FORUM     OGŁOSZENIA    

STRONA GŁÓWNA / FORUM GASTRONOMICZNE / NACZYNIA DREWNIANE, WIKLINOWE A SANEPID I PRZEPISY
SZUKANA FRAZA: NOWE TEMATY    OSTATNIE KOMENTARZE    GORĄCE TEMATY   
FORUM GASTRONOMICZNE NOWY TEMAT
TEMAT FORUM:

NACZYNIA DREWNIANE, WIKLINOWE A SANEPID I PRZEPISY

naczynia drewniane, wiklinowe a Sanepid i przepisy
Autor: EKOFARM

Tematy: 3
Wypowiedzi: 12
Post 1 napisany 2014-02-27 o godzinie 22:04:14.
Witajcie,

Jak z punktu widzenia przepisów sanitarnych wygląda kwestia używania naczyń np. z wikliny lub drewna w gastronomii? 

Czy jest realna szansa aby zgodnie z literą prawa np. w koszyku wiklinowym na papierowej wkładce / serwecie - reczniku podać np. frytki? Oczywiście chodzi o wielokrotne wykorzystanie takiego naczynia.

Pozdrawiam

REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130

Autor: HACPASZ Hanna Półtorak

Tematy: 25
Wypowiedzi: 554
Post 2 napisany 2014-02-28 o godzinie 07:57:23.
Drewno oraz wiklina nie jest ulubionym materiałem Sanepidu,  ze względu na to, że jest trudne do mycia i dezynfekcji  Nawet jeżeli drewniane naczynie wyścielisz papierem tłuszczoszczelnym  to i tak może to nie uzyskać sanepidowskiej akceptacji

Autor: Parsi

Tematy: 3
Wypowiedzi: 11
Post 3 napisany 2014-04-25 o godzinie 21:56:07.
Mimo wszystko widziałem w Warszawie w większości burgerowni drewniane tacki i właśnie wyścielone jakimś papierem, a na tym jest burger/frytki. Też mnie to ciekawi, jak sanepid patrzy na tego typu naczynia.
Blog na temat prowadzenia knajpy
www.niepoddawajsie.pl

Autor: HACPASZ Hanna Półtorak

Tematy: 25
Wypowiedzi: 554
Post 4 napisany 2014-04-27 o godzinie 14:11:14.
To jest papier tłuszczoszczelny.  Napisze tak z punktu widzenia bezpieczeństwa żywności takie rozwiązanie jest w pełni bezpieczne ale z punktu widzenia mikrobiologii żywności naczynia drewniane są trudne do mycia i dezynfekcji i dlatego takie rozwiązanie budzi zastrzeżenia SANEPIDU.  Proszę pamiętać o tym, że nie wszyscy posiadacze lokali gastronomicznych chwalą się przez SANEPIDEM tym, że żywność wydawana będzie na naczyniach drewnianych, nieraz SANEPID przymyka na to oko. NIestety można trafić na inspektora, który jest wrogiem naczyń drewnianych i nawet takie wysłane papierem łuszczoszczelnym mogą być nie do obronienia...........
Na temat wyposażenia lokali i organizacji pracy w nich będziemy rozmawiać na warsztatch poświęconych gastronomii, które będą odbywały sie w Warszawie 14, maja. Szczegóły na temat szkolenia MOja Gastronomia od czego zacząć  znajdziecie Państwo w załadce Ogłoszenia

Autor: AnnSt12

Wypowiedzi: 1
Post 5 napisany 2016-09-30 o godzinie 09:15:19.
JA w swojej restauracji posiadam wiele naczyń z drewna jednak bardziej w charakterze dekoracyjnym. Faktem jest, że sanepid niezbyt chwali to by dania były podawane na drewnianych talerzach i nie podaję na nich dań dla gości. Ja naczynia wykorzystuję jako dekorację na biesiadne stoły. Zamawiałam jednak takie, które są bezpieczne przy kontakcie z żywnością i dla alergików więc jak najbardziej np owoce często się u mnie znajdują w takich misach a swoje naczynia zamówiłam ze strony LINK USUNIĘTY PRZEZ ADMINISTRATORA

Autor: Ultraflex

Wypowiedzi: 4
Post 6 napisany 2016-10-01 o godzinie 10:10:25.
Tylko w naszym kraju jest takie podejście sanepidu do drewna.

NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE

System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168
Data: 2025-11-25
Czas: 08:26:58
DODAJ ODPOWIEDŹ DO TEMATU: NACZYNIA DREWNIANE, WIKLINOWE A SANEPID I PRZEPISY
Aby dodać odpowiedź do tematu należy się zalogować.

Jeśli nie masz konta, skorzystaj z bezpłatnej rejestracji.
FORUM GASTRONOMICZNE
Temat "naczynia drewniane, wiklinowe a sanepid i przepisy" w grupie "forum ogÓlne"
OSTATNIO DODANE TEMATY: Zwiększ zamówienia online i widoczność swojej restauracji – dołącz do Tuzjemy!    Ubrania kucharskie: Bluzy, zapaski, fartuchy. Kupuj w naszym sklepie internetowym   

STRONA GŁÓWNA     O NAS     REGULAMIN     REKLAMA     KONTAKT    
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.