FORUM     OGŁOSZENIA    

STRONA GŁÓWNA / FORUM GASTRONOMICZNE / Z FAST FOODU NA SLOW FOOD
SZUKANA FRAZA: NOWE TEMATY    OSTATNIE KOMENTARZE    GORĄCE TEMATY   
FORUM GASTRONOMICZNE NOWY TEMAT
TEMAT FORUM:

Z FAST FOODU NA SLOW FOOD

Autor: Parsi

Tematy: 3
Wypowiedzi: 11
Post 1 napisany 2014-04-25 o godzinie 21:34:03.
Chcę zmienić swój lokal który został odebrany jako fast food, na slow food. Opiszę jak to wygląda obecnie. Mam piwo i kawę, produkty z obróbką termiczną, jeden zlew dwukomorowy na kuchni, jeden zlew jednokomorowy przy wydawaniu. Do tego zmywarkę z wyparzarką. Nie mam pozwolenia na wydawanie posiłków na talerzach z uwagi na brak drogi czysta-brudna. 

Slow-food mogę podawać w jednorazowych kartonikach, żaden problem. Dochodzi sprawa: 
- obierania, krojenia i przechowywania warzyw,
- przygotowania i przechowywania mięsa,
- wypieku i przechowywania bułek,
Wiem że przechowywać półprodukty i surowce mogę w jednej lodówce w opisanych pojemnikach.
Czy do obierania i krojenia warzyw, przygotowania mięsa (robienie kotletów) i robienie bułek potrzebne mi są jakieś dodatkowe pomieszczenia? Czy wystarczy dodatkowy zlewozmywak i rozgraniczenie blatów pod warzywa, mięso i bułki? Ewentualnie rozgraniczenie czasowe (np. bułki mogę piec rano przed otwarciem).

Będę wdzięczny za porady
Blog na temat prowadzenia knajpy
www.niepoddawajsie.pl

REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130

Autor: misiaczeklodowy
forumforum

Tematy: 2
Wypowiedzi: 73
Post 2 napisany 2014-04-28 o godzinie 09:42:32.
obieranie i krojenie warzyw - czyli przygotowania warzyw, osobny zlew i blat
przygotowanie mięsa - czyli mycie mięsa i jego przygotowalnia, kolejny zlew i blat
nie wiem z czego ma być pieczywo, ale jakby pojawiły się w nim jajka potrzebne byłoby kolejne pomieszczenie

Podsumowując: nie ma fizycznej możliwości robienia w lokalu fast food - czyli z półproduktów takich samych produktów jak z pełną kuchnią.
Wydzielony blat nie wystarczy, muszą być osobne pomieszczenia.

Autor: Parsi

Tematy: 3
Wypowiedzi: 11
Post 3 napisany 2014-04-28 o godzinie 16:37:25.
Dzięki za odpowiedź. Czy dodatkowe blaty o których piszesz mogą mieć małe rozmiary, np 1mx1,5m jeśli byłoby to wystarczające do przygotowania warzyw/mięsa? Czy zlewy mogą być jednokomorowe? A co za tym idzie, czy jeden zlew dwukomorowy z dwoma kranami będzie dobry?
Blog na temat prowadzenia knajpy
www.niepoddawajsie.pl

Autor: misiaczeklodowy
forumforum

Tematy: 2
Wypowiedzi: 73
Post 4 napisany 2014-04-28 o godzinie 19:31:22.
Parsi napisał(a) w dniu 2014-04-28 o godzinie 16:37:25:
Dzięki za odpowiedź. Czy dodatkowe blaty o których piszesz mogą mieć małe rozmiary, np 1mx1,5m jeśli byłoby to wystarczające do przygotowania warzyw/mięsa? Czy zlewy mogą być jednokomorowe? A co za tym idzie, czy jeden zlew dwukomorowy z dwoma kranami będzie dobry?

Źle przeczytałeś :-) Blaty nie wystarczą. Musisz mieć osobne pomieszczenia: przygotowalnia mięsa + zlew z ociekaczem, przygotowalnia warzyw + zlew z ociekaczem, ewentualnie trzecie pomieszczenie do jajek

NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE

System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168
Data: 2025-11-25
Czas: 04:41:20
DODAJ ODPOWIEDŹ DO TEMATU: Z FAST FOODU NA SLOW FOOD
Aby dodać odpowiedź do tematu należy się zalogować.

Jeśli nie masz konta, skorzystaj z bezpłatnej rejestracji.
FORUM GASTRONOMICZNE
Temat "z fast foodu na slow food" w grupie "otwieram lokal gastronomiczny"
OSTATNIO DODANE TEMATY: Zwiększ zamówienia online i widoczność swojej restauracji – dołącz do Tuzjemy!    Ubrania kucharskie: Bluzy, zapaski, fartuchy. Kupuj w naszym sklepie internetowym   

STRONA GŁÓWNA     O NAS     REGULAMIN     REKLAMA     KONTAKT    
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.