![]() |
| FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: NACZYNIA DREWNIANE, WIKLINOWE A SANEPID I PRZEPISY |
|||||||
![]() Autor: EKOFARM Tematy: 3 Wypowiedzi: 12 |
Witajcie,
Jak z punktu widzenia przepisów sanitarnych wygląda kwestia używania naczyń np. z wikliny lub drewna w gastronomii? Czy jest realna szansa aby zgodnie z literą prawa np. w koszyku wiklinowym na papierowej wkładce / serwecie - reczniku podać np. frytki? Oczywiście chodzi o wielokrotne wykorzystanie takiego naczynia. Pozdrawiam |
||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
|
Autor:
HACPASZ Hanna Półtorak
Tematy: 25 Wypowiedzi: 554 |
Drewno oraz wiklina nie jest ulubionym materiałem Sanepidu, ze względu na to, że jest trudne do mycia i dezynfekcji Nawet jeżeli drewniane naczynie wyścielisz papierem tłuszczoszczelnym to i tak może to nie uzyskać sanepidowskiej akceptacji
|
||||||
|
Autor:
Parsi
Tematy: 3 Wypowiedzi: 11 |
Mimo wszystko widziałem w Warszawie w większości burgerowni drewniane tacki i właśnie wyścielone jakimś papierem, a na tym jest burger/frytki. Też mnie to ciekawi, jak sanepid patrzy na tego typu naczynia.
Blog na temat prowadzenia knajpy
www.niepoddawajsie.pl |
||||||
|
Autor:
HACPASZ Hanna Półtorak
Tematy: 25 Wypowiedzi: 554 |
To jest papier tłuszczoszczelny. Napisze tak z punktu widzenia bezpieczeństwa żywności takie rozwiązanie jest w pełni bezpieczne ale z punktu widzenia mikrobiologii żywności naczynia drewniane są trudne do mycia i dezynfekcji i dlatego takie rozwiązanie budzi zastrzeżenia SANEPIDU. Proszę pamiętać o tym, że nie wszyscy posiadacze lokali gastronomicznych chwalą się przez SANEPIDEM tym, że żywność wydawana będzie na naczyniach drewnianych, nieraz SANEPID przymyka na to oko. NIestety można trafić na inspektora, który jest wrogiem naczyń drewnianych i nawet takie wysłane papierem łuszczoszczelnym mogą być nie do obronienia...........
Na temat wyposażenia lokali i organizacji pracy w nich będziemy rozmawiać na warsztatch poświęconych gastronomii, które będą odbywały sie w Warszawie 14, maja. Szczegóły na temat szkolenia MOja Gastronomia od czego zacząć znajdziecie Państwo w załadce Ogłoszenia |
||||||
|
Autor:
AnnSt12 Wypowiedzi: 1 |
JA w swojej restauracji posiadam wiele naczyń z drewna jednak bardziej w charakterze dekoracyjnym. Faktem jest, że sanepid niezbyt chwali to by dania były podawane na drewnianych talerzach i nie podaję na nich dań dla gości. Ja naczynia wykorzystuję jako dekorację na biesiadne stoły. Zamawiałam jednak takie, które są bezpieczne przy kontakcie z żywnością i dla alergików więc jak najbardziej np owoce często się u mnie znajdują w takich misach a swoje naczynia zamówiłam ze strony LINK USUNIĘTY PRZEZ ADMINISTRATORA
|
||||||
|
Autor:
Ultraflex
Wypowiedzi: 4 |
Tylko w naszym kraju jest takie podejście sanepidu do drewna.
|
||||||
|
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
|
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168 Data: 2025-11-25 Czas: 08:26:58 |
|||||||
| FORUM GASTRONOMICZNE | |||||||
|
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|