FORUM     OGŁOSZENIA    

STRONA GŁÓWNA / FORUM GASTRONOMICZNE / JAKA KUCHNIA W BISTRO: ELEKTRYCZNA CZY GAZOWA?
SZUKANA FRAZA: NOWE TEMATY    OSTATNIE KOMENTARZE    GORĄCE TEMATY   
FORUM GASTRONOMICZNE NOWY TEMAT
TEMAT FORUM:

JAKA KUCHNIA W BISTRO: ELEKTRYCZNA CZY GAZOWA?

Autor: anka

Wypowiedzi: 1
Post 1 napisany 2014-05-14 o godzinie 15:25:24.
Dzień dobry
Otwieramy w kilka osób lokal/klubokawiarnię z bistro. Mam pytanie odnośnie kuchni i kuchenek. Otóż okazało sie, że na obecnym etapie nie możemy podłączyć gazu, wymaga to budowania odrebnego komina na zewnątrz budynku. Koszt ok 8 -10 tys. W związku z tym zastanawiamy się także nad zakupem kuchenki elektrycznej lub indukcyjnej. Od razu napiszę, że w naszym lokalu nie będziemy przetwarzać mięsa, jaj. Raczej dziennie będzie przygotowywane duży garnek zupy, oraz pieczone tarty, podgrzewane kanapki itp. Proszę o radę w co warto zainwestować. Czy opłaty za energię elektryczna przy używaniu kuchenek powiedzmy przez 8 godzin dziennie sa o wiele wyższe niż w przypadku kuchenki gazowej? A może warto wybudować komin i załozyc gaz?? Lokal jest przeznaczony na ok 40- 50 osób, ale jak napisałam nie jest restauracją raczej bistro z menu przekąskowym.

REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130

Autor: HACPASZ Hanna Półtorak

Tematy: 25
Wypowiedzi: 554
Post 2 napisany 2014-05-16 o godzinie 10:02:19.
podejrzewam że kwsestia dodatkowego komina to nie tylko sprawa doboru urządzeń ale zapewnienia w lokalu odpowiedniej wentylacji, którą nalezy zapewnić bez względu na to czy stosuje się urządzenia gazowe czy elektryczne.  Trudno mi się wypowiadac na temat różnicy w kosztach tą sprawę pozostawiam praktyką ale napewno stosowanie urządzeń elektrycznych jest droższe niz gazowych.

Osoby zainteresowane informacjami na temat organizacji pracy w lokalach gastronomicznych (materiały wykończeniowe, ustawienie urządzeń, dokumentacjia wymagana przez Sanepid oraz zasady rejestracji) zapraszam na kolejną edycje warsztatów Moja gastronomia od czego zacząć szczegoły w zakładce Ogłoszenia. szkolenie będzie odbywało się w Warszawie dnia 05.06.2014

Autor: misiaczeklodowy
forumforum

Tematy: 2
Wypowiedzi: 73
Post 3 napisany 2014-05-21 o godzinie 10:06:27.
anka napisał(a) w dniu 2014-05-14 o godzinie 15:25:24:
Dzień dobry
Otwieramy w kilka osób lokal/klubokawiarnię z bistro. Mam pytanie odnośnie kuchni i kuchenek. Otóż okazało sie, że na obecnym etapie nie możemy podłączyć gazu, wymaga to budowania odrebnego komina na zewnątrz budynku. Koszt ok 8 -10 tys. W związku z tym zastanawiamy się także nad zakupem kuchenki elektrycznej lub indukcyjnej. Od razu napiszę, że w naszym lokalu nie będziemy przetwarzać mięsa, jaj. Raczej dziennie będzie przygotowywane duży garnek zupy, oraz pieczone tarty, podgrzewane kanapki itp. Proszę o radę w co warto zainwestować. Czy opłaty za energię elektryczna przy używaniu kuchenek powiedzmy przez 8 godzin dziennie sa o wiele wyższe niż w przypadku kuchenki gazowej? A może warto wybudować komin i załozyc gaz?? Lokal jest przeznaczony na ok 40- 50 osób, ale jak napisałam nie jest restauracją raczej bistro z menu przekąskowym.

Jeżeli chcesz gotować garnek zupy dziennie, to indukcja ci wystarczy. Koszty prądu są mniej więcej dwa razy takie jak gazu, ale bez przesady. Przy takiej skali zużycia to pewnie ze 100 złotych różnicy miesięcznie. 
Przyłącze gazowe - w zależności od tego skąd będzie prowadzony gaz to koszt od 15 tysięcy wzwyż. Do tego dochodzą odbiory, i zupełnie inna wentylacja. Ja bym sobie dał spokój.

NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE

System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.55
Data: 2026-01-13
Czas: 10:54:39
DODAJ ODPOWIEDŹ DO TEMATU: JAKA KUCHNIA W BISTRO: ELEKTRYCZNA CZY GAZOWA?
Aby dodać odpowiedź do tematu należy się zalogować.

Jeśli nie masz konta, skorzystaj z bezpłatnej rejestracji.
FORUM GASTRONOMICZNE
Temat "jaka kuchnia w bistro: elektryczna czy gazowa?" w grupie "otwieram lokal gastronomiczny"
OSTATNIO DODANE TEMATY: ekspres do kawy ascaso    Zwiększ zamówienia online i widoczność swojej restauracji – dołącz do Tuzjemy!   

STRONA GŁÓWNA     O NAS     REGULAMIN     REKLAMA     KONTAKT    
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.