![]() |
| FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: SERIA PYTAń O MOBILNą GASTRONOMIę |
|||||||
|
Autor:
Alicja Wypowiedzi: 1 |
Witam,
od jakiegoś czasu śledzę pojawiające się na forum dyskusję, ale uczestniczką oficjalną zostaję właśnie dzisiaj. Pojawił się w mojej głowie pomysł na food trucka, w moim mieście takich cudów nie ma, a sądzę, że by się przydały. W dodatku miałby być to food truck z asortymentem, z którym się dotychczas nie spotkałam. Zaczęłam działać, czytać ustawy, zbierać informacje. Wczoraj wybrałam się do sanepidu, co by mi mądre głowy pewne kwestie wytłumaczyły. Spotkanie okazało się absolutnie bezsensowne. Dwie panie się śmiały, jeden pan pytał, co to znaczy "mobilna" i dlaczego nie znam polskiego odpowiednika, jedna pani się ulitowała i przekazała znaną już listę ustaw, ale na resztę pytań nie umiała bądź nie chciała odpowiedzieć. Może ktoś z Was, drodzy forumowicze, będzie umiał mi pomóc. 1. Jak to w końcu jest z tym odbiorem. Musi być, czy nie? 2. Jak wygląda sprawa HACCP, obowiązkowy czy dobrowolny certyfikat? 3. Czy sanepid respektuje harmonogram czasowy? 4. Które wymogi są nadrzędne, HACCP czy sanepidu? 5. Czy, gdybym zamówiła umyte, obrane i pokrojone warzywa, to czy mogłabym w samochodzie ugotować z nich zupę, albo po prostu je ugotować i doprawić? 6. Czy w przypadku zamówienia ugotowanego mięsa mogłabym je w trucku pokroić, połączyć z odpowiednimi innymi składnikami i podgrzać? 7. A może harmonogram czasowy pozwoliłby mi na obieranie, mycie i krojenie warzyw. A także sprawianie mięsa. Przy odpowiednim opracowaniu? Np. w godzinach, gdy truck nie pracuje, powiedzmy w nocy, od tej do tej zajmowałabym się obieraniem warzyw, potem, po czyszczeniu, od tej do tej, myciem, potem (...) 8. Czy zamontowanie zbiorników wodnych (woda czysta oraz brudna) niweluje problem podłączenia do wody bieżącej? 9. Czy jeżeli używam warzywa, owoce, nabiał i mięso, to czy każde z nich potrzebuje odrębnej lodówki, czy szuflady, czy półki, czy po prostu pojemnika? 10. Czy muszę pobierać próbki żywnościowe, czy to dotyczy jedynie stołówek itd? 11. Ile zlewów muszę mieć w takim food trucku? Dla każdego składnika? 12. Czy, jeżeli zajmuję się półproduktami mięsnymi, warzywnymi, nabiałem, to każde musi mieć własne pomieszczenie, czy kawałek blatu? Czy ten blat jest kwestią umowną, czy powinien być widocznie oddzielony? 13. Czy wytwarzanie prądu przez własny agregator niweluje konieczność podłączenia do sieci? 14. W jakiej odległości powinna znajdować się toaleta dla pracowników? W najbliższym food truckowi miejscu, a może do 1000 metrów? Są jakieś szczegółowe wytyczne? 15. Jak wygląda sprawa odpadów. Ustawiam śmietnik przed truckiem, a potem przyjeżdża specjalna służba i śmieci zabiera? (wiem, to dość głupie pytanie, ale naprawdę nie mam pojęcia) Póki co tyle pytań przychodzi mi do głowy, ale jestem pewna, że będą się mnożyć. Będę wdzięczna za każdą odpowiedź, bardzo bardzo wdzięczna. :) Nawet dam się najeść za darmo, jeżeli się uda ten food truck otworzyć :D |
||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
|
Autor:
PORCHETTA & BRUSCHETTA
Tematy: 2 Wypowiedzi: 23 |
Witam Panią
proszę napisać na ewertlub@interia.eu to podpowiem kilka rzeczy, Janek |
||||||
|
Autor:
HACPASZ Hanna Półtorak
Tematy: 25 Wypowiedzi: 554 |
Witam serdecznie
zagadnienia związane z rozpoczeciem pracy w gastronomii będą poruszane na kolejnej edycji Warsztatów MOja Gastronomia, które będą odbywały się w Warszawie 14.05.2014. Szczegoły w zakładce ogłoszenia serdecznie zapraszam Hanna Półtorak Powiemy o tym: - jak należy wyposażyć i urządzić kuchnię zarówno w lokalu gastronomicznym jak też w samochodzie czy busie - na jakie dania lansowane zdecydować się w lokalu w zależności od jego wielkości - Jak przygotować się do odbioru SANEPID (dokumentacja, zgłoszenie, zatrudnienie pracowników) |
||||||
|
Autor:
marcin3city
Wypowiedzi: 4 |
Z tego co się orientuję:
1. Jak to w końcu jest z tym odbiorem. Musi być, czy nie? tak, musi być odbiór przyczepy/trucka przez sanepid 2. Jak wygląda sprawa HACCP, obowiązkowy czy dobrowolny certyfikat? obowiązek 8. Czy zamontowanie zbiorników wodnych (woda czysta oraz brudna) niweluje problem podłączenia do wody bieżącej? Tak, woda kupowana w sklepie (duże butle), umowa na zrzut nieczystości z trucka/przyczepy np z jakaś stacją benzynową która posiada takie usługi 9. Czy jeżeli używam warzywa, owoce, nabiał i mięso, to czy każde z nich potrzebuje odrębnej lodówki, czy szuflady, czy półki, czy po prostu pojemnika? z tego co wiem to pojemnika, ale pewien 100% nie jestem 10. Czy muszę pobierać próbki żywnościowe, czy to dotyczy jedynie stołówek itd? słyszałem ze tak, ale również pewien nie jestem 13. Czy wytwarzanie prądu przez własny agregator niweluje konieczność podłączenia do sieci? tak 15. Jak wygląda sprawa odpadów. Ustawiam śmietnik przed truckiem, a potem przyjeżdża specjalna służba i śmieci zabiera? (wiem, to dość głupie pytanie, ale naprawdę nie mam pojęcia) Może umowa z gminą i opłacanie wywozu śmieci, zlokalizowanie większego śmietnika lub wyrzucanie do śmietników gminnych, najlepiej dowiedzieć się w swojej gminie o śmieci. na pozostałe pytania nie jestem w stanie udzielić odpowiedzi, może ktoś nam pomoże? Pozdrawiam Marcin |
||||||
|
Autor:
HACPASZ Hanna Półtorak
Tematy: 25 Wypowiedzi: 554 |
. Czy jeżeli używam warzywa, owoce, nabiał i mięso, to czy każde z nich potrzebuje odrębnej lodówki, czy szuflady, czy półki, czy po prostu pojemnika?
Wystarcza stosowanie pojemników w których przechowywane są poszczególne produkty spożywcze - tzn jedna duża lodówka ok 180 cm jest ok Czy muszę pobierać próbki żywnościowe, czy to dotyczy jedynie stołówek itd? Ten obowiązkek dotyczy wyłącznie zakładów żywienia zbiorowego tj stołowek zarówno szkolnych jak i pracowniczych. Gastronomia jako zakłady żywienia typu otwartego nie podlegają temu przepisowi Jak wygląda sprawa odpadów. Ustawiam śmietnik przed truckiem, a potem przyjeżdża specjalna służba i śmieci zabiera? Jeżeli w food trucku przygotowywane są produkty smażone na tłuszczu : frytki, hamburgery, ryby itp koniecznie musi być podpisana umowa na odbiór tłuszczu ze specjalistyczną firmą Które wymogi są nadrzędne, HACCP czy sanepidu? Wymogi HACCP i SANEPIDU odnośnie gastronomii to to samo Czy, gdybym zamówiła umyte, obrane i pokrojone warzywa, to czy mogłabym w samochodzie ugotować z nich zupę, albo po prostu je ugotować i doprawić? Niestety nie SANEPID nie zgadza się na gotowanie w food truckach, wyłącznie można odgrzewać zupe która jest przygotowywana w firmie gastronomicznej stacjonarnej (przygotowanie w domu odpada) W gastronomii mobilnej może odbywać się wyłącznie obróbka cieplna: smażenie uformowanych kotletów i hamburgerów, pieczenie pizzy i ciasta na bazie gotowego półproduktu itp oraz odgrzrwanie i dystrybucja dan gotowych A może harmonogram czasowy pozwoliłby mi na obieranie, mycie i krojenie warzyw. A także sprawianie mięsa. Przy odpowiednim opracowaniu? Np. w godzinach, gdy truck nie pracuje, powiedzmy w nocy, od tej do tej zajmowałabym się obieraniem warzyw, potem, po czyszczeniu, od tej do tej, myciem, potem (...) Niestety nie SANEPID jest "Uczulony" na obróbke wstępną w food trackach i nie zgadza się na nią pod żadnym Ile zlewów muszę mieć w takim food trucku? Dla każdego składnika? zlewozmywak dwukomorowy i umywalkę do mycia rąk Czy, jeżeli zajmuję się półproduktami mięsnymi, warzywnymi, nabiałem, to każde musi mieć własne pomieszczenie, czy kawałek blatu? Czy ten blat jest kwestią umowną, czy powinien być widocznie oddzielony? Jeżeli w food trucku będziesz przygotowywać hamburgery na bazie uformowanych gotowych kotletów i np. kanapki to wtedy dobrze jest wydzielić strefy, w których te dania będą przygotowywane Przygotowuje food tracki do odbioru SANEPID: dokumentacja, szkolenia doradztwo zapraszam do kontaktu 503 95 82 93 lub mail poltorak@haccp-gmp.home.pl |
||||||
|
Autor:
Local Pizza
Wypowiedzi: 8 |
Dzień dobry.
