![]() |
| FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: SAMOCHOD GASTRONOMICZNY DO SPRZEDAZY LODOW PROSZE O POMOC. |
|||||||
|
Autor:
=Pat=
Wypowiedzi: 2 |
Witam serdecznie wszystkich na tym forum.
Kilka pytan do specjalistow ktorzy znaja sie na temacie. Chcialem dowiedziec sie kilku aspektow zanim wybiore sie do urzedow czy sanepidow. Po pierwsze to czy taki obwozny handel lodami sie jeszcze oplaca ? Mieszkam w okolicy wsi gdzie w lecie odbywa sie masa jarmarkow festynow it. posiadamy tez kilka jezior i rzeka gdzie tez znajduja sie plaze. Budki z Fast Foodami sa tutaj czestym widokiem lecz budka z lodami miesci sie tylko w budynkach. Dodatkowo w dni ktore nie odbywaja sie zadne imprezy objazdowka po wsach i osiedlach miejskich wchodza w gre. Co o tym myslicie ? Czy to moze miec sens ? Mam mozliwosc kupienia samochodu 'lodziarki' w Anglii za przyzwoite pieniadze. Pytanie jakie warunki prawne musze spelnic azeby ruszyc z tematem ? Jak to wyglada od strony sanepidu ( Samochod jezdzil w UK a wiec jest w pelni wyposazony) O czym musze sie upewnic przed startem lub tez kupnem. Dzieki wielkie za pomoc takiej zielonej osobie w tym temacie Pozdrawiam ! |
||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
|
Autor:
HACPASZ Hanna Półtorak
Tematy: 25 Wypowiedzi: 554 |
Witam serdecznie: Sprzedaż lodów opakowanych lub lodów kulkowych przechowywanych w ladzie chłodniczej nie budzi zastrzeżeń SANEPIDU i bez większych problemów dostaniesz na nie zgodę. Więcej problemów jest z lodami włoskimi przygotowywanymi na miejscu (zgoda warunkowana jest dostępem do bieżącej wody wodociągowej)
W samochodzie musi znajdować się odpowiednia ilość urządzeń chłodniczych: zamrażarki i lada chłodnicza, w której lody będą eksponowane. Oprócz tego umywalka do mycia rąk (może być zasilana wodą z baniaków, podstawa żeby była to woda spożywcza). Na 14 dni przed rozpoczęciem działalności nalezy zgłosić się do SANEPIDU na odbiór SANEPIDU. Nalezy także opracować dokumentację Dobrej Praktyki HIgienicznej. POzdrawiam Hanna Półtrak poltorak@haccp-gmp.home.pl |
||||||
|
Autor:
=Pat=
Wypowiedzi: 2 |
Witam
Pomijajac fakt ze ten kraj jest chory jezeli chodzi o roznego typu pozwolenia i dokumantacje, widze ze niema mozliwosci na sprzedaz lodow wloskich z samochodu. Jadac po osiedlu i zatrzymujac sie co 50m niema mozliwosci podlaczenia sie pod bierzaca wode wodociagowa. Inaczej sprawa wyglada na roznego typu festynach i imprezach mijskich oraz plenerowych. Czy dobrze rozumiem ? Czy da sie to w jakis sposob obejsc ? Pozdrawiam |
||||||
|
Autor:
Talent
Tematy: 3 Wypowiedzi: 12 |
Zbiornik na wode, zestaw hydroforowy i po problemie.
|
||||||
![]() Autor: BANNERT- Przyczepy Gastro ![]() Wypowiedzi: 48 |
Mam ten sam problem z przyczepami w Katowicach, Panie w sanepidzie kategoryczne odmawiają wydania zgody na sprzedaż świderków. Produkowałem ostatnio kilkanaście przyczep dla klienta do sprzedaży lodów włoskich i klient załatwił odbiory sanepidu bez problemu.
Z rozmowy wynika, że sanepid nie ma argumentów do odmowy, tłumaczą się raczej tym, że mają prawo zaostrzyć przepisy. Dziwne jest jednak to, że w jednych miastach ta sama przyczepa, tak samo wyposażona, w tej samej sieci franczyzowej może pracować, a w innym mieście takiej zgody sanepid nie wydaje. W dzisiejszych czasach coraz lepiej rozmawia się z urzędnikami np. w urzędach miast, urzędach skarbowych, pracownicy są coraz bardziej kompetentni i uprzejmi, jednak zupełnie inaczej wygląda to w sanepidzie. Zgraja osób, z których żadna nie potrafi podjąć decyzji i sama wymyśla problemy zamiast pomagać je rozwiązywać. Myślę, że zdecydowanie trzeba tam odmłodzić załogę, aby zmieniło się skostniałe spojrzenie na przedsiębiorców. Pani Haniu, czy można coś na to poradzić i tak przedstawić sprawę w sanepidzie żeby wyrazili zgodę na sprzedaż świderków z przyczepy? Pozdrawiam Marek
BANNERT- Przyczepy i Samochody Gastronomiczne
Sprzedaż / Serwis / Części / Remonty www.przyczepygastronomiczne.pl |
||||||
|
Autor:
HACPASZ Hanna Półtorak
Przy problemach z odbiorem nalezy odwołać się od decyzji inspektora do Kierownika Działu i ustalić warunki jakie powinny być spełnione. Z lodami jest problem bo jak dobrze Państwo zdajecie sobie z tego sprawę często są źródłem zatruć pokarmowych. Przy lodach "robionych" włoskmie czy świderki takie zagrożenie jest o wiele większe niż przy sprzedaży lodów kulkowych już gotowych z tego powodu natykają się Panstwo z problemi. NIe ma złotego środka na SANEPID mie również decyzje jego pracowników bardzo często zaskakują ...............
