FORUM     OGŁOSZENIA    

STRONA GŁÓWNA / FORUM GASTRONOMICZNE / BURGEROWNIA / LOKAL 100M2 - PROSZĘ O POMOC
SZUKANA FRAZA: NOWE TEMATY    OSTATNIE KOMENTARZE    GORĄCE TEMATY   
FORUM GASTRONOMICZNE NOWY TEMAT
TEMAT FORUM:

BURGEROWNIA / LOKAL 100M2 - PROSZĘ O POMOC

Autor: DandF

Wypowiedzi: 3
Post 1 napisany 2014-05-04 o godzinie 13:47:44.
Witam, 
  Piszę do Was z prośbą pomocy ( informacji ) na temat otwarcia Fast-Fooda a dokładniej Burgerowni. Jestem już nastawiony na otwarcie tego typu restauracji. Znalazłem lokal po dawnym sklepie mięsnym, jest naprawdę zadbany i ładnie się prezentuje, koszt wynajmu jest również niski. Jestem studentem Zarządzania i jeszcze mało się orientuje na temat otworzenia własnej gastronomii i przepisów prawnych. Chciałbym się dowiedzieć od czego mi zacząć, nie chodzi mi o szczegółowe wyjaśnienie a jedynie kilka podpunktów co wpierw robić. 
 Odnośnie wyposażenia lokalu głównie będzie mnie interesować nowy sprzęt, dlaczego ? Ponieważ działalność chcę otworzyć na moją mamę która jest 15lat bezrobotna i przysługuje jej dofinansowanie z Urzędu Pracy. A używany niestety nie podlega kwocie dofinansowania. 
 Czytałem już wiele wątków, ale wiadomo lepiej jak ktoś napisze odpowiedź sprecyzowaną do mnie i mogę podać więcej szczegółów. 
 Jakie są na początku procedury, czy wpierw muszę wyposażyć lokal w sprzęt a następnie starać się o dofinansowanie, czy mogę zrobić to w odwrotnej kolejności. 
Kolejnym pytaniem jest gdy wszystko już będzie przygotowane, co dalej ? Jakie formalności z Sanepidem? 
 Przeczytałem również że się opłaca znaleźć sponsora aby zafundował parasole krzesełka i np szklanki. Tylko jak z tak dużą korporacją  typu Coca-Cola, Tyskie, Warka można się skontaktować i przedstawić ofertę sponsoringu. 

Może teraz trochę o moim pomyśle, lokal będzie znajdował się w 20 tysięcznym miasteczku. Mimo że ja mieszkam w 300tyś. Dlaczego ? Akurat moje uzasadnienie jest proste, byłem u znajomych własnie w tym miasteczku, (oddalone 50km ode mnie ) i o godzinie 22 nie mieliśmy gdzie pójść na piwo albo coś przekąsić i posiedzieć pogadać. Dlatego zdecydowałem się na Burgerownie tam, ponieważ widzę jak rozwijają się one w moim mieście i myślę że tam przy wysokim poziomie usług również się przyjmie, co o tym sądzicie ?

Z góry dziękuję za poświęcony wasz czas na zapoznanie się z moim artykułem. Będę niezmiernie wdzięczny za wskazówki i pomoc od tak doświadczonych ludzi w tej branż.

Pozdrawiam Daniel.

REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130

Autor: misiaczeklodowy
forumforum

Tematy: 2
Wypowiedzi: 73
Post 2 napisany 2014-05-05 o godzinie 10:26:37.
Kolego, jeżeli jesteś zielony w temacie gastronomii i nie masz na tym polu doświadczenia to wynajmij kogoś, kto się tym zajmuje zawodowo i zapłać. 
Nie uzyskasz takiej wiedzy na forum. A jak uzyskasz to od różnych pseudodoradców, którym jedynym zadaniem jest sprzedać ci sprzęt gastronomiczny, który niekoniecznie potrzebujesz. 
Burgerownia to wbrew pozorom jest skomplikowana gastronomia, i to nie jest prosty fastfood. Masz tu obróbkę mięsa, warzyw, zapewne zmywalnię naczyń bo na jednorazowych tego nie widzę, a jak chcesz mieć i piwo - to dochodzi temat koncesji. Nie poradzisz sobie sam. 

