FORUM     OGŁOSZENIA    
 
STRONA GŁÓWNA / PROFIL UŻYTKOWNIKA / PRZEMYSLAWM
PrzemyslawM
Data rejestracji w systemie: 2013-12-24
Ilość tematów: 1       Ilość wypowiedzi: 1       Ilość ogłoszeń: 0

INFORMACJE TEMATY WYPOWIEDZI OGŁOSZENIA  
LISTA OSTATNICH 25 WYPOWIEDZI
DO TEMATU DATA WYPOWIEDZI
Pytania dotyczące ruchomego punktu gastronomicznego
Witam wszystkich serdecznie, Mam na imię Przemysław. Planuję otworzyć mobilny punkt gastronomiczny, głównie z burgerami. Od restauracji i barów, w których jadam oczekuję higieny oraz stosowania wszelkich niezbędnych przepisów sanitarnych, nie jestem hipokrytą więc i u siebie chciałbym zapewnić odpowiednie warunki. Jednak zanim udam się do projektanta lub właściwej SSE chciałbym zebrać jak najwięcej informacji samodzielnie, aby nie wyjść na zbyt dużego ignoranta podczas bezpośredniej rozmowy. Po przestudiowaniu tematów z tego forum oraz rozporządzenia 852/2004 chciałbym zadać kilka pytań. Wiem, że jest tego dość dużo, ale będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi nawet na niektóre z nich. Z góry dziękuję wszystkim za pomoc. 1.[size=1][font=Times New Roman]       1. [/font][/size]Mięso – czy mielone mięso od producenta mogę na miejscu podzielić na porcje tzn. „kulki” o odpowiedniej wadze i włożyć do lodówki, do osobnego podpisanego pojemnika, a następnie wyciągać je i smażyć? Czy potrzebna jest jeszcze jakaś dodatkowa czynność? Rozumiem, że mięso mielone jest już umyte i przygotowane do obróbki przez dostawcę/producenta? 2.[size=1][font=Times New Roman]      2.  [/font][/size]Czy wydezynfekowane jajka mogę trzymać w osobnym, podpisanym pojemniku w tej samej lodówce, ale na innej półce niż ww. mięso przechowywane w osobnym, podpisanym pojemniku? 3.[size=1][font=Times New Roman]       3. [/font][/size]Ziemniaki – czy kupione, umyte i powszechnie dostępne np. w marketach ziemniaki mogę myć razem z innymi warzywami typu pomidor, sałata itp. (nie liczę cebuli). Chcę uprościć procedury i wyeliminować warzywa okopowe (cebulę kupował bym obraną – czytałem na tym forum, że takie warzywa można kupić np. w Makro). 4.[size=1][font=Times New Roman]      4.  [/font][/size]Czy mogę podawać takie ziemniaki, dodatkowo umyte przeze mnie razem z innymi warzywami w „mundurkach” czy muszę je obierać i w związku z powyższym zapewnić w samochodzie gastronomicznym dodatkowe miejsce z obierakiem itp. ? Mój pomysł do produkcja domowych frytek, stąd pytania o wykonalność tej idei na małej powierzchni. 5.[size=1][font=Times New Roman]       5. [/font][/size]Jeśli nie musiał bym rozdzielać ww. ziemniaków od reszty warzyw to czy w przypadku, w którym w samochodzie jest tylko jeden dwukomorowy zlew, mogę rozłożyć czynności w czasie w taki sposób, aby: rano były przygotowywane warzywa tzn. mycie + krojenie, potem sprzątanie, dezynfekcja a następnie podczas przygotowywania dań jedna komora będzie wykorzystywana do mycia rąk a druga sprzętu? Domyślam się, że jeśli ww. ziemniaki, kolokwialnie mówiąc, „nie przejdą” pomysł z domowymi frytkami jest raczej niemożliwy do zrealizowania na tak małej powierzchni ? 6.[size=1][font=Times New Roman]       6. [/font][/size]Rozporządzenie 852/2004 mówi o zapewnieniu odpowiedniej ilości wody ciepłej i zimnej. Czy 20-30 litrowe zbiorniki na wodę wraz z podgrzewaczem będące na wyposażeniu pojazdów gastronomicznych, rozwiązują problem wody w tego typu ruchomych punktach ? Jeśli nie to w jaki sposób należy sobie z tym poradzić ? 7.[size=1][font=Times New Roman]       7. [/font][/size]Wyczytałem na forum, że projekt robi się dla konkretnej działalności oraz lokalizacji. Jak więc wygląda sprawa z ruchomymi punktami sprzedaży ? Czy odbiera się tylko pojazd wraz z opisem czynności, które będą na jego pokładzie wykonywane? Co w przypadku zmiany lokalizacji ? 8.[size=1][font=Times New Roman]       8. [/font][/size]WC – czy w takiej działalności zawsze muszę wybierać miejsca, w pobliżu których jest toaleta dla personelu pracującego z żywnością? Czy w tym przypadku dozwolone jest korzystanie z bardziej ogólnodostępnych toalet? 9.[size=1][font=Times New Roman]       9. [/font][/size]Czy przed każdym zaparkowaniem w nowym miejscu należy w sanepidzie przedkładać np. umowy na korzystanie z WC pobliskiego lokalu itp. ? W przypadku częstych zmian miejsca postojowego było by to dość uciążliwe. Czy jest jakieś sensowne wyjście z tej sytuacji ? 10.[size=1][font=Times New Roman]   10. [/font][/size]Czy wprowadzenie do sprzedaży kawy z ekspresu w jednorazowych kubkach podczas prowadzenia takiej gastronomi wymaga wniosku o rozszerzenie zakresu działalności bądź powiadomienia sanepidu ? 11. Czy zwykle mleko UTH, które w sklepach nie stoi nawet w chłodniach wymaga jakiegoś specjalnego traktowania podczas prowadzenia gastronomi. Chodzi głównie o przechowywanie i używanie go jako dodatek do kawy. 11.[size=1][font=Times New Roman]  12.  [/font][/size]Czy jeśli udam się do odpowiedniej SSE porozmawiać na ten temat, to czy pracownicy powinni mi pomóc, czy jest to tylko i wyłącznie dobra wola osoby, na która trafię? Czy ktoś złośliwy może odesłać mnie z „kwitkiem” i powiedzieć, że udzielanie informacji nie leży w ich gestii, proszę udać się do projektanta a nam tylko przynieść gotowy projekt do zatwierdzenia? 12.[size=1][font=Times New Roman]   13. [/font][/size]Czy jest jakiś wzór/szablon wg, którego należy sporządzić plan do zatwierdzenia czy może to być np. ciągły tekst z wypunktowanymi czynnościami, procedurami, szkicami itp. ? Pytania starałem się formułować stosunkowo konkretnie, gdybym jednak popełnił jakieś błędy w treści bądź rozumowaniu bardzo proszę o wyrozumiałość. Pozdrawiam i życzę spokojnych świąt Przemysław
2013-12-24 22:38:15 9
 
STRONA GŁÓWNA     O NAS     REGULAMIN     REKLAMA     KONTAKT    
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.