- |
||||||
|
Autor:
todob Wypowiedzi: 1 |
Witajcie,
Szukam pomocy w wyposażeniu, przerobieniu samochodu na sprzedaż lodów gałkowych + napoje + gofry ewent. naleśniki na wynos. Mam kawiarnię ale chciałbym bardziej mobilnie ruszyć w teren z lodami gałkowymi własnej produkcji. Aby obniżyć koszty - kupiłbym wóz po piekarni lub mieso/wedliny/ryby i próbował dostosować do sprzedaży lodów. Ktoś może mi pomoc w tym temacie? Największym problem jaki mam to wybór wozu. Pozdrawiam Tomek |
||||||
|
Autor:
Anna Zbrożek
Wypowiedzi: 3 |
zapraszam do obejrzenia mojego ogłoszenia, cena do negocjacji: FIAT DUCATO II 2003 2.0 Diesel do mobilnej gastronomii
|
||||||
![]() Autor: BANNERT- Przyczepy Gastro ![]() Wypowiedzi: 48 |
Witam,
Proszę kupić taki samochód po poczcie, piekarni lub z zabudową mięsną i podstawić go firmy BANNERT z Bytomia. Wykonujemy takie adaptacje na różnych samochodach. Możemy także wykonać kontener do zamontowania na dowolnym samochodzie, posiadamy stosowne uprawnienia i wystawiamy dokumenty do rejestracji. Na naszej stronie jest kilka zdjęć naszych samochodów i przyczep. W przypadku pytań proszę dzwonić. Pozdrawiam Marek 662-286-646
BANNERT- Przyczepy i Samochody Gastronomiczne
Sprzedaż / Serwis / Części / Remonty www.przyczepygastronomiczne.pl |
||||||
|
Autor:
HACPASZ Hanna Półtorak
zapraszam na szkolenie poświęcone zagadnieniom związanym z rozpoczęciem działalności w samochodach i lokalach gastronomicznych, powiemy na nim jak wyposażyć samochód, z jakich materiałów powinna być wykonana jego zabudowa , jakie dania można przygotowywać w samochodzie , na co nie zgodzi się SANEPID ......... Taka wiedza przyda się przyszłym posiadaczom samochodów i lokali gastronomicznych także w przypadku kiedy realizację projektu (adaptacja samochodu, przygotowanie lokalu gastronomicznego) zostawi się w rękach fachowców ..........
Zapraszamy Warszawa 20.11. 2014 Szczegóły dotyczące szkolenia wysyłamy mailem poltorak@haccp-gmp.home. pl, proszę także zaglądać w zakłądkę Ogłoszenia temat Szkolenia Moja gastronomia od czego zacząć. |
||||||
| SAMOCHOD GASTRONOMICZNY DO SPRZEDAZY LODOW PROSZE O POMOC. | |||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
|
Autor:
Krissuss88 Wypowiedzi: 5 |
A jak wygląda sprawa z produkcją lodów w foodtrucku - chodzi mi o lody gałkowe. Są na rynku maszyny do wyrobu takowych lodów (wystarczy wrzucić składniki do pojemnika i automat wyrabia lody i daje gotowy produkt). Czy sanepid uznaje takie rozwiązanie? Lody powstają w gotowych pojemnikach, które zasadniczo można albo przełożyć do większych kuwet albo zainstalować bezpośrednio w zamrażarce w postaci niewielkich kuwet/wiaderek.
|
||||||
|
Autor:
HACPASZ Hanna Półtorak
Tutaj decyzja może zapaść wyłącznie w Sanepidzie który będzie odbierała samochód (sanepid na terenie którego masz zarejestrowaną firmę) Sanepid wyraża zgodę na spzedaż lodów z automatu (kręconych, świderków itp), których proces wytwarzania jest podobny (gotowa masa lodowa wlewana jest do automatu, proces wytworzenia lodów odbywa się w maszynie) Jeżeli do wytworzenia lodów wykorzystywana byłaby gotowa masa lodowa to powinni się zgodzić. Jednak w przypadku tworzenia autorskich lodów (własna marka, receptura itp) polegających na mieszaniu surowców a nie wykorzystywaniu gotowej masy lodowej uzyskanie zgody może być problemem
Hanna Półtorak HACPASZ: projekty technologiczne pojazdów, dokumentacja GMP/GHP i HACCP |
||||||
|
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
|
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168 Data: 2025-11-25 Czas: 07:59:04 |
|||||||
| FORUM GASTRONOMICZNE | |||||||
|
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|