![]() |
| FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: ZASILANIE NIEZALEżNE W MOBILNEJ GASTRONOMII |
|||||||
|
Autor:
etroosk
Tematy: 2 Wypowiedzi: 4 |
Witam
zamierzam otworzyć mobilną gastronomię w aucie typu Fiat Ducato, będzie to sprzedaż hamburgerów i frytek. Niestety nie mam możliwości podłączenia zewnętrznego źródła energii. Stąd moje pytanie: jakie mogę mieć zasilanie dla urządzeń: lodówka - 90W, okap (wyciąg) 115W, oświetlenie led 12V - 30W, pompka do wody 12V - 20W i przetwornica. Razem ok. 250W - 300W + przetwornica. Czy mogę podłączyć to do akumulatora? Jeżeli tak, to jakiego? Jakiej mocy przetwornicy będę potrzebował dla tych urządzeń? Grill i frytownica na gaz Wolałbym uniknąć podłączania pod agregat ze względu na koszta. Dzięki. Pozdrawiam |
||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
|
Autor:
pacman
Wypowiedzi: 5 |
Witam
Przetwornica potrzebna jest najlepiej z pełnym sinusem pod lodówkę i okap. Minimalna jej moc to suma tych urządzeń i trzeba przyjąć zapas min. 20%. Oświetlenie i pompka podłączana jest bezpośrednio z akumulatora. Proponuję przetwornicę 300W, albo większą z zapasem na przyszłość. Pozdrawiam |
||||||
|
Autor:
etroosk
Witam, dziękuję za odpowiedź. Ale czy da rade podłączyć lodówkę pod zewnętrzny, dodatkowy akumulator, czy muszę kupić agregat? Jeśli mogę dać akumulator, to jakiej musi być pojemności?
pozdrawiam |
||||||
|
Autor:
pacman
Wypowiedzi: 5 |
Lodówka 90W + okap 115W = 205W
Akumulator 100Ah daje moc 1,2kWh, czyli powinien wystarczyć na jakieś 6 godzin użytkowania lodówki i okapu. Z teorii tak to wychodzi. Pozdrawiam |
||||||
|
Autor:
etroosk
Dzięki. Myślałem nad zakupem akumulatora 150Ah. Okap będzie używany tylko czasami więc myślę że wystarczy. Pozdrawiam
|
||||||
|
Autor:
marcin3city
Wypowiedzi: 4 |
etroosk napisał(a) w dniu 2014-06-06 o godzinie 21:42:26: Dzięki. Myślałem nad zakupem akumulatora 150Ah. Okap będzie używany tylko czasami więc myślę że wystarczy. Pozdrawiam jak zamierzasz go ładować? podłączyć pod ładowanie samochodu i uruchamiać auto co powiedzmy kilka godzin? co z lodówką w nocy kiedy powiedzmy lokal będzie zamknięty przez kilka godzin? Nie odbieraj moich uwag źle, sam zastanawiam się nad właśnie zasilaniem i chcę przemyśleć wszystko. |
||||||
|
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
|
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.218 Data: 2026-04-15 Czas: 04:39:20 |
|||||||
| FORUM GASTRONOMICZNE | |||||||
|
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|