezach, giełdach.
Czy rzeczywiście dostanie się tam z gastronomią jest takie trudne?
Od czego zacząć, z kim rozmawiać żeby dostać się na festyn itp

Podpowiem z własnego doświadczenia: bardzo ciężko się dostać na festyny. W tej sprawie to trzeba się sporo naszukać zimą żeby mieć co robić w okresie letnim.

Od czego zacząć:
  1. przeszukaj internet w jakie dni i jaka gmina lub miasto organizuje np. dni miasta
  2. sprawdź czy ogłoszono w tej sprawie przetarg na organizacje imprezy, jeśli tak to kto go wygrał (informacja musi być jawna) i wtedy trzeba znaleźć do nich numer telefonu lub email
  3. w przypadku imprez związanych np. z różnymi świętami to już pozostaje inwencja twórcza.
  4. warto rozesłać informację do firm, które organizują różne eventy bo im czasami potrzebni są wykonawcy, sam się zdziwiłem jak zgłosiła się do mnie duża firma (jak się okazało to tylko pośrednicy).

Sprawy związane z przyczepą i jej wyposażeniem to śmiało pytaj na forum bo jest tu wielu fachowców, którzy podpowiedzą. Ja wyposażyłem swoją przyczepę w urządzenia używane, dzięki czemu miałem tańszy start i później kiedy już wiedziałem co jest potrzebne i o jakich parametrach to dopiero to wymieniłem.

W temacie giełd to się nie orientuje ale raczej tam stoją stałe przyczepy lub kontenery gastronomiczne.
 
Autor: olefczyna


Wypowiedzi: 2
Post 17 napisany 2013-10-30 o godzinie 06:48:23.
Dziękuję Ci Pietras, zaczynam już szukać. W razie czego będę jeszcze pytać :)
 
Autor: Pietras


Wypowiedzi: 8
Post 18 napisany 2013-10-30 o godzinie 07:48:47.
W kwestii sprostowania wcześniejszej wypowiedzi bo nie ma opcji edytowania.

Przetargi, które są ogłaszana na organizację imprez może wygrać firma która będzie szukać podwykonawców na wszystko tzn. zespół, scena, ogrodzenie, ochrona, gastronomia i inne atrakcje. Zdarza się, że wygrać może firma która ma swoje zaplecze ale i tak wszystkiego mieć nie będzie. Jeśli nie ma przetargu to pozostaje tylko kontakt bezpośredni z tymi urzędnikami najczęściej są to albo wydziały promocji albo ośrodki kultury, im mniejsza miejscowość (gmina, wieś) tym lepiej jest się dostać, a oni wbrew pozorom są lepszym klientem niż miasta duże gdzie z tego co słyszałem to firma który wygrywa przetarg na organizacje imprezy to nie dostaje pieniędzy z miasta tylko jeszcze im płaci np. 60 tyś zł za to że będzie mogła to zorganizować.
 
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
 

System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 54.92.148.165
Data: 2019-07-19
Czas: 18:42:28
DODAJ ODPOWIEDŹ DO TEMATU: PROSZę O POMOC, SPRZEDASZ NA FESTYNACH
Aby dodać odpowiedź do tematu należy się zalogować.

Jeśli nie masz konta, skorzystaj z bezpłatnej rejestracji.
FORUM GASTRONOMICZNE
Temat "proszę o pomoc, sprzedasz na festynach" w grupie "forum ogÓlne"
TAGI: impreza (5)    sprzedaż (8)    festyn (3)   
OSTATNIO DODANE TEMATY: System / Ekrany do zamawiania obiadów z samochodu    SZYBKI I BARDZO POWAŻNY KREDYT KREDYTOWY ONLINE W 48 GODZINACH   
 
STRONA GŁÓWNA     O NAS     REGULAMIN     REKLAMA     KONTAKT    
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.