![]() |
| FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: CATERING DLA PRZEDSZKOLI - JAK TO ZORGANIZOWAć? |
|||||||
|
Autor:
smok40
Wypowiedzi: 2 |
Dzień dobry!To mój pierwszy post na forum, więc mam nadzieję,że uda mi się dostosować do regulamin u i panujących zwyczajów. Piszę,ponieważstoję przed sporym dylematem. Działalnośćgospodarczą prowadzę już blisko 20 lat, nigdy jednak nie byłem związany wprost z branżą gastronomiczną. Od 5 lat wraz z żoną prowadzimy przedszkole, które dość szybko się rozwinęło i na dziś mamy w naszych oddziałach setkę dzieci. Oczywiście jest to przedszkole prywatne działaljące w oparciu o wpłacane przez rodziców czesne (+ nieiwelka dotacja z Urzędu Miasta). Osobną opłatę rodzice wnoszą co miesiąc za jedzenie, które do przedszkola dostarcza firma cateringowa (średnia za posiłki to ok. 200 zł miesięcznie za dziecko). Z pewnych względów,o których nie ma sensu w tym momencie wspominać, od września br. w naszej placówce edukacyjnej liczba dzieci wzrośnie do ok. 250, a w perspektywie kilku lat do 350-400, maks. 500.
Mam warunki lokalowe do stworzenia kuchni i pewnych odbiorców. Mam też doświadczenie w obserwacji co dzieciom smakuje, a co nie. To co wyróżnia nasze placówki to stawianie na jakość. To nie jest masówka i pomimo, że mowa tu o kilkuset dzieciach, to nadal to nie będzie masówka, bowiem nauczanie odbywa się to w kilku oddziałach, niedaleko położonych względemsiebie. Nie dysponuję aktualnie dużymi wolnymi środkami na inwestycję, bowiem inwestuję w rozwój zaplecza edukacyjnego,ale coś zawsze sięznajdzie w rezerwie, nie mam też jak wspomniałem doświadczenia w tego typu pracy, ale cvhyba wszystkiego można się nauczyć...? Jednym słowem? Czy warto zaczynać i jak to wedłu Was zrobić? Czy robić to samemu we współpracy z budzącymi zaufanie pracownikami? A może te 250-300 dzieci płacących za codzienne wyżywienie (ok. 12-13 zł) to absolutnie za mało aby to się kręciło? Może zjedzą mnie koszty? Oczywiście zawsze można walczyć o rynek i wyspecjalizować część firmy w gastronomii dla przedszkoli, ale nie takie mam w tym momencie założenie. Myślę bardziej o czymś małym, dodatkowym, wykorzystującym posiadaną powierzchnię i dostarczaniu klientomzdrowego jedzenia. Liczyłbym na kilkunastotysięczny dochód, którym można pokrywać inwestycje lub kumulowaćgo na większe zakupy. Proszę o poradę ludzi zo doświadczeniem... |
||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
Autor:
gastromex
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wypowiedzi: 266 |
Nie opłaci się przy takiej ilości dzieci płacic firmie cateringowej, o wiele lepiej jest założyć swoją kuchnię. jesli się rozwinie, nie widze problemu świadczyć usługi dla innych placówek przedszkolnych. jedna ważna rzecz - dobra kucharka czy szef kuchni i odpowiedzialność kupowanych produktów. Oczywiscie dostosowanie obiektu do produkcji posiłków dla dzieci tez jest ważne. gdyby Państwo potrzebowali pomocy technicznej, polecam się. rownież dalsze pytania - udzielimy bezpłatnie odpowiedzi. gastromex@wp.pl
|
||||||
|
Autor:
HACPASZ Hanna Półtorak
Tematy: 26 Wypowiedzi: 555 |
Własna kuchnia to dobry pomysł (zgadzam się z przedmówcą) Mam pod opieką sieć przedszkoli, w których kuchnia znajdująca sie w jednym lub kilku z przedszkoli obsługe pozostałe mniejsze jednostki. Organizując kuchnie prosze jednak nie zapominać o wydzieleniu oddzielnego pomieszczenia, w którym myte bedą termoboksy (wymóg SANEPIDU) Do transportu posiłków powinny być stosowane samochody dostawcze najlepiej klimatyzowane. W SANEPIDZIE muszą Państwo zgłosić fakt,że nie tylko będą Państwo sami przygotowywać posiłki ale również je transportować do innych odbiorców (brak takiego zgłoszenia to błąd popełniany przez ajentów stołowek szkolnych, którzy chcą dostarczać posiłki innym szkołom) Włąsna kuchnia to pewność, że dzieci dostają odpowiednio przygotowane i zbilansowane posiłki (dobrze jest skorzystać z porady dietetyka przy układaniu jadłospisu). Dania przygotowywane przez większość firm cateringowych nie uwzględniają wytycznych stawianych przez Żywieniowców odnośnie żywienia dzieci POzdrawiam Hanna Półtorak poltorak@haccp-gmp.home.pl
|
||||||
|
Autor:
smok40
Wypowiedzi: 2 |
Dziękuję zo dotychczasowe (p)odpowiedzi. Czy ktoś z Państwa mógły podpowiedzieć mi jak powinna wyglądać struktura zatrudnienia w cateringu, aby odpowiedzialnie zdążyć z przygotowaniem 250-300 posiłków dla naszych przedszkolaków? Szef kuchni + 3 osoby do pomocy? (krojenie, zmywanie, pakowanie, sprzątanie itp.).
