FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: ZAKUP SPRZęTU |
|||||||
Autor:
klipo1906
Tematy: 2 Wypowiedzi: 2 |
Witam,
Potrzebuję porady odnośnie zakupu sprzętu do budki gastronomicznej. Potrzebuję urządzeń do: opiekania zapiekanek, opiekania bułek i mięsa do kebaba, podgrzewania hamburgerów. Czy ktoś mi może polecić jakieś urządzenia? Dodam, że dopiero zaczynam przygodę z gastronomią i kompletnie się na tym nie znam. Z góry dziękuję za każdą odpowiedź. |
||||||
REKLAMA |
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
Autor:
Gastrosystem
Wypowiedzi: 2 |
Witaj,
Jeśli chodzi o urządzenia do opiekania to z racji tego że ma być to "budka gastronomiczna" to nie potrzebujesz wygórowanego sprzętu. Wystarczy opiekacz do zapiekanek jedno lub dwu poziomowy np. Stalgast lub Hendi. Do kebaba opiekacz np. RedFox lub Potis. Oczywiście wszystko zależy od tego czy używać będziesz zasilania gazem czy elektryk. Na allegro znajdziesz jakieś tanie, nieduże urządzenia tego typu. A jeśli masz zamiar kupić nowe to pisz na priv. Mogę zaoferować potrzebny sprzęt. Pozdrawiam Patryk |
||||||
Autor:
gastromex
Wypowiedzi: 261 |
Jesli masz więcej pytań dotyczących urzazenia,przepisów, to zadzowń: 531 801 101, bo tak pisząc i pytając, nie wyczerpiesz tematu
|
||||||
Autor:
basari
Wypowiedzi: 3 |
Witam. ja prowadze taka budke wiece jeżeli potrzebujesz pomocy , pisz na priv. Chetnie pomoge .
|
||||||
Autor:
misiaczeklodowy
Tematy: 2 Wypowiedzi: 73 |
Gastrosystem napisał(a) w dniu 2014-07-01 o godzinie 12:59:14: Witaj, Jeśli chodzi o urządzenia do opiekania to z racji tego że ma być to \"budka gastronomiczna\" to nie potrzebujesz wygórowanego sprzętu. Patryk Kolejny sprzedawca sprzętu, który pisze bzdury. Jakie to ma znaczenie, czy lokal jest budką, czy pałacem? Sprzęt się dobiera na podstawie ilości klientów, a nie wielkości, czy jakości lokalu. Jeżeli to jest budka, to właśnie sprzęt powinien być dobry, bo szybki i wydajny. Tani opiekacz do zapiekanek będzie się rozgrzewał 15 minut, dobry - minutę. I to samo z resztą. |
||||||
Autor:
Gastrosystem
Wypowiedzi: 2 |
misiaczeklodowy napisał(a) w dniu 2014-07-15 o godzinie 10:55:40: Jeżeli to jest budka, to właśnie sprzęt powinien być dobry, bo szybki i wydajny. Tani opiekacz do zapiekanek będzie się rozgrzewał 15 minut, dobry - minutę. I to samo z resztą. Nie polecam na początek kupować drogiego sprzętu do małej gastronomii, tym bardziej, że autor nie ma doświadczenia w tej dziedzinie. Dodatkowo nie znamy lokalizacji i budżetu, a założenie że lokal nie odgrywa ważnej roli w wyborze urządzeń jest wg. mnie błędne. Pozdrawiam |
||||||
Autor:
misiaczeklodowy
Tematy: 2 Wypowiedzi: 73 |
Gastrosystem napisał(a) w dniu 2014-07-16 o godzinie 10:06:28: Nie polecam na początek kupować drogiego sprzętu do małej gastronomii, tym bardziej, że autor nie ma doświadczenia w tej dziedzinie. Dodatkowo nie znamy lokalizacji i budżetu, a założenie że lokal nie odgrywa ważnej roli w wyborze urządzeń jest wg. mnie błędne. Pozdrawiam Ja nie mówię o drogim sprzęcie, ja mówię o sprzęcie wydajnym. W ubiegłym roku robiłem technologię dla niewielkiego baru, z bułkami. Kanapki, zapiekanki i wszystko w bułce. Lokal był malutki, bo 24 metrowy i właściciel postanowił kupić jakieś cuda, byle taniej. I nie dał rady. Bo piec do zapiekanki łapał mu temperaturę w 10 minut, a frytkownica błyskawicznie paprała fryturę, bo nie było strefy zimna. I przykład w drugą strone. Robiłem ostatnio poprawki w kuchni w domu weselnym, który został zrobiony tak, że właściciela ktoś wydymał na grubą kasę. W domu weselnym sala na 80 osób, jedna, a w kuchni: dwie patelnie uchylne, rational na 12 blach, cztery taborety, sześciometrowa komora chłodnica i trzymetrowa mroźnicza!!! Te 80 osób można wydać na trzech dużych lodówkach, jakieś konwekcji 4 blachy, i jednym taborecie do ziemniaków. Tak więc to nie jakość lokalu, ale oczekiwana wydajność decyduje o jakości i ilości sprzętu. Można mieć super wypasioną restaurację z małą ilością stolików i wówczas wystarczy wręcz domowa kuchenka. A można mieć przysłowiową budkę z kebabem, gdzie trzeba zapieprzać z gazowymi frytkownicami i piecami kwarcowymi, bo inaczej się nie ujedzie. |
||||||
Autor:
basari
Wypowiedzi: 3 |
To może wypowiem się ja ... mam już doświadczenie w malej gastronomii.
Sprzet jest wazny , najważniejszy ,bo dzięki tym wszystkim urządzeniom masz możliwość przygotowania odpowiednej potrawy dla klienta,ale nie musi on być za mega wielkie pieniądze. Posiadam 10m2 budke i mam zainstalowany w srodku piec do pizzy jednokomorowy , bo 1.chcialam żeby zapiekanki , które sama robie miały idealny smak , a po 2 piec jest zamykany i nie oddaje tak dużo ciepla na zewnątrz jak zwykly opiekacz ( taki tez mam w razie awarii pieca). Jeżeli chcesz mieć kebaba i opiekacz do zapiekanek to zycze powodzenia jeżeli ktoś wytrzyma w takim cieple. Wiem to wszystko z własnego doświadczenia - od kiedy mam kebaba w budce mam ok 38-40 stopni . Bardzo ważnym urządzeniem jest okap , duzy i porządny, tylko na pewno nie grawitacyjny. Musi wyciagac cieplo z kebaba i opary z frytownicy, a te sa najgorsze. Bulki do hamburgera i do kebaba opiekam w grillu kontaktowy ( hendi ) . Zobacz oferte makro , bo tam kupiłam trochę sprzętu po dobrych cenach np. grill hendi( dol gladki, dol ryflowany) za 900 zl brutto. |
||||||
Autor:
spec gastronomiczny
Wypowiedzi: 126 |
Najważniejsze to dobrze dobrać sprzęt do potrzeb Klienta, sama jakość urządzeń to już 2 temat. Niestety bardzo często sprzęt jest źle dobrany tzn Klient kupuje coś z czego albo wcale nie korzysta albo coś nie daje rady lub jest zbyt mocne/wydajne. Na dzisiaj to pewnie co by nie było kupione to jest zbliżonej jakości, a ważnym elementem jest serwis czy szybko zareaguje oraz czy ma dostęp do części bo choćby był najlepszy sprzęt i przy jego awarii nie będzie części to lipa.
|
||||||
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 3.81.222.152 Data: 2024-03-28 Czas: 09:24:42 |
|||||||
FORUM GASTRONOMICZNE |
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|