![]() |
FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: PRZYCZEPA GASTRONOMICZNA ( CAMPINGOWA ) |
|||||||
![]() Autor: Damian1986 Tematy: 4 Wypowiedzi: 8 |
Witam mam na imię Damian i planuję otworzyć budkę gastronomiczną z fast-foodem .
Trapią mnie następujące zagadnienia . 1. Czy mogę przerobić Przyczepę Campingową na budkę gastronomiczną ? Przerobienie było by w własnym zakresie chodzi od strony prawnej czy może egzystować coś takiego . Rejestrować muszę to jakoś inaczej ? Zgłosić muszę ten fakt gdziekolwiek ? 2. W przerobionym campingu będę posiadał małą toaletę z umywalką w środku . Będzie to zgodne z sanepidem i innymi wymogami ? 3.Przygotowując według własnych receptur mięso do burgerów czy mięsa do kebaba jestem zmuszony mieć pomieszczenie nie należące do części mieszkalnej czy mogę to robić w własnej kuchni w domu ? Jeśli posiadam pomieszczenie i jest ono w domu ale jest osobne wejście z dworu czy ono nadaje się do tego typu przeznaczenia ? Dziękuję za poświęcony czas i proszę o odpowiedzi osób które znają temat z autopsji a nie czytali o tym na internecie :) Z poważaniem Damian |
||||||
REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
Autor:
HACPASZ Hanna Półtorak
Tematy: 25 Wypowiedzi: 554 |
Witam serdecznie oczywiście możesz sam zmodernizować przyczepe, ale pamiętaj o odpowiednim doborze materiałów wykończeniowych tz. blaty i szafki najlepiej ze stali nierdzewnej , blaty mogą byc również wykonane z laminatów (powinny posiadać atest PZH potwierdzający ich jakość oraz muszą byc wykonane z materiałów nie łatwo palnych dlatego ja bym wybrała stal nierdzewną, nad karzdym urządzeniem grzewczym musisz zainstalowac wyciąg. Musisz zadbać o odpowiednią instalację zaopatrującą twój pojazd w wodę zdatną do picia (konieczna możliwość podłączenia do wody bieżącej)
Sprawa toalety - zgodnie z przepisami drzwi od toalety nie powinny otwierać się do pomieszczenia,w którym produkowana jest żywność. Dlatego konieczne jest wydzielenie korytarza oddzielającego toaletę od kuchni. Najłatwiejszym rozwiązaniem byłoby pozostawienie w przyczepie samej umywalki a kwestię wc rozwiązać w innych sposób (toy-toy wyposażony w umywalkę z wodą do mycia rąk, lub umowy ze znajdującymi się w poblilzu sklepami lub lok gastronomicznymi, na korzystanie z wc) Jak najbardziej mozlilwe jest wykorzystanie pomieszczenia (konieczne oddzielne wejście) do przygotowywania miesa do burgerów lub kebabów ale w takiej sytuacji konieczna jest zmiana przeznaczenia części budynku z mieszkalnej na użytkową (przy budynku jednorodzinnym nie jest to skomplikowany proces). Jezelli bedziesz zainteresowany współpracą w zakresie przygotowania dokumentacji wymaganej przez sanepid i dalszych konsultacji zapraszam do współpracy poltorak@haccp-gmp.home.pl |
||||||
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 18.97.14.88 Data: 2025-07-10 Czas: 15:38:49 |
|||||||
FORUM GASTRONOMICZNE |
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|