problem z wypełnieniem wniosku o zatwierdzenie zakładu
Witam,
jak w temacie, Panie w sanepidzie u mnie w mieście nie mają ochoty cokolwiek podpowiedzieć, a nie wiem co dokładnie wpisać w "rodzaj żywności będącej przedmiotem produkcji i obrotu", restauracja śródziemnomorska, czyli mięsa, ryby, owoce morza, warzywa, jajka, nabiał
pozdrawiam |
2013-02-21 21:02:41 |
2 |
otwieram lokal problem ze sprzętem
Witam,
otwieram restauracje, od poprzedniego najemcy kupiłem cały sprzęt, który miał w danym lokal, czyli został on sobie na swoim miejscu i mam taki problem, otóż wcześniejszy właściciel zgubił/nie miał, nie wiem wszelkich dokumentów związanych ze sprzętem, czyli piec, zmywarko-wypażarka, lodówki itp itd dużo wymieniać, w każdym razie nie mam żadnego papieru na nic, ani instrukcji obsługi ani deklaracji zgodności, czy może ktoś mi podpowiedzieć co z tym fantem zrobić, otóż wiem, że sanepid u mnie w mieście jest dość szczegółowy więc pewnie będzie tego wymagał, ciężko uzyskać takie dane od producentów bo szukałem co nie co i nie jest to łatwe, z drugiej strony rozmawiałem z Panem z firmy Gastro...(jakich dużo u nas w Polsce) i powiedział że oni mogą taką dokumentację napisać... Czy to jest na tyle oficjalne że muszą mi to przyjąć w sanepidzie czy mogą na to kręcić nosem??
drugie pytanie: nie mam jeszcze odebranego lokalu ale chciałbym zacząć gotować już coś tam sobie próbnie, czy mogę odpalić lodówki i trzymać tam żywność w momencie kiedy panie z sanepidu przyjdą na odbiór? czy to jakoś koliduje??
dziękuję z góry za odpowiedzi i serdecznie pozdrawiam
Adrian |
2013-02-19 19:12:02 |
3 |