I drugie pytanie: jak mniej więcej czasowo układać się powinien grafik pracy by zdążyć ze śniadaniem i obiado-podwieczorkiem? |
||||||
|
Autor:
HACPASZ Hanna Półtorak
Witam serdecznie rozwiązań organizacji pracy kuchni jest dużo natomiast jeżeli Pan skontaktuje się ze mną na maila po za forum opiszę Panu organizację pracy w przedszkolach, z którymi ja współpracuje. Zapraszam do kontaktu poltorak@haccp-gmp.home.pl
|
||||||
|
Autor:
HACPASZ Hanna Półtorak
arsztaty szkoleniowe nt. Moja Gastronomia od czego zacząć
Warszawa 28.01.2014 czas trwania warsztatów 10.00- 14.00 Na szkolenie zapraszamy osoby zainteresowane rozpoczęciem działalności gastronomicznej (gastronomia mobilna, kontenery gastronomiczne, lokale) |
||||||
Autor:
misiaczeklodowy
![]() ![]() Tematy: 2 Wypowiedzi: 73 |
smok40 napisał(a) w dniu 2014-01-08 o godzinie 15:11:00: Dziękuję zo dotychczasowe (p)odpowiedzi. Czy ktoś z Państwa mógły podpowiedzieć mi jak powinna wyglądać struktura zatrudnienia w cateringu, aby odpowiedzialnie zdążyć z przygotowaniem 250-300 posiłków dla naszych przedszkolaków? Szef kuchni + 3 osoby do pomocy? (krojenie, zmywanie, pakowanie, sprzątanie itp.). I drugie pytanie: jak mniej więcej czasowo układać się powinien grafik pracy by zdążyć ze śniadaniem i obiado-podwieczorkiem? 250-300 posiłków, w systemie śniadanie, drugie śniadanie, obiad podwieczorek to jak nic ci wychodzi funkcjonowanie kuchni przez 12 godzin dziennie. Musisz mieć szefa kuchni, który będzie ci pilnował gramatur, dostaw towaru, a przede wszystkim receptur i powtarzalnej jakości. Do tego drugi kucharz do pomocy, jedna pomoc kuchenna i jedna osoba tylko na zmywak. |
||||||
|
Autor:
janekchef
Wypowiedzi: 4 |
Wszystko zależy od opisania usługi outsourcingu. Niekiedy wychodzi drożej, ale to z reguły dlatego, że nie wzięło się wszystkich kosztów pod uwagę np. rekrutacji, chorobowych, kosztów początkowych. Dopiero po ich uwzględnieniu widać, że jest to korzystne. Ogólnie dobrze zrobiony outsourcing jest zawsze bardzo opłacalny.
|
||||||
|
Autor:
HACPASZ Hanna Półtorak
W żywieniu dzieci bardzo ważne jest zapewnienie odpowiednich warunków transportu przygotowanych posiłków oraz prawidłowe ich zbilansowanie. Coraz więcej rodziców a przez to także właścicieli przedszkoli zwraca uwagę na jakość odżywczą przygotowywanych posiłków. Dlatego warto w swoim zespole posiadać również dietetyka lub skorzystać z usług fir, które takie jadłospisy przygotowują. Zapraszam do kontaktu poltorak@haccp-gmp.home.pl
15.04. 2015 w Warszawie będzie organizowane szkolenie poświęcone zagadnieniom związanym z doborem surowców i układaniem jadłospisów Serdecznie zapraszamy. Szczegółły w zakładce Ogłoszenia Kuchnia w przedszkolu lub mailowo poltorak@haccp-gmp.home.pl |
||||||
|
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
|
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.246 Data: 2026-07-27 Czas: 23:04:47 |
|||||||
| FORUM GASTRONOMICZNE | |||||||
|
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|