Kolejna rzecz to pieniądze. Jeżeli lokal chcesz otwierać tylko na bazie dotacji z PUP to daj sobie spokój. Te 18 tysięcy co oni dają starczy ci może na dwie łazienki, wentylację i kilka punktów wodno/ściekowych. A gdzie kuchnia, lodówki, blaty, sprzęty drobne, grill,  wilk do mięsa, porcelana, etc... I w końcu kasa na pierwszy rozruch i zatowarowanie. 

Co do sponsoringu przez wymienione przez ciebie firmy. To co realnie możesz dostać do szklanki od pepsi czy coli, ewentualnie parasole od browaru. Nikt ci nie wyposaży lokalu w krzesła czy stoły, zapomnij o tym. Takie coś browary robią tylko w bardzo dobrych punktach, typu rynek w Krakowie czy Nowy Świat w Warszawie traktując to jako reklamę. 

Piszesz też, że lokal jest po mięsnym i w dobrym stanie. Ale i tak musisz tam zrobić remont.

Autor: HACPASZ Hanna Półtorak

Tematy: 25
Wypowiedzi: 554
Post 3 napisany 2014-05-07 o godzinie 09:30:46.
Witam serdecznie jeżeli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej na temat
- jak wyposażyć lokal gastronomiczny ( sprzęt gastronomiczny nowy/używany, ustawienie urządzeń w ciągi technologiczne)
- organizacja pracy w lokalu oraz organizacja wydawania potraw w zalezności od jego wielkości
- technologia przygotowywania potraw : surowiec czy półprodukt
- rejestracja w SANEPID wymagana dokumentacja 
to zapraszam na szkolenie, które odbędzie się w Warszawie w dniu 14.05.2014. Szczegóły dotyczące szkolenia nt MOja Gastronomia od czego zacząć znajdziesz w zakładce Ogłoszenia lub pod mailem poltorak@haccp-gmp.home. Warsztaty, które  organizujemy nie mają charakteru  wyłącznie wykładu i przekazania suchych informacji wynijakących z przepisów prawa ale również na dyskujsji pomiędzy uczestnikami i prowadzącym na temat organizacji pracy w gastronomii, w miarę możliwośći odpowiadamy również na wszystkie trapiące uczestników pytania zapraszamy

Autor: gastromex
forumforumforumforumforum

Wypowiedzi: 266
Post 4 napisany 2014-05-08 o godzinie 06:01:16.
Jesli potrzebujesz pomocy w zakresie dostosowania lokalu, odezwij się do mnie na maila. Przygotowujemy wszelkie formalności w zakresie odbioru sanepidu i dostosowaniu lokalu:
gastromex@wp.pl   lub telefonicznie: 531 801 101

Post 5 napisany 2014-06-08 o godzinie 13:46:41.
Odnawiam

Autor: gastropiec

Wypowiedzi: 15
Post 6 napisany 2014-06-09 o godzinie 09:53:46.
Zajmujemy się profesjonalnym  wyposażaniem gastronomii i doradztwem.
Proszę o kontakt 504-403-274 lub 48/331-03-81, podam Panu odpowiedzi.

Pozdrawiam

www.gastropiec-sklep.pl

www.gastropiec.pl

Post 7 napisany 2014-07-11 o godzinie 12:31:24.
Witam ponownie, przeglądam co jakiś czas lokale i nie ma zbyt odpowiedniego dla mnie, tzn jest dosłownie w samym centrum bardziej się nie da 70m2 a koszt najmu 3000tys zł no myślę po rozmowie z właścicielem lokalu dało by się dojść do 2 tysięcy. Ale obliczając miesięczne koszta trochę mnie to przerasta. 
2200 lokal z rachunkami + 300zł ZUSu ( tym ze zniżką na pierwsze 2 lata ) + około 1500 dla pracownika = 4tyś złotych.

