FORUM     OGŁOSZENIA    
 
STRONA GŁÓWNA / PROFIL UŻYTKOWNIKA / ROBERTCLOSE
robertclose
Lokalizacja: Warszawa
Data rejestracji w systemie: 2012-01-05
Ilość tematów: 1       Ilość wypowiedzi: 8       Ilość ogłoszeń: 0

INFORMACJE TEMATY WYPOWIEDZI OGŁOSZENIA  
LISTA OSTATNICH 25 WYPOWIEDZI
DO TEMATU DATA WYPOWIEDZI
Naprawa termosów Stalgast
Dzięki bardzo . teraz mamy również Cambro :)
2012-07-12 13:07:24 3
Naprawa termosów Stalgast
Witam Mamy wiele termosów do zupy firmy Stalgast ( takie jak ten http://www.zkmgastro.pl/img/towary/4/2011_11/2328.jpg) pytanie czy znacie kogoś kto te zapinki naprawia , naciąga czy coś w ten deseń bo dawno temu kupiliśmy ich sporo ale już się zapinki porozciągały - może macie na to jakiś sposób Peace4all
2012-07-12 11:30:57 3
otwieram lokal gastronomiczny od czego zacząć? Pomocy
up@ Primulator świetna firma - liczy sobie za usługi ale warto , serwis ponadto jest niezawodny - specjaliści są wyszkoleni ponad miarę . sprzęt używany nie jest dobrym rozwiązaniem ale jest rozwiązaniem na start - idąc tokiem iż tak robić nie warto bardzo wiele dziś szanujących się np warszawskich i krakowskich - "nie sieciowych" a kameralnych kawiarni raczej by nie istniała bo prowadzą je ludzi młodzi z niszowymi pomysłami które się sprawdziły a nie mieli wysokich budżetów na start. Ale zgadzam się że kupując sprzęt nowy - jesli cię na niego stać - oszczędasz w póżniejszym okresie na serwisie bo obejmuje go gwarancja - otrzymasz napewno również szkolenia zależy gdzie kupisz - więc jak masz możliwości a kolega wyżej napewno pomoże to warto postarać się o dofinansowanie i chociaż ekspres kupić faktycznie nowy i koniecznie młynek osobno , plus ewetunalnie sprzęt agd - szkło
2012-07-12 11:22:54 22
otwieram lokal gastronomiczny od czego zacząć? Pomocy
Jeśli chodzi o urządzenia to jestem tego zdania że nie ma firm kiepskich ( oczywiście pomijając te marketowe podróbki ) ale właściwe użytkowanie i dobre dopasowanie sprzętu daje nam odpowiednie efekty . Ważne jest też jaki rodzaj sprzętu - expres do kawy - warto poświęcić parę tysięcy bo to ma być kluczowe w pani lokalu ale również używany - z tych które znam i sie sprawdziły to hiszpański Iberital , Sanremo , LaCimbali , Futima też się sprawdziła ale jak nam się kawiarnia poszerzyła to przy częstej eksploatacji zaczęła nam się zacinać i ciśnienie wariowało - ale serwis pomagał - stosunkowo nie droga na rynku wtórnym . Dobrze wspominam też Saeco Aroma SE 200 Silver - jedyny z grupy Saeco spełniający rolę profesjonalnego wg mnie . Natomiast są to expresy z grupy pro -warto tutaj podłączyć zmiękczacz wody bo inaczej długo nie pożyje - a to tez koszty bo to wymaga regeneracji - bez dobrego baristy i dobrej kawy - taki expres nie ma sensu - i lepiej zakupić automat z młynkiem i z głowy . Jeśli chodzi o marki Kawy to nie poradzę jednej bo jest to temat rzeka ale warto zorientować się najpierw w konkurencji jaka kawę posiada i raczej nie dublować o zrobić coś własnego - jest wiele firm oferujących świetne własne mieszanki , a marki ogólne stałe : dla mnie ILLY i nic poza tym ale do jej smaku się przyzwyczaiłem . Do podawania na lub w szkle czegokolwiek koniecznie musi być zmywarka z z funkcją wyparzania ( używana bez szału kosztuje na pani potreby do 2500 tys zł ) - bez tego ani rusz i lokal musi mieć zachowaną strefę czystą i brudną na naczynia i te drogi nie mogą się nakładać . Nie wiem co ze sprzętu Catariny miała pani na myśli więc ciężko mi się odnieść - frytkownice np mają dobre i trwałe .
2012-07-12 09:17:57 22
otwieram lokal gastronomiczny od czego zacząć? Pomocy
Pani Hanno widzę że się nie zrozumiemy ale też nie musimy ale dodam tylko dla Pani wiadomości ( jeżeli chce mnie pani już pouczać ) wdrożyłem HACCP w dwóch placówkach - w tym jednej całej sieci kawiarni liczących 12 placówek wraz z systemem ISO 22 000 i znam system oraz jego elementy wraz GHP I GMP - i wtedy kiedy jeszcze nie był przymusem a dobrą wolą firmy która sama chciała poprawić swoją jakość a nie "tłuc" z automatu formularze bez pokrycia ( mam ponadto dwóch znajomych audytorów i znam temat - sytuacje gdzie ceny jakie są ustanawiane na etapie certyfikacji i jak firmy certyfikujące działają w celu podsunięcia swoich ludzi mających na celu poprawienia systemu pod audiencją douczenia personelu - przeszedłem już 4 firmy certyfikujące i każda z nich ma swoje