FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: JAK DOBRAć WYPOSAżENIE DO GASTRONOMII? PROSZę O POMOC. |
|||||||
Autor:
gastronomia krakow
Wypowiedzi: 2 |
Witam wszystkich,
Przygotowuję się do otwarcia gastronomii w Krakowie. Oferowane będą dania jedynie na wynos, ogólnie mówiąc "zdrowa żywność" :). Zawsze marzyłam o takim biznesie, gotowanie jest moją pasją, nie mam jednak pojęcia jak wyposażyć kuchnię, niestety nie znam się na tym. Oczywiście, poradzę się kucharza, jednak nie chciałabym polegać tylko na jego opinii, zwłaszcza na początku współpracy. Zastanawiam się, czy opłaca się inwestować na początek w prosty piec konwekcyjno-parowy? Nie mogę znaleźć informacji jakie dokładnie potrawy można w nim przyrządzać? Sporą część dań będą stanowiły mięsa duszone z warzywami, sosy do makaronów, kaszy ryżu itp. Potrawy, które w domu przygotowuje się na patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu, ewentualnie przenosząc później do gara ;) Czy można je przy na patelni gastronomicznej? Czy może na wielkich patelniach żeliwnych? Jaki sprzęt do tego dobrać? Bardzo proszę o rady i podpowiedzi, wszystkie życzliwe osoby :) |
||||||
REKLAMA |
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
Autor: GASTROMIX Wypowiedzi: 11 |
Witam, przede wszystkim należy powiedzieć, że gotowanie w domu różni się nieco od gotowania w punkcie gastronomicznym. W punkcie liczy się przede wszystkim minimalny czas pracy i efektywność urządzeń. Jeśli powiedzie się Pani, a zakładam, że tak właśnie będzie;) , to urządzenia domowe mogą okazać się mało wystarczalne. W piecu konwekcyjno-parowym można przyrządzać wszystkie potrawy, oprócz sałatek hehe. Nasuwa się jednak pytanie, po co nam taki piec;)
Pytanie o funkcjonalność urządzeń domowych można porównać do funkcjonalności wiertarki domowej, którą chcielibyśmy wiercić w firmie budowlanej. Wywierci? Wywierci, ale raz, że wolniej, a dwa mniej wydajniej. pozdrawiam
Gastromix.pl - jesteśmy NAPRAWDĘ tanim sklepem gastronomicznym
Doradzamy, projektujemy, dostarczamy, a jeśli trzeba to serwisujemy :) M:grzegorz@gastromix.pl T:667 503 010 |
||||||
Autor: GASTROMIX Wypowiedzi: 11 |
To pisałem ja :)
Gastromix.pl - jesteśmy NAPRAWDĘ tanim sklepem gastronomicznym
Doradzamy, projektujemy, dostarczamy, a jeśli trzeba to serwisujemy :) M:grzegorz@gastromix.pl T:667 503 010 |
||||||
Autor:
ADMIN
Tematy: 14 Wypowiedzi: 86 |
błąd poprawiony
|
||||||
Autor:
gastronomia krakow
Wypowiedzi: 2 |
Oczywiście zdaję sobie sprawę z różnic w gotowaniu domowym, a w profesjonalnej kuchni. I szczerze mówiąc nie chcę kupować "domowych" urządzeń, wydaje mi się to stratą pieniędzy. Jednak mój problem jest taki, że nie znam się na profesjonalnych sprzętach, nie wiem, które są najbardziej odpowiednie, a wybór jest ogromny. W hurtowniach również nie potrafią poradzić. Zależy mi na funkcjonalności i oszczędzeniu czasu, ponieważ na początek jeden kucharz będzie musiał dać sobie radę. Będziemy przygotowywać duże ilości tej samej potrawy dziennie, dlatego zastanawiałam się nad piecem konwekcyjno-parowym. Ale może lepiej zainwestować w profesjonalne patelnie, parowary itp.?
|
||||||
Autor: GASTROMIX Wypowiedzi: 11 |
Ciężko jest ustalić cokolwiek na forum, proponuję kontakt telefoniczny, tę drogę wybrało już kilku forumowiczów, więc również zapraszam do tej formy. Rozmowa nie jest wiążąca, a można dowiedzieć się więcej szczegółów. 667 503 010 :) my doradzić potrafimy ;)
Gastromix.pl - jesteśmy NAPRAWDĘ tanim sklepem gastronomicznym
Doradzamy, projektujemy, dostarczamy, a jeśli trzeba to serwisujemy :) M:grzegorz@gastromix.pl T:667 503 010 |
||||||
Autor:
Ireneusz
Wypowiedzi: 6 |
Zmam świetną firmę zajmującą się doradztwem i kompleksowym wyposażeniem lokali gastronomicznych. Myślę, że warto zapoznać się z ich ofertą. www.gastrosklep.pl lub bezpośrednio poprzez email lub telefon. Dane kontaktowe znajdzie Pan na stronie www.gastrosklep.pl/strony/kontakt.html
Pozdrawiam. |
||||||
Autor:
aniakiko
Wypowiedzi: 1 |
Punkt gastronomiczny ze zdrową żywnością to bardzo dobry pomysł. Co raz więcej ludzi ma ochotę na ekologiczne jedzenie. Sama korzystam z usługi-cateringowe . pl, znalazłam kilka przepisów, które narzuciłam firmie szykującej mi jedzonko.
|
||||||
Autor:
HACPASZ Hanna Półtorak
Tematy: 22 Wypowiedzi: 548 |
Proszę pamietać również o tym, że wyposażenie nie musi być nowe, warto wiec odwiedzić komisy oferujące sprzet gastronomiczny, a także zajrzeć na alegro. POdczas licytacji komorniczych można kupić pełne wyposażenie do lokalu w bardzo okazyjnej cenie.
Przy organizacji kuchni podstawą jest ustawienie urządzeń w odpowiednie ciągi technologiczne tzn - urządzenia grzewcze powinny znajdować się pod okapem i nie sąsiadować z urządzeniami chłodniczymi. Nalezy rownież nie zapominać o tym,żeby umieścić w kuchni umywalkę do rąk i odpowiednią ilość zlewów w zalezności od tego z jakich surowców czy półproduktów bedą przygotowywane dania. POzdrawiam Hanna Półtorak |
||||||
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 3.138.102.178 Data: 2024-04-19 Czas: 06:13:51 |
|||||||
FORUM GASTRONOMICZNE |
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|