![]() |
| FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: PROSZę O POMOC !!!! |
|||||||
|
Autor:
jachu4115 Wypowiedzi: 1 |
Witam
Jestem nowy na forum i pragnę się na wstępie przywitac. Wiem że jest tu sporo osób które się znają na rzeczy z którymi opiniami się będę liczył. Przymierzam się do otwarcia stylowej budki gastronomicznej który widok ogólny będzie przyciągął ludzi.Mam kilka pytań które mnie nurtują. 1. Działalnośc będzie weekendowa dwa weekendy w miesiącu festyny,koncerty,i innego rodzaju imprezy. Jaką formę opodatkowania będzie najlepsza? 2. sprzedawac chcę różnego rodzaju potrawy jednogarnkowe w naczyniach jednorazowych,budka będzie składana na miejscu przed każdą imprezą czy potrzebuję odbioru sanepidu? 3.pod sprzedaż potraw chcę podciągnąc napoje zimne,ciepłe, paluszki,orzeszki,chipsy. Czy mogę je kupowac w dyskontach i naliczac marże ponieważ nie będą to ilości zakupione w tonach wiec dostawcy odpadają 4.czy dostęp do wody jest konieczny a jak tak to czy 5 litrowa bańka z wodą wystarczy oczywiście podłączona do zlewu i odpływu do kolejnej bańki. 5. czy będę mógł miec butle gazową która będzie zasilac sprzed jak będą też grile "otwarty ogień" Zauważyłem że na każdych imprezach masowych paragonu nie wydają z tego co Ja widziałem zanim udam się do skarbówki i sanepidu to liczę na wasze opinie. Jeżeli złamałem regulamin forum to przepraszam i lincz będzie zasłużony Jestem stolarzem więc z budką nie będzie większego problemu żeby miała ręce i nogi Jeżeli moim pierwszym postem kogoś uraziłem po jeszcze raz przepraszam Pozdrawiam |
||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
|
Autor:
HACPASZ Hanna Półtorak
Tematy: 25 Wypowiedzi: 554 |
Witam serdecznie postaram sie odpowiedzieć na pytania związane z wymaganiami SANEPIDU, kwestię podatkowe pozostawię innym uzytkownikom tego forum
2. Odbiór SANEPIDU w chwili kiedy wprowadzasz wyroby do obrotu handlowego bez wzgledu na to czy dzialalnośc prowadzisz codziennie czy też okazjonalnie musisz zgłosić działalność do SANEPIDU i uzyskać zgodę na prowadzenie tego typu działalności 3. Musisz zapewnić dostęp do wody bieżącej na stanowisku pracy w przypadku braku stałego podłączenia do wody można zasilać inastalację wodą butelkowaną zdatną do picia. Proszę pamiętać o tym, że obowiązkowo nalezy zapewnić wodę zimną i ciepłą (podgrzewacz przepływowy wody) Pozdrawiam w razie szczegółowych pytań prosze o kontakt poltorak@haccp-gmp.home.pl |
||||||
![]() Autor: Ar0 Wypowiedzi: 5 |
Witam. Ja prowadziłem przez kilak lat budki, przyczepy gastronomiczne. Na różnych festynach, dożynkach, koncertach, kabaretonach...
A więc tak: 2. Do każdego rodzaju sprzedaży wszelakiej żywności, czy w paczkach hermetycznych, robionych przez Ciebie, batony, lody czy napoje jest to żywność - codziennie, czy okazjonalnie, to musisz mieć odbiór SANEPIDU swojego punktu. Sanepid musi dać Ci pozwolenie i odbiór. 3. Możesz. Sam kupowałem nieraz naboje, lody i inne w Tesco, Netto czy innych super marketach, bo nieraz o jakieś 30-40 % była niższa centa niż w hurtowni czy makro. 4. Najlepiej byłby gdybyś miał wodę bieżącą, ale może być baniak, może nie 5l. ale taka np. 20l bańka była by ok. (W sanepidzie powiedzą, że ma być taka "by Ci wystarczyło wody" tak mówią) Zlew, podgrzewacz wody, bo musi być ciepła i zimna. Mydło, środek do odkażania rąk, instrukcja mycia rąk i odpływ, albo pod kanalizę, albo do bańki. I umowa z wodociągami, że jesteś albo podłączony pod sieć kanalizacyjną, albo że do nich przywozisz ścieki i odbierają od Ciebie. Bo samemu nie możesz sobie tego gdzieś do kanału, rowu czy w domu wylewać. 5. Ja miałem w swoich budkach 2,3 butle i 2 kuchenki gazowe oraz kebaba. Więc z tym nie ma problemu. Co do tych paragonów i innych Twoich pytań to nie wiem. Napisałem to co wiedziałem, z czym miałem styczność i własne doświadczenia. Pozdrawiam. :D |
||||||
![]() Autor: BANNERT- Przyczepy Gastro ![]() Wypowiedzi: 48 |
Witaj,
Tak jak pisali poprzednicy, odbiór Sanepidu jest konieczny, jeżeli chodzi o formę opodatkowania to książka przychodów i rozchodów, oraz jeżeli przekroczysz obroty (20 tyś. zł) w ciągu roku to również wymagana jest kasa fiskalna. Jeżeli nie przekroczyłeś w roku 2013 obrotu 633 450 zł, to możesz wybrać ryczałt, polecam artykuły w sieci jest wiele na ten temat. Do wody w przyczepach, które produkuję wkładamy zbiorniki 20 lub 30l na czystą i brudną wodę, na naszej stronie możesz znaleźć zdjęcia jak mamy to rozwiązane, aby nie zajmować zbyt wiele miejsca. Butle gazowe można stosować bez ograniczeń, ważne aby osoba wykonująca instalację posiadała odpowiednie uprawnienia. Przy stanowisku z grillem koniecznie pomyśl o osłonach termicznych na ścianach i o okapie z dobrą wentylacją. Przy smażeniu mięsa pojawia się wiele dymu i równie wiele tłuszczu, z którym trzeba sobie poradzić. Pozdrawiam: Marek
BANNERT- Przyczepy i Samochody Gastronomiczne
Sprzedaż / Serwis / Części / Remonty www.przyczepygastronomiczne.pl |
||||||
![]() Autor: Interprofi Wypowiedzi: 11 |
Jeżeli chodzi o kwestie paragonów- powyżej pewnej kwoty (nie pamiętam jakiej) obrotu liczonego od początku roku musisz mieć kasę fiskalną. Do czasu gdy tego progu nie przekroczysz wydajesz rachunki- wypisujesz ręcznie. Do tego codziennie musisz prowadzić ewidencję dziennego utargu. Polecam spotkanie z księgową, która wszystko wytłumaczy :-)
Do tego wszystkiego co zostało już powyżej napisane pamiętaj o toalecie dla pracownika- albo toi toi albo szalet publiczny ale musi być zamykana jedna kabina przeznaczona dla twojego pracownika albo dla ciebie jako pracownika. Powodzenia
Wypożyczalnia przyczep gastronomicznych, Interprofi, tel. 72 72 72 805
|
||||||
|
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
|
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168 Data: 2025-11-25 Czas: 08:25:03 |
|||||||
| FORUM GASTRONOMICZNE | |||||||
|
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|