![]() |
| FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: BUDKA KEBEB- JAK OTWORZYć |
|||||||
|
Autor:
mariola111
Wypowiedzi: 1 |
witam. Mam zamiar otworzyć kebab-bar (wolnostojący kontener)
Posiadam doświadczenie .. czym powinienem się zająć w pierwszej kolejności?? Interesuje mnie cały proces związany z sanepidem (co trzeba zrobić, zgłosić) nie będzie łącza stałej wody ciepłej/zimnej. (woda z baniek) o co najbardziej się czepia sanepid przy takich kontenerach - kebab??? jak to jest z projektem technologicznym??? co jeżeli kupie używany kontener gastronomiczny. który posiadał już adaptację sanepidu.. czy to mi wystarczy?? BAR będzie w centrum miasta w pobliżu przystanek pks ..lecz na tej samej ulicy są 4 inne bary.. i wszystkim sie kreci interes..czy warto sie za to brać?? ktoś wie jakie zyski może przynieść. czy warto zejść z ceny żeby zachęcić klientów (10 zł u konkurencji). |
||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
Autor:
gastromex
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wypowiedzi: 266 |
Nigdy nie kupuje się odebranego przez sanepid lokalu. Tyczy się to lokalu stałego, przyczepy gastronomicznej czy konteneru. Można kupić wstępnie przygotowany do odbioru. zego czepia się sanepid? najlepiej dostosować kontener aby sanepid się nie czepiał i gładko przeszedł odbiór. potrzebuje Pan pomocy, zapraszam: gastromex@wp.pl
|
||||||
|
Autor:
HACPASZ Hanna Półtorak
Tematy: 25 Wypowiedzi: 554 |
Możliwy jest zakup konteneta lub pojazdu gastronomicznego, który posiada odbiór SANEPIDU, ale to nie zwalnia Pana z rejestracji swojej działalności związanej ze sprzedazą żywności w SANEPID. Przy rejestracji proszę powiedzieć, że kontener był już wcześniej odbierany przez SANEPID, jezeli nie zmienia Pan wyposażenia i technologi produkcji odbiór nie powinien stanowić problemu -proszę mieć przy sobie kopie zatwierdzenia wystawion ą przez SANEPID dla poprzedniego własciciela (jeżeli zmienia Pan wyposażenie i zakres działalności odbiór przeprowadzany jest tak jak za pierwszym razem) . Do odbioru gastronomii przenośnej i mobilnej nie jest potrzebne wykonanie projektu technologicznego nie obowiązują równiez wytyczne odnośnie wysokości pomieszczeń i wentylacji. Prosze jednak pamietać o tym, że zakres przygotowywania posiłków jest ograniczony do przeprowadzania obróbki termicznej żywności (korzystanie z półproduktów i dań gotowych), mozliwe jest przygotowywanie kanapek. Jezeli kontener ma zasilanie w wodę bieżącą SANEPID zgadza się na większy zakres przygotowywanych dań w przypadku wody butelkowanej najczęściej zgoda ogranicza się do odgrzewania zakupionych dań gotowych. Do odbioru niezbędna bedzie Panu dokumentacja Dobrej Praktyki Produkcyjnej i Higienicznej, umowa na wywóz odpadów, umowa na podłączenie do prądu oraz umowa dzierżawy lub własności gruntu, na którym kontener stoi. Musi Pan również rozwiązać sprawę usuwania brudnej wody. Zostaje też sprawa toalety,z której bedzie korzystał pracownik (możliwe jest podpisanie umowy z zakładem kosmetycznym lub fryzjerskim, sklepem spożywczym, apteką na korzystanie z toalety ważne jest zeby nie była to toaleta publiczna) POzdrawiam Hanna Półtorak poltorak@haccp-gmp.home.pl
|
||||||
Autor:
gastromex
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wypowiedzi: 266 |
Co do "kręcenia się" interesu, wszystko zależy od jakości oferowanych produktów i ceny.
Jeśli będzie Pan produkował kebab o lepszym smaku (surówki,sosy,mięso,bułka), to może stać kilka konkurencyjnych lokali i klienci będą przychodzili do Pana. Druga sprawa to podejście takich konkurencyjnych lokali do "zdrowej konkurencji". tego bardziej bym się obawiał. gastromex@wp.pl |
||||||
|
Autor:
PORCHETTA & BRUSCHETTA
Tematy: 2 Wypowiedzi: 23 |
Do "mariola111". W kontenerze też będziesz pracować ale co gdy uznasz, że miejsce, w którym stoisz ci nie odpowiada albo chciałabyś spróbować objechać kilka okolicznych festynów albo odpustów? Wtedy przydałaby przyczepa a ja mam taką do sprzedania zajrzyj na "ogłoszenia / sprzedam", jeśli cię zainteresuje to ponegocjujemy. Ogłoszenie wystawione przez "PORCHETTA & BRUSCHETTA".
|
||||||
Autor:
gastromex
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wypowiedzi: 266 |
Porchetta ma rację z jendym, że przyczepa jest mobilna, jakieś festyny, jakieś juwenalia...
|
||||||
|
Autor:
Pelaśka Wypowiedzi: 2 |
Ja zamówiłem kontenery w firmie Ramal z płyty obornickiej i szczerze polecam, nie było żadnych problemów z sanepidem.
|
||||||
|
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
|
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168 Data: 2025-11-25 Czas: 07:14:18 |
|||||||
| FORUM GASTRONOMICZNE | |||||||
|
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|