FORUM     OGŁOSZENIA    

STRONA GŁÓWNA / FORUM GASTRONOMICZNE / MAłA GASTRONOMIA - PRZYCZEPA
SZUKANA FRAZA: NOWE TEMATY    OSTATNIE KOMENTARZE    GORĄCE TEMATY   
FORUM GASTRONOMICZNE NOWY TEMAT
TEMAT FORUM:

MAłA GASTRONOMIA - PRZYCZEPA

Autor: lukas

Tematy: 4
Wypowiedzi: 7
Post 1 napisany 2012-09-01 o godzinie 16:35:41.
Witam Wszystkich.

Jestem tu nowy więc proszę o wyrozumiałość ;)

Planuję założyć działalność gospodarczą i zakupić przyczepę gastronomiczna do małej gastronomii tylko nurtuje mnie jedno z ważniejszych dla mnie pytań, mianowicie chodzi o to czy w takiej przyczepie na środku osiedla będę mógł sprzedawać jakieś posiłki, obiady na wynos do klienta ?
Chodzi o obiady typu gołąbki, coś z wyżyw itd. oprócz tego oczywiście sprzedaż hamburgerów, hot-dogów itd.

z góry dziękuję za odpowiedź.

pozdrawiam
Łukasz

REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130

Post 2 napisany 2012-09-01 o godzinie 17:02:14.
i jeszcze jedno czy kasa fiskalna jest obowiązkowa od początku, czy po osiągnięciu pewnej wysokości dochodów?

Autor: megalion

Wypowiedzi: 2
Post 3 napisany 2012-09-03 o godzinie 00:55:29.
Witam !
Zakładasz działalność gospodarczą na zryczałtowany podatek dochodowy (limit dochodu podam ci później) bez Vat -u tzn nie możesz sprzedawać np.piwa. Potem możesz zakupić przyczepę gastronomiczna ode mnie wraz ze wszystkimi urządzeniami, pozwoleniami - (najważniejsze żeby spełniała wymogi SANEPID- u) recepturami, adresami dostawców. A potem ci powiem jak sprzedawać gołąbki legalnie dla klienta.
Zdjęcia mojej zaje -fajnej przyczepy podam na maila, szkoda bo zasłużona - ale muszę ją zbyć bo wyjeżdżam za granicę
pozdrawiam
kontakt: mega.lion@wp.pl lu tel. 605842676
Megalion
megalion

Autor: HACPASZ Hanna Półtorak

Tematy: 23
Wypowiedzi: 551
Post 4 napisany 2012-09-03 o godzinie 10:32:28.
Do wyczerpującej wypowiedzi przedmówcy pragnę dodać tylko parę groszy od Ciebie. PO zakupie przyczepy meusisz zgłosić się do lokalnego SANEPIDU w celu zarejestrowania swojej działalności związanej ze sprzedażą żywności. Pamitaj, że zezwolenie na produkcje i obrót żywności jest wydane dla Ciebie a warunkiem jego uzyskania jest odbiór SANEPIDU dla Twojej przyczepy. Podczas swojej wizyty SANEPID ocenia czy w Twojej przyczepie możliwe jest przygotowywanie i sprzedaż tych dań, które zgłosiłeś podczas rejestracji. Jeżeli będziesz sprzedawać gotowe gołąbki z odbiorem nie powinno być problemu, natomiast jeżeli zamierzasz przygotowywać gołąbki w przyczepie to mogą zacząć się schody od strony władz : za mało blatów roboczych, za mało zlewów itp. Najlepszym rozwiązaniem tej sytuacji jest przygotowywanie gołąbków po za przyczepą. Pamiętaj jednak o tym, że do produkcji żywności na sprzedaż nie możesz wykorzystywać kuchni znajdującej się w twoim mieszkaniu . Do produkcji takiej żywności musi być wyznaczone oddzielne pomieszczenie spełniające wymagania Dobrych Praktyk Produkcyjnych i Higienicznych. Jeżeli mieszkach w domku jednorodzinnym możesz wystąpić do SANEPIDU o zmianę przeznaczenia z mieszkalnego na "zakład produkcyjny" części domu l lub paru pomieszczeń (jest to rozwiązanie dozwolone i w pełni akceptowane przez SANEPID). Problem (nie do przeskoczenia w obliczu prawa) to produkcja żywności w kuchni znajdującej się w lokalu mieszkaniowym : też trzeba wystąpić o zmianę przeznaczenia lokalu do SANEPIDU, uzyskać zgodę spółdzielni lub wspólnoty na prowadzenie tego typu działalności. Na koniec zostaje Ci opracowanie (bądż dostosowanie ) dokumnetacji HACCP uwzględniającej tą żywność którą zamierzasz sprzedawać. Zycze powodzenia i w razie jakichkolwiek pytań(związanych z dokumnetacją ) proszę o kontakt mail poltorak@haccp-gmp.home.pl Hanna Półtorak

Post 5 napisany 2012-09-04 o godzinie 10:22:57.
Dziękuję bardzo za bardzo wyczerpującą odpowiedź autorce powyżej.
Wiem co robić, ale jeszcze borykam się z całym przedsięwzięciem i ciężko podjąć mi decyzję co to otwarcia działalności, po prostu sa duże obawy, ale to chyba normalne ;)
Jeszcze raz dzięki za odpowiedź.

