FORUM     OGŁOSZENIA    

STRONA GŁÓWNA / FORUM GASTRONOMICZNE / ZASILANIE NIEZALEżNE W MOBILNEJ GASTRONOMII
SZUKANA FRAZA: NOWE TEMATY    OSTATNIE KOMENTARZE    GORĄCE TEMATY   
FORUM GASTRONOMICZNE NOWY TEMAT
TEMAT FORUM:

ZASILANIE NIEZALEżNE W MOBILNEJ GASTRONOMII

Autor: etroosk

Tematy: 2
Wypowiedzi: 4
Post 1 napisany 2014-06-02 o godzinie 17:56:05.
Witam 
zamierzam otworzyć mobilną gastronomię w aucie typu Fiat Ducato, będzie to sprzedaż hamburgerów i frytek. Niestety nie mam możliwości podłączenia zewnętrznego źródła energii. Stąd moje pytanie: 
jakie mogę mieć zasilanie dla urządzeń: 
lodówka - 90W, okap (wyciąg) 115W, oświetlenie led 12V - 30W, pompka do wody 12V - 20W i przetwornica. Razem ok. 250W - 300W + przetwornica. 
Czy mogę podłączyć to do akumulatora? Jeżeli tak, to jakiego? Jakiej mocy przetwornicy będę potrzebował dla tych urządzeń?  Grill i frytownica na gaz
Wolałbym uniknąć podłączania pod agregat ze względu na koszta. 
Dzięki. Pozdrawiam

REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130

Autor: pacman

Wypowiedzi: 5
Post 2 napisany 2014-06-06 o godzinie 21:07:26.
Witam
Przetwornica potrzebna jest najlepiej z pełnym sinusem pod lodówkę i okap. Minimalna jej moc to suma tych urządzeń i trzeba przyjąć zapas min. 20%. Oświetlenie i pompka podłączana jest bezpośrednio z akumulatora. Proponuję przetwornicę 300W, albo większą z zapasem na przyszłość.
Pozdrawiam

Post 3 napisany 2014-06-06 o godzinie 21:13:30.
Witam, dziękuję za odpowiedź. Ale czy da rade podłączyć lodówkę pod zewnętrzny, dodatkowy akumulator, czy muszę kupić agregat? Jeśli mogę dać akumulator, to jakiej musi być pojemności? 
pozdrawiam

Autor: pacman

Wypowiedzi: 5
Post 4 napisany 2014-06-06 o godzinie 21:31:20.
Lodówka 90W + okap 115W = 205W
Akumulator 100Ah daje moc 1,2kWh, czyli powinien wystarczyć na jakieś 6 godzin użytkowania lodówki i okapu. 
Z teorii tak to wychodzi.
Pozdrawiam

Post 5 napisany 2014-06-06 o godzinie 21:42:26.
Dzięki. Myślałem nad zakupem akumulatora 150Ah. Okap będzie używany tylko czasami więc myślę że wystarczy. Pozdrawiam

Autor: marcin3city

Post 6 napisany 2014-06-16 o godzinie 01:43:32.
etroosk napisał(a) w dniu 2014-06-06 o godzinie 21:42:26:
Dzięki. Myślałem nad zakupem akumulatora 150Ah. Okap będzie używany tylko czasami więc myślę że wystarczy. Pozdrawiam

jak zamierzasz go ładować? podłączyć pod ładowanie samochodu i uruchamiać auto co powiedzmy kilka godzin? co z lodówką w nocy kiedy powiedzmy lokal będzie zamknięty przez kilka godzin? Nie odbieraj moich uwag źle, sam zastanawiam się nad właśnie zasilaniem i chcę przemyśleć wszystko.

NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE

System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.218
Data: 2026-04-15
Czas: 04:39:20
DODAJ ODPOWIEDŹ DO TEMATU: ZASILANIE NIEZALEżNE W MOBILNEJ GASTRONOMII
Aby dodać odpowiedź do tematu należy się zalogować.

Jeśli nie masz konta, skorzystaj z bezpłatnej rejestracji.
FORUM GASTRONOMICZNE
Temat "zasilanie niezależne w mobilnej gastronomii" w grupie "mobilna gastronomia"
OSTATNIO DODANE TEMATY: Gastronomia a wymagania Sanepidu    ekspres do kawy ascaso   

STRONA GŁÓWNA     O NAS     REGULAMIN     REKLAMA     KONTAKT    
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.