Burgerownia / lokal 100m2 - PROSZĘ O POMOC
Witam,
Piszę do Was z prośbą pomocy ( informacji ) na temat otwarcia Fast-Fooda a dokładniej Burgerowni. Jestem już nastawiony na otwarcie tego typu restauracji. Znalazłem lokal po dawnym sklepie mięsnym, jest naprawdę zadbany i ładnie się prezentuje, koszt wynajmu jest również niski. Jestem studentem Zarządzania i jeszcze mało się orientuje na temat otworzenia własnej gastronomii i przepisów prawnych. Chciałbym się dowiedzieć od czego mi zacząć, nie chodzi mi o szczegółowe wyjaśnienie a jedynie kilka podpunktów co wpierw robić.
Odnośnie wyposażenia lokalu głównie będzie mnie interesować nowy sprzęt, dlaczego ? Ponieważ działalność chcę otworzyć na moją mamę która jest 15lat bezrobotna i przysługuje jej dofinansowanie z Urzędu Pracy. A używany niestety nie podlega kwocie dofinansowania.
Czytałem już wiele wątków, ale wiadomo lepiej jak ktoś napisze odpowiedź sprecyzowaną do mnie i mogę podać więcej szczegółów.
Jakie są na początku procedury, czy wpierw muszę wyposażyć lokal w sprzęt a następnie starać się o dofinansowanie, czy mogę zrobić to w odwrotnej kolejności.
Kolejnym pytaniem jest gdy wszystko już będzie przygotowane, co dalej ? Jakie formalności z Sanepidem?
Przeczytałem również że się opłaca znaleźć sponsora aby zafundował parasole krzesełka i np szklanki. Tylko jak z tak dużą korporacją typu Coca-Cola, Tyskie, Warka można się skontaktować i przedstawić ofertę sponsoringu.
Może teraz trochę o moim pomyśle, lokal będzie znajdował się w 20 tysięcznym miasteczku. Mimo że ja mieszkam w 300tyś. Dlaczego ? Akurat moje uzasadnienie jest proste, byłem u znajomych własnie w tym miasteczku, (oddalone 50km ode mnie ) i o godzinie 22 nie mieliśmy gdzie pójść na piwo albo coś przekąsić i posiedzieć pogadać. Dlatego zdecydowałem się na Burgerownie tam, ponieważ widzę jak rozwijają się one w moim mieście i myślę że tam przy wysokim poziomie usług również się przyjmie, co o tym sądzicie ?
Z góry dziękuję za poświęcony wasz czas na zapoznanie się z moim artykułem. Będę niezmiernie wdzięczny za wskazówki i pomoc od tak doświadczonych ludzi w tej branż.
Pozdrawiam Daniel. |
2014-05-04 13:47:44 |
8 |