Post 6 napisany 2012-09-04 o godzinie 15:49:14.
Mogę opracować dokumentację wymaganą przez SANEPID. W cenę usługi mojej firmy jest wliczone również szkolenie z zakresu HACCP dla pracowników gastronomii. Podczas współpracy z klientami pomagam wyposażyć pojazd gastronomiczny w zakresie wymaganym przez SANEPID . Pomagamy w załatwieniu formalności związanych z rejestracją działalności związanej z produkcją żywności (krok po kroku jak należy przygotować się do rejestracji i jakie dokumenty należy przygotować). Jeżeli oferta mojej firmy byłaby dla Ciebie interesująca zapraszam do współpracy.Pozdrawiam serdecznie Hanna Półtorak firma HACPASZ mail poltorak@haccp-gmp.home.pl

Autor: agga_lodz

Wypowiedzi: 1
Post 7 napisany 2012-09-05 o godzinie 20:32:56.
Witam serdecznie. Jestem tutaj nowa...ale mam pytanie,które spędza mi sen z powiek :( .od kilku dni mój mąż wynajmuje przyczepę z rożnem.....właściciel tej przyczepy pracował w niej 2 miesiące.....ma odbiór przyczepy przez sanepid,ale.....i tutaj moje pytanie -podobno kupując kurczaka na rożen musi być on przyprawiony(śladowa ilość). Zwykłego "gołego" :) kurczaka nie mogę kupić ? i go przyprawić ?

Autor: mira

Post 8 napisany 2012-09-07 o godzinie 18:18:08.
Witam i bardzo potrzebuję porady .
Chcę odkupić przyczepę gastronomiczną od pewnej pani prąd,woda są wszystkie przyłącza w pełni wyposażona jest przyczepa ale nie wiem jak to będzie z sanepidem. Ta pani ma wszystkie dokumenty HACCP czy ja jeżeli rozpoczne działalność dokumenty HACCP będe musiała odnawiać czy nie będzie już takiej potrzeby? i czy do sanepidu muszę zgłosić że jestem nowym właścicielem?? Asortyment do sprzedazy ten sam. Jak to jest bardzo proszę o poradę pierwszy raz będe prowadzić działalność gastronomiczną.POZDRAWIAM

Post 9 napisany 2012-09-10 o godzinie 08:54:50.
Witam serdecznie, jak najbardziej musisz zgłosić się do SANEPIDU i zarejestrować swoją działalność związaną ze sprzedażą żywności i musisz przejść odbiór SANEPIDU. Pamiętaj również o tym,że koniecznie są badania na nosicielstwo. Na ich podstawie otrzymujesz od lekarza (medycyna pracy) zaświadczenie o tym, że możesz pracować w gastronomii. Zeby zarejestrować działalność związaną ze sprzedażą żywności w SANEPIDZIE musisz mieć zarejestrowaną działalność gospodarczą (ale jeżeli kupiłaś przyczepę to ten wymóg na pewno został spełniony). Pozdrawiam serdecznie Hanna Półtorak

Autor: korka

Post 10 napisany 2012-09-11 o godzinie 21:08:51.
Witam, od dawna mam dość starania się dla innych i pragnę założyć własną działalność gospodarczą. Na początku myślałam o przyczepie gastronomicznej, sprzedaż zapiekanek, hot -dogów... Szukam odpowiedniej przyczepy, ale kiedy już znajdę to zaczynają się schody ponieważ nie wiem co dalej. Mam parę pytań
1. czy kupując przyczepę muszę posiadać już działalność gospodarcza, czy mogę to zrobić po zakupie np. w grudniu kupie przyczepę, a w kwietniu założę działalność gospodarczą, no i oczywiście po zarejestrowaniu działania dot. sanepidu. Pytam ponieważ chce uniknąć kosztów z płaceniem podatków itp... ponieważ chce ruszyć z działalnością na wiosnę. A przez zimą zbierać sprzęt do przyczepy.
2. czy jeśli będę miała już działalność oraz wszystkie odbiory, i zaczęła się wiosna wiec wyruszam nad morze by pracować , to jak mam załatwić miejsce by stanąć i legalnie sprzedawać produkty gastronomiczne. co muszę uczynić by zacząć zarabiać.

