Założenie kawiarni od początku.
Witam serdecznie, bardzo proszę o pomoc,
zamierzam otworzyć małą przytulną, a zarazem nowoczesną kawiarnie na około 25-30 osób. Chciałbym serwować tam mniej więcej sałatki, kanapki, ciasta, kawy, napoje, piwa i wino W związku z tym oczywiście mam kilka wątpliwości, a mianowicie:
1. Za co się wziąć na początek? Lokal>papiery>pozwolenia,urząd>remont>sanepid?
Jakie warunki musi spełniać lokal? Ile ma mieć wysokości, ile ma być metrów od kościoła i szkoły jeśli chciałbym mieć tam wino.
Jak z toaletami na tyle osób.
Czytałem też coś o wentylacji, jak to wygląda? Są na to jakieś normy?
2. Jak myślicie z Waszego doświadczenia ile będzie kosztował remont lokalu wraz z projektami na tyle osób(bez dekorowania wnętrza)? Lokal jest po remoncie, ale nie przystosowany do gastro, wcześniej był tam sklep odzieżowy.
3. Zaiks bierze pieniądze co miesiąc? I czy koncesje się wykupuję na 2 lata? Czyli gdybym chciał wino i piwo to płacę razem 1050zł i mam spokój na 2 lata?
Dziękuję za jakąkolwiek pomoc. |
2013-08-27 17:44:54 |
13 |