procedury i swoje zasady i po tych doświadczeniach wiem jak jest . Natomiast wracając do wątku o który pytała potrzebująca : na etapie 3 miesięcy przed otwarciem lokalu wdrażanie HACCP nie ma sensu wg mnie ale to już kwestia pytającego - bez sprzętu , bez projektu - kto tak w ogóle robi - otworzyłem w życiu ponad 14 lokali i nie spotkałem się z taką sytuacją - więc proszę nie dyskontować bo pytanie nie brzmiało czy Haccp jest konieczny tylko od czego zacząć . Jeżeli chodzi o łamanie prawa - nazwała Pani sprawę "załatwianiem pozwoleń dla swoich klientów" a ja nie jeżdżę po pijanemu ale też nie zapinam pasów :) a podatki płacę bo jak narazie mam z czego :) a prawo jest tak luźne jak fakty i mity na temat prowadzenia w gastronomii systemu HACCP - więc proszę nie straszyć ludzi - tylko jak Pani zamieszcza swoją ofertę pod pretekstem pomocy to hipokryzja się kłania . Sanepid zawsze daje czas na uzupełnienie dokumentacji - nie wiem z kim miała pani do czynienia żeby Sanepid palnął karę 5000 zł za brak dokumentów i to jeszcze na dzień dobry otwarcia lokalu . Jeżeli zna się pani na systemie HACCP a widzę że tak - to niech się Pani tego trzyma ale umoralnianie kogoś na publicznym forum przechodzi moje pojęcie i osobiście sobie tego nie życzę ale wierzę że pani jest ostoją prawa i nie zamierzam tego podważać i wchodzić w bliższą dyskusję na temat uboczny . Z wyrazami szacunku i pozdrowieniami dla autora wątku bez odbioru .
2012-07-11 15:40:17 22
otwieram lokal gastronomiczny od czego zacząć? Pomocy
Pani Hanno , nie wprowadzam ludzi w błąd i nie użyłem słowa "dobrowolna" rozumiem pani argument ustawowy jednak ja wypowiadam się branżowo i z tego co widzę jak prosperują firmy i małe gastronomie które już odwiedziłem w ilości ponad stu punktów i żaden z nich systemu nie ma a tylko go cały czas wdraża - czyli prawo prawem a sprawiedliwość jest po naszej stronie prawo nakazuje mieć ale nie nakazuje ile ma trwać proces wdrażania - bo tak naprawdę możemy system wdrażać dość długo a certyfikować go wtedy gdy stwierdzimy sami że jest na 100% ok :) nie namawiam do oczywiście do omijania kwestii prawnej jednak wiem że na początku działalności warto pewne koszty przesunąć w czasie i na pewno nie jest to rzecz pierwszorzędna czego dotyczyło pytanie ! pzdr
2012-07-11 11:23:52 22
otwieram lokal gastronomiczny od czego zacząć? Pomocy
dodam że przy małej gastronomi projekt technologiczny możesz zrobić sama - bardzo uproszczony aby zgadzały się wymiary pomieszczeń na szkicu i cały sprzęt wraz z podłączeniami i wentylacją
2012-07-11 08:34:40 22
otwieram lokal gastronomiczny od czego zacząć? Pomocy
to ci wszyscy pomogli :) na pewno nie trzeba zaczynać od projektu technologicznego i na pewno nie trzeba wdrażać HACCP na samym początku - a tak naprawdę w ogóle nie trzeba !!! ale warto mieć . Tym bardziej żadnych planów w sanepidzie przedstawiać nie trzeba - zapoznajesz się z normami , przygotowujesz lokal i zgłaszasz do sanepidu i czekasz na odbiór z odpowiedniej stacji SANEPID. Koledzy powyżej wiadać na samym początku początku chcą cię usilnie namówić na wysoki nakład nie potrzebny w początku działalności - środki chemiczne pro - owszem - ale nie na starcie bo tego typu chemia jest kosztowna - płyn do zmywarki i do płukania naczyń z chemii pro na początek wystarczy . Na początku przy sprzęcie rozejrzał bym się czy potrzebnych elementów nie ma w komisach lub na allegro , następnie sprawdzenie instalacji aby dopasowane były pod sprzęt ( prąd - siła - piec, woda - zlew przy zmywarce- młynek do odpadów - ale nie koniecznie ) na pewno też warto znaleźć głównego tzw sponsora a- to może być albo dostawca piwa , napoi albo innych kluczowych produktów - niech załatwi ci ile może : stołów krzeseł , parasoli , szkła itp . Ponadto warto przed otwarciem lokalu zacząć jego promocję tak bay już wzbudzić w ludziach ciekawość i po otwarciu już mieć potencjalnych klientów . Mógłbym tak dalej ale wszystkiego też się trzeba nauczyć - nikt na pewno za darmo nie poda gotowej recepty :) pzdr . PS; Kolega nie zadał pytania podejmę współpracę przy nowo otwartym lokalu tylko pytał od czego należy zacząć . a dostał już dwie oferty na wdrożenie haccp i ofertę chemii zanim otworzył lokal :)
2012-07-11 08:30:57 22
 
STRONA GŁÓWNA     O NAS     REGULAMIN     REKLAMA     KONTAKT    
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.