Posiadamy w swojej ofercie mobilną przyczepę gastronomiczna z piecem opalanym drewnem, przyczepa posiada homologację ogólnoeuropejską. Naszym klientom dajemy gotową dokumentację: Haccap i Dobrą praktykę higieniczną. Serdecznie zapraszamy do współpracy osoby zainteresowane wypożyczeniem, zakupem przyczepy. Pomagamy w uzyskaniu dotacji, leasingu, kredytu. Kontakt: biuro@localpizza.pl Web: www.localpizza.pl Przesyłamy biznesplan z kalkulacją mobilnego biznesu we współpracy z naszą przyczepą. |
||||||
|
Autor:
Marcinnn
Wypowiedzi: 3 |
Trochę dziwne, bo usmażyć burgera można a nie można surowego kurczaka na patelni usmażyć z warzywami? to jest dokładnie to samo, półprodukt, czyli obrane, pokrojone warzywa i mięso już gotowe dostarczam do trucka- kupione lub przygotowane w restauracji a w trucku tylko wszystko razem smażę na patelni. Czym się to różni od produkcji burgera?
|
||||||
|
Autor:
HACPASZ Hanna Półtorak
Tematy: 25 Wypowiedzi: 554 |
Niestety dużo zalezy od SANEPIDU a w szczególności od kierownika danej stacji, nie ma ogólnopolskich wytycznych dlatego zdarza się, SANEPID oporny na niektóre rozwiązania. Przygotowałam dokumentacje i byłam podczas odbioru SANEPIDU dla food trucków, w których panierowane i smażone były kurczaki, filety rybne itp. Wszystko zalezy od poprawności przygotowania się do takiej działalnosci:
- zapewnienia sobie miejsca do pzeprowadzenia obróbki wstępnej/ lub podpisanie umowy z firmą, która dostarczać będzie mięso po obróbce wstepnej - przygotowanie dokumentacji dostosowanej do prowadzonej działalności i powinno wypalić pozdrawiam |
||||||
|
Autor:
Ania_HACCP Wypowiedzi: 13 |
Na moim blogu cały wpis dotyczący dostosowania samochodu do wymogów Sanpidu. http://haccpdlaciebie.pl/2017/05/haccp-dla-food-trucka-jak-dostosowac-samochod-zgodnie-z-wymaganiami-sanepidu/
|
||||||
|
Autor:
HACPASZ Hanna Półtorak
Tematy: 25 Wypowiedzi: 554 |
Nigdy dosyć wiedzy i ich źródeł powinno być jak najwięcej. Ja osobiście polecam jednak do korzystania z forum gastronomicznego gdyż wśród wypowiedzi znajdziecie odpowiedzi ekspertów, technologów i konstruktorów samochodów i przyczep gastronomicznych. Nasze forum to kopalnia wiedzy dla nie jednego z początkujących w gastronomii
Dla chętnych uzyskania wiedzy w kontakcie bezpośrednim polecam udział w szkoleniu z cyklu Moja gastronomia od czego zacząć organizowanym 06.06.2017 w Warszawie. - Omówimy na szkoleniu aspekty związane z wyborem lokalu lub pojazdu do prowadzenia działalności - Organizacja pracy w lokalu pojeździe, czyli jak wyposażyć kuchnie - Imprezy plenerowe co powinien zaoferować organizator imprezy - Technologia przygotowywania potraw czyli jak przygotować menu w zależności od wielkości kuchni w lokalu/ pojeździe gastronomicznym - Dobra Praktyka Produkcyjna i Higieniczna, HACCP czylil dokumentacja wymagana na starcie.......... - Odbiór Sanepid Informacje na temat kosztów szkolenia udzielane są mailowo poltorak@haccp-gmp.home.pl |
||||||
| SERIA PYTAń O MOBILNą GASTRONOMIę | |||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
|
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
|
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168 Data: 2025-11-25 Czas: 08:26:49 |
|||||||
| FORUM GASTRONOMICZNE | |||||||
|
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|