Bardzo proszę o pomoc, korneladworzanska@wp.pl
MAłA GASTRONOMIA - PRZYCZEPA
REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130

Autor: Gutek
forumforumforumforumforum

Tematy: 5
Wypowiedzi: 280
Post 11 napisany 2012-09-12 o godzinie 14:16:25.
ad1) możesz kupić przyczepę oraz inne urządzenia nie mając działalności ale nie będzie możliwości odliczenia np. VATu. Na dzień dzisiejszy prowadzenie 1 osobowej działalności nie jest drogie, jeśli to będzie pierwsza działalność to masz niski zus (około 350 zł) i tyle, do czasu wystawienia pierwszych paragonów lub faktur nie ma żadnych podatków.
ad2) warunki załatwianie miejscówki uzależnione od tego gdzie ma stać przyczepa czy na terenie np. gminy czy prywatnym. W każdym mieście są odrębne warunki, ale generalnie do przeskoczenia.

Ja na Twoim miejscu zarejestrowałbym firmę i kupowałbym sprzęt i wszystko co się da w koszty, przynajmniej w przyszłości będzie czym zbijać podatek dochodowy :)

Post 12 napisany 2012-09-13 o godzinie 09:43:59.
Witam raz jeszcze moja firma zajmuje się prowadzeniem szkoleń dla osób planujących lub rozpoczynających działalność związaną z produkcją i sprzedażą żywności, pomagamy również w opracowywaniu dokumentacji HACCP wymaganej przez SANEPID. Najbliższe szkolenie z zakresu systemu HACCP odbędzie się w Warszawie 16.10.2012. Wszystkich chętnych zapraszamy

Autor: dreeng

Wypowiedzi: 4
Post 13 napisany 2012-10-16 o godzinie 23:25:44.
Witam!
"Jeżeli będziesz sprzedawać gotowe gołąbki z odbiorem nie powinno być problemu, natomiast jeżeli zamierzasz przygotowywać gołąbki w przyczepie to mogą zacząć się schody od strony władz : za mało blatów roboczych, za mało zlewów itp. Najlepszym rozwiązaniem tej sytuacji jest przygotowywanie gołąbków po za przyczepą. Pamiętaj jednak o tym, że do produkcji żywności na sprzedaż nie możesz wykorzystywać kuchni znajdującej się w twoim mieszkaniu . Do produkcji takiej żywności musi być wyznaczone oddzielne pomieszczenie spełniające wymagania Dobrych Praktyk Produkcyjnych i Higienicznych."

Czy ktos moglby rozwinac nieco ten temat?
Chcialbym przygotowywac dania poza przyczepa i zastanawia mnie jakie warunki musi spelniac lokal abym mogl to w nim robic. Beda to fast foody, a takze jak sie da - krokiety, nalesniki, salatki.
Jakie beda wymagania wzgledem takiego obiektu?

Post 14 napisany 2012-10-17 o godzinie 13:28:53.
Witam serdecznie bardzo chętnie udzielę Ci szczegółowych informacji ale już po za forum napisz na adres poltorak@haccp-gmp.home.pl pozdrawiam Hanna Półtorak

Autor: Klaudia

Wypowiedzi: 3
Post 15 napisany 2012-11-11 o godzinie 20:49:42.
Witam, jeżeli potrzebujesz drukarki fiklanej, drukarki kuchennej, oprogramowania gastronomicznego, monitora dotykowego ( kótry znacznie ułatwiłby Ci funkcjonowanie na niewielkiej powierzchni) proszę o kontakt:
klaudia.kowalczyk@polcom.pl
VISION POS Systemy Sprzedaży
tel: 663 199 890

NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE

System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 18.97.14.82
Data: 2025-03-15
Czas: 12:43:50
DODAJ ODPOWIEDŹ DO TEMATU: MAłA GASTRONOMIA - PRZYCZEPA
Aby dodać odpowiedź do tematu należy się zalogować.

Jeśli nie masz konta, skorzystaj z bezpłatnej rejestracji.
FORUM GASTRONOMICZNE
Temat "mała gastronomia - przyczepa" w grupie "otwieram lokal gastronomiczny"
TAGI: przyczepy (36)    przyczepy gastronomiczne (38)    sanepid (33)   
OSTATNIO DODANE TEMATY: Ogródek piwny    Dodatkowa praca   

STRONA GŁÓWNA     O NAS     REGULAMIN     REKLAMA     KONTAKT    
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.