Ile bym musiał sprzedać Burgerów i piwa aby po prostu wyjść na 0. Dziennie w dni pn-czw liczę że mniej więcej 20 burgerów będzie. Kalkulując zyski z 1 Burgera po miesiącu wychodzi że będę na 0. 
Co o tym myślicie ? Może lokal jest zbyt drogi ?

Autor: misiaczeklodowy
forumforum

Tematy: 2
Wypowiedzi: 73
Post 8 napisany 2014-07-12 o godzinie 01:07:49.
DandF napisał(a) w dniu 2014-07-11 o godzinie 12:31:24:
Witam ponownie, przeglądam co jakiś czas lokale i nie ma zbyt odpowiedniego dla mnie, tzn jest dosłownie w samym centrum bardziej się nie da 70m2 a koszt najmu 3000tys zł no myślę po rozmowie z właścicielem lokalu dało by się dojść do 2 tysięcy. Ale obliczając miesięczne koszta trochę mnie to przerasta. 
2200 lokal z rachunkami + 300zł ZUSu ( tym ze zniżką na pierwsze 2 lata ) + około 1500 dla pracownika = 4tyś złotych.

Ile bym musiał sprzedać Burgerów i piwa aby po prostu wyjść na 0. Dziennie w dni pn-czw liczę że mniej więcej 20 burgerów będzie. Kalkulując zyski z 1 Burgera po miesiącu wychodzi że będę na 0. 
Co o tym myślicie ? Może lokal jest zbyt drogi ?

Człowieku, nie zabieraj się za tematy, o których nie masz pojęcia.
Jak ty to liczysz?
Jeżeli właścicielowi zapłacisz 2000 za lokal, to jakim cudem z rachunkami to ma być 2200? Prąd, woda, gaz, ogrzewanie kosztują twoim zdaniem 200 zł miesięcznie? Dopisz do tego jedynkę na początku, wtedy masz rzeczywisty koszt.
1500 to koszt pracownika? Pomyliłeś Polskę z Chinami? Człowiek ma u ciebie pracować za miskę sałaty?  Jeżeli masz lokal otwarty 7 dni w tygodniu, chociaż przez 10 godzin dziennie, to masz 300 godzin roboczych. 300 godzin przez 1500 złotych, to jest 5 zł na godzinę brutto!!!! Jaja sobie robisz?
Do miesięczny kosztów dolicz jeszcze: środki czystości, wywóz śmieci, jakieś ulotki, straty

Nie obraź się, ale moim zdaniem nie masz zielonego pojęcia o interesie za który się zabierasz. Zacznij na początek handlować warzywami. Kup tanio na giełdzie, sprzedaj trochę drożej gdzieś na osiedlu, i naucz się w ten sposób robić biznes. Potem bierz się za gastronomię.

NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE

System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168
Data: 2025-11-25
Czas: 04:43:15
DODAJ ODPOWIEDŹ DO TEMATU: BURGEROWNIA / LOKAL 100M2 - PROSZĘ O POMOC
Aby dodać odpowiedź do tematu należy się zalogować.

Jeśli nie masz konta, skorzystaj z bezpłatnej rejestracji.
FORUM GASTRONOMICZNE
Temat "burgerownia / lokal 100m2 - proszĘ o pomoc" w grupie "otwieram lokal gastronomiczny"
OSTATNIO DODANE TEMATY: Zwiększ zamówienia online i widoczność swojej restauracji – dołącz do Tuzjemy!    Ubrania kucharskie: Bluzy, zapaski, fartuchy. Kupuj w naszym sklepie internetowym   

STRONA GŁÓWNA     O NAS     REGULAMIN     REKLAMA     KONTAKT    
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.